Review: Asus ROG Spatha & Asus ROG Claymore
Links;In deze review bespreken twee vertrouwde partners van het PC Master Race: muis en toetsenbord. Beide producten zijn afkomstig van het Asus kamp en gaan door het leven als Republic of Gamers producten. Zoals de titel al doet vermoeden bespreken we de Asus ROG Spatha (muis) en de Asus ROG Claymore (toetsenbord).
Leuk is dat beide producten wat functionele handigheidjes hebben, iets wat we dan ook zeker tijdens deze review gaan belichten. Beide producten doen het ook net even anders qua uiterlijk, opvallend en duidelijk aanwezig op je bureau. Vooral de Spatha muis doet dit erg goed. De Spatha en Claymore hebben ook wat mooie synchronisatie effecten voor AURA-verlichting, vandaar een combi-review. Tevens gaat de synchronisatie nog verder als er meer Asus producten aanwezig zijn in je computer, zeg maar een Disneyland Parijs lichtshow.
Op het moment van schrijven heeft de Spatha een prijs van circa 169 euro, en de Claymore een prijs van circa 239 euro. Voor deze prijzen mag je wel iets ‘premiums’ verwachten, of de prijzen rechtvaardig zijn lees je verder in deze review.
Een overzicht van de Asus ROG Spatha specificaties:Laten we beginnen met de slogan van de Spatha: “Complete control for MMO victory." Dit heeft de muis te danken aan het totaal van 14 knoppen, waarvan er 6 zitten aan de duimzijde. De muis is zowel bedraad als draadloos te gebruiken met het meegeleverde dock. Een speciale feature is het verwisselen van de OMRON switches onder de linker- en rechtermuisknop. De meegeleverde switches hebben een rating van 20 miljoen clicks.
Overige belangrijke kenmerken zijn de sensor een Avago ADNS-9800 lasersensor, RGB-verlichting en de gepromote palm- en claw-grip. Het laatste is opvallend, gezien de afmetingen van (136*89*45mm) en het gewicht (180 gram) lijkt mij dit een uitdaging, iets wat we zeker in de praktijk beter gaan testen. Asus is de laatste tijd veel bezig met het personaliseren van je hardware door middel van 3D-printen. We zien het bij de moederborden en nu ook bij randapparatuur. Voor de Spatha zijn op het moment drie 3D-bestanden beschikbaar, waaronder de standaard zijkant (finger rest), één zonder finger rest en één voor ringvinger en pink.
Een overzicht van de Asus ROG Claymore specificaties:De Claymore dankt zijn naam aan het bekende Claymore zwaard. Er is ook daadwerkelijk een Claymore door de productielijn gegaan van het toetsenbord, de numpad is namelijk te scheiden van het toetsenbord. Je kunt deze aan de conventioneel aan de rechterzijde aansluiten, maar ook aan de linkerzijde. Van tenkeyless naar full-size en weer terug naar tenkeyless.
Aanvullende zien we Cherry-MX switches, NKRO-technologie, programmeren (macro’s), on-board geheugen en natuurlijk RGB-verlichting. Iedere toets is onafhankelijk in te stellen en de software heeft al wat LED-effecten voor je klaar staan. Op de productpagina komen we rode, blauwe, bruine en zwarte Cherry-MX Switches tegen. Dat Asus voor zwarte Cherry-MX Switches vind ik wel tof, niet een super populaire switch, wel een heerlijke switch.
Meer Asus-producten in en rondom je PC heeft met de Claymore wat voordelen. Het toetsenbord is namelijk voorzien van wat sneltoetsen voor het overklokken. Met de toets combinatie (FN) + (F11) kun je een overklok vanuit de BIOS inschakelen. De combinatie C+L+R (gelijktijdig) resetten de BIOS. Leuke features waar je wel de ROG Armoury software moet draaien, wat je standaard doet voor de Claymore en Spatha. Daarnaast heb je ook nog de Fan Xpert software nodig van je Asus moederbord. De software is compatible met Windows 7, 8 en 10.
Een dubbel-uitpak avontuur, beter kan het bijna niet! Laten we beginnen met een groepsfoto van de verpakking. Gevolgd door de Spatha en daarna de Claymore. De Spatha komt in een stijlvol en stevig doosje. In de verpakking komen we de muis tegen, boekjes, twee case badges en een Micro-USB kabel.
De Spatha komt op zijn eigen troon, een verzacht bedje van schuim om het aluminium buikje warm te houden. De foto’s geven prijs dat de Spatha groot is, het is een flinke muis met zijn afmetingen. Met een totaalgewicht van 180 gram voelt deze ook nog eens zwaar aan, positief als het om een degelijke bouwkwaliteit gaat. Wellicht zou het sommige gebruikers kunnen afschrikken, zeker als je een lichtere muis gewend bent. De Spatha heeft iets triomfantelijks, de zij-knoppen en totale vormgeving maken het wat ‘majestic’. Het rubberen zijpatroon draagt bij aan dit gevoel. Asus heeft zich laten inspireren door de maya’s. Dit uitte zich in sierlijke graveringen en muurbeschilderingen. Het patroon is ook terug te vinden op de aluminium afwerking van de Claymore. Dit maakt de Spatha en Claymore een mooie setje als het om vormgeving gaat. Ik zit te denken… Twee zwaarden de Spatha en Claymore, kan dit wel goed gaan!? “A wild Spatha has appeared!"
De voorzijde van de muis is voorzien van een kleine grill. De opening voor de Micro-USB aansluiting is wat verhoogd, om te voorkomen dat de Micro-USB meesleept op de muismat. Op de bovenstaande foto zijn de voor- en achterwaarts knoppen te zien.
Er zijn gelukkig nog wat meer accessoires dan alleen wat case badges en een Micro-USB kabel. In de verpakking komen we een nette opbergtas tegen voor de muis zelf, met daarin nog wat extra apparatuur. Een dock om de muis draadloos te kunnen gebruiken is wel zo handig. Het dock bestaat uit twee losse onderdelen, de extra Micro-USB kabel is makkelijk te begeleiden achter het pootje. Dit pootje is gemaakt van staal, wat ook wel mag gezien het gewicht van de Spatha zelf. Verder komen we nog een schroevendraaier tegen om de Spatha open te maken en twee extra OMRON switches.
Op de achterzijde vinden we een sync-knop om de Spatha te koppelen met het dock. Dit doe je de eerste keer bij installatie en als het een keer voorkomt dat de muis volledig leeg is. Het komt dus maar zelden voor dat je deze knop zult gebruiken.
Hieronder wat foto’s waar de Spatha plaats neemt op zijn dock.
Tijdens het uitpak avontuur mag de unieke feature van de Spatha (verwisselbare OMRON switches) niet ontbreken. Het demonteren is kinderwerk; vier schroeven verwijderen aan de onderzijde en de bovenkant- en onderkant van elkaar scheiden. Het PCB en de OMRON switches zijn direct zichtbaar. De OMRON switches zijn met het handje makkelijk te verwijderen, een simpele trekbeweging is al genoeg.
De meegeleverde OMRON switches hebben een rating van 20 miljoen clicks met een zwaartepunt van 60 gram. De extra OMRON switches worden meegeleverd voor een wat zwaardere click van 75 gram, deze hebben ook een levensduur vanuit de fabriek van 20 miljoen clicks.
Vervolgens is het zaak om je Spatha weer bijeen te brengen met de twee onderdelen en vier schroeven. Ook op dit punt laat de Spatha een zeer degelijke kwaliteit zien met gebruikersvriendelijkheid. Het kost weinig inspanning en je kunt eigenlijk niks verpesten aan de muis zelf. Genoeg over de Spatha door naar de Claymore!
De Claymore komt in een zacht tweepersoonsbed van schuim met nog wat extra kussenhoezen om de hardware zelf. De extra hoezen worden gewaardeerd ter bescherming bij het opbergen of als je richting een LAN-party gaat. De Claymore is ook voorzien van twee case badges, een Micro-USB kabel en wat boekjes.
De Claymore komt in twee smaken: de Claymore en de Claymore Core. Het verschil? De Claymore komt met een los numpad gedeelte, de Core zonder. Wel is het mogelijk om op de Core een numpad te bevestigen, deze gaat Asus in de toekomst nog los aanbieden. Het prijsverschil is vrij fors tussen de twee, de Claymore kost gemiddeld 239 euro, de Claymore Core 169 euro, een prijsverschil van 60 euro. Je zult op dit punt echt moeten afwegen of een numpad een vereiste is.
De Claymore heeft een plezierige uitstraling. Het toetsenbord bestaat uit één aluminium plaat, waardoor de randen wegvallen. De Cherry MX Switches in combinatie met de key caps zijn dan ook duidelijk waar te nemen. Een voordeel kan zijn het schoonmaken van je toetsenbord, geen vuil dat binnenin ophoopt. Stof en kruimels (ik ben iemand die zo af en toe boven mijn toetsenbord eet) zijn makkelijk te verwijderen met een droge kwast. Heeft is dan niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook nog eens handig voor onderhoud. De aluminium plaat is vrij dik en heeft een zwarte coating met het geïnspireerde maya’s patroon. Onderdaan vinden we het ROG logo, deze is ook voorzien van een backlight. De verlichte Cherry MX Switches komen goed uit de verf met dit design, dadelijk kun je meer zien in het hoofdstuk AURA-verlichting.
Sommige knoppen zijn voorzien van toets combinaties, te zien op de zijkant van de key caps. Je kunt natuurlijk altijd zelf combinaties maken in de meegeleverd Armoury software, dadelijk hier meer over. Op de cursortoetsen zijn bijvoorbeeld de lichtinstellingen te vinden variërend van feller en minder fel en verschillende lichtmodi. Deze knoppen maak je beschikbaar in combinatie met de FN-toets, onderdaan te vinden op het toetsenbord. Gecombineerd met Asus moederborden kun je nog meer trucjes uithalen, overklokken, een CMOS reset, BIOS oproepen, CMOS reset of XMP-profielen inladen. Voor de mediagebruikers: mediaknoppen zijn ook aanwezig!
Totaal niet vies van kersen, de Claymore komt in rode, blauwe, bruine en zwarte Cherry-MX Switches. Te zien op de foto’s bespreek ik in deze review de bruine variant. De Cherry MX switches bestaan uit een transparante behuizing, wat mooier is voor de verlichting en spreiding hiervan.
Draaien we het zwaard om, dan zien we aardige grote vlakken aan rubber om de Claymore op zijn plek te houden. Tevens kun je het toetsenbord wat verhogen met de pootjes, ook voorzien van rubber voor extra grip. De Micro-USB aansluiting is centraal te vinden en kan met de sleufjes nog een gewenste richting aannemen.
We hebben de Claymore tot zover als tenkeyless toetsenbord in actie gezien, “huub huub barbatruc…" Door naar full-size. We gaan het losse numpad gedeelte koppelen aan het toetsenbord. Het numpad gedeelte heeft dezelfde uitstraling en sluit naadloos aan op het geheel. Hier zien we ook een stukje gebruikersgemak, aansluiten en gebruiksklaar. Omwisselen van rechts naar links? Geen probleem. Asus scoort hier punten voor zowel de Spatha als Claymore als het om gemak gaat. Het numpad gedeelte krijgt dezelfde afwerking voor- en achter. Eenmaal samengevoegd schuift het numpad gedeelte niet weg en blijft het één stevig geheel. Op de randen van het toetsenbord zijn contactpuntjes te vinden om het numpad gedeelte te koppelen.
We zien een groot metalen wiel op het numpad gedeelte, deze kun je zelf modificeren. Standaard is deze ingesteld om te scrollen door webpagina’s. Je kunt deze ook toepasbaar maken om volume te regelen. Door naar een tweetafel foto’s in full-size vorm (final form).
De Claymore laat een strakke indruk achter. Samen in hetzelfde speelveld als de Spatha is deze set een genot om te zien. Geldt hetzelfde voor de software? Je leest het in het opvolgende hoofdstuk!
De software van Asus voor randapparatuur gaat door het leven als Asus Armoury. Een mooie eigenschap is dat de producten binnen deze software samenkomen. Je zit dus niet te stuntelen met meerdere applicaties. Ik vermoed dat toekomstige producten, waaronder muizen en headsets ook onderdeel zullen zijn van Asus Armoury.
We zien de kleurelementen van ROG (zwart en rood) terug. De software laat duidelijk zien wat er mogelijk is met het menu. Hier kiest Asus voor tekstuele kopjes in plaats van iconen, persoonlijk vind ik dit fijner. Link onderin kun je wisselen tussen de aangesloten randapparatuur, waarna de kopjes veranderen in die van toepassing zijn op het product.
Laten we weer beginnen met de ROG Spatha. Het menu bestaat uit de knopinstellingen, sensorinstellingen, de RGB-verlichting, oppervlakte kalibratie en de stroominstellingen tijdens draadloos gebruik. Je kunt de 14 aanwezige knoppen volledig aanpassen in functies. Ik kan mij ook goed voorstellen dat je de 6 knoppen op de zijkant wilt aanpassen voor persoonlijk gebruik. Standaard zijn hier de verschillende muisprofielen onder te vinden.
Opties voor het finetunen van de sensor zijn te vinden onder performance. Opvallend is de polling rate van 2000Hz wat bizar hoog is. Gemiddeld zien we muizen met een maximale polling rate van 1000Hz, boven de 1000Hz is vrijwel niet merkbaar, of beter gezegd te verwaarlozen. Het kost alleen meer rekenkracht voor de CPU, omdat deze vaker informatie opvraagt.
Een beetje kleur in je leven mag niet ontbreken. Het ideale van RGB-verlichting is het ‘gezellige gevoel’ tijdens deze koude en donkere winterdagen. De Spatha kent verschillende LED-zones waaronder het logo op de achterzijde, de zijknoppen en het scroll-wiel. Je kunt deze individueel een kleurtje geven of gezamenlijk laten synchroniseren. Er zijn verschillende AURA-effecten beschikbaar in de software. Een handige toevoeging is de aanpasbaarheid van de felheid van de verlichting, zeker als je de muis draadloos gebruikt. Op een fellere stand slurpt dit uit ervaring met de Spatha zeker wat meer batterij.
Het voorlaatste menu bestaat uit oppervlakte kalibratie. Je kunt hier handmatig of met de beschikbare (Asus) muismatten je oppervlakte kalibreren. Tevens kun je ook specifiek kiezen voor het materiaal van de ondergrond. Als laatste menu krijgen we een overzicht van de batterij. Hier kun je spelen met de slaapmodus om batterij te besparen, en een LED-signaal voor als de batterij bijna leeg is.
Door naar de Claymore. Asus maakt hier gebruik van hetzelfde principe als bij de Spatha, per knop kun je instellingen wijzigen. Je krijgt netjes een overzicht van de volledige lay-out, inclusief het numpad gedeelte. Jammer genoeg is niet zichtbaar welke toetsen je hebt aangepast in het overzicht. Pas als je de cursor over de toetsen beweegt komt er soms een pop-up. Een mooie toevoeging zou een kleurtje zijn als een toets gemodificeerd is.
Wederom soortgelijk AURA-instellingen voor de RGB-verlichting op het toetsenbord. Onderdaan vinden we een directe optie om samen te synchroniseren met de Spatha. Zodra deze optie ‘aan’ staat kun je de Spatha niet meer individueel instellen.
Op het moment van schrijven draai ik de meeste recente software en firmware. Voor het upgraden van de firmware op de Spatha moet deze bekabeld worden aangesloten.
Nu is het synchroniseren van AURA-verlichting leuk samen met je toetsenbord en muis. Echter wordt het pas echt leuk als je systeem ook meedoet met het Disco feestjes. De laatste generaties van Asus moederborden en videokaarten ondersteunen ook AURA-verlichting. Met de algemene AURA software van je moederbord kun je alle apparatuur gelijktijdig synchroniseren. Heb je nog een RGB LED-strip aangesloten op de 4-pin connector van het moederbord? Dan doet deze ook gezellig mee! Pak je zonnebril, jaren 80 kleding en je AURA-lichtbundel voor de ultieme disco vibes. (Ik ben niet verantwoordelijk voor afgebroken PCI-e sloten of vliegende videokaarten).
Er is op het moment één minpuntje als het om de Spatha gaat, deze heeft nog geen ondersteuning voor volledige synchronisatie draadloos. Je moet deze vooralsnog bekabeld aansluiten. Ik heb Asus gesproken en gevraagd of dit nog in de toekomst komt, hoe het er nu voorstaat komt dit nog wel.
Gesproken over disco fever, vibes of danspasjes… Tijd voor een demonstratie!
Laten we beginnen met de Spatha. De Spatha is een solide muis met een aardige omvang, mocht je het gemist hebben in de specificaties: 136*89*45mm. Het gewicht van maar liefst 180 gram mogen we ook niet vergeten. Dit maakt de Spatha niet alleen een solide muis, we kunnen gerust zeggen een grote en zware muis. De eerste keer in handen met de Spatha was een: WTF-moment. Het is alweer even geleden dat ik mijn Cooler Master Sentinel III muis in handen had, deze muis komt wellicht het beste in de buurt ter vergelijking. Met de afmeting van 135*83.6*40mm en 155 gram met alle gewichtjes zit de muis er niet ver vandaan. Toch is het verschil van 25 gram duidelijk merkbaar. Daarbij is de breedte van de Spatha ook iets wat niet onopgemerkt gaat. De pasvorm en extra ondersteuning voor de vingers maakt de breedte acceptabel.
De 6 zijknoppen zijn goed te vinden op de zijkant, waar de duim een belangrijk rol speelt. Dankzij het ontwerp zul je snel overweg kunnen met deze knoppen. De knoppen zijn standaard ingesteld op het wisselen tussen profielen. Met een paar acrobatische bewegingen zit je snel op een ander profiel. Zelf heb ik voorwaarts- en achterwaarts knoppen verhuisd naar de zijknoppen. De oorspronkelijke voorwaarts- en achterwaarts knoppen op de behuizingen zitten mij net wat te ver, tot het oncomfortabel wordt. De muis richt zich op palm- en claw grip. Persoonlijk werkt de claw-grip voor mij niet optimaal, gezien het gewicht en de afmetingen geeft mij hand de voorkeur aan een palm-grip. Op onbewuste wijze neem ik deze houding automatisch aan.
Een stukje sensor mag niet ontbreken. Onder de motorkap vinden we een Avago ADNS-9800 laser sensor. Eerder had ik het over de polling rate van 2000Hz, waar ik tijdens gebruik niks van merk, het zou dan ook erg knap zijn als dit wel het geval was. Nog een belangrijke kanttekening is dat de Spatha bedraad een polling rate van 2000Hz heeft, wat in draadloze modus gelimiteerd is tot 1000Hz. De prestaties van de sensor zijn prima, zowel bedraad als draadloos is er geen groot verschil. Afhankelijk van de resolutie die je gebruikt kun je lekker spelen met de DPI-levels. Zelf heb ik een UltraWide scherm staan (3440*1440) met de Spatha op 1600DPI. Het gewicht van 180 gram heeft tijdens FPS-games een mooi voordeel, althans zo ervaar ik het zelf. In Battlefield 1 ga ik beter om met recoil, en vang ik met de Spatha letterlijk de recoil op. Met mijn favoriete wapen de Selbstlader m1916 heeft ondertussen een intieme band met mijn Spatha.
Ook niet onbelangrijk is de batterijduur tijdens draadloos gebruik. Gemiddeld gaat de Spatha 2 tot 3 dagen mee. De batterij van 1000 mAH is binnen twee uur weer vol dankzij de 500 mAH rating, daar worden we blij van. De Spatha richt zich officieel op MMO-gamers, mede door de velen knoppen. Comfortabel Guild Wars 2 met de belangrijkste skills gaat prima, een potje Dota 2 of toch maar Battlefield 1? De Spatha doet het met voldoening.
We gaan weer over op de Claymore, bijna vergeten! De Claymore is het eerste toetsenbord met een verwijderbare numpad. De gebruiker krijgt de mogelijkheid om deze aan de linker of rechterzijde van het toetsenbord te plaatsen, wat fijn is voor linkshandige. Het systeem werkt lekker praktisch, niet plug-and-play maar slide-and-play. Het is plaatsen en gaan, omwisselen van rechts naar links? Zonder problemen!
Ook de bouwkwaliteit mag er zijn, bestaande uit een dikke aluminium plaat. De Cherry MX Switches rusten op deze plaat en voelen solide aan, met toetsaanslagen is dit een fijn gevoel. Het gewicht van 770 gram met kabel ligt stevig op je bureau, zeker in combinatie met de grote rubberen vlakken aan de onderzijde. Het numpad gedeelte is hier ook van voorzien, wat beweging tijdens intense sessies vrijwel onmogelijk maakt. Nog even terug naar de aluminium plaat, deze bestaat namelijk uit één geheel, waardoor de randen wegvallen. De Cherry MX Switches zweven letterlijk op de plaat. In combinatie met de AURA-verlichting is dit een mooi effect. Haal je zo af en toe een doekje langs je computer, dan geniet je ook van de voordelen van dit design.
De Claymore in deze review is voorzien van Cherry MX Brown switches. De Cherry MX Brown heeft een lichte tactile feedback en geen clicky geluid. De Cherry MX Brown switch voelt relatief licht aan. Dit maakt het een interessante partner voor langere periodes om te gamen of om te typen. De Cherry MX Brown is de lichtste tactile switch met een actuatiekracht van 45g. Je voelt dan ook duidelijk wanneer de aanslag geregistreerd wordt. Bij de Claymore kunnen we ook stellen dan de Cherry Switch prima aanvoelt.
Om de puntjes op de i te zetten: het geïnspireerde Maya’s design geeft een extra aan de aluminium plaat. Er ligt iets moois voor je neus dat er net even wat anders uitziet. Combineer je de Claymore met een Asus moederbord, dan geniet je van de snelkoppelingen (hot keys) voor het overklokken, het resetten van je CMOS en zelfs fan-control. Er zijn zelfs nog meer mogelijkheden!
De Spatha en Claymore samen zijn een mooie combinatie, qua uiterlijk vullen de producten elkaar aan. Het is ook erg fijn dat beide producten terug te vinden zijn in dezelfde software. Als laatste is de synchronisatie optie voor AURA-verlichting een leuke extra.
Asus ROG Spatha
Aangekomen bij de conclusie, tijd om alles nog eens even goed op een rijtje te zetten. Hier beginnen we ook met de Spatha opgevolgd door de Claymore. De Spatha is groots, in vorm en gewicht. De 180 gram bestaande uit alleen de muis laat een bijzondere indruk achter. In het begin is het gewicht misschien wat overweldigend, uiteindelijk went het wel. Dat de Spatha zich richt op MMO gamers is gezien het aantal knoppen niet zo vreemd, totaal tellen we 14 knoppen, waarvan 6 er direct bij je duim zitten. Deze knoppen zijn dankzij het patroon met verschillende dieptes goed te vinden tijdens game sessies. In Guild Wars 2 kun je ideaal gebruik maken van de Spatha, ook Dota 2 met teleports, blink daggers en items met een actieve rol glijden lekker over de knoppen.
De Spatha richt zich op palm-grip en claw-grip gaming, waar palm-grip een stuk beter aanvoelt in de praktijk. Gezien de bijzonder grote afmetingen en het gewicht lijkt mij dit ook niet zo vreemd. De controle die je kunt uitoefenen dankzij het gewicht geeft voldoening. Persoonlijk ga ik veel beter om met recoil van wapens.
Er is meer dan de weegschaal van 180 gram. De Spatha heeft wat mooie features, één daarvan is het omwisselen van de OMRON switches. Een mooie toevoeging waarvan ik zeker hoop dat deze in de toekomst vaker wordt toegepast. In de verpakking kom je een nette opbergtas tegen met extra OMRON switches, een schroevendraaier en case badges. Deze opbergtas heeft ook een uitsparing om de Spatha een warm bedje te geven.
Qua uitstraling laat de Spatha een geweldige indruk achter, en heeft deze een bouwkwaliteit waar je U tegen zegt. De aluminium onderzijde is een stevige basis, daarbij komt kijken dat het demonteren van de Spatha met vier schroeven een eitje is. Ook de RGB-verlichting met synchronisatie effecten tussen de Claymore en overige Asus hardware met AURA werkt goed. En als laatste, iets wat we niet mogen vergeten is dat de Spatha zowel bedraad als draadloos prima zijn werk doet. De 1000 mAH batterij is binnen twee uur weer vol dankzij de 500 mAH rating van het dock. Een volgeladen batterij gaat gemiddeld 2 tot 3 dagen mee, wat gezien de laadtijd een dikke plus is.
Positieve woorden over de Spatha. Gezien de prijs is de Spatha met circa 169 euro zeker niet goedkoop. Je krijgt voor deze prijs veel aan muis samen met een geweldige beleving. Als je een zwaargewicht zoekt met een lijst aan features, draadloos, een overzichtelijke software en nog wat mooie ‘technische hoogstandjes’ dan is de Spatha zeker een muis om rekening mee te houden. Wel moet ik kritisch zijn dat deze mooie features een geweldige ervaring geven, maar niet direct je ‘gaming performance’ een boost geven. We zien de Avago ADNS-9800 lasersensor ook in goedkopere muizen terug van de prijsklasse 50 tot 60 euro. Hier vind ik het jammer dat er niet gekozen is voor een modernere sensor. De Spatha is een vak apart. Je koopt dit beest voor een stormvloed aan features en om een machtig gevoel in handen te hebben.
Asus ROG Claymore
Naast het Spatha geweld hoort de Claymore natuurlijk ook in deze conclusie. De Claymore doet het net even anders door een full-size en tenkeyless te zijn op de momenten wanneer jij dit verlangt. Koppel het numpad gedeelte links of rechts aan het toetsenbord wanneer nodig. Behoefte aan tenkeyless setup om zo een centrale houding te hebben t.o.v. je toetsenbord? De Claymore doet het! De flexibiliteit van de Claymore is dan ook zeker het grootste pluspunt van dit toetsenbord.
De Claymore gaat ook even terug de geschiedenis is richting de tijd van de Maya’s. Het design van de aluminium plaat, de basis van het ontwerp is versierd met graveringen. De Cherry MX Switches rusten op deze plaat en vormen een solide basis. Met de zwarte afwerking komen de transparante Cherry MX Switches beter tot hun recht als het om RGB-verlichting gaat. We zien hier ook de implementatie van AURA om te synchroniseren met je muis en overige hardware van Asus.
De software heeft een overzichtelijke vormgeving, maar mag hier en daar nog wat opgepoetst worden. Zo zijn gemodificeerde knoppen in de lay-out van de software niet direct zichtbaar door middel van een kleurtje. Om nu te achterhalen of de knop gemodificeerd is moet je de cursor langs het digitale toetsenbord slepen (toets per toets), niet altijd even handig. Met het ingebouwde geheugen kun je 5 profielen opslaan, fijn voor buiten de deur, zonlicht wat is dat?
De Asus Claymore is een prettig toetsenbord waar de bouwkwaliteit voorop staat. Een mooie gelijkenis met de degelijke bouwkwaliteit van de Spatha. Dit moois heeft een prijskaartje van circa 239 euro, waar de Claymore veruit een stuk duurder is dan het gemiddelde Cherry MX toetsenbord. Terwijl de basis (Cherry MX Switches) op deze toetsenborden identiek zijn, je tast dus dieper in de buidel voor de extra features en de bouwkwaliteit. De Claymore laat eigenlijk op alle fronten een mooi resultaat zien. De prijs is daar dan ook naar. Als eindconclusie kan ik alleen maar zeggen: de Spatha en Claymore zijn als magie op je bureau, puur genieten.