Review: ASUS ROG Strix Scope RX
Links;Iets waar ik altijd wel enthousiast van mag worden, is een nieuwe mechanische switch. Toen Asus eerder dit jaar tijdens een online event de ROG RX red switch aankondigde, had ik gelijk interesse om de schakelaars onder mijn vingers te krijgen voor een review. Die dag is gekomen!
In deze review bespreek ik de Asus ROG Strix Scope RX. Het Scope-toetsenbord kwam eerder op de markt met Cherry MX-switches. Met de lancering van de ROG RX red switch doopt Asus het toetsenbord om in de Scope RX. De reguliere Scope met Cherry MX-switches is naast de Scope RX gewoon nog verkrijgbaar. Meer specificaties volgen traditiegetrouw in het opvolgende hoofdstuk. De Asus ROG Strix Scope RX heeft een adviesprijs van € 139,99.
Een overzicht van de specificaties:
Fundamenteel voor dit toetsenbord is de ROG RX red switch. Het betreft een mechanische optische switch. Eerder had ik twee toetsenborden van Razer ter review. Deze maken gebruik van Razer’s eigen optische switches, die in de basis net als de ROG RX red switches uitgaan van een optische registratie. Het bedieningspunt, ofwel het punt van registratie ligt op 1,5 mm - dit is sneller dan een reguliere Cherry MX switch die registreert op 2 mm. Met 1,5 mm heeft de ROG RX red switch een vergelijkbaar bedieningspunt van 1.5 mm als de Razer optische switch.
De optische (infrarood) registratie vindt plaats in de switch-behuizing zelf. Wanneer de gebruiker een willekeurige toets indrukt, zakt de steel intern de switch-behuizing in. Het punt van de optische registratie ontstaat wanneer de steel de opening kruist, waar normaliter de optische straal (infraroodstraling) vrij doorheen projecteert. Door het kruisen van deze opening, blokkeert de steel de projectie, wat gelijkstaat aan een registratie, ofwel een toetsaanslag met een bedieningspunt van 1,5 mm. De ROG RX red is een combinatie van mechanisch met optisch. Bij een volledige mechanische switch vindt registratie plaats door een mechanische registratie. In het geval van de ROG RX red switch is dit optisch. Het registratiepunt van 1,5 mm staat in de wereld van mechanische toetsenborden ook wel bekend als het actuatiepunt.
De ROG RX red switch heeft een eigen steel ontwikkeld, zonder comptabiliteit voor Cherry MX-keycaps. Normaliter kiezen veel fabrikanten voor een steel met ondersteuning voor die keycaps, zodat gebruikers eenvoudig de keycaps kunnen uitwisselen. De steel van Asus bestaat uit een holle vierkant met vier drukpunten op de hoeken van dit vierkant. Volgens Asus levert dit een consistenter en stabieler gevoel voor onder de vingers. Tevens zou het voor een betere spreiding moeten zorgen van de aanwezige RGB-verlichting. De steel is transparant, evenals de switch-behuizing.
Intern maakt ROG RX red switch gebruik van een zogenoemde X-Stabilizer. Deze stabilizer komt redelijk overeen met de vier aanwezige drukpunten van de steel. Wederom zou dit moeten bijdragen aan een consistente (wiebelvrije) ervaring. De ROG RX red switch heeft een initiële bedieningskracht van 40g met een totale kracht van 55 g. De totale reisafstand van de steel is 4 mm tot aan de bodem. Asus claimt een verwachte levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen. In het hoofdstuk in de praktijk ga ik dieper in op mijn persoonlijke ervaringen.
De ROG Strix Scope RX heeft een metalen plaat waar de ROG RX red switches op rusten. Het toetsenbord heeft een IP56 water- en stofbestendigheid label, wat mooi meegenomen is, want een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Het toetsenbord heeft meerdere functietoetsen die voor menig gamer behulpzaam kunnen zijn. De linker control-toets is extra breed uitgevoerd, voor snellere in-game actie. Het toetsenbord maakt gebruik van een vrij dikke kabel met twee USB 2.0-aansluitingen. Eén van deze USB-aansluitingen levert USB 2.0-passtrough voor de aanwezige USB 2.0 poort op het toetsenbord zelf.
De Strix Scope RX komt in een degelijke verpakking. Het toetsenbord zelf is voorzien een sleeve van stof, al is dit geen sleeve om mee rond te reizen. Inhoud bestaat uit de Strix Scope RX en een tweetal boekjes, waarvan één de handleiding.
Het toetsenbord omschrijf ik uit persoonlijke ervaring als redelijk basaal in vormgeving. Het mag dan wel een toetsenbord zijn met RGB-verlichting, maar de opzet is duidelijk stealthy zonder al te veel toeters en bellen. De Scope-toetsenborden, full-size en TKL kwamen al eerder op de markt met Cherry MX-switches. Ook hier ging het toetsenbord voor een recht-toe-recht-aan principe uit: basaal met belangrijke secundaire functies onder de FN-toets.
De basis is een metalen plaat waar de ROG RX red-switches op rusten. Rondom de switches zit een plastic rand, afkomstig van de binnenzijde van het toetsenbord. Deze plastic rand rust direct op de metalenplaat voor extra stabiliteit. De beleving van de nieuwe ROG RX red switch speelt zich grotendeels af in de switch zelf, doch is stabiliteit extern even belangrijk voor een goede ervaring. De metalen plaat komt aan de achterzijde samen met de kunststofbehuizing. Op de metalen plaat zijn diverse kruiskopschroeven zichtbaar die de twee delen naar elkaar toetrekken.
Zichtbare branding is redelijk beperkt. Onderaan het toetsenbord zit een “Republic of Gamers"-tekst en op de rechterbovenhoek is het ROG-logo zichtbaar. Wanneer ingeschakeld kleur het logo met RGB-verlichting op.
De ROG RX red-switches zijn vanaf een zijaanzicht, dankzij de transparante switch-behuizingen, goed zichtbaar. Mooi detail is dat iedere switch voorzien is van het ROG-beeldmerk bij een vooraanzicht en op de tegenovergestelde zijde is het ROG-woordmerk zichtbaar. Dit soort kleine details kan ik wel waarderen. De interne X-Stabilizer is in zijn X-vorm ook goed te bewonderen.
De steel heeft een witte afwerking; een bovenaanzicht maakt het voor mij duidelijk waarom. De RGB-LED bevindt zich in het midden van de ROG RX red-switch. De RGB-LED ligt dieper gelegen in de behuizing zelf, al is deze voor het blote oog zichtbaar. Merendeel van de switches op de markt maken gebruik van een centrale steel; deze zakt op het middelpunt van de behuizing naar beneden. Bij de ROG RX red-switch is dit principe anders. De holle (vierkante) steel heeft een drukpunt op iedere hoek en deze komen overeen met de interne X-Stabilizer. De mechanische werking/toetsaanslag wordt aangesproken vanuit de vier drukpunten. Daarmee overigens niet centraal, maar rondom. Rondom de RGB-LED zit een fysieke cilinder van kunststof en deze zorgt voor directe verlicht onder de keycap. Met de cilinder is het onmogelijk om een Cherry MX keycap te monteren op dit toetsenbord.
Grote toetsen zijn voorzien van stabilizers. De linker control-toets (CTRL) is groter uitgevoerd, waarmee Asus zich right op de FPS-gamer. Secundaire functies die te combineren zijn met de FN-toets (functietoets) bestaan uit mediaknoppen, verlichtingsknoppen, het handmatig instellen van een macro en profielen. Met de reguliere knoppen, 1 tot en met 6, kan je wisselen tussen profielen. De F12-knop gaat door het leven als de stealth-knop; met een enkele druk op deze knop demp je audio en minimaliseer je alle vensters. Laat ik de stealth-knop omdopen tot hub-knop.
Aan de achterzijde van het toetsenbord zit rubberen padding en twee uitklapbare pootjes. Het toetsenbord heeft een vaste kabel en deze is vrij stug en dik, mede door de USB 2.0-passtrough. Het toetsenbord vereist voor werking één USB-poort; dit maakt de USB 2.0-passtrough een optie.
De Strix Scope RX is opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ROG via Armoury Crate. Indien je in het bezit bent van meerdere apparaten en hardware van ROG komt alles hier samen. In veel opzichten heb ik ervaren dat dit plezierig is, vooral voor software en firmware-updates. Ook brengt dit een beperking met zich mee, want niet alle hardware en/of randapparatuur is altijd even stabiel - vooral met nieuwere hardware komt dit nog wel eens voor. Dit kan het totaalbeheer lastiger maken, wegens stabiliteitsproblemen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat Armoury Crate veel stabieler is geworden dan dat het voorheen was.
Met de ROG Scope RX heb ik tot zover een goede ervaring. Software-opties zijn vooralsnog wat beperkt, al zijn veel functies op het toetsenbord “on-the-fly" beschikbaar. Inhoudelijk bestaat dit uit het combineren van de fysieke FN-toets (functietoets), rechts onderaan het toetsenbord, samen met de toetsen die een secundaire functie hebben. Macro’s kan je “on-the-fly" maken met de linker ALT-toets, maar er is vervolgens geen macrostudio in de software beschikbaar.
De eerste pagina waar de Strix Scope RX mee opstart, is de keymapping-pagina. De naam zegt het al: het toewijzen van een functie voor specifieke toetsen. Opties hiervoor zijn ingevoerde teksten, muisfuncties, macro’s, media, en snelkoppelingen. Je kan een knop ook volledig uitschakelen, mocht de Windows-Lock toets onvoldoende zijn. Gemodificeerde knoppen worden in de lay-out rood geaccentueerd.
De vervolgpagina bestaat uit het RGB-circus van dit toetsenbord. De verlichtingseffecten ogen zeer degelijk en met Aura Creator kan je aangepaste verlichtingseffecten maken. In Armoury Crate geldt het zo dat alle aangesloten ROG-apparatuur gebruik kan maken van de aangemaakte ROG Creator-verlichtingseffecten. Per apparaat is het mogelijk om verlichtingseffecten te gebruiken, al vind ik het persoonlijk mooier om één thema te hebben, want dit gaat eenvoudig met de ‘Aura Sync All’-knop in de software.
De laatste pagina bestaat uit een overzicht van de huidige firmware-versie. Tot zover de Strix Scope RX in Armoury Crate. De lichtspreiding die centraal in de switch ontstaat, geeft een zeer accurate weergave en de keycaps ogen rijkelijk.
Dat de Scope-toetsenborden eerder op de markt kwamen, deelde ik al eerder in deze review. In de basis hadden we de eerdere Scope Cherry M-switches, die op de Scope RX plaats maken voor Asus’ eigen variant: de ROG RX red-switches. Bij het proberen van een nieuwe mechanische switch, in dit geval een mechanische en optische switch in één, gaat er altijd veel aandacht naar de switch an sich.
De eerste visuele ontmoeting met de ROG RX, bracht mij terug bij de Cooler Master ‘Mem-chanical’ switch. Qua uitstraling heeft de ROG RX veel weg van deze switch. Met een zijaanzicht door de transparante behuizing en de achterliggende techniek is het al snel duidelijk dat de ROG RX een flinke stap verder gaat - het is dan enkel visueel vanaf een bovenaanzicht. Met de ROG RX-switch heeft Asus beduidend een andere aanpak dan bestaande mechanische switches. Veel van de beschikbare mechanische switches gaan uit van een steel die het middelpunt van de switch behuizing kruist, maar bij Asus is dit met zijn holle/vierkante steel rondom, waar de interne X-Stabilizer het infrarood doorbreekt, waardoor er een optische registratie plaatsvindt op 1,5 mm.
De X-Stabilizer heeft veel weg van een switch met het schaar-mechanische, al gaat het niet uit van enkel de mechanische beweging. Het is in de basis verantwoordelijk voor het doorbreken van de optische straling. Met dat gezegd, is de ROG RX een mechanische en optische switch in één. Doordat het middelpunt van de switch vrij blijft in de holle/vierkante steel is er ruimte voor een RGB-LED voor volledige illuminatie. De holle/vierkante steel is wit en sluit het licht op voor volledige illuminatie op de typografie van je keycap - dit effect komt goed uit de verf. Helderheid van de switches/keycaps is fenomenaal.
Nadeel van de witte steel is dat deze verlichting rondom de switch tijdens toetsaanslagen lichtelijk opbreekt. En nee, dit valt bijna niet op en is heel minimaal, maar wel een puntje van aandacht. De holle/vierkante steel zakt namelijk in de behuizing en blokkeert de transparante behuizing.
Hoe bevalt de ROG RX switch in de praktijk? Bijzonder consistent en stabiel. Het holle/vierkante ontwerp werpt zijn vruchten positief af. Ik heb handmatige testen uitgevoerd om inconsistentie te ondervinden, al is het bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen. De witte steel werkt stabiel met de X-Stabilizer. Het drukken op een keycap en rechtstreeks op de switch zelf levert op iedere hoek hetzelfde effect op. De steel zakt netjes in de switch-behuizing, zonder dat deze wijkt. Ik heb dit bij meerdere switches getest, maar onderling is er geen verschil of afwijking.
Qua bovenaanzicht is de ROG RX niet mijn favoriet. Ik vind de welbekende Cherry MX-switch wat schappelijker ogen. Hetzelfde geldt voor de Razer’s optische switch en SteelSeries’ Omnipoint-switch. Nou is het zijaanzicht iets dat mij wel bekoort. Met de transparante behuizing en opvallende X-Stabilizers is op afstand zichtbaar om welke switch het gaat - dit vind ik gewoon tof. De ROG RX switch doet mij eigenlijk op vrijwel alle fronten denken aan de zojuist genoemde optische Razer-switch. Dit als het gaat om het bedieningspunt van 1,5 mm, met een vrijwel vergelijkbare actuatiekracht en stabiliteit. Gevoelsmatig is de ROG RX nog nét wat stabieler dankzij het ontwerp van de steel tezamen met de X-Stabilizer, al levert het toetsenbord daar ook een belangrijk kenmerk mee in: geen ondersteuning voor Cherry MX-keycaps. Voor liefhebbers van mechanische toetsenborden kan dit een serieuze deal-breaker zijn - vooral voor verzamelaars met artisan keycaps.
Van nadeel kom ik dan ook weer op een voordeel: de verlichting onder de keycaps is geweldig. Doordeweeks heb ik met het toetsenbord heerlijke potjes aan Dota 2 gespeeld. Voor gaming zijn de ROG RX red-switches episch. Het bedieningspunt van 1,5 mm bereik je snel en met enige oefening druk je de switches al snel minder door, wat een tijdswinst kan opleveren. Voor tekstverwerking is het bedieningspunt wat agressief. Hier zou ik eerder een switch verkiezen met een hoger (langzamer) bedieningspunt.
Onder de eindstreep is de ROG RX switch een mooie creatie van ROG. Ik ben benieuwd of de switch nog in andere kleuren gaan zien, of eventueel met een tactiele bump. Grappig maar waar; de ROG RX switch klinkt wat hol bij een toetsaanslag. Het aanslaan van een Cherry MX Red-switch klinkt voor mij persoonlijk wat meer bevredigend.
De Strix Scope is in zijn hoedanigheid een redelijk basaal toetsenbord, waar naar mijn mening vooral de gebruikte switch centraal staat. Bouwkwaliteit is dik in orde met de metalenplaat en secundaire functietoetsen voldoen ruimschoots om de software eventueel te verwijden. Wel maakt de software die redelijk beperkt is, het vooral leuker om te spelen met verlichting en zijn effecten. De F12 stealth-knop, ‘a.k.a.’ de bekroonde hub-knop, kan op de doordeweekse avond zomaar je redding zijn - ook iets om over na te denken.
De Asus ROG Strix Scope RX is Asus’ eerste toetsenbord met de nieuwe ROG RX red-switches. Eerder kwam het Scope-toetsenbord uit met Cherry MX-switches. Weet de ROG RX red switch te verassen? Je leest het in deze eindconclusie.
De ROG RX red-switch is een mechanische en optische switch in één. Mechanisch verleent het toetsenbord aan de bewegende holle/vierkante stempel die de interne X-Stabilizer in beweging brengt. Deze X-Stabilizer werkt grotendeels als een schaar; dit principe kennen we van switches met een schaar-mechanisme. De X-Stabilizer doorkruist met zijn lineaire beweging het optische gedeelte van de switch, ofwel de infraroodstraling. Deze doorkruist de X-Stabilizer op 1,5 mm, wat resulteert in een registratiepunt (actuatiepunt) van 1,5 mm.
Het holle/vierkante ontwerp van de steel heeft een consistente werking. Dit geldt overigens voor de volledige ROG RX red-switch. Deze is enorm stabiel en consistent in zijn werking en dit is uitwisselbaar tussen de switches, want geen switch heeft tot zoverre een afwijkende werking laten zien. Met het holle/vierkante ontwerp heeft RGB-verlichting het vrije spel. De RGB-LED is centraal geplaatst en heeft in het verlengde een kunststof cilinder voor een nog betere spreiding. Het effect komt direct onder de keycap goed van pas, en ook rondom de switch mag de verlichting er zijn. Bij het indrukken van de switch blokkeert de holle/vierkante witte steel lichtjes verlichting rondom - dit is heel minimaal.
De ROG RX red-switch is een échte gamer-switch. Met een bedieningspunt van 1.5 mm en initiële bedieningskracht van 40g, druk je de switch zonder moeite in, waarna het bedieningspunt (actuatiepunt) snel volgt. Als je veel tekstverwerkt, is deze switch met zijn snelheid minder interessant, want dan is een langzamer bedieningspunt mogelijk wenselijk. Door het holle/vierkante ontwerp van de stempel is het niet mogelijk om Cherry MX-keycaps te plaatsen, dus dit mag beschouwd worden als minpunt. Je krijgt er wat voor terug in consistentie, maar tegelijkertijd lever je wat in.
In de basis is de Strix Scope RX een basaal toetsenbord met prima features. Hier denk ik de ROG RX red switch even weg. De functietoetsen en on-the-fly mogelijkheden zijn van goed niveau - ook de bouwkwaliteit sluit hierop aan. De software brengt voordelen met zich mee, vooral als het om het spelen gaat met de aanwezige RGB-verlichting. Afgezien van dat zijn de on-the-fly mogelijkheden eigenlijk al voldoende.
Voeg ik aan die basis de ROG RX red-switches toe, dan lijkt het erop dat ROG er goed in geslaagd is om de ROG RX red-switches te presteren. Het is een snelle en consistente switch. Maar mijn mening niet moeders mooiste vanaf een bovenaanzicht, maar dat weer wel vanaf de zijkant met oog op de X-Stabilizers - samen met sfeervolle RGB-verlichting. Met een adviesprijs van € 139,99 heb je een uitgebreid on-the-fly toetsenbord met ROG’s eigen RX-switches. Voor de gamers onder ons is de Strix Scope RX een heerlijke ramplank om volledig los te gaan op het slagveld.