Review: MSI X299 SLI Plus
Links: MSI X299 SLI Plus productpaginaNa twee X299 reviews gaan we gluren bij de buren; wat doet MSI met het X299 platform? Voor deze review heb ik bewust gekeken naar een goedkoper alternatief, hier kwam de MSI X299 SLI Plus op mijn pad. De MSI X299 SLI Plus is nog niet het aller goedkoopste moederbord van MSI, aangezien de MSI X299 Raider nog wat goedkoper is met 27 euro. De MSI X299 Plus is de nog net wat uitgebreidere versie van de Raider, met hier en daar wat kleine verfijningen.
De SLI Plus reeks zit heel scherp op de prijs met 248 euro. Op het X299 platform betaal je al snel meer dan 300 euro voor een schappelijk moederbord. Kan de SLI Plus mij overtuigen dat X299 ook goedkoper kan? We gaan het met elkaar beleven in deze review van de MSI X299 SLI Plus.
Een overzicht van de Asus ROG Strix X299-E Gaming specificaties:
De SLI Plus komt met een zwart met zilveren kleurcombinatie, dit zien we terug op de PCI-e sloten, de aangebracht schildjes en heatsinks. Op de beschermende schildjes, o.a. te vinden op het audiogedeelte en I/O schild vinden we Mystic Lightning. Dit is de naam voor RGB-verlichting te vinden op MSI hardware.
In het prijssegment van 248 euro mag je best wel wat verwachten, het is immers X299. Voor de prijs van 248 euro haal je ook een heel mooi Z270 of AM4 moederbord in huis. Hier kun je lang of kort over zijn: het blijft een keuze. Zoals ik in eerdere reviews vermeldde, als je de extra rekenkracht van processors met meer kernen verlangt, boven het quad core niveau, dan moet je vooral je eigen gevoel volgen. Ga je puur voor gaming, dan is de investering zonde geld en kun je beter voor een dik Z270 moederbord gaan in dit prijssegment. Toch biedt de MSI X299 SLI Plus nette features in het lagere prijssegment, waarvan sommige niet aanwezig zijn bij de concurrentie op duurdere X299 moederborden.
Over welke features heb ik het dan? Een goed voorbeeld zijn de aanwezige on-board knoppen, zowel een power- en resetknop zijn aanwezig. Een Q-code postscherm mag ook niet ontbreken, daarbij is het I/O rijkelijk gevuld en vinden we hier ook twee knoppen; een CMOS en USB BIOS Flashback knop. Ook de aanwezige dual Intel Gigabit Ethernet poorten en USB-poorten mogen er zijn. Bij concurrentie zijn de bovenstaande toevoegingen in sommige gevallen niet aanwezig in het 300 euro+ prijssegment. Hier laat MSI met de SLI Plus toch wel X299-feature-spierballen zien.
RGB-verlichting, twee M.2-sloten, een ALC1220 audiochip, aparte VRM’s voor het overklokken van het geheugen en een U.2-poorten; allemaal onderdeel van deze MSI X299 SLI Plus. MSI focust zich met de SLI Plus op de wat meer professional workstation markt, dit is deels af te leidden op de productpagina. Toch zien we opvallend veel toevoegingen waardoor het zo een gaming moederbord zou kunnen zijn. Al die marketing termen; soms zie je de bomen niet meer door het bos.
De MSI X299 SLI Plus komt in een zwarte verpakking, lekker basic. De inhoud houdt dit in ere, aangezien er vrij weinig accessoires zitten in de verpakking. We komen wat boekjes tegen, waaronder een handleiding, vier zwarte SATA kabels, een I/O schild en een HB SLI Bridge. Ik moet zeggen dat de uitvoering van deze HB SLI Bridge erg leuk verzorgd is. Het benadrukt op een speelse wijze de ‘SLI’ tag in de productnaam.
We kunnen direct door naar het moederbord. Zoals altijd binnen we met wat overzichtsfoto’s, waarna we een tour doen over het PCB. Ontwerpkeuzes van de beschermende schildjes en heatsinks zijn vrij eenvoudig. Het is niet dat de SLI Plus echt een bijzonder ontwerp neerzet. De eenvoud kun je beschouwen als een plus- en minpunt. Wil je een neutraal moederbord zonder te veel toeters en bellen, dan is de SLI Plus een uitkomst. Iets wat volledig subjectief is; zelf ben niet echt fan van het design.
Het beschermende schild bedekt grotendeels de linker rand van het moederbord. Aan de onderzijde vinden we een tag met ‘Audio Boost IV’. Dit is de benaming voor de aanwezige audiocomponenten bestaande uit een Realtek ALC1220, een headset versterker en gouden Nichicon condensatoren. Het schild heeft een dubbele werking, niet alleen oogt het visueel strakker, het moet ook isoleren om storingen van buitenaf tegen te gaan. Hiermee wilt MSI inspelen op een betere luister- muziekervaring.
Onderaan het moederbord komen we diverse aansluitingen tegen. Variërend van een LED-aansluitingen, tot de power- en resetknop en diverse USB-aansluitingen. De power- en resetknop zijn wat mij betreft een enorme aanwinst. Niet alleen voor de test bench gebruikers, maar juist ook voor de doodnormale gebruiker. Als je de computer niet goed opgestart krijgt, kun je de powerknop goed gebruiken om zeker te zijn dat er geen kabeltjes verkeerd zitten.
Op het moederbord zitten totaal 8 SATA poorten, waarvan 6 haaks en 2 rechtopstaand. Tevens vinden we een U.2 poort en is er ondersteuning voor Intel Optane. De USB headers op het moederbord zelf zijn USB 2.0 en 3.1 generatie 1. Duurdere X299 moederborden maken vaker gebruiker van meerdere USB 3.1 generatie 2 headers, in het geval van de SLI Plus zien we één header voor een interne USB 3.1 Type-C. Sommige behuizingen maken al gebruik van USB Type-C op het front I/O, met de SLI Plus kun je hier dus ook gebruik van maken.
Aan de bovenzijde van het moederbord vinden we het Q-code postscherm, een fijne aanvulling. Met Q-codes kun je foutmeldingen opsporen aan de hand van codes. Deze codes vind je terug in de handleiding in tabelvorm. Je kunt met deze informatie gericht zoeken op het internet, waar je vaak soortgelijke problemen ziet, met veelal een oplossing. Met toch een aardige hoeveelheid moederborden op mijn reviewlijstje, kan ik wel zeggen dat Q-codes mij tijd hebben bespaard.
Je kunt een totaal van 128GB aan werkgeheugen kwijt op dit moederbord, zowel in dual als quad channel. In quad channel is het geheugen te overklokken tot 4133MHz, in dual channel is dit nog net wat hoger met 4400MHz. Aan weerskanten vinden we een aparte VRM voor het overklokken van je geheugen. Opvallend is dat er geen metalen afwerking te vinden is op de geheugensloten. De MSI Z270 SLI Plus variant heeft dit wel.
Naar de socket. Hier vinden we één grote VRM heatsink met 9 VRM’s. Het X299 kwaaltje tijdens het overklokken is naar mijn bevindingen nog niet volledig opgelost. Ik heb ook mijn vraagtekens of dit überhaupt nog d.m.v. BIOS updates opgelost gaat worden, aangezien X299 een draaiende powerplant is. Tijdens normaal gebruik krijg je weinig mee van warme VRM’s. Bij het overklokken wil de temperatuur snel toenemen. Ook de MSI X299 SLI Plus heeft last van dit kwaaltje. Op de test bench is er met een overklok van 4.5GHz op alle kernen duidelijk warmte te voel rondom de heatsink. Het is onaangenaam om je hand langere tijd op de heatsink te houden, dit is gewoon te warm. Temperaturen van 80 - 90 graden Celsius zijn op het moment heel normaal, terwijl dat niet zo zou mogen zijn. Tijdens het overklokken is actieve koeling direct op de VRM’s wenselijk. Direct naast de VRM heatsink vinden we één 8-pin CPU Power connector. Op de bovenzijde van het moederbord komen we één CPU_FAN en AIO_PUMP connector tegen. Direct naar de 8-pin CPU Power connector zit nog een systeem fan header, deze zijn allemaal 4-pin/PWM.
Het I/O is bedekt met een schild, de goedkopere MSI X299 Raider (27 euro goedkoper) heeft hier geen schild boven op het I/O. Vroeger was het niet meer dan gewoon, persoonlijk vind ik een bedekt I/O strakker ogen, vooral met een window. Op het I/O vinden we de volgende aansluitingen en knoppen: een BIOS USB Flashback knop, een CMOS Reset knop, een PS/2 aansluiting, vier USB 2.0 poorten, vier USB 3.1 generatie 1 poorten, twee RJ45 (ethernet) poorten, twee USB 3.1 generatie 2 poorten, waarvan één Type-A en één Type-C, vijf audio Jacks samen met een optische audioaansluiting.
We gaan nog even terug naar het PCB zelf van de MSI X299 SLI Plus. De PCI-e en M.2 sloten hebben we nog niet besproken van dit moederbord. We vinden een totaal van vier PCI-e 3.0 x16 sloten en twee PCI-e 3.0 x1 sloten. Met een 44-lane processor is de volgende ondersteuning mogelijk: x16/x16/x8, met een 28-lane processor is dit x16/x8/x4 en met een 16-lane processor is dit x8/x8/x0 of x8/x4/x4. Zelf zou ik eerdere een 44-lane of 28-lane processor op dit moederbord prikken, vooral als je van plan bent om SLI te draaien. De M.2 sloten zijn te vinden tussen de PCI-e sloten, een M.2 slot is voorzien van een schild met een thermische pad. Volgens MSI zorgt dit voor een koelere werking van de M.2 slot en voorkomt dit eventuele throttling.
Ook voor dit X299 moederbord maken we gebruik van mijn Intel Core i7 7820X. We pakken dit maal twee instellingen: 4.5GHz met de Intel Turbo Boost 3.0 Technologie, waarmee één ‘verkozen’ core op 4.5GHz draait. De tweede reeks aan benchmarks draaien we op 4.5GHz op alle kernen. Ik heb tijdens het testen gebruik gemaakt van de meest recent BIOS: 7A93v12. Hieronder de resultaten in tabelvorm, waarna een nabespreking volgt.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list][/list] De benchmark setup ziet er als volgt uit: [list]
[/list]
Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark 11
3DMark - Fire Strike 1.1
Time Spy
Valley Benchmark
Heaven
Superposition
Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.
We zien bij iedere X299 review een flink sprong in prestaties wanneer we gaan overklokken. Alle kernen op 4.5GHz geeft een enorme boost t.o.v. de Intel Turbo Boost 3 technologie. Met name de CPU benchmarks pakken hier een flink voordeel met zich mee. De gecombineerde CPU/GPU benchmarks maken kleinere stapjes als het om resultaten gaat.
Bij de gecombineerde CPU/GPU benchmarks laat de MSI X299 SLI Plus mooie resultaten zien. Op 4.5GHz is het in sommige gevallen beter dan duurdere X299 moederborden die ik in handen had. Door de flinke VRM temperatuur vond ik het overklokken op dit moederbord wel wat minder aangenaam. Bij voorgaande modellen bereikte de VRM’s ook hoge temperaturen van 80 - 90 graden Celsius. Wel was het zo dat ik bij deze modellen mij hand op de VRM heatsink kon neerleggen zonder problemen. Bij de SLI Plus is dit niet het geval, rondom de heatsinks neemt de temperatuur flink toe tijdens het overklokken. Ook heeft dit effect op de processortemperatuur, waardoor ik maximaal tot een 4.5GHz overklok ben gegaan om warmteproblemen te voorkomen. Een goede koeloplossing is wenselijk.
De MSI X299 SLI Plus maakt gebruik van twee schillen in de UEFI, een EZ Mode, hier komen basale features samen in één scherm. Voor gebruikers die in de Advanced Mode de bomen door het bos niet meer zien een prima oplossing. Je kunt veel belangrijke features vanuit de EZ Mode besturen, denk hierbij aan bootvolgorde, Game Boost en XMP activeren, systeeminformatie uitlezen en aangesloten fans beheren. In de Advanced Mode krijgen we toegang tot veel meer features, waar het handmatige overklokken ook onderdeel van is. Met een simpele druk op de F7 knop wissel je tussen EZ en Advanced Modus.
In de Advanced Mode vinden we een totaal aan 6 knoppen. Het menu aan de bovenzijde blijft intact, om on-the-fly aanpassingen te maken in de bootvolgorde. We beginnen bij de instellingen, hier vinden we systeeminformatie, tijd en aangesloten apparatuur. Aanvullend zijn de Advanced instellingen, handig om bijvoorbeeld de USB configuratie te beheren en opstartfunctionaliteiten zoals Fast Boot.
In het overklok menu vinden we een normal en expert mode. Hier geldt ook hetzelfde; minder en meer opties. Met de standaardinstellingen staat alles op automatisch. Mocht je handmatig gaan overklokken, dan is het wellicht handig om Core C6 State uit te schakelen, zodat de processor zich niet naar een lagere frequentie terugklokt, wanneer deze minder processen te verwerken heeft. Idem voor de downcore control.
De BIOS Flash optie (M-FLASH) mag nog wat verbeteren. Als je wilt flashen ben je verplicht om de computer opnieuw op te starten. Het zou mooier zijn als dit direct vanuit de UEFI kan, zonder opnieuw op te starten.
De laatste drie menu’s bestaan uit favorieten / profielen, om gemakkelijk te wisselen tussen de gewenste instellingen, een hardware monitor om temperaturen en voltages te controleren en als laatste een board explorer.
Mystic Light | RGB Mystic Light krijgt steeds meer vorm. In eerdere reviews zagen we de MSI Gaming App, het portaal voor een diversiteit aan features. Hier zit ook een gedeelte Mystic Light Sync in. Met de Mystic Light app wil MSI het ‘RGB Festijn’ nog verder vorm geven. We zien naast de gebruikelijke moederborden en videokaarten van MSI nu ook randapparatuur met RGB-verlichting. Het antwoord om alles samen te brengen: de Mystic Light Software.
Persoonlijk ben ik nog niet zo’n groot fan van de software. Bovenin staan de diverse apparaten met ondersteuning voor Mystic Light. Het is in het begin vooral lastig om door te hebben wat je doet, en welke hardware je aan het aanpassen bent. Vooral op een moederbord is het even uitzoeken welke LED-zone je aan het bewerken bent. Na wat spelen went het wel, eerlijk is eerlijk; de software is nog niet zo vriendelijk als Asus AURA. Mystic Light staat nog maar in de kinderschoenen als het om ontwikkeling gaat. Ik ben vooral benieuwd wat toekomstige updates teweeg gaan brengen.
Command Center MSI Command Center is nog best een fijne aanvulling als je de UEFI niet wilt bezoeken om te overklokken. Ik heb tijdens het testen van de MSI X299 SLI Plus de software uitvoerig getest. Het verhogen van de multiplier gaat aangenaam en vriendelijk. Waar het systeem gewoon stabiel blijft functioneren. Bij het aanpassen van voltages is het naar mijn mening wat listiger. Tijdens wat vroegtijdige testjes vond het systeem dit niet leuk, waardoor je toch snel naar de UEFI terug moest. Het spelen met voltages voelt ook wat veiliger vanuit de UEFI. Als de instellingen niet functioneren zie je dit vooraf aan een boot al snel genoeg, of je komt helemaal niet in Windows. Nog een mooie aanvulling is de fan control optie. Wat mij betreft één van de grootste pluspunten, zodat je de UEFI niet hoeft te bezoeken.
De MSI X299 SLI Plus is één van de goedkopere X299 moederborden in de prijsvergelijker. Met een prijs van circa 248 euro, is het goedkoopste X299 moederbord 27 euro goedkoper. Toevallig is dit moederbord ook afkomstig van MSI, namelijk de MSI X299 Raider. Het verschil? De MSI X299 Plus ziet er esthetisch met diverse schildjes wat aantrekkelijker uit, er zit een tweede Intel I211 netwerkaansluiting op en een Q-Code postscherm. De SLI Plus krijgt ook nog het RGB sausje met zich mee. Vergelijken we beide moederborden, dan is de 27 euro wat mij betreft ‘well spent’. De Raider komt wat mij betreft net wat te kort in het X299 segment.
Laten we de plus- en minpunten van de SLI Plus benoemen in deze eindconclusie. Om te beginnen; het moederbord doet het in dit prijssegment erg goed. Je krijgt best wel wat features en mogelijkheden voor die 248 euro. Nee, het is niet het ‘meest ultieme X299 moederbord’ qua features. De SLI Plus serie gaat eerder voor een ‘no-nonsense’ aanpak. Eerder had ik de MSI Z270 SLI Plus in handen, hier concludeerde ik ook dat het puur om de essentiële features gaat. MSI serveert je een X299 moederbord met ondersteuning voor SLI, M.2 en U.2 ondersteuning, USB 3.1 (generatie 1 & 2), een deftige ALC1220 audiochip en RGB-verlichting. De claim van ‘Gaming’ komt niet écht in de naam terug, als we de productpagina bezoeken krijgen we het volgende als eerste te zien: ‘Making your life easier is our business.’ Met dit gezegd positioneert MSI zich meer in de professionele- workstation kant. Dat het moederbord SLI capaciteiten heeft wordt dan wel netjes in de naam.
De overklok voorziening zijn prima op dit moederbord, overzichtelijk in de UEFI en makkelijk te wijzigen. Wel is het zo dat de VRM’s en bijhorende VRM heatsink flink opwarmt tijdens het overklokken. Op een overklok van 4.5GHz durfde ik mijn processor niet verder op zijn staart te trappen, mede door de hoge processortemperatuur. Nu heeft dit deels te maken met mijn MasterLiquid 120, een 7820X koelen vereist nog wel wat. Ook heeft het deels te maken met de oplopende VRM en VRM heatsink temperatuur op de SLI Plus. Deze verwarmt het PCB rondom de socket aanzienlijk, waardoor de processortemperatuur stijgt, iets om vooral rekening mee te houden.
The Good and the Bad? De features en de prijs van de MSI X299 SLI Plus zijn goed op orde. Hier kun je de SLI Plus volledig op toevertrouwen. De toegevoegde RGB-verlichting is leuk, maar is wat flets van kleur. Wil je overklokken? Zorg dan voor een goede koeloplossing, dit is niet alleen specifiek een aandachtspunt voor de MSI X299 SLI Plus, het is iets algemeens bij ieder X299 moederbord. Met de SLI Plus kies je voor een X299-budget-middenweg, veel features voor relatief lage ‘X299 prijs’.
Mooie technische uitleg. Toppy.
Ik zoek voor dit moederboard met een intel i9 10 cores de instal cd/dvd met alle drivers.
Is zoiets verkrijgbaar is dan mijn vraag.
Maar bedankt voor de perfecte uitleg over de X299 sli plus.
Hoi Wim,
Bedankt! Je kan de drivers ook gewoon online vinden en op een USB-drive zetten: https://www.msi.com/Motherboard/support/X299-SLI-PLUS
Met vriendelijke groet,
Pim