Review: Deepcool CL500
Links:De Deepcool CL500 is een mid-tower behuizing dat uitgaat van het “high airflow"-principe. De grill van het voorpaneel heeft voldoende ruimte om verste lucht aan te trekken, mits er fans geïnstalleerd zijn natuurlijk.
Verder omschrijft Deepcool de behuizing als functioneel doch eenvoud als het inbouwen gaat, iets wat ik verder in de review zal ondervinden. Gemiddeld kost de Deepcool CL500 circa € 72,99 inclusief verzending. Voor die prijs krijg je ook een stuk gehard glas en een USB Type-C-aansluiting op het I/O aan de voorzijde. Meer over de specificaties lees je in het opvolgende hoofdstuk.
Een overzicht van de specificaties:
De CL500 gaat door als mid-tower met de volgende afmetingen: 473 mm lang, 226 mm breed en 519 mm hoog. Wat al snelt opvalt aan deze maatvoeringen, is dat de behuizing hoger is dan dat deze lang is - dit is dadelijk ook goed terug te zien op de foto’s. Belangrijke features bestaan uit de grote grill op het voorpaneel, magnetische zijpanelen voor zowel links als rechts, een USB Type-C-aansluiting en een ingebouwde fan-hub.
De ingebouwde fan-hub krijgt voeding via het I/O aan de voorkant van de behuizing. Let wel op dat dit om een fan-hub gaat, dus geen fan-controller. Op de fan-hub zitten vier 4-pin PWM-aansluitingen. De USB Type-C-aansluiting betreft de 2e generatie, die compatibel is met snelladen. In de behuizing kan je maximaal een ATX-moederbord huisvesten en videokaarten tot 330 mm. De recent geteste MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G past dus in de CL500. Overigens een bakbeest van een videokaart!
Aan de achterzijde past een enkele 120mm-radiator, bovenaan maximaal een 240mm-radiator en vooraan de behuizing tot maximaal 360 mm. Pak ik de grootst mogelijke radiators op deze posities en deel ik dit door het aantal fans, dan kom ik op totaal zes 120mm-fans. Dit is ook precies het aantal fans dat de CL500 kan huisvesten. Aan de voorzijde van de behuizing kan je zowel kiezen tussen 120mm-fans als 140mm-fans.
Aan kabelmanagement ruimte tussen het chassis (het frame) en het zijpaneel zit 23 mm aan ruimte. De maximale hoogte voor een CPU-koeler bedraagt 165 mm. Tot zoverre heb ik dan alle maatvoeringen voor de CL500 besproken. De behuizing weegt overigens 8,4 kilogram.
De verpakking is redelijk neutraal, zonder kleurrijke afbeeldingen, iets wat samengaat met de prijsstelling van deze behuizing. De behuizing is verpakt in plasticfolie en verder beschermd met piepschuim. De accessoires zitten in de behuizing zelf, bestaande uit schroefjes, tie-wraps en een relatief eenvoudige handleiding. De handleiding is niet enorm uitgebreid; deze geeft bijvoorbeeld niet weer welke schroefjes je voor specifieke componenten moet gebruiken. Nu is dit met de opgebouwde ervaring geen probleem, maar voor de startende bouwer kan het essentieel zijn.
Ik ga direct door naar de CL500. De grill van de behuizing is hetgeen dat direct opvalt. Deze loopt optisch door van het voorpaneel naar het toppaneel, enkel kort onderbroken door het I/O aan de voorkant. Ik vind de zwart met zilveren accenten, ofwel de kleurcombinatie wel tof. Verder oogt de behuizing redelijk simpel aan, gewoon recht-toe-recht-aan onderdelen die het praktisch maken. Ook valt de hogere maatvoering van 519 mm versus de lengtemaat van 473 mm; de behuizing is hoger dan dat deze lang is.
De grill is het onderdeel dat deze behuizing maakt, het is letterlijk de smoel van de behuizing. Wederom: ik vind hem goed gelukt. Wel voorzie ik periodiek onderhoud om de grill netjes stofvrij te houden.
Het I/O aan de voorzijde bestaat uit een HDD-led, een power- en resetknop, twee USB 3.0 Type-A-poorten, een gecombineerde microfoon- en headsetingang en een USB 3.1 Type-C-poort. De grote knop verwijdert de grill aan de bovenzijde, zodat je hier eenvoudig kan werken met een radiator.
Het zijpaneel van gehard glas is magnetisch en hetzelfde geldt voor het metalen zijpaneel aan de zijde van het kabelcompartiment. Dit maakt het afnemen van de zijpanelen eenvoudig, zonder te moeten schroeven. Op het paneel van gehard glas zit een greepje; fijn voor demontage en het voorkomt vette vingers op het geharde glas. Ik vind het greepje overigens ook een mooi detail van deze behuizing.
Aan de achterzijde vinden we een uitsparing voor het moederbord I/O, een positie voor een 120mm-fan, zeven schildjes voor uitbreidingssloten en een uitsparing voor de voeding. De uitbreidingssloten zijn toegankelijk wanneer je het beschermkapje verwijdert. De duimschroeven zitten extern, zodat je niet hoeft te pielen in de behuizing zelf.
Onderop zitten twee kunststof strips die de behuizing verhogen en tevens dienen als pootjes. Op de positie van de voeding zit een stoffilter; deze is enkel op de tast te verwijderen. Tot zover een rondleiding aan de buitenkant van de Deepcool CL500, dus we gaan door naar binnen!
Eerste impressie van de binnenkant is redelijk simplistisch. Het chassis, ofwel het frame is net als de buitenkant in veel opzichten recht-toe-recht-aan. Onderaan bedekt een voedingscover de volledige lengte, met wat ruimte voor kabelmanagement. Standaard komt de CL500 met één 120mm-fan die is voorgeïnstalleerd aan de achterzijde.
Bij plaatsing van het moederbord krijg je diverse opties voor kabelmanagement. De verticale kabeldoorvoeren zijn voorzien een rubberen doorvoer. De horizontale doorvoeren zitten boven- en onderaan het moederbord - handig voor pin-connectoren en de CPU-kabels. Naast de verticale kabeldoorvoeren zit een ingebouwde GPU-support. Middels een duimschroef in het kabelcompartiment, kan je deze op de gewenste positie fixeren - deze is geschikt voor één videokaart.
De magnetische panelen laten zich eenvoudig demonteren. Op de rand van het frame van de behuizing zijn magneten zichtbaar die de panelen op hun plaats houden.
Het kabelcompartiment heeft 23 mm aan ruimte van het moederbordtray tot zijpaneel. Een voeding met platte kabels is wenselijk voor het beste eindresultaat. In deze review pas ik de Deepcool DQ850-M2-V2L toe. Die is volledig modulair en maakt dus gebruik van platte kabels. In het kabelcompartiment zijn meerdere zaken zichtbaar, waaronder een fan-hub voor vier fans, twee SSD-brackets en twee HDD-brackets (baaien). Voor opslag is het redelijk bescheiden. Desalniettemin denk ik dat het voor de meeste gebruikers voldoet, vooral als je met M.2-SSD’s aan de slag gaat.
Nadeel en terecht minpunt is hier de HDD-kooi waar de twee HDD-brackets in opgeborgen zitten. De HDD-kooi zit met potnagels vast op het frame - deze is niet te verwijderen. Ik ga hier dadelijk nog wat dieper op in tijdens het inbouwen. Wel kan ik de fan-hub goed waarderen; let wel op dat dit geen fan-controller is.
Het voor- en toppaneel zijn volledig te verwijderen. Wel verlangt het verwijderen van het toppaneel wat voorzichtigheid. Het kabelcompartiment maakt namelijk gebruik van twee velcro-straps, iets wat ik als positief beschouw. Echter bij het demonteren van het toppaneel kan het zijn dan je te hard trekt, wat spanning zet op de kabels, die standaard vastzitten achter de velcro-straps. Kortom: dit verlangt wat extra voorzichtigheid. Het is geen eis om het toppaneel in zijn volledigheid te verwijderen voor montage van een radiator of fans. Hier dient de knop voor die toegang geeft tot de bovenzijde.
Afwerking van de panelen is deftig. Deze voelen niet goedkoop aan en dat is een deftige prestatie voor deze prijsklasse. Het voor- en toppaneel zijn voorzien van stoffilters, al ben ik van mening dat het stoffilter voor de PSU wat goedkoop is. Het stroomlijnt zich niet in verhouding met de overige onderdelen. Voor het prijssegment voelt de CL500 als een degelijke behuizing, zonder al te veel toeters-en-bellen die het “gimmick-niveau" in een goedkopere prijsklasse overheersen. De CL500 oogt industrieel en doet dat naar mijn mening beheerd.
De extra hoogte in deze behuizing geeft extra vrijheid rondom het moederbord, vooral aan de onderzijde beschik je over een gezonde dosis aan ruimte. Laat ik beginnen met iets wat ik in het vorige hoofdstuk opmerkte: de HDD-kooi. De CL500 heeft een vaste HDD-kooi, dus deze is niet los te schroeven. Mocht je deze willen verwijderen, dan zal het een slijptol of Dremel worden, maar goed, dat is een ander gespreksonderwerp. Ik had vooraf de benodigde kabels op de Deepcool DQ850-M-V2L gemonteerd, denkende dat ik deze eenvoudig kon plaatsen. Echter kwam ik in het geding met de HDD-kooi. Uiteindelijk is het mij wel gelukt; de Deepcool DQ850-M-V2L heeft overigens een standaard ATX-voeding formaat. Dit schrijf ik ter beeldvorming. Wel is het relatief lastig en kan ik mij voorstellen dat het nog lastig is als de voeding zonder kabels op zijn plaats zit. Dit voelt onpraktisch bij de CL500 en mag mee als verbeterpunt voor een eventuele toekomstige versie.
Het ontwerp van de CL500 met forse grill doet ogen als een grote heatsink. Ik vind het ontwerp deftig voor zijn prijsklasse en zie deze behuizing voor gamers, maar ook prima op een kantoor terug. Het inbouwen heb ik als plezierig ervaren. Ik heb de Deepcool AS500 opgenomen als CPU-koeler. De maximale CPU-koeler hoogte is 165 mm; de Deepcool AS500 is 164 mm. Tijdens het casual sluiten van het zijpaneel van gehard glas had ik even mijn twijfels. Het eindresultaat? 1 mm aan spelingsruimte met een AS500 die bijna door het paneel gaat - het oogt wel goed! Hieronder een foto van de toegepaste componenten, met als enige afwezigheid de verpakking van de AMD Ryzen 7 3800XT.
Het moederbord ging eenvoudig op zijn plaats, evenals het aansluiten van de voedingskabels voor de processor en de ATX-kabel. Met de AS500 CPU-koeler heb je niet extreem voor overlap, wat extra ruimte en vrijheid geeft. De meegeleverde 120mm-casefan heeft een 3-pins-aansluiting en een Molex-aansluiting. Het feit dat deze casefan geen 4-pin PWM heeft vind ik niet zo schrikbarend, gezien de compleetheid van de CL500 voor zijn prijs. Wel vind ik de Molex-aansluiting irritant, deze moet je wegwerken bovenin de behuizing en voelt wat lomp aan. Ik had hier liever enkel een casefan met 3-pins-aansluiting gezien.
Het plaatsen van de videokaart is praktisch doch eenvoudig. Deepcool heeft voor een externe duimschroeven gekozen, verborgen achter een beschermkapje. Je hoeft dus niet te pielen in de behuizing zelf, buitenlangs gaat eenvoudig. De GPU-support zelf in de behuizing is een mooie aanvulling.
De PSU-cover bedekt de volledig bodem en het zijaanzicht blijft hiermee clean. De HDD-kooi zit hier ook achter verborgen, op de onderstaande foto met de Deepcool DQ850-M-V2L is zichtbaar hoe strak deze erop zit. Wel heeft de CL500 genoeg ruimte te bieden voor bekabeling. Ook de kabelmanagement ruimte van 23 mm voldoet ruimschoots.
De Deepcool MF120 GT-fans nemen plaats aan de voorzijde van de behuizing als intake. Het framegedeelte aan de voorzijde waarop je de fans monteert is relatief dun. De fans kan je prima kwijt, al beweegt het metaal lichtjes mee als je de fans monteert. Ik zie dit niet zozeer als minpunt, omdat het ook samengaat met de prijsklasse. Uiteindelijk kom je tot een complete build. Op wat kleine minpunten na, zie ik ook veel pluspunten. Kabelmanagement is eenvoudig met deze behuizing en tevens bouwt het ruimtelijk.
De CL500 weet met het ontwerp van het voorpaneel flink wat lucht door de behuizing te verplaatsen. Mijn builds variëren, dus het is altijd lastig om onderlinge vergelijkingen te maken. Volgende keer kan het zomaar een Intel-build zijn in plaats van AMD met weer een andere CPU-koeler. Gemiddeld tijdens het gamen varieert de temperatuur van 54 graden tot 69 graden Celsius. Een stukje RGB-verlichting mag natuurlijk niet ontbreken. Ik heb gebruik gemaakt van de Daisy-chain aansluitingen op de Deepcool AS500 CPU-koeler en MF120 GT fans. Deze heb ik aangesloten op de 3-pins-header (ARGB-header) van mijn Asus-moederbord.
De Deepcool CL500 mid-tower behuizing oogt triomfantelijk met zijn forse grill die doet denken aan een heatsink. Weet de CL500 mij te enthousiasmeren? Je leest het in deze eindconclusie.
Ik benoemde twee keer recht-toe-recht-aan in deze review. De lay-out van de behuizing is vrij standaard; het wijkt niet af van hetgeen wat traditioneel is. Ik heb het hier dan over het frame, ofwel het chassis. Deepcool heeft de CL500 mooi weten te maken met de panelen, met name dankzij het voor- en toppaneel. Deze wekken de illusie op dat het één grote heatsink is, kort onderbroken door het I/O-paneel aan de voorzijde. De combinatie van zwart met zilveren accenten maakt de behuizing deftig. Voor een prijsklasse van ongeveer € 72,99 vind ik de CL500 esthetisch goed gelukt.
De bouwkwaliteit is ook op orde. De panelen voelen relatief stevig aan, de magneten van de zijpanelen zijn sterk genoeg en de afwerking qua verf is ook goed. De SSD-brackets zijn niet zo bijzonder, evenals de HDD-kooi met de HDD-brackets. Er is geen sprake van uitzonderlijke kwaliteit, maar het hardware-doel wordt bereikt. Het metalen gedeelte van het voorframe voelt ook wat zwakker tijdens het monteren van fans. Voor het geld kan en mag je niet alles verwachten, maar zijn het zeker punten om rekening mee te houden.
Plaatsing van de HDD-kooi is ongelukkig. Deze is standaard niet te verplaatsen. Het plaatsen van de voeding voelt hierdoor wat krampachtig, vooral als je vooraf de wens hebt om de kabels alvast te monteren. De HDD-kooi had beter uit de verf gekomen met een aantal schroefjes; zeker omwille het feit dat we HDD’s steeds minder vaak terugzien in PC-builds. Mooie toevoeging is dan wel de fan-hub; deze heeft vier PWM-aansluitingen en ontvangt stroom via I/O aan de voorkant van de behuizing. Een mooie extra in dit prijssegment.
Verder krijg je gehard glas en nette, externe manieren voor het aansluiten van je PCIe-insteekkaarten en één 120mm-casefan. Laat ik vooral de GPU-support niet vergeten voor één videokaart. Verder is de ruimte voor moderne hardware prima. Een forse MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G past, maar ook gewoon een Asus ROG Strix GTX 1080 gaat. Voor de oplettende kijker én lezer: ja, het klopt dat deze behuizing langwerpig oogt. De behuizing is namelijk hoger dan deze langer is, wat de ruimte onder het moederbord aangenaam bevordert.
Bouwen met de CL500 voelt als een plezierige ervaring. Aan sommige aspecten, eerder benoemd in deze review en conclusie, is op te merken dat het om een behuizing gaat van onder de € 100,-. Je moet in dit prijssegment concessies kunnen maken. Onder de eindstreep scoort de CL500 voor zijn prijs gewoon goed. Mocht je de industriële uitstraling waarderen, dan is de CL500 zeker het overwegen waard. Het ontwerp staat airflow toe, wat het ook nog eens een leuke mid-tower maakt voor spannendere hardware.
Voor een budget van rond de 70 euro is de Deepcool CL500 competitief, zowel aan features als prestaties. Hiermee wint de behuizing de volgende award:
Mooie kast aan de buitenzijde, maar van binnen niet echt speciaal. Zelfs beetje goedkoop
De binnenzijde is redelijk recht-toe-recht-aan. Daar ben ik het mee eens.