Sponsor

1usmus onthult ClockTuner for Ryzen; gratis overkloktool

Software nieuws, pc

Het is al enige jaren dat AMD Ryzen-eigenaren profijt kunnen halen uit de zogeheten DRAM Calculator for Ryzen. Dit gratis stukje software is ontwikkeld door de vrijgevige Yuri Bubliy, beter bekend in de tech-community als 1usmus. Het nut van dit programma ligt in de suggesties die het geeft om betere geheugenprestaties te krijgen. Dit middels een balans tussen snelheid, latency en voltage. Kortom, als je een Zen, Zen+ of Zen 2-systeem hebt, kan de DRAM Calculator een leuke prestatiewinst opleveren.

Vandaag heeft de Oekraïense ontwikkelaar een nieuw stukje software onthuld, dat door het leven zal gaan als ClockTuner for Ryzen. Deze assisteert dan weer bij het overklokken van de processor in je systeem. Op het moment van schrijven is het gebruik ervan nog beperkt tot Zen 2-processoren, ofwel de Ryzen 3000-reeks. Over de tijd heen zal 1usmus ondersteuning toevoegen voor bestaande en nieuwe processoren, waaronder ongetwijfeld de aankomende Ryzen 4000-reeks.

Demonstratie en uitleg

Om de software te demonstreren, heeft 1usmus aan Linus Tech Tips gevraagd om een video te maken. Daarin toont men wat benodigd is om ClockTuner for Ryzen te gebruiken, hoe de software te werk gaat en hoe makkelijk de praktijkervaring kan zijn. Uiteraard hangt dit mede af van je computerkennis, want er zijn onder andere BIOS-wijzigingen nodig voor het gebruik.

Wat ClockTuner for Ryzen doet uitblinken, is dan eigenlijk de automatisering. Alles wat deze software doet, zou een bovengemiddelde gebruiker zelf kunnen bewerkstelligen. Echter kost dit meer tijd en moeite dan bij het gebruik van dit programma. Over het gebruik gesproken; de eerste publiekelijke versie van ClockTuner for Ryzen dient in september te arriveren.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat het rode kamp geniet van uitzonderlijke, community-gedreven software. In combinatie met AMD’s eigen software, Ryzen Master, kan een gemiddelde gebruiker veel controle uitoefenen over zijn/haar systeem. Met ClockTuner for Ryzen kunnen Zen 2-eigenaren hun processor een stuk makkelijker overklokken, undervolten en tweaken.

Bron: Twitter

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid