Review: MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi
Links; Navigatie;De MPG Z590 Gaming Edge WiFi is een Z590-moederbord van MSI in het middensegment. Onderscheid maakt de fabrikant met haar MAG-serie toebehorend tot het lagere segment, de MPG-serie in het middensegment en de MEG-serie in het hogere segment. Hiermee mogen de verschillen per serie direct duidelijk zijn.
Het moederbord is uitgerust met een 14+1+1 powerfasedesign, een 2,5Gbps-ethernetpoort, WiFi 6E samen met Bluetooth 5.2, PCIe 4.0 in combinatie met een Intel Rocket Lake-S-processor, een Realtek ALC4080 chip/codec, RGB-verlichting onder de naam Mystic Light en een drietal M.2-sloten ieder voorzien van eigen Frozr-koellichamen (heatsinks). Meer specificaties deel ik graag met je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi circa € 334,44.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
In de basis biedt een Z590-moederbord ondersteuning voor Intel Rocket Lake-S-processoren (11e generatie) en Intel Comet Lake-processors (10de generatie). Hier sluit de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi naadloos op aan. Met Rocket Lake-S maak je gebruik van PCIe 4.0, iets wat het Z590-platform (chipset) doet onderscheiden van het Z490-platform (chipset). Nu is dit ondertussen geen verassing meer, maar voor de kersverse lezer die zich net aan het verdiepen is in deze materie zeker wel relevant.
Het moederbord kan 128GB aan DDR4-werkgeheugen huisvesten tot maximaal 5333 MHz, wat een indrukwekkende snelheid is. Uiteraard is dit wel in de meest extreme situatie. De aanwezige Realtek ALC4080 chip/codec is bij tijds. Sommige fabrikanten verkiezen in het middensegment nog wel eens de Realtek ALC1220, hoewel er niks mis is met deze chip, is deze inmiddels wat ouder. De ALC4080 is een prima keuze die zeker niet zal teleurstellen in audiokwaliteit.
Verder is er ondersteuning voor Wi-Fi 6E middels de Intel AX210-chip. Mits je router het ondersteunt kan je hiermee gebruik maken van de 6GHz-frequentieband, wat nu nog een redelijke unicum is. Niet geheel onbelangrijk voor een Z590-moederbord in dit segment: er zit een USB 3.2 Gen 2×2 (20Gbps) USB Type-C poort op het I/O. Jammer genoeg ontbreekt er ondersteuning voor Thunderbolt 4, iets wat toch veelal weg gelegd is voor het hogere segment, ofwel bij MSI: de MEG-series aan moederborden.
De MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi arriveert in een typische moederbord verpakking. Klepje open, moederbord zichtbaar met daaronder de accessoires. Gesproken over de accessoires, deze bestaan uit een collectie aan boekjes inclusief handleiding, een USB-stick met drivers, een MSI-kwastje voor periodieke schoonmaak dat extra FPS levert, een MSI schroevendraaiersetje (kruis + plat), RGB/Daisy-chain kabels, vier SATA-kabels en twee antennes voor draadloze connectiviteit.
Door met de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi. Eerste indruk is een vrij onopvallend moederbord op afstand, mede door de kleurcombinatie. De draak op het I/O-schild ter hoogte van de VRM-heatsinks springt letterlijk van het moederbord af. Ook valt de Edge-codenaam op de PCH-heatsink met bijhorende tekens (moderne blokken) op.
De samenstelling is niet mijn favoriet, als ik kijk naar Z590-moederborden die de revue zijn gepasseerd. Wel beaam ik het ontwerp om zijn eenvoudig, doch strakke uiterlijk. Het is een moederbord dat zich maar al te goed laten mengen met andere componenten, een soort van stabiele factor om de hardware te verzamelen, prima zo.
Onderaan het moederbord zit het Audio Boost 5-pakket van MSI, bestaande uit de Realtek ALC4080, gouden audio condensatoren en een toegewijde headsetversterker (DAC) oplopend tot een impedantie van 600Ω. Hier bevindt zich ook het gros aan headers, knoppen en switches, bestaande uit een interne audioaansluiting voor het front I/O, een JRGB (4-pin header), een JRAINBOW (3-pin header), een extra PCIe 6-pin connector specifiek voor extra stroom/stabiliteit voor het overklokken van de videokaart, twee interne USB 2.0 headers, een USB 3.1 Gen 1 header, twee systeem (4-pin headers en de front panel pin-header. Nog net voor de zes SATA-poorten zit nog eens twee systeem (4-pin) headers, deze zitten kort op de eerder genoemde twee systeem (4-pin) headers wat erg praktisch is.
Direct boven de zes SATA-poorten zit de interne USB 3.2 Gen 2 header gevolgd door de 24-pin ATX-connector. Het moederbord maakt gebruikt van de zogenoemde EZ Debug LED, wat een viertal ledjes zijn voor BOOT, VGA, RAM en CPU-meldingen. Hieraan is af te lezen of alles verloopt volgens plan (of niet). Op de bovenhoek bevindt zich nog een systeem (4-pin) header. Direct boven de geheugenmodules zit nogmaals een 3 en 4-pin header voor RGB-verlichting, opgevolgd door de AIO- en CPU-fan header. Voor het bovenste PCIe x16 slot zit nog eens een systeem (4-pin) header, hiermee komt het totaal op zes systeem (4-pin) headers en nog eens twee (4-pin) headers voor de CPU-fan en AIO-pomp. Welgeteld zijn dat acht 4-pin headers totaal; indrukwekkend! Voeding verkrijgt het moederbord middels de twee 8-pin CPU-connectoren.
Het 14+1+1 VRM-pakket, ofwel het powerfasedesign ontwerp van de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi maakt gebruikt van 75A MOSFETS. Waarvan veertien voor de Vcore en de overige voor de SoC. Het koellichaam heeft een thermische geleidbaarheid van 7W/mk.
Het I/O bestaat uit de volgende aansluitingen: een flash-knop voor het BIOS, twee USB 2.0-poorten, een HDMI- en DisplayPort, twee USB3.2 Gen 1 poorten, drie USB 3.2 Gen 2 Type-A poorten, een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C poort, een 2,5Gbps-ethernetpoort, twee antenne/SMA-aansluitingen, een optische audio ingang en vijf audio Jacks.
MSI maakt gebruik van twee schillen in haar UEFI: een eenvoudig én geavanceerd overzicht. Bij het eerste keer benaderen van het UEFI vraagt deze naar de toegepaste CPU-koeler. Op basis van deze informatie stelt het moederbord zijn powerlimiet in. Voor consistente en eerlijke resultaten is de boxed-cooler optie de beste keuze. Parameters blijven op dat moment volgens de Intel-configuratie van de processor.
Het BIOS/UEFI betreft hier MSI Click Bios 5. Deze gaat alweer wat langer mee, maar beschikt naar ons inzien over de juiste mogelijkheden. Eenvoudig in beheer, overzichtelijk en veelal de belangrijkste opties op de voorgrond. Belangrijke toevoeging op de Z590-reeks zijn de Gear 1 én 2-functies, te vinden in de geavanceerde schil van Click Bios 5. Hetzelfde geldt voor de Re-Size BAR-functie. Op basis van onze ervaring is de Gear 1/2-toevoeging makkelijker te vinden in het MSI BIOS/UEFI. Waar de Re-Size BAR-functie prominent beter zichtbaar is in het ASUS BIOS/UEFI.
In de geavanceerde modus vinden we zes rechthoekige vakken met menu-instellingen. De bovenzijde van het eenvoudige overzicht blijft zichtbaar, mocht je nog wat willen aanpassen. De moederbordinstellingen (links) bestaat uit systeeminstellingen, aangesloten apparatuur, de werking van diverse controllers et cetera.
Het overklokmenu geeft toegang tot zaken zoals de CPU-ratio, voltages, XMP (geheugen) en specifieke game- en tuning opties. Hier zijn de Gear 1 én 2 goed zichtbaar en weergeeft het UEFI direct de actieve Gear-instelling.
De USB M-FLASH optie maakt het flashen eenvoudig. Dit kan middels het BIOS/UEFI, maar is ook mogelijk direct op het I/O. Hier heeft de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi een BIOS-knop in samenhang met een BIOS-USB, aangeduid op het I/O zelf. Je kan zonder processor het moederbord een BIOS-upgrade geven - handig! Je krijgt toegang tot een waslijst aan profielen, die je naar eigen geur en kleur kan indelen… afhankelijk van de behaalde resultaten!
De Re-Size BAR-functie zit bij MSI overigens onder de algemene moederbordinstellingen, gevolgd door geavanceerde instellingen, PCIe en PCIe-subsysteeminstellingen - even zoeken dus.
Voor de benchmarks zijn een paar belangrijke richtlijnen opgesteld. Alvorens we daarin duiken, is het belangrijk om de testomgeving te delen. Er is gebruikt gemaakt van een Intel Core i7-11700K. Om de beesten te temmen, is gebruikgemaakt van een Noctua NH-D15. Als testplatform is een MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi gehanteerd, met daarop 16 GB aan 3200MHz-geheugen en een ASUS ROG STRIX GTX 1080. De volledige setup is hieronder zichtbaar. Bij de benchmarks zelf staan instellingen genoteerd.
Teruggrijpend op de richtlijnen: eventuele verbeteringen vanuit MSI zijn voor opvolgende benchmarks uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat de 11700K zich heeft gedragen conform de richtlijn van Intel zelf. Dit is om onnodige variabelen te voorkomen en een eerlijke vergelijking te maken, onafhankelijk van moederbord en/of fabrikant. Om dat te valideren, is een meting van de processorfrequentie gedaan gedurende een Blender-test. Dit was succesvol, want de all-core turbofrequentie van beide processoren viel na een korte tijd altijd omlaag, om de vermogens-, ofwel TDP-richtlijnen van Intel te volgen.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:- BIOS: E7D07IMS.115
- Nvidia Driver: 471.11
- Instelling 1: Intel Core i7-11700K - 3,6 - 5 GHz (stock)
Als eindnoot: dit is een moederbordreview. Hier kijken we specifiek naar productiviteit en synthetische resultaten. Diepgaandere resultaten aangaande processor, temperatuur en gameresultaten zijn bestemd voor onze processor- en videokaartreviews.
Productiviteit
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
Cinebench R23
Javascript Kraken - lager is beter
Nabespreking
Direct uit de verpakking levert de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi prima prestaties. Kijkende naar het lijstje aan geteste Z590-moederborden, gaat de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi in de “top-tier" mee, maar goed: het is lood om oud ijzer. Het zijn synthetische verschillen die relatief weinig doen, desalniettemin oogt het leuk op papier.
Wat de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi siert is de BIOS/EUFI combinatie met het 14+1+1 powerfasedesign. In deze prijsklasse oogt het gewoon goed. Waar zit hem dan het plezier van het schrijven over moederborden? Die zitten hem niet zozeer in de benchmarks wat mij betreft. Dit is puur bij de lancering van een nieuw platform tezamen met een nieuwe processor (architectuur) écht leuk, iets wat we dan ook deden tijdens de lancering van Rocket Lake op 30 maart 2021. Hier gaan we dieper in op synthetisch en gecombineerde CPU/GPU-testen. Inmiddels weten we wel wat Rocket Lake-S (en Intel Comet Lake) ons brengen, dus blijven hertesten is wat mij betreft onzinnig.
De MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi levert vooral plezier op de praktische lay-out met een redelijk onopvallend uiterlijk dat sierlijk oogt. De acht 4-pin fan headers en de vier RGB/ARGB-headers maken het een feestje om fans en RGB-producten aan te sluiten. Kortom: de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi voorziet hier ruim in.
De MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi is een onopvallend moederbord dat zich goed mengt met een diverse line-up aan hardware. Toch springt de draak op het I/O-schild er heerlijk uit als blikvanger; weet het moederbord te doen overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Overtuigen op prestatiegericht niveau doet de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi zeker. Het moederbord heeft deftig powerfasedesign in zijn prijsklasse, iets wat de overklokker moet doen aanspreken. Ook qua aansluitmogelijkheden weet het moederbord te verassen. Welgeteld zitten er acht 4-pin fan headers op het moederbord, met de CPU en AIO-pomp headers meegerekend. Dan nog is het een pracht hoeveelheid. Dit maakt het manoeuvreren met kabels rondom het moederbord een fijne ervaring. Tevens zitten er boven- en onderaan RGB- en ARGB-headers, wederom fijn voor het aansluiten en behoud van kabelmanagement.
Qua connectiviteitopties voorziet de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi prima. Het is niet het meeste uitgebreide moederbord op het I/O als het om USB-aansluitingen gaat, wel zijn de belangrijkste zaken aanwezig. Het gemis van Thunderbolt 4 vind ik net door de beugel kunnen, kijkende naar het veld aan Z590-moederborden. Hier heeft Gigabyte voor nét wat minder een uitstapje met zijn Z590 Vision D-moederbord, echter ontbreken hier weer talloze aansluitmogelijkheden en connectiviteitopties dat Thunderbolt 4 voor mij te verwaarlozen valt. De MEG Z590I Unify, een Mini-ITX moederbord van MSI heeft wel een Thunderbolt 4 aansluiting, toch is dit als Mini-ITX moederbord wat meer niche. Het zit hem overigens dan ook direct in de naam: MEG (het hoog segment van MSI).
Groot gemis op het moederbord is een Q-postscherm en het ontbreken van een power- en reset knop. In deze prijsklasse vind ik dat toch een gemis, vooral kijkende naar de ervaring dat dit moederbord voor prestaties gaat, ofwel: het overklok publiek die ook wat connectiviteit opties verlangt. Het is een goede middenweg. Daar ontbreekt overigens voor mij ook een CMOS-reset knop op het I/O, een flash-knop is hier wel vertegenwoordigd.
Afsluitend is de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi een net moederbord met veel connectiviteit mogelijkheden voor het geld. Het is geen power-house zoals de MEG-series, maar goed; daar komt een stukje segmentering om de hoek kijken. De MPG-series aan moederborden zitten er net wat onder voor minder geld. Voor het geld koop je een degelijk moederbord dat een middenweg kiest tussen connectiviteit en prestaties. Met dit moederbord zie ik mijzelf zonder enige twijfel een 24/7 overklok draaien voor de lange termijn, dat mag dan ook gewoon een Intel Core i9 11900K zijn.
prima en voor mij duidelijk beschreven maar helaas nu!! is het leuk om moederborden kwa prijs en kwaliteit en mogelijkheid te testen vraag wat is oud en wat is nieuw ..morgen nieuw, overmorgen bewijs van spreken oud, gaat het eigenlijk nog wel op deze race is niet meer te volgen , is nieuw nu eigenlijk wel sneller beter en ga zo maar door, prijzen worden steeds belachelijker en nu video kaarten onbetaalbaar , het is een omgekeerde wereld geworden mijn broer doet alles nog met socket 775 en ga zo maar door , wat mij vaak opvalt dat echte techneuten werken met eenvoudig systeem , velen denken dat hoe duurder hoe beter, (zeker Jongeren) maar het blijft nog steeds een Computer werkt op de achtergrond nog met ?? Dos, ik zelf ben reeds 76 jaar en ik hou van goede Games ook goed voor mijn motoriek en reactie , en ook ik draait op socket 1200 nu 1700 vraag wat zijn nu echt de verschillen groetjes en het bos wordt steeds dichter , keuze maken ik weet het niet meer William
Goedemorgen William,
Tussen 1200 en 1700 zitten aanzienlijke verschillen qua prestaties, zowel voor single- als multi-core prestaties. Toch zou ik het lekker laten zo. Met een bestaand 1200-systeem zit u prima.
De markt is inderdaad anders gevormd dan de markt in de tijdsperiode van socket 775. Met tekorten aan hardware, waar ik overigens van kan zeggen dat er voldoende in de warehouse(s) ligt, is het vooral nu wat men ervoor over heeft. Je betaalt dan ook fors meer om een stukje hardware in handen te krijgen.
Voor u: lekker op 1200 blijven voor nu. De nieuwe generatie Raptor Lake and Ryzen 7000 volgen naar verwachting in kwartaal drie van dit jaar. En dan nog moet u voor uzelf nagaan of dit dan een waardige upgrade zal zijn.