Review: Cooler Master MasterAir MA620P
Links: Cooler Master MasterAir MA620P productpaginaEind 2017 ging ik nog aan de slag met de Cooler Master MasterAir MA410P en MA610P CPU-koelers. Beide CPU-koelers leverde voor het prijspunt nette koelprestaties samen met een likje RGB. De nette prestaties waren onvoldoende om goed te kunnen concurreren met de concurrentie, waar de prestaties in het algemeen net wat beter waren voor een lagere prijs.
Er moest toch een kantelpunt komen, zelf vertaal ik het naar: RGB met competitievere koelprestaties, twee elementen die het geheel net wat aantrekkelijker moeten maken. Het antwoord van Cooler Master, althans vermoed ik, is de Cooler Master MasterAir MA620P. Met de naamgeving MA6(2)0P zou je bijna zeggen dat het toeval is. De MA610P bestaat namelijk uit één koelblok (koellichaam, brok aluminium met koper, hoe je het ook wilt noemen). Terwijl de MA620P uit twee koellichamen bestaat, oftewel het Dual Tower principe. Levert deze uitbreiding aan koeloppervlakte het gewenste effect op? Je leest in het deze review. De MasterAir MA620P heeft een adviesprijs van 79 euro.
Een overzicht van de Cooler Master MasterAir MA620P specificaties:
De MA620P meldt zich aan tot de grote orde aan CPU-koelers met een gewicht van 850 gram. Let op, dit is zonder de fans op het koelblok. Zoals eerder vermeldt gaat het hier een CPU-koeler met twee koellichamen, met de potentie van het plaatsen van een derde fan. De meegeleverde RGB fans hebben een minimale snelheid van 600 RPM tot 1800RPM maximaal. Voor de RGB-goodness vinden we extra kabeltjes op de fans zelfs, deze kun je vervolgens weer aansluiten aan een verloopkabel, waarna je deze kunt aansluiten op je moederbord. Direct aansluiten op de meegeleverde RGB controller.
De CPU-koeler maakt gebruikt van het CDC principe, wat zich omschrijft als directe contact tussen de processor en heatpipes. Je zult dadelijk de koperen heatpipes in het koelblok zien tijdens een goede fotosessie. Meer heatpipes, een groter oppervlak en een hoger TDP zou je zeggen. Op de productpagina van Cooler Master zelf doet de fabrikant geen uitspraak over een maximaal TDP. We gaan de inhoud van de verpakking eens nader bekijken!
Een typisch Cooler Master doosje verschijnt hier op de buitentafel, met nadruk op paarse kleuraccenten. Binnenin is het vrij traditioneel: stukje piepschuim, een doosje met accessoires en het blok aan aluminium zelf.
Voordat we de MA620P gezamenlijk bewonderen, eerst wat accessoires. Dadelijk tijdens het monteren zien we ook nog wat accessoires terug, specifiek voor een AM4 montage. Niet geheel onbelangrijk: het instructieboekje. De laatste series aan CPU-koelers (luchtkoelers) van Cooler Master hebben vrijwel allemaal een soortgelijke installatie. We vinden een retention plate, voor zowel het Intel als AMD platform. Je plaatst hier metalen busjes op, waarna je deze vastzet met plastic clips. Deze clips kennen twee smaakjes: Intel en AMD. Wanneer je de handleiding volgt kan het bijna niet fout gaan, zeg nooit… nooit!
Verder komen we de eerder genoemde RGB controller tegen met een Molex voedingskabel. Met de controller kun je RGB-verlichting aansturen en diverse effecten, zonder dat je een RGB-header op je moederbord moet hebben. Verder komen we een viertal metalen fan brackets tegen, netjes uitgevoerd in het zwart, montageschroeven voor socket 2011/2066 en een 4-pin y-splitter kabel. Ook een connector voor de twee RGB fans naar een RGB aansluiting mag niet ontbreken.
De MA620P is vrij fors, vooral in de breedte val dit model op. In de praktijk heb ik geen problemen ervaren met het werkgeheugen. De directe contact van de heatpipes is direct zichtbaar op het blok zelf. Bovenop het blok zijn aluminium ribben aangebracht voor een betere warmteoverdracht. De twee flinke koeltorens zijn net twee flatgebouwen. Wel viel het mij het volgende op: bij het verwijderen va de middelste fan, wijken de koeltorens wat naar binnen. Wanneer je de fan weer op zijn plaats duwt, is het ontwerp weer volledig symmetrisch.
De bovenzijde van de MA620P is afgewerkt met een plastic kap. Hierop is twee keer het Cooler Master logo zichtbaar, misschien een beetje “too much", eenmaal in je systeem valt het niet zo erg op. Overall vind ik het design wel oké. De MA610P sprak mij net wat meer aan, waar de trade off weer mindere prestaties zouden moeten zijn. Zoals je al begrijpt wil ik nog niet te veel verklappen. In het volgende hoofdstuk gaan we meer zien van de MA620P.
Het is alweer even geleden dat ik een CPU-koeler op mijn vertrouwde test bench slingerde. Door drukte moet ik op het moment wat voorzichtiger met mijn tijd omgaan. Wel blijft de hobby enorm interesseren! De Ryzen 1700X ben ik gelukkig nog niet vergeten. Ook het hardware hoekje streelt nog dagelijks mijn oogbal. De MA620P was gelukkig eenvoudig te monteren, zeker na een kleine AFK sessie verliep montage zonder kleerscheuren. We beginnen bij het moederbord, gevolgd door de retention plate met de busjes met schroefdraad op de AMD positie. Plaats deze achter het moederbord en draai de gecombineerde schroef/afstandsbusjes in het schroefdraad, zoals hieronder zichtbaar.
Ik moest vervolgens zelf even in het mapje aan foto’s spitten. De volgende logische stap is het aanbrengen van koelpasta en het monteren van de metalen plaatjes op de MA620P. Zoals we eerder zagen tijdens het uitpak avontuur, zijn er twee versies: kort en lang. De langere metalen plaatjes zijn voor een AMD installatie. Schroef deze aan de zijkanten naast het blok, zoals hieronder afgebeeld.
Vervolgens is het richten, de MA620P plaatsen en de meegeleverd moertjes monteren. Het aandraaien van deze moertjes gaat eenvoudig met de duim en wijsvinger. Wanneer je geen grip meer hebt, gebruik je het meegeleverde steeksleuteltje voor de laatste loodjes. Hierna zit de MA620P op zijn plaats. De meegeleverde fans zijn hieronder nog zichtbaar, gevolgd door een goede sessie met de MA620P volledig gemonteerd.
Met al dat RGB geweld mogen de foto’s in actie niet ontbreken. De RGB-verlichting op de MasterAir MA620P stuur ik aan via mijn Asus moederbord.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven: ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
And the final results are…! Een wat langere lijst (in de hoogte) met resultaten. Ik heb de tabel wat groter gemaakt, anders stonden de namen van diverse CPU-koelers er niet meer op, wat positief is! We beginnen bij de stock resultaten van de 1700X in Windows. We pakken er ook gelijk de 4GHz idle resultaten achteraan, de core voltage is ingesteld op 1.417V, zoals bij iedere CPU-koeler test. Oh Pim! 1.417V!? Jazeker! Het is aan de forse kant, maar geeft tegelijkertijd een goede indicatie. De MA620P waant zijn weg met 23 graden Celsius in het positieve ‘koel-gebied’. Op een gelijke positie als de Scythe Fuma Rev.B, MasterLiquid ML120 RGB en Gelid Solutions Phantom Black. De enige trade off? De MA620P is het duurste model van deze CPU-koelers, niet slecht, maar niet impressive. Wanneer de 4GHz overklok om de hoek komt kijken, staat de MA620P beter zijn mannetje. Ook hier is de kanttekening alsnog dat de MA620P niet veel beter presteert dan de goedkopere CPU-koelers in de tabel. De Dark Rock Pro 3 is zelfs goedkoper en presteert een tikkeltje beter.
Het standaard riedeltje: overklok resultaten met Prime95 zijn interessanter dan idle resultaten. Het antwoord van de MA620P? Gaat voldoende mee, maar alsnog niet competitief als het om de prijs- prestatieverhouding gaat. De Scythe Fuma Rev.B (een beest van een CPU-koeler) springt er gewoon bovenuit in prijs- prestaties. Nu moet ik wel zeggen dat Cooler Master met de MA620P een net wat luxere CPU-koeler heeft, met een andere segmentatie en RGB-verlichting. Een andere segmentatie (product oriëntatie) “Woo Wee Woo Waa - Borat" is misschien niet helemaal correct. Cooler Master richt zich met de MA620P juist op prestaties, iets wat Scythe al jaren doet. Met de MA620P is het gewoon onvoldoende om echt competitief mee te kunnen gaan. Wel is het netjes dat de CPU-koeler de Dark Rock 3/Pro 3 van be quiet! beide voor is. De Scythe Fuma Rev.B is eigenlijk op dit moment niet te verslaan, terwijl de MA620P overige CPU-koelers, met uitzondering van de legendarische Noctua NH-D15 wel voorbij gaat. Ergens een prestaties, alleen de hogere adviesprijs is een knelpuntje. Een prijs van rond de 65 - 70 euro zou al schappelijker zijn ten opzichte van de be quiet! CPU-koelers.
Draaien we de MA620P nog even voluit op 1600RPM, dan zien we weinig verschuivingen. Op 1800RPM is de MA620P zeker niet de stilste koeler die hier op de test bench heeft gestaan. Met PWM is de CPU-koeler in de praktijk in veel gevallen lekker stil. De prestaties zijn voldoende, echter niet competitief genoeg. (herhalingsmodus)
De dubbele koeltoren was een stille hint van Cooler Master naar prestatiesgerichtheid. Een likje RGB, een RGB controller en forse verschijning, dat zijn de primaire kenmerken van deze CPU-koeler. Met een adviesprijs van 79 euro is dan ook de vraag: “worden we er blij van!?" Dat lees je in deze eind conclusie.
Om gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen. De MA620P stelt niet teleur in prestaties. We vinden de CPU-koeler voornamelijk in de top van de tabellen, wat natuurlijk positief is. Hiermee bereikt Cooler Master deels de belofte: betere prestaties. De enige trade off is de prijs. Met een adviesprijs van 79 euro is deze CPU-koeler onvoldoende competitief. Zo behoudt de Sycthe Fuma Rev.B de oorkonde voor beste prijs- prestaties. Ook goedkopere CPU-koelers, waar sprake is van 1 tot 2 graden Celsius verschil (in het voordeel van de MA620P), zijn net wat competitiever in prijs. De prestaties van de MA620P zijn niet slecht, alleen de huidige adviesprijs is nog niet helemaal op zijn plaats.
Natuurlijk heeft deze CPU-koeler de RGB flair. Met een extra RGB-controller, nette gesleevede kabels en een voldoende uitstraling. De RGB flair samen met de controller maakt deze CPU-koeler waarschijnlijk net wat duurder. Toch denk ik dat Cooler Master er goed aan doet om de CPU-koeler wat goedkoper in de markt te zetten. Zo heb je een CPU-koeler die een stuk beter presteert dan de eerder geteste MA610P, die ik qua design een stuk strakker vindt, waar ook de nadruk ligt. De MA620P is naar mijn idee dan beter op zijn plek in het huidige imperium aan CPU-koelers.
De MA620P is lekker stil, vooral met PWM instellingen. De montage is eenvoudig, soms kan het steeksleuteltje wat onhandig zijn. Ik raad je aan om je geheugen te verwijderen voor meer ruimte. De RGB implementatie, waarmee je ook kan synchroniseren met diverse fabrikanten is gewoon netjes uitgewerkt. De adviesprijs van 79 euro is het enige knelpunt. Je moet de meerwaarde van de RGB flair echt kunnen waarderen. Er zijn genoeg vergelijkbare (en net wat minder) presterende CPU-koelers, waar we het dan over 1 tot 2 graden Celsius hebben voor circa 20 tot 30 euro minder, wel ontbreekt hier dan RGB. Eindstreep? De MA620P presteert prima, heeft een stevige adviesprijs, maar is zeker niet een slechte keuze. Vermoedelijk zal de prijs wat lager uitvallen, waardoor de CPU-koeler al een stuk interessanter zal zijn.