Review: Phanteks Enthoo Evolv ITX Rood - Tempered Glass
Links: Phanteks Enthoo Evolv ITX Rood - Tempered Glass productpaginaNa de Phanteks Enthoo Evolv Shift blijven we nog even in de Mini-ITX sfeer hangen. We gaan door met de Phanteks Enthoo Evolv ITX Tempered Glass. Ook deze behuizing krijgt een kleine upgrade met gehard glas. Eerder heb ik de Enthoo Evolv ATX en Micro-ATX besproken, het grootste verschil zit hem in het formaat en de afwerking. Niet alleen is de Mini-ITX variant kleiner, de afwerking en gekozen materialen zijn wat voordeliger, met het resultaat dat de behuizing een betaalbaardere optie is. Zo kun je alsnog genieten van het bijzondere Enthoo Evolv design.
Op het moment van schrijven kost deze behuizing circa 79 euro inclusief verzending. De Tempered Glass editie is niet veel duurder dan zijn voorganger met een windowed paneel. Wat mij betreft doet Phanteks hier goed aan: blijven vasthouden aan een vriendelijke prijs. Echt compact is de Enthoo Evolv ITX niet, wat misschien een beetje afdoet aan het Mini-ITX principe, maar juist weer een voordeel is voor de inbouwmogelijkheden. één ding is zeker: het blijft altijd compacter dan een ATX behuizing. We gaan door naar de specificaties.
Een overzicht van de specificaties:
Inbouwmogelijkheden: that’s it! Op papier laat de Enthoo Evolv ITX eigenlijk alles zien wat je in een moderne ATX behuizing voor ogen hebt. Een lange videokaart, check! Een hoge CPU-koeler… check! Een AIO-set van 240 mm of zelfs 280 mm? Check! Nu is het wel zo dat een 360 mm radiator weer wat te gek is, het zou wat zijn in een Mini-ITX behuizing. Misschien iets voor de toekomst: een radiator behuizing, Peter Brands a.k.a. l3p weet hier wel raad mee.
Standaard vinden we één 120 mm fan voor geïnstalleerd in de behuizing. De totaliteit bestaat uit een mix van staal en plastic en heeft een gewicht van 6 killogram. Opties voor kabelmanagement zijn er voldoende, tussen het moederbordtray en het zijpaneel vinden we 28 mm aan ruimte. Standaard kun je twee HDDs kwijt en twee SSDs. De opslagmogelijkheden zijn uitbreidbaar met optionele brackets die verkrijgbaar zijn via de Phanteks Store.
Een mooie toevoeging op het geheel: Phanteks geeft 5 jaar garantie op de behuizing. Voor een prijs van 78 euro is daar niks mis mee.
De verpakking met een kleine toevoeging op de voorzijde ‘Tempered Glass Edition’, zo weten we zeker dat het om het juiste model gaat. De verpakking van Phanteks zijn doorgaans gewoon goed, netjes opgevuld met piepschuim en folie. Van de verpakking kunnen we gelijk door naar de behuizing zelf. Het herkenbare Enthoo Evolv design voelt ondertussen wel vertrouwd. Bij het hanteren van de behuizing vielen mij direct een aantal dingen op. Het plaatwerk o.a. het top paneel en voorzijde zijn dit maal niet van aluminium. Het top paneel is vervaardigd uit staal, iets wat we bij veel behuizingen terug zien, de voorzijde is een combinatie van kunststof met een laagje metaal. Het principe blijft gelijk aan het ATX en Micro-ATX model. Het aluminium is juist iets waar ik enorm veel waardering voor heb, het voelt bij de Mini-ITX variant aan als een gemis, net dat stukje degelijkheid wat de Evolv line-up juist onderscheid.
Door de toegepaste materialen voelt de Mini-ITX net wat minder premium aan, groot voordeel daarvan is de gunstigere prijs. Persoonlijk had ik liever een net wat duurdere Mini-ITX behuizing gezien met aluminium panelen. Phanteks heeft ervoor gekozen om maar één glazen paneel te plaatsen, terwijl de ATX en Micro-ATX variant ieder twee glazen panelen hebben. Phanteks why you do this!? Ik raak een beetje verward. Ook hier had ik liever twee glazen panelen gezien. Door naar wat impressiefoto’s.
Aan de voorzijde vinden we twee USB 3.0 poorten, een audio- en microfooningang en een knopje voor de aanwezige LED-verlichting. De power knop bevindt zich op de bovenzijde van de behuizing, rondom deze knop zit een RGB LED, deze is te besturen met de knop aan de voorzijde. Wederom een klein verschil: bij de ATX en Micro-ATX variant zitten de aansluitingen verborgen achter een klein deurtje.
Met de Phanteks Enthoo Evolv ITX Rood hier buiten in de achtertuin heb je misschien al wat rood accenten gezien op de foto’s. We zien kleine rode details aan de buitenzijde, voor meer rood moeten we dadelijk door naar de binnenzijde. Op de achterzijde gaan de rood accenten verder, de PCI-e kapjes vallen hier best wel op.
Aan de onderzijde vinden we vier pootjes met rubberen pads. Uiteraard een verwijderbare grill ter hoogte van de voeding. De eerste impressie van de Enthoo Evolv ITX? Het typische Enthoo Evolv ontwerp met wat bezuinigingskeuzes om de behuizing een vriendelijke prijs te geven.
Om in de binnenkant te komen draaien we vier duimschroeven op het glazen paneel los. Gewoon netjes afgewerkt met rubberen ringetjes, om raar gewiebel, krasjes en dergelijke te voorkomen, goed en degelijk. Daar zien we dan voor het eerste de rode accenten in zijn volle glorie. Terwijl de zwart coating (verf) mat is afgewerkt, hebben de rode accenten een glossy afwerking. Dit is goed terug te zien op de foto’s. Pluspuntje hier, net wat meer premium en het voel zo lekker aan. Dadelijk met wat rood met zwarte hardware komt het geheel mooi samen.
Aan de achterzijde komen we één 120 mm case fan tegen. Ik mis hier eigenlijk wat rode accenten, zwart met wit oogt zo saai in de kleurrijke binnenzijde. We beginnen met het demonteren van de voorzijde, een simpele trekbeweging voldoet om het voorpaneel te verwijderen, met daaronder een groot stoffilter. Hier gaat het om dezelfde werking: trekken en gaan! Klinkt weer lekker fout, maar we doen het ermee. Aan de voorzijde heb je de ruimte om twee 120/140 mm fans te plaatsen, of één 200 mm fan. Hetzelfde geldt voor de bovenzijde met de uitzondering van een 200 mm fan. Aan de achterzijde kun je de 120 mm nog vervangen voor een 140 mm fan. Wat radiator gevaar lust deze behuizing ook. Aan de voorzijde is er ruimte voor één 240 mm radiator, in het bovengedeelte één 240 mm radiator of zelfs een 280 mm radiator en aan de achterzijde een 120/140 mm radiator. Opvallende specificaties voor een Min-ITX behuizing. Veel ruimte voor een ruime diversiteit aan hardware en koelingsmogelijkheden. Deze behuizing mag dan wel een Mini-ITX zijn, echt klein is de Enthoo Evolv ITX niet.
In het voor compartiment van de behuizing vinden we dan ook riante ruimte om te werken, idem dit voor het achter compartiment, waar we o.a. de kabels wegduwen. Je hebt voldoende ruimte om kabels netjes weg te werken, in een luie bui kun je zelfs valsspelen. Duw de kabels lekker onderin de behuizing, paneeltje erop en klaar.
Zoals je zelf kunt zien op de bovenstaande foto: veel clearance om een CPU-koeler te plaatsen, grote rubberen uitsparingen, velcro straps, ruimte voor een ATX-voeding en ruimte voor een tweetal 3.5 inch HDDs. Eigenlijk is de Enthoo Evolv ITX een volwassen ‘bijna’ Micro-ATX behuizing, eerlijk is eerlijk: het scheelt niet veel. Koop deze behuizing niet als je een enorm kleine Mini-ITX behuizing verwacht. Het is gewoon een flinke jongen, wel is het nog een stukje compacter dan menig Micro-ATX behuizing. Phanteks levert één 2.5 inch SSDs sleetje mee, totaal is er ruimte voor twee 2.5 inch SSDs en twee 3.5 inch HDDs. Verder uitbreiden kan met de optionele brackets, deze zijn apart verkrijgbaar via de Phanteks Shop.
In één van de twee HDD brackets vinden we een kartonnen doosjes met accessoires, bestaande uit schroefjes, tyraps en een korte handleiding. Mooie toevoeging is de slede om een waterkoeling set op te monteren. Simpel als vijf schroefjes losdraaien, waterkoeling monteren, erin schuiven en klaar. Geen gekloot en problematiek en koppeltje duiken in de behuizing.
Werkruimte in een Mini-ITX: de Phanteks Enthoo Evolv ITX voorziet! Hier is het heel simpel, een bouwplan? Let’s go! Moederbordje erin, vier schroefjes aandraaien, kabels erop (belangrijke stap), vooral met een CPU-koeler. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: knal die CPU_Power connector er alvast in, of het nu een ATX moederbord is, een Micro-ATX of Mini-ITX: just do it! Ik heb in deze build een Raijintek Leto gemonteerd, achter aan CPU_Power monteren met aluminium koelvinnen is geen pretje. Terwijl ik dit schreeuw in deze alinea en voorgaande reviews, was ik het ook ditmaal vergeten, foei! Na het installeren van je kabels (duw gewoon alvast alles kabels op je moederbord), is het tijd om je CPU-koeler of AIO-set te monteren. In de tussentijd is het ook handig om alvast het geheugen te plaatsen, met een CPU-koeler kun je dan beter de ruimte inschatten i.c.m. de fan op de CPU-koeler.
De Enthoo Evolv ITX heeft ook riante ruime als het om kabelmanagent gaat, door de rubberen uitsparingen en klaar. Met de velcro straps aantrekken en begeleiden richting de voeding. Maak je geen gebruik van HDDs? Dan is de HDD bracket een mooi plekje om kabels weg te werken. Vervolgens plaats je de videokaart, PCI-e kabels erop en als het dan goed is, met de ATX voeding op zijn plaats is je build compleet. CPU-koelers tot 200 mm hoog, videokaarten tot 330 mm lang en 28 mm ruimte tussen het moederbordtray en zijpaneel voor kabelmanagement. Bouwen met de Enthoo Evolv ITX vereist geen goed plan, wel een schroevendraaier.
De Phanteks Enthoo Evolv ITX Rood - Tempered Glass laat qua uitstraling precies hetzelfde zien als zijn grotere broers. We zien met de Mini-ITX variant wel wat opmerkelijke verschillen, welke dat zijn lees je verder in deze eindconclusie.
Met name de bouwkwaliteit. Hier is bij de Mini-ITX variant totaal niks mis mee, alleen vinden we niet de herkenbare aluminium panelen terug op deze uitvoering. Ook op de onderzijde, de pootjes zijn niet van aluminium, iets wat de Enthoo Evolv line-up juist zo mooi maakt. De Mini-ITX variant gaat voor wat goedkopere materialen, een boven paneel van staal, het voorpaneel van kunststof met een laagje metaal, één paneel van gehard glas en een dicht paneel van staal. Phanteks waarom doe je dit de Enthoo Evolv line-up aan!? Waar is dat heerlijke stukje aluminium waar ik zo naar verlang. Hier is een simpele verklaring voor: budget. Phanteks levert het epische design van de Enthoo Evolv voor een vriendelijkere prijs, op het moment van schrijven is dit circa 78 euro. Dat is bijna 50 euro goedkoper dan de Micro-ATX variant en 100 euro goedkoper dan de ATX variant. Het prijsverschil van 50 euro is in de markt van behuizingen enorm groot, bekijk de prijsvergelijker er maar op na. Het is dan ook begrijpelijk dat het net wat minder uitbundig is, om meer mensen aan te spreken voor een scherpere prijs met een Enthoo Evolv sausje.
De Enthoo Evolv is niet klein voor een Mini-ITX behuizing. Tevens biedt deze behuizing zeeën aan ruimte voor componenten. Radiators tot 280 mm, twee HDDs (uitbreidbaar), twee SDDs (uitbreidbaar), een videokaart tot 330 mm, een CPU-koeler tot 200 mm, een ATX voeding… noem maar op! We zien geen beperkingen voor het inbouwen, alles kan en alles mag met de Enthoo Evolv ITX. Verder zien we een ruim aanbod voor case fans, voor kabels heb je 28 mm aan ruimte tussen het moederbordtray en het zijpaneel en… eigenlijk doet deze behuizing veel wat ATX behuizingen ook doen, maar dan nog net wat kleiner.
Qua bouwkwaliteit is de Enthoo Evolv ITX een degelijk kastje. Zoals eerder vermeldt mis ik de aluminium onderdelen wel, dit maakt de Enthoo Evolv line-up zo herkenbaar. Het is een mooi gegeven dat Phanteks voor een lager budget, ook mensen kan overtuigen van dit stoere design. Het is net wat lekkerder instappen, dan dat je grofweg 125 euro moet uitgeven aan de Micro-ATX variant. Nog mooier is dat de tempered glass editie niet veel duurder is dan de destijds windowed versie van de Enthoo Evolv ITX. Met een prijs van circa 78 euro hoor je mij niet klagen. Geef nou zelf toe: de zwart met rode versie is gewoon enorm sexy. Op een LAN-party zul je gegarandeerd scoren!
De Phanteks Enthoo Evolv ITX Tempered kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: