Review: Seasonic Syncro Q704 + Syncro DPC-850 Platinum
Links; Navigatie;Seasonic bekend om zijn voedingen heeft onlangs zijn productportfolio uitgebreid met een behuizing: de Syncro Q7. Mooi detail van de Syncro Q7 is het centraal stellen van een schoon uiterlijk dankzij zijn Syncro Connect-module, iets wat op zijn beurt weer samengaat met de voeding. Ik spreek vooraf mijn waardering uit, het gezegde: schoenmaker, blijf je je leest - heeft Seasonic maar al te goed begrepen. Met de kennis en kunde van voedingen (PSU’s) heeft de Syncro Q7 vorm gekregen in zijn ontwerpfase, mooi detail als je het mij vraagt.
Je kan ervoor kiezen om de Syncro Q704 te bestellen zonder voeding. Uiteindelijk mis je dan wel het moois wat deze behuizing te bieden heeft met zijn Syncro Connect-module. Je kan er altijd nog later voor kiezen om deze uit te breiden met een Syncro-voeding met bijhorende Connect-module in de verpakking. Verder zijn er drie smaken: de Syncro Q704 i.c.m. een Syncro DGC-650 Gold-voeding, een DGC-750 Gold-voeding en een Syncro DPC-850 Platinum-voeding. De prijs varieert van 292,00 euro oplopend tot 365,00 euro voor de Syncro met DPC-850 Platinum-voeding. In de specificaties vertel ik je graag met over de Syncro Connect-module.
Een overzicht van de specificaties:
Inmiddels heb je het woord “Syncro Connect-module" al herhaaldelijk op je scherm voorbij zien komen, maar wat doet het nou exact? De Syncro DPC-voedingen zijn ieder uitgerust met een Syncro Connect-module. Ik de praktijk ontvang je een voeding in de verpakking met een drietal kabels: een 24-pin ATX-aansluiting, twee 8-pin CPU-power-connectoren en een communicatiekabel die tussen de voeding en Connect-module zit. De Connect-module, hoe de naam al een beetje doet, is een eenheid om kabels op aan te sluiten. Deze zit als je het mij vraagt op een zeer logische locatie in de behuizing en maakt kabelafstanden naar componenten aanzienlijk kleiner een eenvoudiger. Het is zelfs zo dat je PCIe-aansluitingen voor de videokaart in het hardware-compartiment (positie moederbord) direct kan aansluiten, zonder deze te moeten begeleiden richting het kabel-compartiment. Hetzelfde geldt voor de 24-pin ATX-aansluiting, deze voorzie je van voeding op een manier dat je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gezien.
Tevens voorziet deze Connect-module is een ruime opzet aan aansluitingen voor fans, ARGB en SATA, kortom: het is een veelzijdig aansluit-blok (hub). Dit maakt de combinatie van de Syncro Q704 behuizing met een Syncro DGC/DPC-voeding zo uniek. In de review bespreken we het model dat gebundeld is met DPC-850-voeding. De Syncro Q704-behuizing is een mid-tower-behuizing van 537 (L) x 234 (B) x 493 (H) mm. Opgebouwd uit aluminium, staal, plastic en voorzien van een zijpaneel van 4 mm gehard glas. De behuizing biedt ondersteuning voor maximaal een E-ATX-moederbord, de maximale CPU-koeler hoogte is 185 mm en de maximale videokaart lengte die de behuizing tolereert is 345 mm. Met deze cijfers kan je er in veel gevallen gewoon goed van uitgaan dat de Syncro Q704 moderne hardware kan huisvesten.
Standaard komt de Syncro Q704 met vier 120 mm Seasonic-Nidec fans. Aan de voorzijde biedt de behuizing ondersteuning voor een radiator tot 360 mm, bovenaan ook tot 360 mm en aan de achterzijde tot 120 mm. De behuizing is voorzien van verwijdere stoffilters. De meegeleverde Seasonic Syncro DPC-850-voeding is een Platinum-voeding, met op papier een efficiënte van 92% bij 50% systeembelasting. Van een Platinum-voeding kan je nog enkele verder upgraden naar een Titanium-voeding, wat veelal in de papier oploopt als het om kosten gaat. Geloof mij: een Platinum-voeding is al redelijk het neusje van de zalm. Overigens is Seasonic meester in voedingen, daar kunnen fabrikanten zoals Cooler Master, Corsair en ASUS wel over meepraten, gezien het feit dat deze veelal intern bestaan uit een Seasonic-voeding. De Syncro DPC-850-voeding heeft een fabrieksgarantie van tien jaar, waar de Syncro Q704-behuizing een fabrieksgarantie heeft van twee jaar.
Vertrouwd ga ik van start met de verpakking. Deze oogt relatief eenvoudig aan de buitenzijde, echter de binnenzijde verklapt al snel dat zaken goed op orde zijn. De Syncro Q704-behuizing is netjes beschermd in schuim dat vorm met de contouren van de behuizing, en is vervolgens op zijn beurt beschermt met een textiele zak.
De accessoires zijn apart verpakt, bestaande uit een handleiding, een net doosje voor de schroefjes, kabelbinders, een poetsdoek en textiele handschoenen. De laatste twee accessoires zijn vooral om het aluminium en geharde glas te onderhouden, gezien het feit dat deze vingerafdrukgevoelig zijn.
Door met de Syncro Q704-behuizing. Eerste indruk is elegant met zijn geborstelde aluminium. Dit loopt op het voorpaneel volledig door van benden naar boven. Het glazen zijpaneel op de rechterzijde, is op de rand ook voorzien van geborsteld aluminium om het ontwerp aaneensluitend te maken. Overigens zit het hardware-compartiment aan de rechterzijde op deze behuizing, waar links het kabel-compartiment zit; gespiegeld. De Syncro Q704-behuizing verleent zich om links geplaatst te worden op het bureau.
Onderop het paneel van gehard glas zit een veiligheidssluiting. Deze is los te maken met twee kruiskopschroeven, waarna het stukje (geborstelde) aluminium loslaat. Deze zorgt ervoor dat het paneel geborgd blijft en houdt de Syncro DPC-850-voeding op zijn plaats, deze zit namelijk verpakt in de behuizing.
Op de onder, voor en bovenzijde zitten forse stoffilters. Deze zijn met eenvoud te verwijderen. Het rechterzijpaneel is vervaardigd van staal met een uitsnede, hier is de kabelmanagement-box zichtbaar. Maak je geen gebruik van een Syncro DGC/DPC-voeding, dan is deze kabelmanagement-box om het kabel feest te organiseren. Maak je wel gebruik van een Syncro DGC/DPC-voeding, dan maakt de kabelmanagement-box plaats voor de Syncro Connect-module. De uitsnede is niet enkel een ontwerpkeuze, het zorgt voor ventilatie- hetzij warmteafgifte afkomstig van de Syncro Connect-module. Hier lopen vanaf de voeding namelijk de stromen doorheen.
Bovenop is de Syncro Q704-behuizing netjes voorzien van wat branding, echter niet storend. Het zijn degelijke details. Ik denk dat de behuizing vooral in de smaak valt bij het “oudere publiek" gezien het ontwerp en zijn innovatie met de Syncro Connect-module. Het is geen feest aan RGB/ARGB, het kiest gewoon voor degelijkheid, iets wat een merk als be quiet! ook verkiest.
Het front I/O bestaat uit de volgende aansluitingen en knoppen: twee USB 3.0 poorten, een USB 3.1 Type-C poort, twee audiopoorten (een microfoon- en headset lijningang), een resetknop en powerknop.
De achterzijde bestaat uit zeven uitsparingen voor insteekkaarten c.q. expansiesloten, ruimte voor een 120 mm fan/radiator, een uitsparing voor het moederbord I/O en onderaan voor de voeding (PSU). Hier zit een bracket die je eenvoudig op de voeding schroeft, waarna je deze aandraait met twee duimschroeven. Opvallend detail is niet enkel dat de Syncro Q704-behuizing een gespiegeld ontwerp heeft t.o.v. traditionele behuizing; de lay-out (inhoud) is vervolgens ook nog 180 graden gekanteld. Dat wil zeggen dat je moederbord en videokaart op zijn kop hangen.
Nog wat laatste foto’s voordat we doorgaan met de binnenkant. Een ronde rondom het ontwerp van de Syncro Q704-behuizing leert mij dat het om een volwassen en degelijk uiterlijk gaat. Geen toeters en bellen, meer beknopte details en materialen die de bouwkwaliteit doen bevorderen. Het voelt stevig aan, maar mag er dan tegelijkertijd voor het oog weer zijn.
Het stalen rechterzijpaneel is te verwijderen met twee duimschroeven, zodat je toegang krijgt tot het kabel-compartiment. Het linkerzijpaneel van gehard glas trek je open als een deur op scharnieren. Op het framewerk zitten twee-pennen die dienen als scharnieren ter bevestiging van het zijpaneel van gehard glas.
Waar ik normaliter kennis maken met het hardware-compartiment, is deze inhoud bij de Seasonic Q704 behuizing + Syncro DPC-850-voeding opgevuld met schuim en de voeding. Seasonic bundelt alles netjes in de inhoud, zo zit alles verpakt in één grote doos, ofwel de verpakking van de behuizing.
Laten we eerst kennis maken met de Syncro DPC-850-voeding. Deze komt in een flitsende verpakking (letterlijk), met als inhoud een gebruikershandleiding, kabelbinders, een Seasonic case-badge, kabels en de Syncro Connect-module.
Overigens zijn alle kabel netjes voorzien van labels, wat vooral eenvoudig samengaat met de Syncro Connect-module. De Syncro Connect-module komt in een plastic-behuizing met diverse aansluitingen. Vanaf de Syncro DPC-850-voeding komt 24-pin ATX-aansluiting, twee 8-pin CPU-power-connectoren en een communicatiekabel die richting de Syncro Connect-module gaan. Dit is overigens zeer netjes afgestemd met het ontwerp van de Syncro Q704-behuizing. De Syncro DPC-850-voeding en de overige twee modellen met Syncro Connect-module zijn ook te gebruiken voor andere behuizing. Wel is het dan zo dat je niet optimaal gebruik maakt van deze voeding, omdat deze afgestemd is op de Syncro Q704-behuizing. Dat maakt de Syncro-voedingen minder interessant voor andere builds buitenom de Syncro Q704-behuizing.
De Syncro DPC-850-voeding oogt degelijk. Ook hier verkiest Seasonic voor degelijkheid in plaats van toeters en bellen in de vorm van RGB of ARGB. Overigens heeft de voeding een hybride-modus, waarmee de fan pas onder 40% load van de voeding inschakelt.
Ik heb de Syncro DPC-850-voeding direct na uitpakken zijn plaats gegeven in de Syncro Q704-behuizing. Zelf nu zelf: hoe rustig oogt dat onderin de behuizing. Ook met componenten op zijn plaats, blijft dit een schoon uiterlijk behouden.
Terug naar de nu nog lege behuizing. Het hardware-compartiment is ruim opgesteld; je kan er immers ook een E-ATX moederbord in kwijt. Hier zijn de vier 120 mm Seasonic-Nidec fans zichtbaar. Boven- en voorin is het mogelijk om een 360 mm radiator te plaatsen, waar er aan de achterzijde ruimte is voor een 120 mm radiator. Het hardware-compartiment is zoals je ziet 180 graden gekanteld.
Het kabel-compartiment is ruim opgesteld, hier is voldoende ruimte overgehouden voor de kabelmanagement-box, deze is namelijk wat hoger. Je kan met de box kabels eenvoudig verbergen, zonder gebruik te maken van een Syncro-voeding. In mij geval maakt deze plaats voor de Syncro Connect-module. Er zijn standaard drie 2.5 inch SSD-houders aanwezig vervaardigd van staal. Een SSD zet je vast met een viertal schroeven. De SSD-bracket kan je verwijderen met een duimschroef die vast zit op het moederbordtray. Overigens zit hier ook een ruime uitsparing voor de CPU-koeler/AIO. De kabelmanagement-box is eenvoudig te verwijderen met een viertal schroeven vanuit het hardware-compartiment.
Met de kabelmanagement-box uit de behuizing, is het hoogtijd om de Syncro Connect-module te plaatsen, die doe je door de vier schroeven weer vast te draaien. Je krijgt een helder beeld hoe de PCIe-aansluitingen en 24-pin ATX-aansluiting verwerkt zijn in het hardware-compartiment. Dit was overigens voor mij een genietmoment. De behuizing en voeding met bijhorende Syncro Connect-module komen hier mooi samen. Het is een samenspel tussen innovatie en ontwerp, nogmaals: genieten.
Daarna is het de 24-pin ATX-aansluiting en communicatiekabel op zijn plaats; en de Syncro Connect-module is klaar voor gebruik. De koppeling tussen de voeding en Syncro Connect-module zijn hiermee gemaakt en klaar voor werking. Uiteraard moeten er nog wel meer kabels aangesloten worden, maar de basis die ligt.
Met de basis op orde mag het inbouwen beginnen. Ik heb wat leuke hardware opgetrommeld voor deze build, bestaande uit een Intel Core i9 10900K met een MSI MEG Z590 Godlike (TechGaming review) en MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G (TechGaming review). De MSI MEG Z590 Godlike is een E-ATX moederbord. Normaliter verbind ik vooraf de CPU-power-connectoren, maar om de één of andere reden was ik tijdens het bouwen van deze build eigenwijs. Dit heb ik pas gedaan nadat de Noctua NH-D15 chromax.black geïnstalleerd was, hier had ik dus te maken met een ruimte restrictie. Het was even puzzelen, maar uiteindelijk is het mij toch gelukt. Met de MSI MEG Z590 Godlike op zijn plaats, voelt de Syncro Q704-build direct een stuk completer. Het E-ATX moederbord vult de behuizing sierlijk met de grootte van zijn printplaat
Opgevolgd door zo’n mooi detail van de Syncro-samenwerking; de 24-pin ATX-aansluiting. Het is een bruggetje tussen de Syncro Connect-module en het moederbord. Gebaseerd op een kleine afstand met direct rendement voor het oog; heerlijk! Genieten! Hier doe je het voor met deze combinatie.
Hetzelfde geldt overigens voor de PCIe-aansluitingen richting de videokaart. Seasonic levert zes PCIe-kabels mee, met drie verschillende lengtes. Deze corresponderen op hun beurt met de afstand van aansluiting Syncro Connect-module richting aansluiting op de videokaart. Het samenspel is innoverend.
Met het geheugen op zijn plaats, een SSD erbij en een blik die ik werp op het kabel-compartiment valt vasttestellen dat we het hier over een schone vertoning hebben. Weinig kabels en alles gecentreerd rondom de Syncro Connect-module. En dan nog kan ik zeggen dat het rustig oogt.
Met de NH-D15 in beeld, een gespiegeld ontwerp en een 180-graden gekantelde inhoud is de Seasonic Syncro Q704-build compleet. Het plezier waarmee ik deze build heb mogen bouwen is episch.
Afsluitend voordat ik naar de conclusie ga; de meegeleverde Seasonic-Nidec fans hebben een wat hogere geluidsproductie, maar vallen in de praktijk mee. Gemiddeld zat de Intel Core i9 10900K rond de 35 graden idle en 62 graden Celsius onder load (stock) met de Blender Classroom-benchmark. De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G zat onder load gemiddeld op 66 graden Celsius met de Firestrike-benchmark.
De Seasonic Syncro Q704-behuizing in combinatie met de Syncro DPC-850 Platinum met bijhorende Syncro Connect-module om bekabeling, looks en het inbouwen een stuk makkelijker en plezieriger te maken. Werkt deze formule in de praktijk? Je leest het in deze eindconclusie.
Om met de deur, de scharnieren, tussenwand en deurklink in mijn rechterhand in huis te vallen: ja het werkt. De Syncro Q704-behuizing en Syncro DPC-850-voeding zijn glorieus op elkaar afgestemd. In de basis heb je een deftige Platinum-voeding, waar vanuit een 24-pin ATX-aansluiting en communicatiekabel richting de Syncro Connect-module gaan. Deze sluit je aan, waarna alle kabels zich rondom en op de Syncro Connect-module fixeren. Het maakt het aansluiten van de 24-pin ATX-verbinding tussen Syncro Connect-module en moederbord pure eenvoud. Terwijl het esthetisch fenomenaal oogt. Hetzelfde valt te zeggen over de PCIe-aansluitingen (voeding) richting de videokaart(en), deze aansluitingen bevindingen zich namelijk in het hardware-compartiment.
Het samenspel tussen de Syncro Q704-behuizing, de Syncro DPC-850-voeding en Syncro Connect-module is uit mooi hout gesneden. En eigenlijk valt dat over veel details van deze set te zeggen; het geborstelde aluminium op de behuizing, het paneel van gehard glas, de vier meegeleverde 120 mm Seasonic-Nidec fans en de ruime ondersteuning voor hardware. Daarnaast heb je ook nog eens een hoogwaardige Platinum-voeding, mocht je kiezen voor de Syncro-combinatie met de 850 Watt voeding.
Hoewel de Syncro-voedingen zich niet goed verlenen voor andere behuizingen, omwille het simpele feit dat deze gemaakt is voor de Syncro Q704-behuizing, heeft Seasonic inmiddels een Connect-versie van de voeding. Dit is de Seasonic Connect SSR-750FA (750 Watt, Gold-voeding). Nu is het niet zo dat de Syncro-voeding helemaal niet toepasbaar is voor een andere systeem, echter is het aansluiten van de 24-pin en PCIe-aansluitingen dan minder aantrekkelijk en in sommige situaties zelf lastig. Dit maakt de wissel van deze voeding naar een andere behuizing in de toekomst wat minder interessant.
De toekomst is onvoorspelbaar, laat ik naar nu kijken. In zijn huidige vorm is de Syncro Q704 samen met de Syncro DPC-850 een volwassen plaatjes. Er zijn weinig toeters en bellen in de vorm van RGB of ARGB, hoewel het zeker wel mogelijk is met de Syncro Connect-module. Seasonic levert namelijk veel ARGB-kabels mee voor op de Connect-module; die het uitbreiden eenvoudig doet maken. Ik waardeer de Syncro Q704 in zijn basisvorm, waar innovatie en design mij meer doen aanspreken dan een paar felle LEDs op de behuizing zelf.
De Seasonic Syncro Q704 met Syncro DPC-850 Platinum combinatie kost circa € 365 op het moment van schrijven. Dat is een forse investering die je doet. Wel krijg je voor dat geld een dikke Platinum-voeding en zijn de uitbreidingsmogelijkheden in de behuizing van prima niveau. Je kan er ruimschoots jaren mee vooruit. Bijkomend geniet je van een stukje innovatie dat andere fabrikanten niet bieden, iets wat de Syncro-set zo bijzonder maakt.