Afgelopen week heeft Microsoft niets minder onthuld dan Windows 11. Dit nieuwe besturingssysteem brengt allerlei features met zich mee, maar ook een aantal nieuwe vereisten. Een toffe toevoeging aan de onthulling is de mogelijkheid om gratis te upgraden vanaf Windows 10. Wel hangt er verwarring in de lucht als het gaat om de releasedatum van Windows 11 en wanneer de gratis upgrade te verkrijgen is. Gelukkig lijken we daar nu wat meer zekerheid in te krijgen.
Zo was het oorspronkelijke vermoeden dat beide zaken dit jaar nog zouden geschieden. In ieder geval mogen we het besturingssysteem dit jaar nog verwachten. Wat dat betreft meest waarschijnlijk in oktober. Die releasemaand is gebaseerd op enkele zaken die gespot zijn. Zo staan de nieuwe Widgets van Windows 11 ingesteld op 20 oktober, verwijst Microsoft Teams naar oktober met het bericht “Can’t wait for October." en duidt divers persmateriaal mede op 20 oktober.
Gratis upgrade in 2022
Als het gaat om de gratis upgrade, dan is het helaas nog even wachten tot de eerste helft van 2022. Dat wist Microsoft alvast te bevestigen middels onderstaande tweet. De upgrade en releaseperiode daarvan geldt overigens alleen voor bestaande Windows 10-apparaten. Het zou pas in de tweede helft van 2022 kunnen zijn dat nieuwe Windows 10-apparaten aan de beurt komen voor een upgrade.
Windows 11 is due out later in 2021 and will be delivered over several months. The rollout of the upgrade to Windows 10 devices already in use today will begin in 2022 through the first half of that year.
— Windows (@Windows) June 25, 2021
Trusted Platform Module
Hoewel er nu duidelijkheid is omtrent de releasedatum van Windows 11 is er wel een controversieel punt ter sprake. Het nieuwe besturingssysteem vraagt namelijk de aanwezigheid van een zogeheten Trusted Platform Module. Gelukkig is de TPM een standaard die al veel langer aanwezig is op vrijwel alle moderne moederborden. Zo bezitten de meeste uitingen versie 1.2 van TPM, wat voldoet aan Microsoft’s nieuwe eisen.
Het is dus belangrijk om te weten dat versie 2.0 van de Trusted Platform Module niet benodigd is. Daarnaast hoeft het ook geen fysieke implementatie te zijn, want moederborden bieden de TPM op firmwareniveau, samen met de processor. Om de ondersteuning hiervan te verifiëren, kan je logischerwijs terecht bij de fabrikant van je moederbord.
Bron: Tom’s Hardware