Review: MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Links: MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G productpaginaDe GTX 1070 Ti, een gepimpte 1070 met meer Cuda Cores, een hoger kloksnelheid, een net wat snellere boost en standaard 8GB aan GDDR5 geheugen. Deze videokaart schommelt qua specificaties tussen een GTX 1070 en GTX 1080. Een simpele benadering is dat de prestaties boven de normale GTX 1070 zitten, en weer net onder de GTX 1080.
De prijs zou wat aangenamer moeten zijn dan dat van een GTX 1080, voor nu zal dit nog niet echt het geval zijn, gezien de beperkte beschikbaarheid. Ook een stukje vraag en aanbod zal hierin meespelen. De MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G komt met de herkenbare Twin Frozr koeler met twee fans. Qua look & feel heeft de 1070 Ti van MSI dezelfde uitstraling als de GTX1070. Voornaamste veranderingen zitten onder de motorkap. De MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G heeft op het moment van schrijven en prijs van circa 579 euro. Iets wat zich op het moment nog niet lekker verhoudt met de GTX 1080 prijzen in de prijsvergelijker. De MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8G is bijvoorbeeld op het moment 589 euro, een tientje duurder.
Een overzicht van de specificaties:
Het grootste verschil tussen de GTX 1070 Ti en GTX 1070 zijn het aantal Cuda Cores. De GTX1070 Ti heeft 2432 Cuda Cores tot zijn beschikking, bij de GTX 1070 zijn dit er 1920, een verschil van 512 Cuda Cores. Met 2432 Cuda Cores komt de GTX 1070 Ti dichtbij de GTX 1080 met 2560 Cuda Cores, een nog maar klein verschil van 128 Cuda Cores. Ook zien we dat de standaard klokfrequentie en boost frequentie zich vergelijkt aan dat van een GTX 1080.
De basis, oftewel de GPU blijft gelijk aan de GTX 1070 en 1080, namelijk de GP104. Je zou zeggen dat de GTX 1070 Ti gebruikt maakt van het snellere GDDR5X geheugen, dit is niet het geval. Net als op de GTX 1070 maakt de GTX 1070 Ti gebruik van het ‘oudere’ GDDR5 geheugen. Naar verwachting zal deze GTX 1070 Ti het vaarwater van de GTX 1080 aardig trotseren. Iets wat we tijdens de benchmarks eens goed gaan ondervinden.
We gaan nog even terug naar de MSI editie van de GTX 1070 Ti. Het gaat om een flinke kaart, nu is de Twin Frozr koeler best aanwezig in formaat, de kaart is 279mm lang, 140mm breed en 42mm hoog. Dit maakt het een 2-slots videokaart, vooral de breedte van de MSI videokaarten valt mij altijd erg op. MSI maakt wederom gebruik van de Torx 2.0 fans gecombineerd met de Zero Frozr-Stay techniek, waardoor de fans pas inschakelen als de kaart/GPU boven de 60 graden Celsius komt. Op de rand van de videokaart vinden we het MSI logo met de bijhorende draak. Deze lichten op tijdens gebruik en zijn voorzien van RGB-verlichting.
Overige specificaties van de koeler en zijn features blijven gelijk aan voorgaande series, we zien geen aanpassingen. Met voorgaande series bedoel ik de GTX 10×0 reeks tot en met de 1080 Ti videokaart van MSI. We gaan door naar het uitpakken van deze videokaart.
In de wildernis komen we de 1070 Ti voor het eerst tegen in levende lijven. De gebruikelijk videokaart verpakking, flapje open, waarna je de mat zwarte verpakking uit de buitenste laag van de verpakking trekt. Binnenin een envelop met diverse boekjes, waaronder een handleiding, driver CD, MSI Stickers en een Lucky (MSI draakje) cartoon handleiding. Opvallend is dat er geen verloop stekkertje te vinden is in de verpakking, vaak zie je nog een 6-pin naar 8-pin verdeler.
Door naar de GTX 1070 Ti. Wat mij betreft oogt de MSI Twin Frozr koeler netjes, het enige nadeel van het ontwerp zijn de rode kleuraccenten. De één zal het niks vinden, de ander juicht het weer toe. Naar mijn mening bepaald het al een groot deel van je kleurenschema, wat vandaag de dag ook prima met RGB-verlichting kan worden opgelost. Gewoon wat neutrale kleuren (zwart, zilver met mogelijk wat wit accenten) is veiliger. Toch blijft het in veel opzichten een vette koeler, lekker agressief met de patronen en opstaande vormgevingselementen. Ergens weet het mij wel te enthousiasmeren.
Een flinke backplate om deze kaart in zijn gareel te houden. Met een gewicht van 1075 gram hangt er een flink beest in je PCI-e slot, als dat maar goed gaat! No worries, een PCI-e slot kan dit wel aan. Je moet natuurlijk niet gaan gooien met je behuizing. Op de backplate komen we onze draak weer tegen, ook onveranderd blijft dit beest in zijn vaste pose op de backplate staan. We zien hier twee SLI-vingers voor 2-Way SLI.
Het stroomverbruik van deze videokaart is gelijk aan dat van een GTX 1080. Met een stroomverbruik van 180W heeft deze videokaart een 6-pin en 8-pin power connector (PEG). Spieken we via de randen, dan zien we de koperen heatpipes van de heatsink. Deze hebben een diameter van 8mm en lopen naar het GPU blok, deze is koper vernikkeld om volledig in kleur te matchen met de aluminium koelvinnen. Nu zul je in de praktijk het blok, de base plate niet zien.
We vinden driemaal een DisplayPort aansluiting (1.4) en één HDMI 2.0 poort en een DVI poort. Verder verschijningen van dit design zagen we al eerder. We sluiten dit hoofdstuk af met nog wat achtertuin-met-videokaart foto’s.
Van buiten moet de videokaart toch echt naar binnen. In dit hoofdstuk zie je heel praktisch de videokaart in mijn main computer, nog even op de test bench en zelfs in een Mini-ITX systeem, deze foto’s zijn toevallig wel weer buiten gemaakt. We nemen gelijk een stukje RGB-verlichting mee, in het hoofdstuk software is dadelijk de software nog te zien om de RGB-verlichting aan te sturen. Op de rand van de videokaart kun je het MSI logo samen met de draak van kleur veranderen. De klauwstrepen op en rondom de fans zelf zijn alleen in het rood verlicht.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
In deze review heb ik de resultaten van de Asus GTX 1080 (Asus ROG STRIX-GTX1080-08G-GAMING) opnieuw getest onder de meest recente Nvidia driver: 388.13. Beide kaarten hebben te maken met identieke omstandigheden. Er is geen sprake van een overklok, het gaat dus om fabrieksinstellingen. Hetzelfde geldt voor de Intel Core i7 7820X processor, deze draait op zijn standaard frequentie met Intel Turbo Boost 3.0 geactiveerd. De benchmarks worden gedraaid op 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Aanvullend zijn er ook wat DX12 benchmarks gedraaid.
We pakken het verschil per benchmark erbij en de verschillen in percentages:
We zien een stijgende lijn als het om resoluties gaat, waar de kloof steeds wat groter wordt tussen de GTX 1070 Ti en GTX 1080. Nog steeds ben ik van mening dat beide kaarten niet geschikt zijn om comfortabel 4K te gamen, dan moet je het echt van een GTX 1080 Ti hebben. Met de gedraaide benchmarks zien we dat de 1070 Ti in het middengebied (tussen 1080p en 4K) prima meegaat met de GTX 1080. De beschikbare FPS op 2560×1440 is een klein beetje extra luxe, in de praktijk zal het weinig uitmaken. Voor schermen tussen de 2560×1440 en 3840×2160 zullen de resultaten stapsgewijs flink verminderen, wat vrij gebruikelijk is met een hogere resolutie.
Ben je van plan om op een 1080p resolutie te gamen, dan zullen beide kaarten al snel te krachtig zijn. Je hebt dan ruim voldoende aan de reguliere GTX 1070, in sommige gevallen zelfs de GTX 1060 afhankelijk van de games. Alles boven de 1080p is vooral vergelijken samen met de resolutie van je beeldscherm. Zijn de extra’s aan FPS in dit geval noodzakelijk, of gaat het puur om MOAR PERFORMANCE!
Mystic Light Mystic Light krijgt steeds meer vorm. In eerdere reviews zagen we de MSI Gaming App, het portaal voor een diversiteit aan features. Hier zit ook een gedeelte Mystic Light Sync in. Met de Mystic Light app wil MSI het ‘RGB Festijn’ verder vorm geven. We zien naast de gebruikelijke moederborden en videokaarten van MSI nu ook randapparatuur met RGB-verlichting. Het antwoord om alles samen te brengen: de Mystic Light Software.
Op de MSI GTX 1070 Ti is alleen de RGB-verlichting op de zijkant in te stellen. De verlichting rondom de fan blijft voor wat het is: rood. Mystic Light wordt gebruiksvriendelijker, maar is naar mijn mening nog niet op het niveau van AURA van Asus.
MSI Afterburner Menig gamer en overklokker heeft deze software wel op zijn computer staan. Een prettige manier om je videokaart verder te overklokken. Ik ben nog steeds groots fan van de OSD optie(s) in MSI Afterburner. In het geval van de MSI GTX 1070 Ti overklokken vrij eenvoudig, powerlimiet omhoog en de Core Clock verhogen. Idem dito voor het overklokken van het geheugen, de Core Voltage staat vast. In MSI Afterburner zijn de schematische gegevens een mooie toevoeging, zo kun je stapsgewijs kijken welke invloed de overklok heeft.
De MSI GTX 1070 Ti is in stock instellingen een buitengewone kaart: stil en koel. De kaart is met zijn Zero Frozr-Stay techniek onder de 60 graden Celsius idle. Wanneer we Furmark opstarten met een GPU Bench test blijft de temperatuur rond de 63 graden Celsius hangen. De geluidsproductie van mijn case fans komen boven het geluid uit van de videokaart. Net als voorgaande modellen van de MSI reeks uitgevoerd met een Twin Frozr koeler is deze kaart heerlijk stil.
Tijdens het overklokken zien we eigenlijk weinig veranderingen, een videokaart met een maximale temperatuur van circa 65 graden Celsius. Gemiddeld zit te overklok tussen de 1835 tot 1860Mhz, hoger dat 1860MHz resulteerde in BSOD’s. Naar verwachting zullen andere GTX 1070 Ti modellen vergelijkbare overklok prestaties neerzetten.
Overklokken is relatief simpel: verhoog het power limiet en de klokfrequentie. Wellicht pak je wat extra FPS mee in bepaalde games, vooral voor de synthetische benchmarks oogt het leuk.
De feestdagen zitten er alweer aan te komen, een goed moment voor Nvidia om de 1070 Ti te lanceren, zodat deze kaart onder menig kerstboom zal belandden. De MSI variant, de MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G besproken in deze review maakt gebruik van het welbekende Twin Frozr principe. Volledig in het zwart met rood en zijn draken thema, twee fans en het Zero Frozr-Stay principe, zodat de fans idle zijn onder de 60 graden Celsius.
De GTX 1070 Ti is wat mij betreft een vreemde eend in de bijt. Ergens begrijp ik de lancering van deze videokaart wel, maar tegelijkertijd ook niet. De 1070 Ti schommelt qua prestaties tussen een GTX 1070 en GTX 1080. Deze prestaties neigen eerder richting de GTX 1080 te gaan. Nieuwe ontwikkelingen zien we niet, alleen meer Cuda Cores (2432) en een hogere klokfrequentie. De 1070 Ti gaat verder met de GP104 GPU en behoudt het langzamere GDDR5 geheugen t.o.v. van de GTX 1080 met het GDDR5X geheugen. De GTX 1080 met 2560 Cuda Cores, wat er 128 meer zijn dan op de 1070 Ti en het GDDR5X maken nog een flink verschil qua prestaties. In sommige games kan dit nog best wel oplopen tot 10 - 15 FPS afhankelijk van de resolutie. Nu zitten sommige benchmarks op 4K ruim onder 60 FPS, ook de GTX 1080 heeft het bij deze benchmarks zwaar. Hier blijft het wat mij betreft heel simpel: 4K gamen (afhankelijk van de voorkeur aan games en je setup) doe je gewoon met een GTX 1080 Ti. Destijds kwam de GTX 1080 tijdens lancering met geweldige prestaties, iets wat de Pascal-generatie in de volledige linie ondertussen wel bewezen heeft. Toen was de conclusie al dat de GTX 1080 nog net te weinig kracht had om comfortabel 4K (60FPS/+) te gamen. Op dat moment waren er nog maar puur speculaties over een GTX 1080 Ti en zijn specificaties, maar was het al duidelijk dat dit gereserveerd was voor de GTX 1080 Ti.
Voor het middensegment tussen de 1080p en 4k is de GTX 1070 Ti een interessante keuze. Toch voorzie ik nog wat problemen qua beschikbaarheid en hoe de Nederlandse prijzen van de GTX 1070 Ti vorm gaan krijgen. Het prijsverschil tussen een GTX 1080 en GTX 1070 Ti van ongeveer 80 euro zou geweldig zijn. Is het gat groter dan 80 euro, dan is de GTX 1070 Ti in mijn ogen niet interessant genoeg om te overwegen. We zien al genoeg GTX 1080’s rond het prijspunt van 540 tot 580 euro. De 1070 Ti gaat pas interessant worden als deze rond de 480 euro komt te zitten met een aftermarket koeler. Anders zou ik toch nog net wat meer neerleggen voor een GTX 1080 voor onder de kerstboom.
De GTX 1070 Ti blijft een vreemde videokaart in de GeForce line-up. Meer prestaties dan de reguliere GTX 1070 en net wat minder dan de GTX 1080. Ook hier moeten we rekening houden met de huidige GTX 1070, momenteel met een aftermarket koeler circa rond de 430 tot 500 euro, met nog wat duurdere uitschieters boven de 500 euro. Hier is dus al sprake van een vergelijkbare prijs van wat de GTX 1070 Ti zou moeten gaan kosten. De GTX 1070 moet dus flink in prijs zakken, om de GTX 1070 Ti een plaatsje te gaan geven, zodat prijs en prestaties netjes in verhouding blijven. Blijft de GTX 1070 Ti rond de 500 tot 540 euro schommelen, dan zeg ik het nogmaals: pak gewoon lekker een GTX 1080 voor deze prijs. Een paar tientjes op een videokaart van 500 tot 580 euro is op dat moment een schijntje.
De GTX 1070 Ti is een gevalletje: ‘The Price is Right’. Mocht deze videokaart met zijn prestaties rond de 480 euro komen, dan is deze videokaart zeker het overwegen waard. Dan zou de prijs weldegelijk Right zijn. Voor de aankomende periode hoop ik dus echt dat de prijzen snel zullen zakken, om de 1070 Ti te overwegen voor onder de kerstboom. Is dit niet het geval? Maak dan je vriend lief, cavia of moeder blij met een dikke GTX 1080.
De MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: