Review: Scythe Ninja 5 en Scythe Choten
Links: Scythe Ninja 5 productpaginaScythe Choten productpagina not niet live.
We knallen in deze review twee CPU-koelers op de test bench, beide van het merk Scythe. De Scythe Ninja 5, waar ik alvast van kan verklappen dat het een bakbeest is, en de Scythe Choten, een verhoogde CPU-koeler met een top-flow design.
De Ninja 5 is fors, aanwezig en imposant. Menig PCB zal even doen schrikken als je met de Ninja 5 komt aanzetten. Al enkel de hands-on maakte mij wat nerveus. We hebben het over een blok aan aluminium van 1190 gram met de twee fans op hun plaats. De afmetingen? 138 mm lang, 155 mm breed en 180 mm hoog met de eerder genoemde fans op hun plaats. Not too shabby, eh? De Scythe Choten is van een volledig ander kaliber. Het is dat deze twee CPU-koelers gelijktijdig hier arriveerde, wat de afweging was van tegelijkertijd testen en combineren tot één review. De Choten is een nieuwe naam. Het is een CPU-koeler van 120 mm hoog, met een ruimte van 55 mm onder de koelvinnen. Het voordeel? Geen geheugen limitatie. Je opvallende geheugenreepjes met een hoog en agressief ontwerp kunnen gewoon blijven zitten.
Verder in de review vertel ik je graag meer over de ins- en outs van deze CPU-koelers. Heb je een vraag? Knal ‘m dan gewoon onderaan in de reacties, easy as that. Op het moment van schrijven kost de Ninja ongeveer 55 euro, met de service van je pakketjesbezorger erbij. De Scythe Choten heeft nog een onbekende prijs, vermoedelijk zal deze ergens rond de 30 euro gaan kosten.
Een overzicht van de Scythe Ninja 5 specificaties:
Het aluminium blok wordt vergezeld door 6 koperen heatpipes van 6 mm. Op dit blok zien we de Kaze Flex fans van 120 mm terug, netjes met rubberen hoekjes afgewerkt en een kousje rondom de kabeltjes. De koelvin bovenop de koeler is in het zwart afgewerkt, wat net wat strakker oogt. Bij de buren (zowel digitaal al fysiek) staat de CPU-koeler vermeldt als de Scythe Ninja 5 Black. De toevoeging van Black is vermoedelijk gebaseerd op deze zwarte koelvin.
De Kaze Flex fans hebben een maximale snelheid van 800RPM, wat enorm laag is. Laat je niet afschrikken, het oppervlakte aan aluminium compenseert dit wel. De focus is een stille CPU-koeler met degelijks prestaties, een overklok moet gewoon goed mogelijk zijn.
Een overzicht van de Scythe Choten specificaties:De Choten specificaties zijn afkomstig van de productverpakking (wat ik in deze alinea met je deel). De Choten is uitgerust met één 120 mm Kaze Flex fan, vergelijkbaar aan dat van de Ninja 5, echter ligt de maximale rotatie per minuut hoger met 1200. De Ninja 5 heeft met zijn maximale snelheid van 800RPM een andere invalshoek, dat komt dadelijk nog wel. Het top-flow design trekt vanaf de bovenkant lucht door de koelvinnen, waarna deze geloosd wordt richting het moederbord. Het overlappende gedeelte waar de geheugenreepje onder zitten kunnen hier wat extra verkoeling door krijgen. Vermoedelijk kan het ook tegen je werken, als je 24/7 op een forse overklok zit, kortom: iets wat voor de praktijk overblijft.
Zoals als bij iedere review beginnen we vooraan bij de verpakking. Scythe heeft altijd de combinatie van Japanse en Engelse vertalingen op zijn verpakking. Specificaties zijn netjes vermeldt inclusief de ondersteuning voor verschillende sockets. De verpakking van de Ninja 5 bestaat uit een bovenlaag met accessoires, gevolgd door het blok aan aluminium. De Scythe Mugen voelt in één klap iets kleiner aan. Aan accessoires is de meest opvallende toevoeging de lange kruiskopschroevendraaier. Scythe voelde de bui al hangen, met een normale schroevendraaier is het namelijk onmogelijk om dit bakbeest te monteren. Zowel voor het Intel als AMD platform worden brackets meegeleverd, een tube koelpasta en schroefjes voor X99/X299 mogen ook niet ontbreken.
Bovenop de koeltoren vinden we een zwarte koelvin, met daarop een werpster afgebeeld. De ‘stille werking’ moet de Ninja naamgeving benadrukken. Bij een Ninja komen de woorden behendigheid en flexibiliteit in mij op, de Ninja 5 is allesbehalve behendig. Het formaat maakt de Ninja 5 een beetje lomp, toch is montage een fluitje van een cent. De koelvinnen zijn netjes afgewerkt, de 6 koperen heatpipes zijn OK-ish. Zelf had een zwarte afwerking van de heatpipes bovenop in combinatie met de zwarte koelvin wat mooier gevonden.
De Kaze Flex fans zijn een waardevolle verbetering op de diverse modellen aan CPU-koelers van Scythe. Netjes afgewerkt met een kousje om de kabeltjes, en op de hoekjes rubberen padding om ongewenste trilling te voorkomen, ook monteert dit wat fijner. Kortom de Ninja 5 laat een redelijk positieve indruk achter, houd wel rekening met het formaat.
Door naar het nieuwe model de Scythe Choten. Deze CPU-koeler is ook uitgerust met een Kaze Flex fan. Uitgerust met vier koperen heatpipes van 6 mm en een massieve koperen baseplate. Beide CPU-koelers zijn overigens vernikkeld op de koperen delen. De fan bovenop de CPU-koeler duwt de lucht naar beneden (top-flow), met als mogelijk gevolg dat componenten op het moederbord afkoelen. Het is aannemelijk dat het een voordeel kan leveren voor de VRM’s op je moederbord. Scythe heeft de focus op goede prestaties samen met geheugen comptabiliteit.
Tijdens het uitpakken was mijn eerste gedachten: “bleg pushpins!" De pushpins schroef je zo van de CPU-koeler af. In de verpakking vinden we een AMD bruggetje, compatible met de welbekende AM platformen, waaronder ook AM4. De Choten oogt degelijk, het is weer even iets ander in het portfolio van Scythe. Het Scythe logo siert netjes op de zijkant, overigens is deze bijna niet zichtbaar in een behuizing, of je moet je hoofd in een ongewenste hoek kunnen manoeuvreren. De koperen heatpipes met het verhoogde ontwerp ogen strak. Wanneer we de Kaze Flex fan verwijderen blijft er een asymmetrisch ontwerp aan koelvinnen over. Na de foto’s vliegen we door naar het montage hoofdstuk.
We gaan van start met de Ninja 5. Hoe groot het ontwerp, hoe eenvoudig de montage. De magische Scythe schroevendraaier doet het hem. We draaien de Ninja 5 op mijn AM4 test bench. Je kunt de retention plate van je AM4 moederbord laten zitten, dit is de basis voor je montage avontuur. In de verpakking vinden we vier dopjes, deze plaats je over de schroefgaten om afstand te creëren tussen het PCB.
Gevolgd door een viertal schroeven, hierboven is het ‘kitje’ dat benodigd is voor een AM4 installatie, uiteraard standaard meegeleverd. De metalen plaatjes moet je juist plaatsen, zodat de schroefgaten aan de buitenzijde zitten. Nu is het tijd voor een druppeltje magisch koelpasta, waarna je de Ninja 5 kunt plaatsen. Dit is het moment van de waarheid, hou je het blok aan aluminium stevig vast, of klettert deze op je gevoelige moederbord? Met precisie (dat van een échte Ninja), kon ik de Ninja 5 veilig op mijn 1700X plaatsen. Nu is het enkel nog de twee schroeven aandraaien met de meegeleverde schroevendraaier. Als alles goed gaat creëer je magie, een vliegende Ninja 5 wil je voorkomen!
De Choten laat niet lang op zich wachten. Handig om te vermelden is dat de Choten een zakje koelpasta meegeleverd krijgt, en uiteraard het instructieboekje. De pushpins draaien we er vluchtig af, slechte herinneringen! Waarna je de AMD bracket (metalen plaatje) bovenop de baseplate plaatst. Een beetje noob-ish, maar goed; de foto’s zijn gemaakt bij mijn ouders, echter had ik de standaard AM4 brackets met kunststof montage clips niet bij mij. Ik heb voor de beeldvorming de foto’s geschoten zonder deze kunststof clips. De afgelopen periode heb ik het moeten doen met regenbuien en de donkere winterperiode, waardoor buitenfoto’s vrijwel onmogelijk zijn, van dit moment moest ik even gebruik maken.
Door het niet kunnen vastschroeven neem ik weinig posities aan met de CPU-koeler, gewoon even safe. Op de foto’s is de ruimte voor high-profile geheugenmodules goed zichtbaar, in mijn geval met de low-profile geheugenmodules is het geen enkel probleem.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
De resultaten, misschien wel het belangrijkste hoofdstuk van deze review. De Ninja 5 richt zich op een stille werking, met een maximale fan snelheid van maar 800 RPM. Hoe komt dit uit de verf? De Choten is een volledig nieuw verhaal, een top-flow CPU-koeler, waar de prestaties online nog veelal onbekend zijn. Ik had dus geen verwachtingen. Laten we beginnen met wat idle resultaten in Windows met de stock 1700X en een overklok op 4GHz.
De Ninja 5 komt zijn verwachtingen wel na, let op: deze CPU-koeler is op dit moment onhoorbaar. Voor de stille werking en geleverde prestaties mag ik geen ongelukkig man zijn. Wel zien we dat goedkopere CPU-koelers de Ninja 5 idle voor zijn. Waar de trade-off wat meer geluidsproductie is, op het niveau van idle is dit wel een beetje te verwaarlozen, je moet op dat moment heel picky zijn. De Choten doet het voor zijn prijs van circa 30 euro zeker niet slecht. Zo neemt deze CPU-koeler voor zijn prijs een mooie positie aan in de tabel. Net wat goedkoper dan de Scythe Kotetsu Mark II (35 euro), en goedkoper dan de overige CPU-koelers in het lijstje (met uitzondering van de Leto en Tranquillo Rev.4).
Uiteindelijk zijn het de load resultaten die het erom doen. De Ninja 5 neemt een nette positie in, vrijwel vergelijkbaar aan dat van de Scythe Fuma Rev.B. De Fuma Rev.B is een stuk beter hoorbaar dan de Ninja 5. Wel is mijn liefde voor de Fuma Rev. B groots. Dit koelblok is vrij fors, maar net weer een slag kleiner dan de Ninja 5. Het formaat zie ik als minpuntje. Er zouden minder plezierige ervaringen kunnen ontstaan, afhankelijk van je geheugenmodules, de VRM heatsinks en de schilden op je moederborden (plastickapjes). Wanneer we praten over prestaties en geluidsniveau is de Ninja 5 koning. De prestaties op dit geluidsniveau zijn gewoon erg goed, simpel. De CPU-koeler zit de Noctua NH-D15 op zijn hielen, terwijl de Ninja 5 nog net wat stiller is dan deze CPU-koeler.
De Choten blijft voor zijn prijs presteren op niveau. Zelfs de Dark Rock 3 en MA610P is de Choten tijdens Prime95 stock resultaten voor. Wanneer we gaan overklokken moet de CPU-koeler weer wat punten inleveren. Hier zoekt de CPU-koeler wederom de Kotetsu Mark II en MA410P op als tussengebied. Gemiddeld heb we het over een prijsverschil van 7 euro met de MA410P en 5 euro met de Kotetsu Mark II. De Choten is daarbij eenvoudig te installeren en gaat goed samen met iedere geheugenmodule. Ook is het ruimtelijk ontwerp lekker luchtig, vooral net het demonteren van de Ninja 5.
Op de maximale RPM zien we kleine sprongetjes in de prestaties, niet echt wereldschokkend. Een tussentijdse conclusie: de Ninja 5 is een dikke Ninja die enorm stil kan sluipen, prestaties zijn GG. De Choten doet het voor de prijs van circa 30 euro erg netjes. Je zult met deze CPU-koeler geen duurkoop doen, tevens krijgen de VRM’s frisse lucht door het top-flow principe, iets wat ten goede kan komen als variabel tijdens het overklokken.
De Ninja 5 en Choten, twee nieuwe CPU-koelers van Scythe, waar de Choten de nadruk legt op ‘nieuw’ in de zin van: nog nooit eerder verschenen. Hoe bevallen deze CPU-koelers en waar moet je op letten? Je leest het in deze eindconclusie.
We trappen af met de Ninja 5. Voordat je deze CPU-koeler aanschaft moet je rekening houden met het flinke formaat. Wanneer je dit bakbeest op een Mini-ITX moederbord schroeft, is er geen sprake meer van een moederbord, enkel het koelblok. Wel komt de Ninja 5 zijn belofte na: een stille werking en praktisch onhoorbaar. Het is duidelijk dat de aanpak een ‘groot oppervlak is’ waardoor de fans maximaal 800 RPM kunnen draaien. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor passief, dit is niet getest tijdens het schrijven van deze review. In PWM-modus, waar veel mensen vandaag de dag gebruik van maken, is het verschil tussen 300 - 400 RPM en de maximale 800 RPM ook nauwelijks hoorbaar. Met de geleverde prestaties is de Ninja 5 een geweldige CPU-koeler, toch neigt mijn gevoel (persoonlijk) eerder naar de goedkopere Scythe Fuma Rev.B, ongeveer een tientje verschil, vrijwel vergelijkbare prestaties in een kleiner jasje, enkel lever je in op de geluidsproductie, wat met de Fuma Rev.B eigenlijk nog reuze meevalt.
De Choten is onze nieuwkomer, een top-flow principe, waardoor de lucht van bovenaf wordt aangezogen en vervolgens onderaan de heatsink belandt op het PCB/VRM’s. Voor circa 30 euro mag je met de Choten niet klagen. Eenvoudige montage, compatible met alle geheugenreepjes op de markt en de uitstraling is ruim voldoende. Qua prestaties waant de Choten zijn weg tussen de Cooler Master MA410P van 37 euro en de Scythe Kotetsu Mark II van 35 euro. De CPU-koeler zoekt precies de balans tussen deze twee koelers, maar heeft al voordeel de ruime ondersteuning voor geheugenmodules en het mogelijk afkoelen van de VRM’s met de neerwaartse luchtstroom. De Choten is in mijn ogen een waardevolle toevoeging voor de line-up van Scythe. Voor net wat minder geld goede prestaties, zonder ergernissen.
Het mag duidelijk zijn dat de Ninja 5 en Choten twee verschillende CPU-koelers zijn, met ieder een ander doel en budget. De Ninja 5 is een opmerkelijke CPU-koeler, die met een stille werking netjes zijn plek veroverd in de bovenkant van de tabellen. De Choten komt erg goed mee in het lager- budgetsegment. De Choten voelt aan als een logische stap voor Scythe, de Ninja 5 voelt aan als een zware stap met stille gevolgen, is het dan toch een échte Ninja?