Review: Cooler Master SK622
Links;Eerder in 2019 mocht ik mijn vingers buigen over de SK621 en SK630-toetsenborden van Cooler Master. Twee low-profile toetsenborden met Cherry MX low-profile switches. De SK630 is de full-size variant van de twee, waar de SK621 het kleiner aanpakt met een 60 procent formaat. Destijds merkte ik op dat de keycaps redelijk vlak waren, waardoor ik de type-ervaring niet optimaal vond.
De type-ervaring bleek achteraf iets te zijn waar meer gebruikers minder enthousiast over waren. Cooler Master levert op de dag van vandaag nog steeds gratis hogere keycaps voor de SK621, SK630 en SK650 - een goed gebaar. De nieuwe Cooler Master SK622 heeft geleerd van het verleden en komt standaard met hogere keycaps. Wat voor moois dit 60 procent nog meer te bieden heeft lees je in deze review. Op het moment van schrijven kost de Cooler Master SK622 circa € 129,-.
Een overzicht van de specificaties:
De SK622 is een draadloos mechanische 60 procent (60%) toetsenbord met Cherry MX low-profile switches. In deze review bespreek ik de Cherry MX low-profile red variant met RGB-verlichting. Het toetsenbord maakt gebruik van een Bluetooth 4.0-verbinding voor draadloze connectiviteit. Tevens kan het toetsenbord middels een USB Type-C aansluiting bekabeld gebruikt worden.
Intern bevinden zich twee 2000mAh-batterij met een totaal vermogen van 4000 mAh. Het toetsenbord is vervaardigd uit plastic en aluminium. Op de topplaat is de aluminium afwerking te vinden, die tevens een solide ondergrond bieden voor de Cherry MX switches.
Net als zijn voorganger de SK621 heeft de SK622 een 32-bit ARM Cortex M0-processor. Deze processor beheert basale functionaliteiten van het toetsenbord, evenals de RGB-verlichting onder de keycaps en op de rand van het toetsenbord. Het toetsenbord is uitgerust met 512 intern geheugen voor het opslaan van profielen - handig voor on-the-go. De SK622 is met 446 gram wat zwaarder dan zijn voorganger de SK621 met 424 gram. Qua afmetingen zijn beide vrijwel identiek, enkel dat de SK622 wat hoger is door de verbeterde (hogere) keycaps. Wanneer je de keycaps op de SK621 verwisselt voor hogere keycaps, hebben beiden toetsenborden één-op-één dezelfde afmetingen.
De Cooler Master SK622 komt op basis van zijn vormfactor in een compacte verpakking. Inhoud bestaat uit een gebruikershandleiding, een extra handleiding met een toelichting voor Bluetooth gebruik, een keycap-puller, een gevlochten USB Type-C naar USB Type-A kabel een beschermhoes.
Een minimalistisch ontwerp siert de SK622. Qua look & feel is er eigenlijk weinig veranderd. Het toetsenbord maakt gebruik van dezelfde opzet met Cherry MX low-profile red switches. De stabilizers zijn gelijk gebleven, doch heb ik twee opvallende wijzigingen ondervonden. De RGB-streep (rand) rondom het toetsenbord direct onder de aluminium topplaat is breder en laat daardoor meer RGB-verlichting door. Ook zijn er nu pootjes op de achterzijde aanwezige om het toetsenbord te verstellen, naar mijn mening een aangename toevoeging.
De verhoogde keycaps maken een verschil van dag en nacht. Dat de type-ervaring verbeterd is kan ik op voorhand alvast verklappen. Het misstaat de SK622 niet. Een 60%-toetsenbord is op zichzelf compact, maar de draadloze functionaliteit voegt hier een extra dimensie aan toe. Je slingert het toetsenbord eenvoudig over je bureau zonder beperkingen.
Met de SK621 was Cooler Master al redelijk zijn tijd vooruit met USB Type-C. Deze aansluiting keert terug op de SK622. Los van het feit dat Cooler Master nu standaard de verhoogde keycaps meelevert, is de uitbreiding aan symbolen ook duidelijk zichtbaar. De SK622 gaat met zijn Bluetooth 4.0-verbinding samen met Windows, macOS, iOS en Android. Er is zowel een Windows als CMD-toets zichtbaar die je middels de keymapping in de software nog verder kan aanpassen.
Ook de FN-toetsen (functietoetsen) zijn voorzien van extra symbolen. De bouwkwaliteit van de SK622 is gelijk gebleven aan dat van de SK621. Wel geven de extra features, met name de pootjes en verhoogde keycaps, meerwaarde. Het lijkt er op dat Cooler Master goed geluisterd heeft naar de algemene feedback - het antwoord daarop is de SK622.
De Cherry MX low-profile red switches blijven onveranderd. Officieel zijn dit de Cherry MX low-profile RGB red switches, met een actuatiepunt (bedieningspunt) van 1,2 mm en een volledige “bottoming out" (tot op de bodem) van 3,2 mm.
De pootjes geven de SK622 een subtiele hoek, iets wat redelijk normaal is bij toetsenborden. Ik denk dat de SK621 (voorganger) destijds ontworpen is om zo vlak en minimalistisch te ogen. Dat niet zonder gevolgen, want daarvoor leverde je in op de schrijfervaring. De SK622 lijkt dit nu goed te maken.
Met de SK622 maak je kennis met de MasterPlus+ software van Cooler Master. MasterPlus+ is een verzamelprogramma voor randapparatuur van Cooler Master. In het dashboard krijg je in het menu aan de linkerzijde aangesloten randapparatuur te zien. Je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende apparaten. Vooralsnog oogt de software wat groot op het scherm, deze is lastig als venster te schalen. Wel voelt de MasterPlus+ software vloeiend aan. Het ecosysteem van Cooler Master lijkt een volwassenvorm te krijgen.
De SK622 begint op de draadloze pagina voor algemeen beheer. Ik vermoed dat je dit toetsenbord aanschaft voor zijn draadloze feature, ofwel een bewuste keuze van Cooler Master om de draadloze pagina te kiezen als opstartscherm. Je kunt opties zoals RGB-verlichting rondom uitschakelen voor batterijbehoud. Idem dito voor de LED-helderheid en slaapmodi het zijn één-voor-één opties om batterijbehoud te optimaliseren. Het beste scenario is de RGB-verlichting volledig uitschakelen, dan gaat de SK622 het langste mee.
De RGB-verlichting heeft een goede dosis aan mogelijkheden, bestaande uit talloze verlichtingseffecten, helderheid, snelheid en richting van de verlichting op het toetsenbord zelf. RGB kan ingesteld worden middels een kleurkompas, RGB-codes en presets.
De macro-studio maakt ook onderdeel uit van de MasterPlus+ software. Hier kun je macro’s instellen via het toetsenbord met eigen timings. Je kunt je vingers over de keycaps laten vliegen met eigen timings, en deze eventueel bijstellen op de milliseconde. Gecombineerd met diverse knopcombinaties en muisklikken. God mode macro’s… no problem! De werking van toetsen aanpassen is ook mogelijk. Je kunt de R-toets bijvoorbeeld combineren met een eigen ALT-combinatie, zodat je programma’s kunt opstarten.
De laatste pagina bestaat uit het profielenoverzicht. Dit profiel is zowel softwarematig als hardwarematig aanwezig op de SK621. Indien je drastische aanpassingen wilt doen, zonder al te veel te moeten klooien op het toetsenbord zelf, raad ik je de software aan. Je kunt profielen exporteren en importeren, daarmee zijn de profielen uitwisselbaar. Mooie toevoeging is het lokaal opslaan van profielen, zodat je niet gebonden bent aan software, ook als je wisselt tussen diverse systemen.
Ondertussen heb ik meerdere low-profile toetsenborden onder mijn vingers gehad. Het is makkelijk om de eerdere SK621 te vergelijken met de SK622, gezien het feit dat beide toetsenborden vrijwel identiek zijn. Het verhaal omtrent de Cherry MX low-profile red switch blijft onveranderd. Het is een lineaire switch, ofwel: er is geen sprake van een tactiele bump. Deze tactiele bump omschrijft zich het beste als een korte weerstand- onderbreking wanneer de switch een toetsaanslag registreert, maar goed, dit is geen onderdeel van de lineaire Cherry MX low-profile red switch. Overigens geldt dit ook voor de reguliere Cherry MX red switch.
De switch is kleiner (low-profile) en daarmee scheelt het op twee fronten 0,8 mm met de reguliere Cherry MX red switch. Dit geldt voor het actuatiepunt (bedieningspunt) op 1,2 mm ten opzichte van 2,0 mm, en de “bottoming out" op 3,2 mm versus 4,0 mm met de reguliere Cherry MX red, ofwel een verschil van 0,8 mm. Je duwt en registreert sneller met de low-profile Cherry MX red switch. In dit verhaal zijn de hogere profiel keycaps op de SK622 een verbetering. Op de SK621 was mij deze te vlak. Ook de ovale (ronde-vorming) ontbrak, wat de SK621 minder natuurlijk deed aanvoelen. Ik denk dat gewenning aan een vlak-keycap ontwerp best kan wennen, maar het heeft niet mijn voorkeur. De ronding op de keycaps maakt het letterlijk aanspreken van de keycaps met je vingers natuurlijker.
De uitklapbare pootjes leveren magie. Een simpele feature die ontbrak op de voormalige SK621. Ik en uitklapbare pootjes gaan hand-in-hand. Het toetsenbord komt meer mijn richting op, iets wat mijn houding en polsen fijner vinden. Als het om latentie gaat voor draadloos gebruik: deze voldoet. Zelf ben ik sinds mijn voormalige Cooler Master SK621 review een eind verder als het om ervaring gaat. Ik kan ondertussen goed onderscheid maken tussen een 2.4GHz-verbinding en Bluetooth. In sommige opzichten is dit merkbaar.
Tijdens het spelen van Valheim heb ik uiteindelijk mijn Asus ROG Falchion met 2.4GHz-verbinding weer van stal gehaald. Qua responsiviteit voelt de 2.4GHz-verbinding verbinding sneller aan, ofwel: minder latentiegevoelig. De Bluetooth 4.0-verbinding is niet zozeer slecht en kan gecombineerd worden met gaming. Echter kan ik de SK622 voor competitieve doeleinden niet aanraden. Daarentegen kost de SK622 circa 129,- euro, waar de ROG Falchion je 169,90 euro kost. Ik vermoed dat de SK622 qua prijs nog wel wat zakt, dus er is wel degelijk een prijsverschil.
Voordeel met de Bluetooth-verbinding is de veelzijdigheid. Dit bewijst zich door goed samen te gaan met mijn iPad en iPhone. Hier toont de SK622 zijn veelzijdigheid. Het gaat naadloos samen met computers, telefoons, tablets en andere hardware die een Bluetooth-verbinding accepteren. Voor om en nabij de 129,- euro in het 60%-segment (compact) is het simpelweg geen verkeerde deal. Vooral als je kijkt naar de veelzijdigheid van dit toetsenbord.
Qua comfort en ergonomie is de SK622 erop vooruitgegaan, wegens het simpele feit van verhoogde keycaps en uitklapbare pootjes. Hoe simpel kan het zijn? De SK621 ging in de basis uit van een minimalistisch en vlak ontwerp, wat de uiteindelijk gebruikerservaring niet ten goede kwam. De SK622 is een duidelijk antwoord van Cooler Master.
De Cooler Master SK622 ziet wat verfijningen ten opzichte van zijn voorganger: de SK621. Of het voldoende is voor het slagingspercentage lees je in deze eindconclusie.
In de basis doet de SK622 veel van hetzelfde, is dit verkeerd? Nee. Ik vond de SK621 destijds op veel aspecten gewoon goed scoren. Een prima 60 procent ramplank die eigenlijk zijn tijd vooruit was. “Hoezo Pim, vertel?!" In 2019 was een 60 procent toetsenbord veel lastiger te vinden, laat staan draadloos. Anno 2021 begint dit aanbod te groeien. Met dat gezegd realiseer ik mij dat Cooler Master in 2019 al best ver zijn tijd vooruit was.
Cooler Master kwam ter realisatie dat de vlakke keycaps op de SK621, SK630 en SK650 niet goed ontvangen werden - een mening die ik destijds deelde in mijn SK621 en SK630 review. Het merk lanceerde een gratis keycap upgrade voor gebruikers met deze toetsenborden met een hoger profiel. Cooler Master heeft de feedback professioneel (gratis) gecompenseerd en er is leer uitgehaald met de SK622, die nu standaard met hogere keycaps komt. In de basis is er niet enorm veel veranderd, maar deze keycaps maken een verschil van dag en nacht.
De gewenningsfactor ligt daarmee ook een stuk lager dan bij de SK621. De combinatie van vlakke keycaps en Cherry MX low-profile switches lag relatief hoog. Met de hogere keycaps zijn de Cherry MX low-profile switches beter te behappen. De ovale (ronde-vorming) op de keycaps maakt het praktisch gewoon aangenaam. Het onderscheid onderling tussen toetsen is op de tast beter te vinden, waarmee de gewenning (learning-curve) dusdanig lager ligt.
De SK622 is een draadloos toetsenbord met Bluetooth, dus geen RF (2.4GHz-verbinding). De 2.4GHz-verbinding is vaak weggelegd voor gaming avonturen, mede door de lagere invoervertraging. Bij Bluetooth ligt dit hoger, maar is het voordeel dat dit signaal zuiniger is, en daarmee een langere batterijduur garandeert. De SK622 moet het doen met Bluetooth 4.0 of bekabeld. Zoals ik al in de conclusie schreef: er zijn meer 60 tot 70 procent toetsenbord op de markt anno 2021. Veel van deze toetsenborden hebben een gecombineerde 2.4GHz-verbinding én Bluetooth, met als doel afwisselen tussen gaming en productiviteit (algemeen gebruik). Wel is het zo dat de prijzen vooral op deze kleinere vormfactor astronomisch veel hoger liggen. Voor de € 129,- krijg je kleine ramplank van een gerenommeerd merk
Overige features zoals software, bouwkwaliteit en mogelijkheden met het interne geheugen komen goed uit de verf. De SK622 zet geen vernieuwende trend neer in deze line-up aan toetsenbord. Wel actualiseert deze mee met zijn tijd; voornamelijk door de standaard hogere keycaps. Voor de prijs van € 129,- vind ik het een degelijke positie voor Cooler Master, vooral kijkende naar wat concurrenten vragen. Daarmee bewijst Cooler Master dat een 60 procent toetsenbord niet altijd heel zwaar hoeft te wegen in de portemonnee.