Review: Antec Cube - Designed by Razer
Links;De Cube: een Mini-ITX behuizing van Antec. De Cube is zo’n behuizing waar je voor compact kiest, met de mogelijkheden om krachtige hardware te huisvesten. Zo zijn er bijvoorbeeld drie beschikbare expansiesloten, om grotere videokaarten een plekje te kunnen geven. We zien dat veel GTX 1080 videokaarten met de GTX 1080 11Gbps refresh van 2-slots naar 2.5-slots zijn gegaan. Ook de 1080 Ti wordt veelal uitgevoerd met een 2.5-slots koeler, voor de Antec Cube geen probleem. We gaan het zelf ondervinden in levenden lijve tijdens deze review.
De Antec Cube komt in twee smaakjes, de standaard EKBW editie met multi-color LED-verlichting, en de Antec Cube Designed by Razer editie. Niet geheel onverwachts komt dit model met groene LED-verlichting. Het is niet de eerste keer dat we Razer zien samenwerken met andere fabrikanten, in het geval van Antec is dit de eerste keer. De ‘Antec Razer Cube’ valt met de groene kleuraccenten net meer op dan de EKBW variant, met leuke kleine details aan de voorzijde van de behuizing. Op het moment van schrijven kost de Antec Cube - Designed by Razer editie 246 euro. De Razer versie is een stuk slechter verkrijgbaar dan de EKBW Antec Cube, hier speelt de net wat gelimiteerde oplage deels mee. De Ante Cube EKBW is een stuk goedkoper met een prijs van circa 206 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Laten we het tijdens de review even houden bij de benaming Cube. De Mini-ITX behuizing markt is een stuk kleiner dan de water grotere Micro-ATX en ATX behuizingen markt. We zien in de prijsvergelijker een groot aantal behuizingen als we Mini-ITX selecteren. In dit overzicht zijn behuizingen zichtbaar die ook Micro-ATX en ATX moederborden kunnen huisvesten. Pas als je ‘alleen geschikt voor ITX’ selecteert, komen er nog maar 204 behuizingen in de lijst voor. Waar de Cube in het duurdere segment zit.
Welke belofte wil Antec waarmaken met de Cube? Flexibiliteit, ondersteuning voor waterkoelers en genoeg ruimte voor een videokaart en CPU-koeler. De Cube wordt door Antec zelf gecategoriseerd als ‘enthusiast’ behuizing. Kortom: de Cube moet faciliteren in de hedendaagse wensen en behoeften van systeembouwers. Op papier laat de Cube nette cijfers zien, een CPU-koeler van maximaal 190 mm hoog, en een videokaart van maximaal 350 mm lang, let wel op dat dit zonder fans/een radiator is aan de voorzijde. Voor waterkoeling kan je aan de voorzijde een radiator van maximaal 240 mm huisvesten. Een dikkere radiator is geen probleem, aangezien er extra ruimte is gemaakt in de bovenzijde van de PSU cover. Aan de achterzijde kun je een 120 mm radiator kwijt.
Opvallend is het gekantelde binnenwerk. Je plaatst het moederbord ondersteboven, waardoor de videokaart in het PCI-e slot met zijn koeler naar de bovenzijde zit. Op de behuizing vinden we drie windows van donker acryl, waarvan er één zich aan de bovenzijde op de behuizing bevindt. Met de gekantelde videokaart kun je de koeler beter aanschouwen. Écht compact is de Cube niet met 365 mm x 250 mm x 460 mm. Deze behuizing zoekt eerder balans tussen flexibiliteit tijdens het bouwen en plaatsen van forsere hardware, alsnog is het systeem compact te noemen in vergelijking met een Micro-ATX/ATX behuizing.
Lekker opvallend maakt de Cube zijn debuut. Gifgroen zoals we Razer herkennen. Onderin vinden we nog nét het Antec logo. Voorop vinden we de behuizing afgebeeld, aan de achterzijde verdere specificaties. In de verpakking vinden we een gestoffeerde bescherming, een klein zwart manteltje.
Daar sta je dan aan het strand met een Cube. De eerste indruk is best goed. De kunststof delen aan de voorzijde en achterzijde voelen stevig aan, het aluminium plaatwerk, oftewel de deurtjes zijn vrij dik en creëren een mooi schild om de behuizing. We zien in de gehele vormgeving geen schroefjes, alleen op de achterzijde voor de PCI-e schildjes. Het totaalplaatje heeft een vrij industriële vormgeving, not your average behuizing. Dit maakt de Cube wat exotisch in het totale aanbod aan behuizingen, in een zeker zin wel uniek. De Razer versie van de Cube heeft net wat meer kleine details meegekregen. Het Razer logo aan de voorzijde licht op, de USB 3.0 poorten zijn voorzien van een likje gifgroen en de power knop met groene LED is keurig. De EKWB versie van de Cube heeft dan wel multi-color verlichting, samen met wat extra knoppen aan de bovenkant van de behuizing voor de verlichting, echt mooier is het niet. Uiteraard is dit subjectief. De Razer versie is net wat minder schreeuwerig aan de voorzijde, waardoor de grill aan de voorzijde ook beter tot zijn recht komt. Uit de verpakking zijn alle acryl windows bedekt met een folie ter bescherming.
We gaan verder zonder folie. Laten we de kleine details nog even goed in beeld brengen. De zwarte acryl windows ogen bijzonder goed samen met de aluminium panelen, gewoon lekker subtiel. Op dit soort punten scoort de buitenkant goed. Aan de onderzijde van de voorzijde van de behuizing vinden we het Antec logo. Gelukkig is deze vrij onopvallend, zo behoudt de behuizing zijn strakke uitstraling.
De windows weerspiegelen net wat meer dan standaard acryl, ook zijn vingers en stofdeeltjes beter zichtbaar. Op zijn tijd een doekje kan geen kwaad, zelf gebruik ik vaak glasreiniger om direct te ontvetten. Onderop vinden we twee rubberen pads, deze lopen over de volledige breedte van de behuizing. We komen hier ook twee LED-strips tegen, weggewerkt in een profiel met witte kapjes.
Nog wat laatste plaatjes voordat we doorgaan naar de binnenkant.
]
Door de zijpanelen te verwijderen met een trekbeweging, krijgen we toegang tot de binnenkant. De zijpanelen zijn gemakkelijk weer tegen de behuizing aan te drukken. Op de binnenzijde van zijpaneel vind je een L of R, ter indicatie aan welke kant je het paneel moet plaatsen. Geloof mij: zonder deze aanduiding kan het nog best lastig zijn. Binnenin vinden we aardig wat ruimte om te bewegen met je handen. Zoals eerder vermeldt: een 350 mm videokaart en 190 mm CPU-koeler passen gewoon in de Cube. Aan de voorzijde van de behuizing kun je een 240 mm radiator plaatsen, achter een 120 mm variant. Ook is het mogelijk om hier een 140 mm fan te plaatsen. De meegeleverde 120 mm fan is voorzien van een Razer groen kleurtje.
Iets waar je rekening mee moet houden is de positionering van het compartiment voor hardware. Veel fabrikanten maken de keuze om dit aan de linkerzijde te positioneren, bij Cube is dit andersom. Je zou deze behuizing sneller aan de linkerzijde van je bureau plaatsen, zodat je aanzicht hebt op de interne hardware. De volledige onderzijde van de behuizing is bedekt met een PSU cover. Hier heb je genoeg flexibiliteit om kabels vanaf de voeding te verbergen, in het geval van de Cube is kabelmanagement erg goed mogelijk. Aanvullend vinden we genoeg uitsparingen om kabels te begeleiden, deze zijn aangebracht op logische plekken, en zal in veel gevallen goed samen gaan met de connectoren om je Mini-ITX moederbord. Met de zijpanelen verwijderd krijgen we een goed zijaanzicht op de aluminium plaat aan de bovenzijde van de behuizing. Het is niet zomaar een plaatje aluminium er is een degelijke plak van 3mm aangebracht.
Draaien we de Cube om, dan bevinden we ons achter het moederbordtray. Hier zien we diverse uitneembare kapjes. Met ook een window in het zijpaneel aan deze zijde is het gewenst om alles netjes weg te werken. Het linker kapje is aangebracht om je CPU-koeler te monteren. Je kunt vanuit hier gemakkelijk de CPU retention plate monteren, een erg aangename feature. Op de twee rechter kapjes kun je ieder een 2.5" SSD monteren, deze zijn ook te verwijderen.
Beschikbare fan headers is veelal op een Mini-ITX moederbord vrij beperkt. De Cube is voorzien van een eigen PWM hub voor 7 fans. Wat mij betreft een goede keuze van Antec om het gemis aan fan headers te compenseren. Tevens is het een aanwinst dat dit een PWM hub is, niet simpelweg een 3-pin fan hub. We vinden nog wat kabeltjes vanaf het front I/O. Helemaal onderop vinden we ruimte voor de voeding, deze staat op rubberen pootjes om ongewenste trilling te voorkomen, daaronder vinden we nog een verwijderbare stoffilter. Hetzelfde geldt voor het voorpaneel, met vier clips kun je deze verwijderen van de chassis. Dit zijn de gebruikelijke clips, een trekbeweging aan het voorpaneel volstaat ook om deze te verwijderen. Het volledige oppervlakte van het voorpaneel is bedekt met een stoffilter.
Veelal is het inbouwen in een Mini-ITX behuizing gepriegel, de Cube bewijst het tegendeel. Extraverganza inbouwen! Wel zijn er factoren waar je rekening mee moet houden, het is niet zo simpel als in een ATX behuizing. Eenmaal met een moederbord op zijn plaats, doe je er slim aan om alvast alle kabels aan te sluiten. Overige hardware, de videokaart of een waterkoeling setje neemt al snel veel ruimte in beslag, waardoor je minder bewegingsruimte in de behuizing krijgt. Vooral rondom het moederbord kan dit een uitdaging zijn. Ben je van plan om een 120 mm radiator te plaatsen aan de achterzijde? Denk dan eerst goed na over de positionering, het kan zo zijn dat de tubes in de knel komen te zitten met de radiator/fan. Ik had dit met de MasterLiquid Lite 120, waardoor ik deze 180 graden moest draaien. Koste wat het kost moest ik het LED logo op het koelblok goed hebben, niet op zijn kop, gewoon netjes leesbaar.
Ook het plaatsen van een videokaart kan wel even wachten tot het laatste moment. Zorg maar eerst dat je Mini-ITX moederbord voorzien is van alle connectoren, dat je voeding op zijn plaats zit, en bepaal alvast door welke uitsparingen je kabels wilt laten komen. Dit brengt zoveel gemak tijdens het bouwen. De opening aan de achterzijde voor de CPU retention plate is een écht aanwinst. Op je gemak in een Mini-ITX behuizing een waterkoeler plaatsen, wie wil dat nou niet?
Kabelmanagement is een fluitje van een cent. Overbodige kabels kun je makkelijk wegwerken achter de PSU cover, geen zichtbaar kabelconfetti. De uitsparingen zijn enorm logisch om mee te werken. De Cube heeft aan de randen inkepingen om kabels netjes uit het oog te werken, wederom: de Cube levert een fijne bouwervaring. Wel is het zo dat je met deze behuizing een duidelijk stappenplan moet hebben, anders loop je geheid tegen kleine probleempjes aan. Zoals ik al eerder aangaf: plaats componenten zoals een videokaart als laatste, eerst het moederbord, de voeding en de kabels, dan past de rest. Het eindresultaat mag er zijn toch? Een 2.5-slots GTX 1080 Ti in een Mini-ITX? Bruut!
Er mag dan wel geen sprake zijn van RGB-verlichting, een beetje Razer groen kan toch ook geen kwaad? We hebben kleine details gezien tijdens deze review, waarmee de Antec Cube - Designed by Razer editie zich net wat meer onderscheidt. Voor wat extra plezier voegen we een RGB-fan toe, deze gaat overige wel in de kleur ‘Razer Groen’. Een mooie toevoeging op de Antec Rainbow 120 RGB LED fan is een apart knopje aan de kabel, hiermee kun je de kleur handmatig instellen. Het eindresultaat mag er zijn!
De Antec Cube - Designed by Razer is een bijzondere verschijning. Op het moment hebben we met twee varianten te maken; de Razer editie en de standaard EKWB editie. De EKWB is op het moment beter verkrijgbaar, waar de Razer editie vrij slecht verkrijgbaar is, of hier nog verandering in komt durf ik niet te zeggen.
De Antec Razer Cube is op het moment een one-of-a-kind. Stiekem kan ik het Razer verfje wel waarderen. De Razer variant oogt naar mijn mening strakker dan de EKWB versie. De extra aangebrachte LED-strepen op de zijkanten van de EKWB versie doen de Cube geen eer aan. Waar het bij de Razer versie bestaat uit één totale grill, met een verlicht Razer logo in het midden. Het unieke ontwerp, de toegepast materialen, bestaande uit stevig plastic en dik aluminium voelen degelijk aan. De verwijdere zijpanelen met donkere acryl windows ogen deftig. Het gehele ontwerp komt samen tot één mooi design.
Hetzelfde valt te zeggen over de interne indeling. Er is voldoende ruimte voor moderne hardware, een videokaart tot maximaal 350 mm, afhankelijk of je een fan/radiator aan de voorzijde hebt zitten van de behuizing. Mocht dit het geval zijn, een 1080 Ti zal alsnog passen. Ook CPU-koelers tot 190 mm hoog passen in de Cube, hier kunnen sommige ATX behuizingen nog wat van leren. Het ontwerp heeft zo zijn voordelen en gaat goed om met zijn ruimte. Rondom het moederbord vinden we logische uitsparingen voor kabels, voor kabelmanagement een waar genot. Ook de ruimte achter de PSU cover is een fijne toevoeging om kabels weg te werken. Nog een mooi pluspunt is de meegeleverde PWM fan hub. Vaak zien we dat Mini-ITX moederborden vrij weinig fan connectors hebben, met de PWM fan hub los je dit probleem op.
We komen nog even terug op het Razer verfje op de Cube. Razer waant zich momenteel volledig in de RGB-markt met Chroma. Ik vind het een gemiste kans dat de Antec Cube - Designed by Razer geen Chroma heeft. Hoe mooi had het geweest als je deze behuizing had kunnen synchroniseren met je Razer randapparatuur. Dit had een extra toegevoegde waarde geweest om de Antec Razer Cube te overwegen. Antec levert standaard één 120 mm fan mee, voor deze prijs zou je toch wel twee fans verwachten.
De Antec Cube - Designed by Razer is voor de Razer fan. De Antec Cube EKWB is een prima alternatief om geld te besparen, om alsnog een zeer vergelijkbare featureset in huis te halen. De Antec Cube is een geweldige behuizing om te zien, doet het net even wat anders en kan moderne hardware huisvesten. De aangebrachte materialen zijn kwalitatief goed op orde, iets waar je voor betaald. De Cube is een ruimtelijke Mini-ITX behuizing, waar de Razer versie toch nog wat te fors aan de prijs is. Hier speelt de wet van vraag en aanbod waarschijnlijk deels mee. De EKWB versie is vriendelijker geprijsd, beide versies zijn voor een Mini-ITX build wel interessant. Eén ding is zeker: je krijgt voor je geld wat unieks in handen. Prijstechnisch mag het alleen nog wat interessanter worden om deze behuizing sneller te overwegen.