Review: NZXT N7 Z590
Links; Navigatie;Met het N7 Z590-moederbord introduceert NZXT haar derde Intel-moederbord. Klaargestoomd voor avonturen met een Intel Rocket Lake-S-processor, maar ook compatibel met Comet Lake. Onlangs lanceerde NZXT haar eerste AMD-moederbord; hiervan hebben we ook een review online staan.
Door met de N7 Z590. Het moederbord gaat in de basis uit van zijn kenmerkende schone uiterlijk, iets wat we eerder zagen op de Z490 en Z390-moederborden van NZXT. Het moederbord is voorzien van o.a. Intel Wi-Fi 6E, diverse NZXT en reguliere RGB-headers, een PCIe 4.0 x16-slot, een PCIe 4.0 x4 M.2-slot en een USB 3.2 Gen 2×2-aansluiting (20 Gbps) op het I/O. Dit zijn tot zoverre belangrijke eigenschappen die je voornamelijk zoekt op de Z590-chipset.
Meer informatie over de specificaties lees je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de NZXT N7 Z590 circa € 259,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Het moederbord heeft in de basis een 12+2 DrMos-powerfasedesign. Het moederbord is gemaakt in samenwerking met ASRock. Van oorsprong is deze gebaseerd op de ASRock Z590 Steel Legend. De N7 Z590 heeft een luxere samenstelling dan het ASRock-moederbord en is daarmee zeker niet een exacte kopie.
Het 12+2-powerfasedesign bestaat uit MOSFETS van ieder 50A, waarvan er twaalf bestemd zijn voor de Vcore en twee voor de geïntegreerde GPU (iGPU/SoC). Aan audio is het moederbord voorzien van een Realtek ALC1220 in samenhang met een Texas Instruments (TI) NE5532 AMP.
Terugkomend op de inleiding; belangrijk kenmerk is ondersteuning voor PCIe 4.0, wat zich uit in het bovenste PCIe x16-slot en het PCIe 4.0 x4 M.2-slot. Met een Intel Rocket Lake-S-processor kan je hier gebruik van maken. Ook is er ondersteuning voor een Comet Lake-processoren, al beperkt de genoemde sloten tot PCIe 3.0. Laten we het moederbord nader bekijken tijdens de showcase.
De NZXT N7 Z590 komt in twee smaken: zwart en wit. Tijdens deze review maak je kennis met de witte uitvoering van het moederbord. De verpakking oogt schoon, iets wat symbolisch is voor de huidige reeks aan NZXT-moederborden. Accessoires zijn redelijk bescheiden, bestaande uit een gebruikershandleiding, vier SATA-kabels, twee antennes voor Wi-Fi en Bluetooth-connectiviteit en een tweetal setjes aan schroeven om M.2-SSD’s te monteren.
Door met het moederbord zelf. Eerste indruk: schoon en degelijk. NZXT probeert met haar moederborden een simplistische doch stijlvolle uitstraling te tonen. Wat mij betreft gaat dit de producent goed af. Opvallend bij de witte variant van het moederbord is de zwarte, matte afwerking van de printplaat (het PCB). De VRM-heatsinks zijn opgenomen in het “schildpakket" van dit moederbord, beginnende onderaan het moederbord, doorlopend tot vrijwel bovenaan. Qua aanwezige interne headers is het moederbord aan de bovenzijde opvallend rustig. Gros van de aansluitingen zit op de onderrand.
Onderaan het moederbord zit de Realtek ALC1220 in samenhang met een Texas Instruments (TI) NE5532 AMP achter het schild verscholen. Hoewel de Realtek ALC1220 doorgaans een prima chip is, is deze wel wat ouder. Doorgaans zien we veel Realtek ALC4082-chips voorbijkomen op het Z590-platform. Let wel: dit is op duurdere moederborden. Vergelijk ik het met de eerdergenoemde ASRock Z590 Steel Legend, waar dit moederbord op gebaseerd is, dan maakt de N5 Z590 een upgrade ten opzichte van dit moederbord. De Z590 Steel Legend maakt namelijk gebruik van een Realtek ALC897-chip die nóg ouder is, dus wat dat betreft zien we een upgrade op de N7 Z590.
De aansluitingen onderop het moederbord bestaan uit een ARGB (3-pin 5V) en RGB (4-pin 12V) headers, drie USB 2.0-headers, drie 4-pins-PWM-headers, een Clear CMOS-header (jumper), een USB 3.2 Gen 1-header, de front panel-header en een power- en resetknop. Direct naast de Clear CMOS-header zit een viertal POST-leds voor de processor, het moederbord, het geheugen en de GPU.
De N7 Z590 heeft vier SATA-poorten. Ik zie dit niet zozeer als een beperking, gezien de combinatie van SATA-poorten M.2 voor mij prima is. Wel is het minder dan de gemiddelde zes SATA-poorten, dus houd hier rekening mee. Direct naast de 24-pin ATX-connector bevindt zich de USB 3.2 Gen 2-header voor USB Type-C-connectiviteit.
De PCIe-configuratie is eenvoudig op dit moederbord. Het bovenste PCIe-slot is een 4.0 x16-slot i.c.m. Intel Rocket Lake-S en anders een PCIe 3.0 x16 slot i.c.m. Intel Comet Lake. De overige PCIe-sloten werken onder PCIe 3.0, waarvan één PCIe x16 (x4 modi) en de overige drie PCIe 3.0 x1. De N7 Z590 biedt daarmee een ruime ondersteuning voor insteekkaarten.
De M.2-sloten zitten verborgen achter het schild tussen de PCIe-sloten. Waarvan het bovenste M.2-slot een PCIe 4.0 x4-slot, wederom in combinatie met een geschikte Intel Rocket Lake-S-processor. Anders is deze gelimiteerd tot PCIe 3.0 x4. Het onderste M.2-slot is standaard PCIe 3.0 x4.
Het is mogelijk om maximaal 128 GB aan DDR4-werkgeheugen te huisvesten op de N7 Z590. Met een Intel Rocket Lake-processor is de maximale snelheid om nabij de 4600 MHz. Er is standaard ondersteuning voor Intel XMP 2.0. Het moederbord krijgt voeding middels een 8-pin en 4-pin CPU-power aansluiting. Bovenaan het moederbord zitten ook nog een 4-pin CPU-fan header, een 4-pin AIO header en nog eens twee 4-pin fan headers (algemeen). Voor de combinatie met NZXT-apparatuur zijn hier ook nog eens twee NZXT RGB LED headers te vinden.
Rondom de socket is vrij weinig te zien, los van de VRM’s en condensatoren. Alles zit opvallend goed opgeborgen, inclusief de VRM-heatsink. Het geheel is gewoon fraai. Oprecht, ik kan ervan genieten; het doorbreekt zo lekker de standaard moederbord-looks.
Dan blijft nog enkel het I/O over, bestaande uit een Clear CMOS-knop, de twee SMA-aansluitingen (antenne), twee USB 2.0 poorten, een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C poort, drie USB 3.2 Gen 2 Type-A poorten, vier USB 3.2 Gen 1 Type-A poorten, een 1Gbps-ethernetpoort, een optische audio-ingang en vijf audiojacks.
De BIOS van NZXT; mijn eerste kennismaking. De eerste introductie leert dat de BIOS basaal te noemen is. De belangrijkste eigenschappen zijn terug te vinden, maar of ik er echt warm voor loop… nee. Het is de combinatie van een BIOS van vroeger met klik functionaliteit, bestaande uit een eenvoudige en uitgebreide schil. Je kunt eenvoudig tussen deze twee schillen wisselen met de F6-knop.
Belangrijk is om te weten dat je hier geen ASUS of MSI-BIOS voorgeschoteld krijgt, wellicht val ik in de herhaling, maar het is gewoon een belangrijk aspect. Verder werkt de NZXT BIOS tot zoverre stabiel. De eenvoudige schil is een verzameling aan belangrijke informatie bestaande uit het systeem, DRAM, aangesloten opslagmedium, systeem fans en voltages samen met temperaturen. De uitgebreide schil laat meer mogelijkheden zien in samenhang met een menustructuur. Het Main-scherm bestaat uit een beknopt overzicht van de aanwezige componenten.
Het tweede tabje bestaat uit de overklokinstellingen. Zaken zoals systeeminstellingen, XMP-profielen, power-limieten, CPU en DRAM-configuratie en voltages zijn hier uitgebreid te vinden. Hierin voldoet de NZXT N7 Z590 prima.
Het Advanced-menu is voor algemene systeemparameters. Hier heb je de mogelijkheid om SATA-poorten in- en uit te schakelen. Overigens is het hier mogelijk om diverse headers in- en uit te schakelen op het moederbord. Het Tool-menu is beperkt met een SSD-tool, een BIOS-flash-optie en Intel MEI flash-optie.
De overige menu’s zijn typerend voor een BIOS, bestaande uit monitoring, beveiliging, boot opties en de save/exit pagina. De NZXT BIOS is basaal, maar beschikt wel over de meeste belangrijk features voor een moederbord.
Voor de benchmarks zijn een paar belangrijke richtlijnen opgesteld. Alvorens we daarin duiken, is het belangrijk om de testomgeving te delen. Er is gebruikt gemaakt van een Intel Core i7-11700K. Om de beesten te temmen, is gebruikgemaakt van een Noctua NH-D15. Als testplatform is de NZXT N7 Z590 gehanteerd, met daarop 16 GB aan 3200MHz-geheugen en een ASUS ROG STRIX GTX 1080. De volledige setup is hieronder zichtbaar. Bij de benchmarks zelf staan instellingen genoteerd.
Teruggrijpend op de richtlijnen: eventuele verbeteringen vanuit NZXT zijn voor opvolgende benchmarks uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat de 11700K zich heeft gedragen conform de richtlijn van Intel zelf. Dit is om onnodige variabelen te voorkomen en een eerlijke vergelijking te maken, onafhankelijk van moederbord en/of fabrikant. Om dat te valideren, is een meting van de processorfrequentie gedaan gedurende een Blender-test.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:- BIOS: 1.20
- Nvidia Driver: 471.11
- Instelling 1: Intel Core i7-11700K - 3,6 - 5 GHz (stock)
Als eindnoot: dit is een moederbordreview. Hier kijken we specifiek naar productiviteit en synthetische resultaten. Diepgaandere resultaten aangaande processor, temperatuur en gameresultaten zijn bestemd voor onze processor- en videokaartreviews.
Productiviteit
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
Cinebench R23
Javascript Kraken - lager is beter
Nabespreking
Het NZXT N7 Z590 moederbord leert ons wederom iets wat goedkopere en duurdere moederborden veelal bewijzen in de praktijk: stock gelijkwaardige prestaties. De N7 Z590 doet hier niet onder aan een ROG Maximus XIII Apex, die circa 240 euro duurder is.
Waar zit hem dan het plezier van het schrijven over moederborden? Die zitten hem niet zozeer in de benchmarks wat mij betreft. Dit is puur bij de lancering van een nieuw platform tezamen met een nieuwe processor (architectuur) écht leuk, iets wat we dan ook deden tijdens de lancering van Intel Rocket Lake op 30 maart 2021. Hier gaan we dieper in op synthetisch en gecombineerde CPU/GPU-testen. Inmiddels weten we wel wat Intel Rocket Lake-S (en Intel Comet Lake) ons brengen, dus blijven hertesten is wat mij betreft onzinnig.
Een overklokpoging van 5 GHz met een Core Voltage van 1,4 had weinig impact, gezien het feit dat de Intel Core i7 11700K met zijn boost 5 GHz tolereert. De Noctua NH-D15 wist de 11700K stock rond de 65 tot 68 graden Celsius te houden, waar met een overklok rond de 75 graden Celsius. Wederom zag ik hier weinig verschillen in prestaties. Met een poging naar de 5,1 GHz wilde de NZXT N7 Z590 toehappen, maar niet stabiel en met een hogere CPU-temperatuur.
Met dat gezegd wist ik eigenlijk wel het grondgebied van de NZXT N7 Z590. Meer benchmarks kan altijd, maar verandert nog niet de positie van dit moederbord. Mijn gevoelens? Dat lees je in de eindconclusie.
De NZXT N7 Z590 is esthetisch een degelijk moederbord om te zien. Het uiterlijk is schoon, net als zijn voorgangers, de N7 Z490 en N7 Z390. Uniek was het nog rond het Z390 en Z490-tijdperk van NZXT. Inmiddels is het nog onderscheidend genoeg, maar is dat voldoende? Je leest het in deze eindconclusie.
Ik heb inmiddels aardig wat Z590-moederborden in handen gehad. En wellicht heb ik dan ook direct goed nieuws: er volgen er nog meer! De NZXT N7 Z590 is één van de goedkopere Z590-moederborden die ik handen heb gehad. Qua segmentatie behoort de N7 Z590 duidelijk toe tot het middensegment aan Z590-moederborden. De balans (mix) is wat mij betreft goed; het benadrukt wat belangrijke aspecten. Deze aspecten bestaan uit PCIe 4.0, Intel Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2, een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort op het I/O en een leuke combinatie van vijf fan headers met een viertal gemengde ARGB/RGB en NZXT RGB-headers.
Wie voor het schone uiterlijk gaat kiest bewust. Daarin faciliteert de N7 Z590 prima. Voor circa € 259,- vind ik het ook geen gek moederbord; het omvat nogmaals diverse belangrijke aspecten van het Z590-chipset. Toch zijn er ook wat beperkingen. Zo zitten er maar vier SATA-poorten op het moederbord, in plaats van de gebruikelijke zes. Ook is de toegepaste Realtek ALC1220 wat verouderd. Kijkende naar moederborden van MSI, ASUS en Gigabyte zien we in deze prijsklasse veelal wel zes SATA-poorten en een nieuwere Realtek-chip. Ook zitten hier veelal drie M.2-sloten op, waar de N7 Z590 het er met twee moet doen.
Daarmee zijn de fysieke, on-board minpunten duidelijk. Het BIOS is basaal, maar functioneel prima. De andere fabrikanten hebben het wat mij betreft wat beter op orde. Toch vind ik dit geen minpunt, hier is nog ruimte voor NZXT om te verbeteren. Nog een belangrijk aspect is het ontbreken van Thunderbolt 4, iets om rekening mee te houden. Wel is het belangrijk om te weten dat dit niet standaard is in deze prijsklasse, dus ook niet bij een MSI, ASUS en Gigabyte.
Afsluitend is de NZXT N7 Z590 een degelijk moederbord met een simplistisch (schoon) uiterlijk. Ik kan mij zo voorstellen dat het prima samengaat met een witte of zwarte NZXT-behuizing, hier zal de N7 Z590 dan ook doen stralen. De mix van plus- en minpunten zijn duidelijk. Voor het geld is de NZXT N7 Z590 in zijn eigenheid een prima moederbord, echter lever je op sommige puntjes in ten opzichte van de concurrentie. Wel is het moederbord onderscheidend genoeg, wat het niet zozeer uniek maakt, maar wel lekker anders!
Ik heb persoonlijk genoten van de NZXT N7 Z590. Om die reden wint het moederbord de “een persoonlijke favoriet van ons"-award.