Review: Deepcool Assassin III
Links:Zeven heatpipes, 1464 gram en 165 mm hoog; ik verwelkom de Deepcool Assassin III op de test bench voor deze review. De Assassin III is nog nét wat zwaarder en groter dan de welbekende Noctua NH-D15. In deze klasse zou de Assassin III ook competitief moeten zijn, dus staat er wat moois te wachten? Je leest het in deze review.
De Assassin III heeft een thermisch ontwerpvermogen van 280 watt (TDP). Nu kan TDP verschillen voor het Intel en AMD-kamp. De focus ligt vooral nu op wat dit grote beest in de praktijk doet. De Assassin III neemt plaats op de vernieuwde AMD-test bench met een AMD Ryzen 7 3800XT. Ik vertel je meer over de specificaties in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Deepcool Assassin III circa € 80,99.
Een overzicht van de specificaties:
De Assassin III gaat mee in de nieuwe tabellenreeks aan resultaten. De vergelijking met de Noctua NH-D15 zal gemaakt worden, specifiek de chromax.black-variant. Overigens zijn er uit eigen testresultaten geen verschillen tussen de reguliere NH-D15 en de chromax.black-variant, kortom, deze presteren gelijk aan elkaar. In de basis heeft de Assassin III één heatpipe meer dan de NH-D15 met zes heatpipes. Ook maakt de Assassin III gebruik van een dual-toren ontwerp, met één fan aan de buitenzijde en één in het midden. Voor extra prestaties en/of airflow is het mogelijk om nog een derde fan te plaatsen, hier levert Deepcool extra fan-clips voor mee.
In de basis zou je kunnen stellen dat de Assassin III veel weg heeft van de NH-D15 qua ontwerp. Daarmee stel ik mijzelf ook de vraag: in hoeverre is er nog onderscheid te maken? Als ik een tal aan CPU-koelers vergelijk, zien we vergelijkbare ontwerpen. De basis van CPU-koelers met één, twee of drie torens is ondertussen gemeengoed in CPU-koeler-land. Terug naar de Assassin III. De CPU-koeler is 161 mm breed, 140 mm diep en 165 mm hoog. In veel gevallen is de hoogtemaat de belangrijkste factor voor comptabiliteit met een behuizing.
Overigens zijn dit de maten met de twee fans gemonteerd. Totaal weegt de Assassin III 1464 gram inclusief fans. De fans hebben een minimale snelheid van 400 RPM oplopend tot maximaal 1400 RPM. Maximale rotatiesnelheid (RPM) met de NH-D15 is 1500 RPM. Deepcool levert nog diverse accessoires mee, waaronder een LSP-kabel (low speed profile) die de fans tot maximaal 1000 RPM begrenst.
Met een grote CPU-koelers krijg je een grote verpakking voor je kiezen. De Assassin III sleept de oorkonde “grootste CPU-koeler verpakking" binnen - wat een bakbeest! De accessoires zijn opvallend uitgebreid, bestaande uit een gebruikershandleiding, Deepcool-casebadge, Deepcool-stickers voor op de kunststofdelen van de CPU-koeler, een tube koelpasta met een alcoholdoekje voor oude koelpasta en een spreidingskaart voor nieuwe koelpasta, een fan-splitter, de LSP-kabel, fans-clips en bevestigingsonderdelen voor zowel Intel als AMD-montage samen met een schroevendraaier.
Door naar het bakbeest zelf. De Assassin III is groot en daarmee imposant. De CPU-koeler komt zijn naam eer aan, want de koellamellen van de heatsink zijn redelijk scherp. Het is geen werpster, maar zeker een punt van aandacht hier. De kunststofdelen aan de bovenzijde zijn een esthetische afwerking; deze dragen verder niet bij aan het koelvermogen van deze CPU-koeler. Wel zijn deze op specifieke wijze gemonteerd, waardoor ik bijna zou gaan twijfelen of deze twee kunststofdelen mogelijk wel iets teweegbrengen. Montage hiervan oogt deftig, al valt dit niet op voor het oog wanneer gemonteerd.
Naarmate tijd trekken de kunststofdelen stof aan en zijn deze redelijk gevoelig voor vingers; oppoetsen dus na montage. Verder ogen de koeltorens op de Assassin III netjes aan. Deze mogen dan wel scherp zijn, maar de afwerking is redelijk verzorgd. Hoewel ik van mening ben dat dit niet op hetzelfde niveau ligt van de Noctua NH-D15 doet Deepcool zijn best.
Koperen onderdelen hebben een vernikkelde afwerking, waaronder de CPU-baseplate en heatpipes. Dit gaat mooier op met het totaalontwerp van aluminium, waarmee de totaalmatch beter uit de verf komt. Voor montage zit het bracket al op de CPU-koelers zelf, om precies te zijn op het middengedeelte. Wanneer de overige onderdelen gemonteerd zijn, draai je de Assassin III op de metalen-bracket rondom de socket. Hierover vertel ik je meer in het opvolgende hoofdstuk monteren. Testresultaten zijn vooraf aan de fotosessie tot stand gekomen. De resultaten weken af van wat het zou moeten zijn. Wees geen NOOB als Pim; verwijder de sticker.
De meegeleverde fans ogen neutraal, los van het Deepcool-logo. Ik kan het ontwerp wel waarderen en de bekabeling is netjes afgewerkt met een zwarte sleeve. Met een koelblok als de Assassin III verwerk je deze eenvoudig onder het koelblok wanneer deze gemonteerd is; incognito-stijl.
Tot mijn grote schrik moest ik voor montage van de Assassin III de standaard AM4-backplate verwijderen. Dit feit kan ik mij niet meer heugen. De Assassin III maakt voor zowel het AMD als Intel-platform gebruik van deze meegeleverde backplate, al is dit voor Intel-montage niet zo vreemd. Het gaat hier om twee verschillende backplate(s): de AMD-backplate is uitsluitend voor AM4 en eerdere sockets (platformen). In de backplate gaan vier pinnetjes, die zich vervolgens samenhouden met vier duimschroeven met schroefeinde voor de metalen-brackets.
De metalen brackets nemen boven en onder plaats op de duimschroeven. Deze draai je vervolgens met vier kleinere duimschroeven vast op de uitstekende schroefeindes. Deze duimschroeven kan je vervolgens nog een slagje nageven met een kruiskopschroevendraaier. Ik adviseer dit te doen, gezien de duimschroeven relatief klein zijn om veel kracht te kunnen zetten.
Nu is het enkel nog een dotje koelpasta en de Assassin III plaatsen. Voor het vastdraaien moet de middelste fan nog even van zijn plaats blijven; deze monteer je achteraf met de meegeleverde fan-clips. Nu is het enkel nog de schroeven van de Assassin III bracket uitlijnen met de metalen-brackets en aandraaien maar.
Op de metalen-brackets staat netjes aangegeven welke richting deze moeten hebben ten opzichte van de processor (CPU). Mooi detail wat mij betreft. Het eindresultaat mag er zijn: een beest van een CPU-koeler.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
Door met de resultaten. De Noctua NH-D15 is vers meegenomen op de nieuwe AMD Ryzen 7 3800XT-test bench. Eerder heb ik de NH-D15 getest op mijn AMD Ryzen 7 1700X-test bench. De resultaten hiervan vind je in het vorige hoofdstuk. Als ik de geruchten mag geloven, dan is de Assassin III competitief aan de NH-D15. Het formaat, de heatpipes en forse fans liegen er niet om. Idle resultaten vertellen relatief weinig, maar worden alsnog meegenomen in deze review. De AMD Ryzen 3000-series staan bekend om het pieken bij achtergrondtaken, waardoor temperaturen zomaar 10 tot 20 graden Celsius kunnen fluctueren. De gepresenteerde idle temperaturen zijn het laagste punt middels CoreTemp en AMD Ryzen Master Utility.
Onder load krijgen we een duidelijker beeld van de resultaten. De AMD Ryzen 7 3800XT is als Zen 2-processor een fors beest, vooral als het om warmteproductie gaat. Zonder een overklok presteert de Assassin III onder load een graad Celsius beter dan de NHD-15; een positief vooruitzicht. Met een all-core overklok van 4,5 GHz presteert de Assassin III gelijk, dit is op basis van langdurig testen met de Blender Classroom benchmark.
Voor de Assassin III een geweldige prestatie. Het gelijk mogen presteren met de NH-D15 is een prestatie op zichzelf. Naar mijn ervaring doen beide CPU-koelers veel van hetzelfde als het om koelprestaties gaat. Verschillen zijn nipt en kunnen zomaar beïnvloed worden door het te dun of dik aanbrengen van koelpasta.
Eerdere testresultaten met de NH-D15 leverde onder load een geluidsproductie van 44 dB(A) op; gemeten met de HT-80A. De Assassin III maakt met 47 dB(A) meer geluid dan de NH-D15 onder load. Dit is getest op 40 centimeter afstand. Op basis van de resultaten presteert de Assassin III gelijk aan de NH-D15, maar doet dit onder volledige load een klein beetje luidruchtiger.
De Deepcool Assassin III is een forse CPU-koeler en komt nog net wat groter uit dan de welbekende Noctua NH-D15. Is deze Assassin III van Deepcool de NH-D15 killer? Je leest het in deze eindconclusie.
Wellicht heb je op je gemak de resultaten bekeken; de Deepcool Assassin III is geen Noctua NH-D15-killer. Wel is de CPU-koeler een gelijkwaardige concurrent. Op basis van mijn ervaring en resultaten zijn beide CPU-koelers gewaagd aan elkaar met gelijkwaardige resultaten. Enkel doet de Assassin II dit met 47 dB(A) onder volledige load, terwijl de NH-D15 dit onder 44 dB(A) ook onder volledige load. Dat maakt de NH-D15 nét wat efficiënter. Ook is het blok van de NH-D15 wat kleiner, waardoor deze compacter is, hoewel de verschillen zeer minimaal zijn.
De Assassin III is daarmee een mooi alternatief naast de NH-D15. De Assassin III is ongeveer 6 euro duurder dan de reguliere Noctua NH-D15 met originele kleurenschema, maar wel weer 9 euro goedkoper dan de NH-D15 chromax.black. Onder de eindstreep haal je voor 80,99,- euro een dikke CPU-koeler in huis die menig processor met een overklok de baas is.
Compleetheid is gegarandeerd, want het Assassin III pakket bestaat o.a. uit een complete set aan koelpasta, een casebadge, schroevendraaier en een degelijk montagesysteem, dat voorziet in montage gemak. Wel zijn de koellamellen van de heatsink wat scherp; dit is bij de NH-D15 beter verzorgd.
Prijsverschillen met de NH-D15 zijn relatief klein. Wel krijg je een extra stukje keuzevrijheid, want de Assassin III presteert immers gelijkwaardig aan de NH-D15; nogmaals een prestatie van Deepcool. Kan je het ontwerp waarderen, dan zal je de prestaties ook waarderen, daar hoef je deze CPU-koeler niet voor te laten liggen. Ook zijn de prestaties van deze forse CPU-koeler beter dan menig AIO, wat het zeker voor de veelal lagere prijs van CPU-koelers een aangenamere investering maakt, zonder te moeten inleveren op koelprestaties.