Review: MSI Clutch GM70
Links: MSI Clutch GM70 productpaginaMSI introduceerde afgelopen maand twee nieuwe muizen, de Clutch GM60 en GM70. De GM60 is de bekabelde variant, waar de GM70 zowel bekabeld als draadloos gebruikt kan worden. In deze review bespreek ik de wat ‘vrijere vogel’, namelijk de MSI Clutch GM70. MSI lanceerde al wat eerder wat gaming muizen, waarvan sommige ook tot de GM line-up behoren. Met de GM60 en GM70 laat MSI naar mijn gevoel zijn eerste echte volwassen muizen zien. Voorgaande modellen heb ik nauwelijks gezien, soms kwam er één tevoorschijn bij de aankoop van een nieuwe MSI laptop.
Naar mijn idee maakt MSI dan ook zijn officiële toetreden op de muizen markt met deze nieuwe modellen. De GM70 heeft aardig wat techniek onder de motorkap zitten, waaruit je kunt opmaken dat MSI klaar is voor de strijd. Of de GM70 potentie genoeg heef o.a. met de MSI drakenkracht en zijn legioen aan RGB-verlichting; is iets wat we uitvoerig gaan testen. Op het moment van schrijven kost de MSI Clutch GM70 circa 125 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Als basis kiest MSI voor de PMW 3360 Gaming sensor, beter bekend als de Pixart PMW 3360. We zien deze sensor vaker terug in het hogere segment gaming muizen, iets waar de GM70 zich naar mij idee ook moeten positioneren. De PMW3660 is overigens een optische sensor. In eerdere reviews kwam de PMW3360 goed uit de bus, het wil per muis nog wel eens verschillen hoe de sensor geoptimaliseerd is, prestaties kunnen daardoor verschillen per muis.
De GM70 is gelukkig ook bedraad te gebruiken, op de voorzijde vinden we namelijk een Micro-USB aansluiting. Standaard wordt de muis geleverd met een kabel van 2 meter. Totaal vinden we 10-knoppen op de GM70, hier zijn de power en pair knop voor de draadloze functionaliteiten bij meegerekend, in principe zijn er 8 bruikbare knoppen. Iets wat niet in het 2017 ‘ERA’ mag ontbreken is RGB-verlichting. Op de zijranden en achterzijde vinden we een reeks aan RGB-LEDs, deze zijn via de meegeleverde software aan te sturen.
De GM70 komt met verwisselbare duimstukken. Je kunt de houvast en grip veranderen met deze stukken, zonder al te veel moeite. De duimstukken zijn magnetisch en klikken zichzelf vast op de aluminium strips op de rand van de muis. Geen gedoe met schroefjes; vastklikken en gaan. Welke trucjes de GM70 nog meer voor ons klaar heeft staan lees je verder in het uitpak avontuur.
Heel onverwachts staat er een doosje in het houthok. De Clutch GM70 komt in een langwerpig zwart doosje, met op de voorzijde de muis afgebeeld, achterop vinden we verdere specificaties en features. Eenmaal geopend komen we op een laagje schuim uit, met daaronder de GM70. De verpakking is uit schuimlaagjes opgebouwd, met de eerste laag de GM70 en twee duimstukken, daaronder een muiskapje en twee duimstukken, en daaronder nog eens een Micro-USB kabel met een zacht opbergtasjes. Ergens tussendoor kwam er ook nog een boekje tevoorschijn met instructies hoe je een muis moet vasthouden. De verpakking? Gewoon oerdegelijk.
Door naar de naakte GM70 zonder duimstukken. Al ‘naakt’ is de muis gewoon te gebruiken en ligt deze bijzonder smal in de handen. Hier is het typisch een geval van persoonlijke voorkeur. Idem dito met de duimstukken op hun plaats, het is maar net wat jezelf fijn vindt. De basis wordt bepaald door het frame van aluminium, daarvanuit loopt het frame verder richting de zijkanten. Het frame bepaald de stevigheid en functionaliteit van de toegevoegde duimstukken. De behuizing zelf voelt stevig aan, het kunststof doet mij denken aan PBT key caps, stevig polybutylene terephthalate. Eerst wat overzichtsfoto’s.
Op de achterzijde komen we het drakenlogo van MSI tegen, hierachter bevindt zich een RGB LED. Voor de tegenstanders van RGB-verlichting; deze is ook uit te schakelen via de software. Op de randen vinden we de duimknoppen, twee aan iedere zijde. De muis verleent zich prima vooral zowel links als rechtshandige gebruikers, mede door de ergonomische bouw en duimknoppen aan weerskanten. Aan de voorzijde komen we de gebruikelijke L + R-knop tegen, een scroll wiel met klikfunctie en een DPI-knop. Op het verlengde van de L-knop vinden we drie LED-lampjes ter indicatie van het DPI-level.
Om de draadloze functionaliteit van de GM70 te gebruiken moet er ook een draadloze dongle zijn. MSI levert een USB dongle mee in de verpakking. We nemen gelijk even de tijd om de duimstukken te bespreken. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in het draagvlak voor de duim en vingers. Dadelijk deel ik je mijn persoonlijke ervaring over duimstukken in het hoofdstuk ‘In de praktijk’. Beide grips zijn voorzien van het draken patroon op de randen, deze zijn aangebracht voor meer grip.
We kleden de Clutch wat verder uit. We verwijderen het top paneeltje, waarna we een groot wit vlak zien, hier zitten de RGB LEDs verborgen. Op de voorzijde komen we de witte kunststof delen ook tegen, ieder voorzien van 5 LEDs. Laten we alvast een duimstuk monteren aan de zijkant.
Hoe verandert de Clutch GM70 in vorm met de duimstukken? Een goede vraag! Hieronder kun je het visueel zien. We zien dat de muis best een transformatie ondergaat als de duimstukken gewisseld worden, van smal naar breed. Met de brede duimstukken krijgt de GM70 een soort van vleugels. Ik wil je al graag inhoudelijk meer vertellen over mijn ervaring, alleen moet ik nog wat geduld opbrengen en wachten tot de opvolgende hoofdstukken. We gaan snel door!
En nog een paar foto’s vanuit andere hoeken, zo krijgen we toch we een goed beeld van de transformatie.
De meegeleverde software gaat als Gaming Center door het leven. Hier moeten toekomstig randapparatuur zoals headsets en toetsenbord ook een plaatsje krijgen. Vooralsnog heb ik geen ervaring met meerdere apparaten binnen deze software. Een mooie toevoeging is het direct in- en uitschakelen van de LED, zonder dat je diep in de software moet duiken. De software oogt best wel fris en nieuw, het kleurrijke RGB gevoel mag niet ontbreken in de lay-out.
Je kunt binnen de software diverse profielen aanmaken met een totaal van 5. Per profiel kun je instellingen zoals de knoppen, sensor en LED-verlichting aanpassen. Met drie verschillende schermen blijft de software overzichtelijk, in sommige gevallen is meer niet altijd beter. De 8-knoppen zijn volledig te programmeren.
Wanneer de muis bekabeld is aangesloten zien we een maximale polling rate van 3.000Hz. Zodra je de muis draadloos gebruikt loopt dit terug naar 1.000Hz. MSI claimt met deze hogere polling rate een nog snellere reactietijd. Iets wat we dadelijk nog eens goed bespreken. De PMW3660 heeft voldoende finetune opties. De enchance pointer precision is vergelijkbaar met de muisacceleratie functie in Windows. Ik ben voor uitschakelen, aangezien het voor inconsistente tracking kan zorgen. Opties zoals scrolling speed, double click speed en angle snapping zijn geheel naar eigen voorkeur in te stellen. De LOD-optie (tuning) is wat mij betreft een zeer mooie toevoeging, ook onderdeel van de PMW3360 sensor. Vooral voor low sense instellingen (een laag DPI-level) kun je de muis lekker meeslepen en geleidelijk optillen om deze te herplaatsen, terwijl de sensor blijft tracken.
Het laatste scherm bestaat uit de RGB-functionaliteiten. Ik moet zeggen dat deze bijzonder goed zijn uitgevoerd op de GM70. Niet zozeer de RGB-illuminatie rondom de muis zelf is bijzonder, maar vooral op de muis zelf. Deze oogt goed, de effecten zijn mooi en de kleuren zijn helder. Persoonlijke favorieten zijn Rainbow en Color Cycling, gewoon alle kleuren van de regenboog! Aanvullend heeft MSI nog zijn Mystic Light software. Hiermee kun je diverse hardware samen laten synchroniseren, denk hierbij aan moederborden, videokaarten, toetsenbord et cetera. Persoonlijk vind ik het aanpassen van de LED-verlichting veel fijner werken in de Gaming Center software. Deze is overzichtelijker en ‘ambachtelijk’ gemaakt voor de GM70. Nu volgen er nog wat foto’s van de GM70 in LED-actie. Oordeel zelf!
Comfortabel, side or non-side skirts De duimstukken zijn wat mij betreft een geslaagde toevoeging op de GM70. Zonder de duimstukken is de GM70 te smal, waardoor je weinig ondersteuning krijgt voor je duim en vingers. In het begin lijkt dit goed te lukken, maar na langere tijd van gebruik worden de vingers wat papperig. Dit komt mede door het knijpen om de muis tussen de duim en vingers te houden. Met de toevoeging van de ‘side skirts’, oftewel de duimstukken verandert deze ervaring al snel.
We komen twee varianten tegen; smal en breed. De bredere variant is op de randen een flink stuk groter, je kunt de verschillen in het uitpak avontuur nogmaals bekijken. De smalle duimstukken bewijzen zich meer voor kleinere handen, waar een kleinere duim en een paar vingers beter op rusten. Toch vermoed ik dat de bredere variant voor velen een betere ervaring levert. Je krijgt meer ondersteuning voor de duimen en vingers. Je kunt de duim in zijn volledigheid laten rusten, waar je bij het bij het smallere duimstuk toch wat meer aan het knijpen bent. Je zou de smalle variant kunnen positioneren als ‘claw-grip’, echter is dit het niet. De muis verlangt sneller een palm-grip. De behuizing is 39mm hoog, waardoor je hand aangenaam kan rusten op de achterzijde van de muis.
Met mijn wat grotere handen sleep ik mijn vingers meer mee met de smalle duimstukken. Mijn duim blijft voldoende op zijn plaats, de pink en ringvinger slepen net wat meer mee over de muismat. Met de bredere duimstukken is dit niet het geval en kan in comfortabeler werken. Ik ga voor de grote side skirts op de GM70.
Onder de motorkop & Pixart 3360 Onder de motorkap vinden we OMRON switches met een klikrating van 50 miljoen kliks. Verder vinden we niks over de batterij op de MSI productpagina zelf. Hier mag MSI wel wat aandacht aanbesteden, idem dito in het aanvullen van de specificaties van de duimstukken, zodat gebruikers dit beter kunnen inschatten. Tijdens actief gebruik (gemiddeld 6 uur per dag) intensief gebruik ging de muis op één lading 3 dagen mee. Vervolgens heb ik de muis opgeladen en idle laten liggen, de dag van het terugsturen richting MSI hield deze ermee op. Dit is ongeveer 10 dagen geweest zonder gebruik, uiteraard met de slider op ‘ON’.
Ik heb in het stukje comfort gekozen voor de brede duimstukken. Hoe bevalt de sensor op een gestoffeerde muismat? Consistent! De Pixart PMW3360 laat zijn technische snufjes goed zien, ook op de GM70. Tijdens low sense gaming met een hoge LOD voelt de muis net wat zwaarder aan in de handen, niet te vergeten dat deze 129 gram is. Dit maakt de muis nog lang niet de zwaarste muis, aangezien de eerder geteste Asus ROG Spatha 180 gram weegt. Toch is de overstap van een lichte muis (99 gram) naar de GM70 even wennen.
Door naar een stukje polling rate. Bekabeld heeft de GM70 een polling rate van 3.000Hz. Draadloos heeft de GM70 een polling rate van 1.000Hz. Volgens MSI moet de gebruiker een snellere reactietijd ervaren op 3.000Hz. Met een polling rate van 1.000Hz zit de reactietijd gemiddeld op 1ms, bij de GM70 zou dit op 3.000Hz 0.33ms moeten zijn. Is dit in de praktijk duidelijk merkbaar? Persoonlijk krijg ik er enorm weinig van mee. Ik merk het verschil niet tussen de GM70 bedraad op 3.000Hz en draadloos op 1.000Hz. Met diverse instellingen krijg ik het verschil gewoon niet gerechtvaardigd.
De muis heeft een maximaal DPI-level van 18.000. Voor hogere resoluties misschien een fijne toevoeging, een 8k setup? Het staat vooral leuk op papier, in de praktijk is het naar mijn mening nog niet zo breed toepasbaar. Het is vooral met technische specificaties gooien. Mijn algemene gevoel met de GM70 is opzich wel prima. Stel de muis in naar je persoonlijke voorkeur en ga lekker los. Zelf gebruik ik de GM70 op 1.600DPI, inconsistentie tracking heb ik niet ervaren, ook jitter is niet aan de orde. Met de PMW3660 klapt MSI gewoon lekker in de handjes, een solide sensor creëert in dit geval een goede basis voor de muis.
De MSI Clutch GM70, een draadloze gaming muis van MSI. Na het testen van deze muis kan ik zeggen dat MSI op het goede spoor is als het om gaming muizen gaat. Eindelijk zien we een serieuze muis van het MSI front, waar de verwende gamer- enthousiasteling ook wat blijer van kan worden. Hoe houdt de GM 70 zich in balans? Je leest het hieronder.
Laat ik beginnen met de toegevoegde duimstukken. We hebben dit trucje al eerder gezien op diverse gaming muizen. Toch is het op de GM70 een waardevolle toevoeging. De smalle duimstukken zijn een prima oplossing voor kleinere handen, of diegene die wat meer zijn muis tussen de duim en vingers knijpt. De brede duimstukken geven meer comfort en werken als een brug voor de duim, pink en ringvinger. Je zult merken dat je hier meer ondersteuning krijgt, terwijl er geen extra weerstand bijkomt. Qua comfort zit het met de GM70 wel in orde.
MSI doet er goed aan om voor de PMW3360 te kiezen. Een uitgebreide optische sensor met veel mogelijkheden om deze aan te passen via de software. Op de GM70 is de PMW3360 een solide basis, eerlijk is eerlijk het blijft een beest van een sensor. MSI schroeft de polling rate op naar 3.000Hz wanneer de GM70 bekabeld is. Hierdoor zou de reactietijd op 0.33ms moeten liggen t.o.v. 1ms met een polling rate van 1.000Hz. Tijdens mijn review heb ik het verschil niet kunnen ondervinden. Diverse wissels tussen 3.000/1.000Hz bekabeld gaf geen duidelijk verschil. Het wisselen tussen 3.000Hz bekabeld en draadloos 1.000Hz idem dito.
Het MSI Gaming Center is een aangename software. De features zijn verzorgd en geven een duidelijk overzicht. Het finetunen van je sensor gaat met veel gemak, hetzelfde geldt voor het aanpassen van de LED-verlichting. Op de GM70 is de RGB-verlichting een mooie toevoeging, in de Rainbow modus vliegen de kleuren subtiel over de muis. Wel mis ik wat extra informatie van MSI. Welke batterij bevindt zich in de muis, ook een batterijindicator kon ik niet zo snel vinden. Hier is het vooral zaak aan MSI om dit snel en netjes op orde te krijgen.
De totale verzorging rondom de GM70 met duimstukken, Micro-USB kabel en een opbergtasjes is verzorgd. MSI laat zien dat ze goed meekunnen in de muizen markt. De 3.000Hz polling rate met een sneller reactietijd van 0.33ms is tijdens gebruik iets wat niet opvalt. Hierbij wil ik duidelijk aangeven dat ik dit gevoelsmatig heb gedaan, gevolgd met testen en hertesten. Wellicht is het ergens wetenschappelijk onderbouwd dat de reactietijd van 0.33ms daadwerkelijk zo is. Alleen deze wetenschappelijke informatie komt nog niet overeen met mijn bevindingen, en hetgeen dat je ervaart in de praktijk. Voor de prijs van circa 125 euro haal je een zeer knappe draadloze muis van MSI in huis. Eigenlijk de eerste serieuze MSI Gaming muis in huis, de GM60 mag ik natuurlijk niet vergeten… Oké… twee serieuze gaming muizen.