Review: ASRock Z370 Killer SLI
Links: ASRock Z370 Killer SLI productpaginaNa wat diverse Z370 moederbord reviews, is ook ASRock aan de beurt. We gaan tijdens deze review de wereld van de ASRock Z370 Killer SLI ontdekken, een Z370 moederbord dat zich in het middensegment bevindt van de ASRock line-up.
Met een prijs van circa 141 euro zit dit moederbord net wat lager qua prijsstelling dan de recent geteste MSI Z370 SLI Plus. Tijdens deze review zal het moederbord van MSI vergeleken worden met de Killer SLI, aangezien de SLI Plus ook in het middensegment zit. Without further ado gaan we door naar de specificaties.
Een overzicht van de specificaties:
Coffee Lake, de 8ste generatie aan Intel Core processoren neemt plaats op dit moederbord. Belangrijke specificaties zijn o.a. het 10 fase power design, overklokbaar geheugen tot snelheden van 4266MHz+, USB 3.1 (generatie 2) in de vorm van een Type-C aansluiting, uiteraard M.2 en een Realtek ALC829 audiovoorziening. Eigenlijk had ik voor het prijssegment wel een Realtek ALC1220 audiovoorziening verwacht, deze audio chip zit namelijk wel op de MSI Z370 SLI Plus. Voor nu houden we hem even vast, eerst goed testen, daarna pas oordelen.
We ASRock Z370 Killer SLI heeft een AC broer, de ASRock Z370 Killer SLI/AC met een ingebouwde Dual Band 802.11ac WiFi module, waar ook Bluetooth 4.2 op te vinden is. Het prijsverschil is vooralsnog lastig uit de prijsvergelijker te vissen, aangezien het moederbord nu op € 1.373,14 euro staat bij Azerty, oeps! Ik verwacht dat de AC variant uiteindelijk 20 tot 30 euro duurder zal zijn dan de reguliere ASRock Z370 Killer SLI.
De grootste verandering voor deze generatie zijn meer kernen en threads. De vorige generatie; Kaby Lake moest het doen met maximaal 4 kernen , oftewel een Quad Core processor. Met Coffee Lake is dit volledig verleden tijd. Quad Cores zijn overgebleven voor de Core i3 processoren van deze generatie. De Core i5 processor, waaronder de Core i7 8600K heeft nu 6 kernen. De Core i7 heeft bovenop de 6 kernen nog de gebruikelijke HyperThreading als toevoeging.
Ook de ‘K-processoren’ en ‘non-K-processoren’ zijn terug. Zo zijn de 8700K en 8600K te overklokken en de 8700 en 8600 processoren niet. Hetzelfde geldt voor de overige i5/i3 processoren met en zonder K in de naam. Intel maakt duidelijk dat de prestaties wederom beter zijn geworden, met een nieuwe generatie mag dit wel. De single core prestaties zouden beter moeten presteren, dankzij diverse optimalisaties van deze generatie. Ook de multi threaded moeten beter zijn, wat geen verassing is met meer kernen en threads. Tevens was Intel wel een reactie verschuldigd na het AMD Ryzen feestje met meer kernen en threads. Een Quad Core i7 had uit ten boze geweest voor deze generatie, iemand is wakker geworden.
Het Z270 chipset wordt vervangen door Z370 met deze nieuwe generatie. Voor Z270 is het niet mogelijk om een BIOS upgrade te doen, zodat het moederbord een Coffee Lake processor accepteert. Z370 gaat verder waar Z270 is gebleven, we zien Intel Optane terug, standaard heeft de chipset ondersteuning voor USB 3.1 (generatie 1 tot 5Gbps). Op de Asus ROG Maximus X Hero zien we al een workaround van Asus, met een ASMedia USB 3.1 (generatie 2) controller voor snelheden tot 10Gbps. Vanaf de processor zien we net als voorgaande generatie nog steeds 16 PCIe-lanes, vanaf het Z370 moederbord/chipset komen er nog eens 24 PCIe-lanes.
Het nipt finetunen van de IPC (instructions per cycle) in samenhang met meer kernen is de voornaamste vooruitgang van deze generatie. Waar single en multi threaded prestaties vooral een leuke sprong moeten gaan maken. Het Z370 chipset is wederom vergelijkbaar aan Z270 chipset, mede door identieke PCIe-lanes vanaf de processor en het chipset. We zien kleine vernieuwingen, vooral bestaande uit nieuwe features van moederbordfabrikanten zelf. Je zult hier dus een ruimere diversiteit zien, voor ieder wat wils.
Rood met zwart is de basis van het moederbord doosje. Ik weet niet precies waaraan het moederbord de naam ‘Killer’ heeft te danken, er is namelijk geen Killer netwerkchip op het moederbord te vinden. Waarschijnlijk klinkt het gewoon imposant… Killer SLI! De naam SLI vinden we terug voor de SLI mogelijkheden met dit moederbord, SLI is mogelijk en 3-Way CrossFireX. Door naar de inhoud van de verpakking. We komen een I/O schildje tegen, een instructieboekje, een Driver CD samen met een case badge en een ASRock moederbord kaart. Mocht je deze kaart opsturen naar je oma, dan heeft ze waarschijnlijk geen flauw idee wat je met de kaart probeert te zeggen. Verder komen we nog twee zwarte SATA kabels tegen, een HB SLI Bridge en twee schroefjes voor een M.2 slot.
De ASRock Z370 Killer SLI gaat voor een neutraal uiterlijk. We zien het steeds vaker bij diverse fabrikanten, het stapje onder de blitsende gaming moederborden zijn vaak neutraal, met zwarte, witte of grijze kleuren. De Killer SLI is geen uitzondering op die regel. De heatsinks rondom de VRM’s vallen al snel op, bijzondere vormen!
We beginnen bij de audiovoorziening, de Realtek ALC892. Opzich kan deze audiovoorziening ben nog wel mee, en is er ook gewoon ondersteuning voor 7.1 surround sound audio. Rondom het audiogedeelte vinden we gouden Nichicon condensatoren, een mooi detail is de naamgeving van ASRock: ‘Nichicon Audio’.
Onderaan het moederbord vinden we een groepering aan pin headers, bestaande uit een CMOS jumper voor een reset, een RGB_LED header voor standaard 5050 RGB LED-strips, interne USB 2.0 headers, de BIOS chip, een overige headers voor audio en het front panel.
Een platte PCH heatsink is te vinden direct naar de SATA poorten en het eerste M.2 slot. Totaal zitten er twee M.2 sloten op dit moederbord, één daarvan is PCI-e Gen3 en één SATA3. We komen een totaal van zes SATA3 poorten tegen, met ondersteuning voor Raid 0, 1, 5 en 10. Uiteraard is deze chipset compatible met Intel Optane. In het chipset is bepaald dat er SATA poorten uitschakelen, wanneer men gebruik maakt van de M.2 sloten. Wanneer het bovenste M.2 slot in gebruik is schakelt SATA poort nummer 5 zich uit, bij het onderste M.2 slot is dit SATA poort nummer 0.
Naast de 24-pin ATX connector zit een USB 3.1 (generatie 1) interne header. Op het moederbord zijn geen interne USB 3.1 (generatie 2) te vinden, wel komen we de USB 3.1 (generatie 2) tegen op het I/O van het moederbord. Op de rechter bovenhoek van het moederbord zit de CPU_FAN header met PWM capaciteiten, verder is er één 4-pin pump header en twee 4-pin fan case headers. Daarnaast zitten vier geheugensloten waar je maximaal 64GB aan geheugen op kwijt kunt. Geheugen vanaf 2133MHz neemt plaats op dit moederbord, overklokken kan vervolgens tot 4266MHz+.
Aangekomen bij de socket, nummer 1151. We vinden 10 VRM’s rondom de socket, wat duidt op een 10-fase power design. Zoals eerder aangegeven vallen de heatsink qua vormgeving goed op. Deze zijn niet overdreven groot en komen gebalanceerd over met het totaaldesign.
Op het I/O vinden een schild dat doorloopt tot de audiovoorziening van dit moederbord. We zien een ruime uitsnede op de rand van het I/O, dit is voor de Z370 Killer SLI/AC, hier zit op de AC variant de WiFi/Bluetooth module. Ergens vind ik het wel jammer dat dit open is, het dekt het I/O niet volledig af. Op het I/O vinden we de volgende aansluitingen: een gecombineerde PS/2 aansluiting, een DVI-D poort en HDMI-poort, vijf USB 3.1 (generatie 1) poorten, één USB 3.1 (generatie 2) Type-C poort, een RJ45 (ethernet) aansluiting, een optische audio ingang en vijf audio Jacks.
Centraal op het moederbord vinden we de PCI-e sloten. De twee PCI-e 3.0 x16 sloten zijn voorzien van een metalen laagje en extra soldeerpunten, de overige drie PCI-e 3.0 x1 poorten niet. Zoals eerder vermeldt is er ondersteuning voor SLI en CrossFire X. We sluiten dit hoofdstuk af met nog wat pikante Killer SLI foto’s.
Voor deze review maak ik geen gebruik van een automatische overklok, handmatig it is! De setup bestaat uit een Intel Core i3 8350K, de resultaten worden afgenomen in stock instellingen en met de handmatige overklok van 5GHz. Aan het einde van dit hoofdstuk is een nabespreking te vinden over de resultaten.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark - Fire Strike 1.1
Time Spy
Valley Benchmark
Heaven
Superposition
De benchmark resultaten komen mooi overeen met de gewenste resultaten van een 8350K. We zien vergelijkbare resultaten als op de MSI Z3370 Gaming Pro Carbon. Op dit moederbord behaalde ik de 5GHz zonder de voltages aan te raken. Tijdens deze review heb ik een handmatige overklok gerealiseerd van 5GHz met een core voltage van 1.330V. Dit is een vrij heftige voltage, een after market koeler is wenselijk om temperaturen in bedwang te houden.
Wel was de handmatige overklok in veel benchmarks nipt sneller dan de MSI Z370 Gaming Pro Carbon. De handmatige overklok voelde net wat stabieler aan in de praktijk, alles loopt lekker vloeiend. Gemiddeld dat de temperatuur tussen de 70 - 80 graden Celsius met een 100% load i.c.m. een Gelid Solutions Tranquillo Rev.4. Deze temperaturen zijn voor 24/7 niet acceptabel, een wat duurdere (luxere) CPU-koeler is geen overbodige luxe.
Nipt sneller dan de eerder geteste Z370 moederborden, hier moest ik wel wat meer voor doen, en de core voltage zat net wat hoger. De Z370 SLI Killer bewijst zich als een prima moederbord, overklokken op het MSI moederbord voelt toch wat makkelijker aan. Hoewel het ASRock moederbord wat meer de diepgang opzoekt, wat vooral leuk als je handmatig gaat overklokken.
De UEFI van ASRock bestaat uit twee lagen, de EZ Mode waar veel instellingen samen komen in één overzichtelijk scherm, en de Advanced Mode, deze heeft meer weg van een traditionele UEFI. Ik moet zeggen dat de EZ Mode al rijkelijk gevuld is met instellingen. Deze heeft ook verdiepende lagen zoals Fan Control, een systeem overzicht en flash opties.
Met FAN-Tastic Tuning kun je aangesloten ventilatoren beheren. Zichtbare opties als voluit, prestaties en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
De Advanced Mode geeft een beter beeld van de mogelijkheden. Het main scherm bestaat uit nogmaals een overzicht van je systeem. Het opvolgende menu OC Tweaker laat je de processor overklokken. Het automatisch overklokken kan met de CPU EZ OC, met een maximale snelheid van 4.4GHz.
In het Advanced Menu vinden we alle chipset instellingen. Je kunt hier bijvoorbeeld USB en SATA-poorten uitschakelen, CPU gerelateerde instellingen wijzigen en de PCI-e lanes beheren.
Het Tool Menu staat heeft handige flash opties, een ingebouwde Tech Service en een Boot Manager. De Secure Backup UEFI (A->B) is handig om een stabiele BIOS over te kopiëren naar de back-up BIOS. Let wel op dat je dit alleen doet met een stabiel systeem. Je kunt via de UEFI ook software gemakkelijk installeren, hier is een internetverbinding voor vereist.
Een mooie toevoeging is het aansturen van de RGB-verlichting via de UEFI. Je kunt kleuren en effecten direct toepassen, zodat deze bepaald zijn vanuit de BIOS/UEFI. Je bent in dit geval niet software afhankelijk. In het H/W Monitor menu kun je temperaturen, voltages en fan snelheden controleren. De FanTuning optie analyseert het systeem en kiest een gewenst fan profiel. Het moederbord neemt even de tijd om de aangesloten fans te controleren, waarna de meest optimale instelling in gebruik wordt genomen.
De laatste drie menu’s bestaan uit beveiliging, boot en exit. Beveiliging is o.a. voor het instellen van een wachtwoord en beveiliging opties, boot is verantwoordelijk voor de boot volgorde, fast boot en de algemene werking van het opstarten, het exit menu spreekt voor zich: afsluiten en gaan!
ASRock App Shop In de ASRock APP Shop staan leuke voordelen voor ASRock gebruikers, de meest recente drivers en overige software. Zelf vind ik de ASRock APP Shop fijn om af en toe een controle te kunnen uitvoeren. Je kunt notificaties inschakelen wanneer er nieuwere software beschikbaar is. Je kunt via de shop ook een BIOS update uitvoeren.
ASRock RGB LED Om de RGB LED-verlichting te besturen heb je aanvullende software nodig. Tevens bestaat er ook nog een optie om dit vanuit de UEFI te doen. De software wijst zichzelf, kleuren instellen en effecten toepassen. Op de ASRock Z370 Killer SLI vinden we LEDs rondom de PCH heatsink, deze zijn te besturen met verschillende kleuren en LED-effecten. Op de speciale RGB LED header, aan de onderzijde van het moederbord, kun je een standaard 5050 LED-strip aansluiten voor meer kleurvolle momenten.
ASRock A-Tuning ASRock A-Tuning is de software van ASRock waar alle systeminformatie en instellingen samen komen. Je kunt vanuit A-Tuning ook overklokken. Net als de ASRock APP Shop kun je ook controleren op beschikbare updates. Je kunt dus zelf een keuze maken welke software je wilt gebruiken. Ik zou eerder ASRock A-Tuning adviseren, gezien de extra informatie over je systeem. Je kunt hier ook direct instellingen wijzigen die je eerder aangepast hebt in de UEFI. De EZ OC feature komt bijvoorbeeld terug, deze staat op 4.4GHz voor een 8350K (automatische overklok).
De ASRock Z370 Killer SLI is een degelijk moederbord in zijn prijsklasse. Ondertussen heb ik wel wat vergelijkend materiaal in dit prijssegment. Hoe dit moederbord zich staande houdt lees je in deze eindconclusie.
De Z370 Killer SLI zit net even dat stapje onder de ASRock Z370 Extreme4, minder RGB, minder aansluitingen en een ALC892 i.p.v. ALC1220 audio chip. Het ontbreken van geweldige RGB-verlichting is niet zozeer een probleem, wel vind ik het jammer dat het moederbord het moet doen met een Realtek ALC892. De audiochip is capabel genoeg om 7.1 surround sound audio aan te sturen, maar loopt naar mijn mening in dit prijssegment wat achter. Vergelijken we dit met de eerdere genoemde MSI Z370 SLI Plus, met een meerprijs van circa 14 euro, dan heb je voor 14 euro meer wel een Realtek ALC1220. Ook op het gebied van RGB-verlichting is deze MSI Z370 SLI Plus net wat spannender.
Vormgeving technisch spreekt de ASRock Z370 Killer SLI mij net wat meer aan, iets wat volledig subjectief is. De prestaties zijn uitwisselbaar met dat van de MSI Z370 SLI Plus, hoewel de ASRock met het handmatige overklokken standaard wat betere prestaties laat zien dan de MSI Z370 SLI Plus. Het grote verschil tussen beide moederbord zit hem in de technische benadering. Je merkt de ASRock duidelijk de focus neerlegt bij het technische aspect als het om power huishouden gaat. De VRM’s, condensatoren en smoorspoelen krijgen net wat meer aandacht. Waar de MSI Z370 SLI Plus het duidelijk beter doet op de implementatie van RGB en audio. Hier zit dan ook een duidelijke scheidingslijn tussen beide moederborden.
Overige toevoegingen zoals de BIOS/UEFI en software zien er ook wat minder hip uit dan bij de concurrentie. Wel kan ik bevestigen dat alle functies goed werken, het updaten van de BIOS via de online opties in de UEFI gaat geweldig, iets waar ASRock mij nooit in heeft teleurgesteld. Alle functionaliteiten en bijhorende software zijn goed uitgevoerd, wat bijdraagt aan de algehele gebruikerservaring.
De ASRock Z370 SLI Plus bewijst zich in deze review als een solide basis voor een Z370 systeem. USB 3.1 (generatie 1), USB 3.1 (generatie 2) in de vorm van een Type-C aansluiting, een Intel I219-V Gigabit ethernet chip, twee M.2 sloten met zes SATA poorten en vier 4-pin PWM headers. Hier had ik graag nog één of twee extra 4-pin fan headers gezien, hetzelfde geldt voor het aantal USB poorten op het I/O, hier hadden er best wel twee bij gemogen. Voor de prijs van circa 141 euro inclusief verzending zit de Killer SLI wel netjes in zijn prijssegment.
De ASRock Z370 Killer SLI kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: