Review: AMD Ryzen 7 2700X en Ryzen 5 2600X
Links: AMD Ryzen 7 2700X productpaginaAMD Ryzen 5 2600X productpagina
Nog niet zo lang geleden nam de AMD Ryzen 7 1700X hier zijn vaste plaats aan op de Test Bench. Het ontstaan van een vruchtbare review basis voor diverse CPU-koelers en overige apparatuur. Je mag best weten dat het tig keer demonteren van je Main PC vermoeiend is. Dit haalde soms het plezier weg van het sleutelen aan je PC. De Ryzen Test Bench was de oplossing, vooral het benchmarken en tegelijkertijd kunnen werken aan mijn Main PC was een genot. Nu voelt de Ryzen 7 1700X review nog vrij vers, los van het feit dat ik deze niet testte tijdens de productlancering.
Vandaag (een weekje eerder) legde ik voor het eerste mijn vingertjes op de AMD Ryzen 7 2700X en Ryzen 5 2600X. Het voelde niet zo nieuw als de eerdere Ryzen 7 1700X, maar toch voelde het aan als een episch moment. Nooit had ik gedacht dat dit mij (positief) zou overkomen. Enthousiast ben ik aan het testen gegaan, terwijl ik midden in een verhuizing zit. Avonduren tikte weg, echter tikte het aantal GHz sneller dan ooit op de kernen van beide processoren. Generatie 2 van Ryzen, oftewel Zen+ is verder geoptimaliseerd voor betere prestaties. Een 12 nanometer proces, hogere kloksnelheden, een reductie van 50Mv in Core Voltage, mede door het 12 nanometer productieproces en nog meer kleine tweaks waar mening hardware liefhebber wel geënthousiasmeerd door kan worden.
Wat maakt het net nog even interessanter? De lager introductieprijzen. Met deze Ryzen line-up wil AMD nog competitiever de markt betreden. De AMD Ryzen 7 2700X kent een introductieprijs van 329 euro, de AMD Ryzen 5 2600X zal circa 239 euro kosten.
Een overzicht van de AMD Ryzen 7 2700X en Ryzen 5 2600X specificaties:
Voordat we nét wat meer de diepgang ingaan, bekijken we eerst even de basis specificaties. De Ryzen 7 2700X blijft een achtkoppig monster, oftewel 8 kernen met totaal 16 threads net als zijn voorganger. De snelheid bump is iets wat vooral bij deze generatie past, een snellere basis kloksnelheid, met een nog snellere boost. Zo had de AMD Ryzen 7 1700X een basis klokfrequentie van 3,4GHz en een boost van 3,8GHz. Met de XFR toevoeging (Extended Frequency Range boost) tikte de processor uiteindelijk 3,9GHz aan. De XFR boost gaf nog een extra van 100MHz, daar waar de processor het in zijn voordeel kan gebruiken.
De Ryzen 7 2700X komt met een standaard klokfrequentie van 3.7GHz, dat is 0,3GHz, oftewel 300MHz sneller dan zijn voorganger. De boost doet daar nog een schepje bovenop, met een boost snelheid van 4.3GHz. Het maximale TDP gaat wat omhoog, deze is nu 105 Watt, de Ryzen 7 1700X had een TDP van 95 Watt. AMD toont wel aan dat deze generatie zuiniger omgaat in verbruik dan de 14 nanometer Zen generatie, enkel is dit op een vastgezette kloksnelheid (beetje valsspelen). Uit de verpakking verbruikt de 2700X dus wel wat meer dan de 1700X, dit zal een verschil zijn van circa 5 tot 11 procent.
De AMD Ryzen 5 2600X doet er ook een schepje bovenop in klokfrequentie. Zijn voorganger de Ryzen 5 1600X heeft een standaard klokfrequentie van 3,6GHz en een boost frequentie van 4Ghz. Ook deze processor maakte gebruik van XFR, met een maximale snelheid van 4.1GHz. Ook hier waren er voldoende gebruikers die de processor een overklok gaven, zodat alle kernen op een hogere snelheid draaide. De AMD Ryzen 5 2600X komt ook met een standaard klokfrequentie van 3.6GHz processor op de markt, echter loopt de boost op tot 4.2Ghz. Met een TDP van 95 blijft deze gelijk aan zijn voorganger, wat best wel een prestatie is. Meer rauwe processorkracht, terwijl het powerverbruik gelijk blijft. Voor nu voldoende specificaties, meer in het opvolgende hoofdstuk.
De 2e generatie van AMD Ryzen, codenaam Pinnacle Ridge, voelt niet zo nieuw aan als de Ryzen launch van vorig jaar, wat ook niet zo vreemd is. Deze generatie kent voor IPC verbeteringen, waar je als PC-bouwer, enthousiasteling of gewoon de huis, tuin en keukengebruiker je voordeel uit kunt halen. De 2e generatie kent een reductie in L1, L2 en L3 Cache wachttijden, hetzelfde geldt voor geheugen wachttijden. De single-threaded prestaties zouden van deze 2e generatie ook net wat beter moeten zijn.
Zen+ maakt gebruik van het 12LP proces, beter bekend als GLOBALFOUNDRIES 12LP. De processor transistors zijn beter geoptimaliseerd, waardoor de prestaties van deze generatie verbeterd zijn. Het 12LP proces zorgt voor de hogere basis kloksnelheid, een reductie van 50mV in de standaard core voltage en een betere consistentie bij willekeurige chips voor het overklokken. Hiermee zoekt AMD bijna de garantie dat alle kernen standaard op 4.2GHz moeten kunnen draaien tijdens een overklok. Een samenhang van het verlagen van de standaard Core Voltage geeft hier ook zeker wat extra ruimte.
De onlangs gelanceerde APU’s van AMD maken gebruik van Precisie Boost 2.0. De 2e generatie van AMD Ryzen heeft deze eigenschap ook. Bij Precisie Boost 2.0 zijn een aantal variabelen van belang, waaronder het stroomverbruik, de temperatuur en belasting. Precisie Boost 1.0 op de eerste generatie Ryzen processor versnelde zo tot twee kernen. Bij Precisie Boost 2.0 kunnen dit er drie of meer zijn, afhankelijk van de eerder genoemde variabelen. Ook hangt het nauw samen met diverse applicaties. Volgens AMD moet het voordelen bieden bij voorbeeld multi-threaded programma’s, zie het als dat kleine extra duwtje in je rug.
Waar Precisie boost een ‘2.0 markering’ krijgt, is XFR ook van de partij met XFR2. Extended Frequency Range 2. Bij de 1e generatie van Ryzen was XFR aanwezig, maar ook beperkt tot twee kernen. XFR2 gaat de samenwerking met Precisie Boost 2.0 aan, waar het zich niet beperkt tot twee kernen, ook hier gaat de processor over de volledige kernen- threads de regie beheren, waardoor je als gebruiker nog een extra zetje krijgt. Nu moeten we nog voorzichtig zijn dat we niet voorover vallen.
Dan hebben we nog chipset X470, what the heck!? Wat is het verschil dan? Optisch gezien kun je jaren staren naar de socket, niets zal veranderen. Toch zijn er wat kleine tweaks uitgevoerd. Het chipset heeft nu ondersteuning voor twee PCI-e 3.0 grafische kaarten naast elkaar. Voor de liefhebber kun je CrossFire draaien of SLI. Toch zeggen mijn ‘CrossFire en SLI’ gevoelens niet zoveel meer. Veel games schalen niet echt bijzonder goed, waardoor de investering in mijn optiek vaak weggegooid geld is. Natuurlijk zijn er de échte diehards, want iedere frame is er één, gotta catch em all! Het brengt het X470 chipset wel naar een wat hoger niveau, veel kernen en ondersteuning voor een dual GPU setup, niet slecht.
Nog een verandering is de toevoeging van StoreMI, StoreWie? Vroegâh maakte ik gebruik van een SSD en HDD, een SSD voor mijn OS en een HDD voor mijn games. Uiteindelijk ging ik een beetje schuiven tussen veel gespeelde games op mijn SSD, met als resultaat een volle SSD. Keer op keer moest ik ruimte vrij maken. Met de StoreWie… uhhh de AMD StoreMI technologie kun je de snelheid van je SSD combineren met de capaciteit van je HDD. Je gebruikt cache van je SSD, waardoor de toegangssnelheden van je HDD een positieve bump krijgt. Je hoeft hiervoor geen herinstallatie van Windows uit te voeren.
Op de eindstreep moet de 2e generatie, Pinnacle Ridge, globaal 10 tot 15 procent beter presteren dan zijn voorganger, iets wat we met synthetische benchmarks zullen ondervinden tijdens deze review. Meer volgt natuurlijk nog, voor nu: het uitpak avontuur!
Normaal is het uitpakken van een processor niet zo bijzonder, doosje open, processor laten zien en klaar. Tot mijn grote verbazing kwam het pakket een stuk eleganter aan. Ik schrok eigenlijk een beetje, een nog grotere processor dan Threadripper, yikes! Uiteindelijk was het veel verpakkingsmateriaal, een strak doosje met beide processors en een Gigabyte Aorus Gaming 7 WiFi moederbord. Ik durf nog niet te zeggen dat deze review gelijktijdig uitkomt met het publiceren van deze review, iets met een 50 tot 60 uur werkweek en een verhuizing… SNORLAX is fast asleep. De Pokémon vibe zit er lekker in!
Een strak Ryzen doosje met twee lekkere snoepjes, de AMD Ryzen 7 2700X en de AMD Ryzen 5 2700X, nom nom! De 2700X boxed heeft een Wraith Prism CPU-koeler, hier krijg ik toch een beetje Halo vibes. De Wraith Prism is voorzien van drie RGB LED zones, gemaakt om een beetje te kunnen overklokken. Zo samen gebundeld is het best een chique zet van AMD. De 2600X boxed is gebundeld met een Wraith Spire CPU-koeler, deze heeft geen RGB-verlichting.
We vliegen even naar een andere achtergrondsetting. Beide processors zijn PGA (pin grid array), oftewel uitstekende pinnetjes. Op het eerste gezicht zou het zomaar een 1e generatie Ryzen processor kunnen zijn, AMD wijkt weinig af van het eerdere ontwerp. Een case badge en boekje mogen niet ontbreken.
Je hebt mensen die een processor in een socket duwen, en je hebt een klein handje (misschien wel op één hand te tellen) die processoren buiten in de natuur slingert. Uiteindelijk zijn beide processor wel in een socket terechtgekomen.
Als afsluiter van dit hoofdstuk bekijken we beide CPU-koelers nog even. De Wraith Prism CPU-koeler is best een fors blok, vooral als je deze vergelijkt met de Wraith Spire. Op beide CPU-koelers is een plakkaat aan koelpasta aangebracht, met een gemiddelde van meer Nutella op mijn boterham. Een vierkant blokje (Wraith Prism) en een ovaalvormig blok (Wraith Spire).
Er is gebruik gemaakt van de meest recente BIOS, chipset drivers en overige software voor consistente resultaten. Synthetisch benchmarks geven een duidelijke indruk van de single en multi-threaded prestaties. De resultaten komen samen in een gezamenlijke tabel aan het einde van dit hoofstuk.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark - Fire Strike 1.1
Time Spy
Valley Benchmark
Heaven
Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.
Beginnende bij de 2700X. Met de 1700X stock resultaten versus de 2700X zien we een positief verschil. Op veel vlakken zien we een prestatieverschil van tussen 10 tot 17 procent. Dit komt overeen met de beoogde prestatie boost van 10 tot 15 procent. Vooral multi-threaded prestaties worden er een stuk lekkerder op. Niet eerder benoemd, maar wel noemenswaardig is de AMD Ryzen 7 1800X, ook een generatie terug. De 2700X laat de 1800X achter zich. Op het moment van schrijven kost de 1800X 294 euro. De 2700X is tijdens lancering 35 euro duurder, maar daarmee wel gelijk een stuk interessanter. Betere prestaties met een competitievere prijs. Technologische ontwikkelingen op het X470 chipset zal je niet écht ervaren versus het X370 chipset, wel ben je voor even volledig up-to-date. De 1800X is de afgelopen periode flink in prijs gedaald, hier heeft deze 2e generatie zeker mee te maken.
De 2700X is niet alleen op multi-threaded prestaties een voortgang, ook de single-threaded prestaties komen erg goed mee. Dit was tijdens het schrijven van de 1700X een puntje van kritiek. De single-threaded prestaties zijn nog niet op het niveau van Intel, maar AMD beweegt zich goed voort in de positieve richting. De rek van deze 2e generatie, in het bijzonder de verbeteringen laat zien dat AMD stap-voor-stap een stuk markt aan het terug snoepen is, wat positief is voor ons als consumenten. Ook de core-wars gaat verder, veel kernen voor een nette prijs. De single-threaded prestaties zijn nog niet op het niveau van de 8700K, wel koop je voor minder geld een betere multi-threaded processor. In verhouding nadert deze 2700X qua prestaties al mijn 7820X, een processor waar ik vorig jaar nog 630 euro voor moest neerleggen.
De 2600X doet eigenlijk precies hetzelfde als de 2700X. Betere multi-threaded prestaties en single threaded prestaties, terwijl het TDP gelijk is gebleven. Is de 2700X je te veel van het goede, dan is de 2600X een mooie processor om naar uit te wijken. De multi-threaded prestaties liggen boven het niveau van de 8700K, voor 239 euro mag men zeker niet klagen. Met de toevoeging van Precisie Boost 2.0 en XFR2 pak je net die extra prestaties. Afgaand op deze prestaties kan ik niet wachten tot AMD de 200 scores aantikt in single-threaded prestaties, de 2e generatie maakt dit nog niet waar, wel is het een mooie hint dat het eraan zit te komen.
Met de 2700X ben ik een beetje gaan knutselen als het om overklokken gaat. De chip wilde eigenlijk al heel graag een hogere kloksnelheid trotseren. Op een Core Voltage van 1.25V ging de 4GHz op alle kernen moeiteloos. Het was enkel even aanpassen in de Gigabyte BIOS en gaan met die banaan. De ‘OC’ knop op de Gigabyte Aorus Gaming 7 WiFi beviel mij wat minder goed. Wanneer je deze indrukt krijg je een 3.9GHz op alle kernen. Voor een 2700X processor met een boost van 4.3GHz vind ik dit wel een beetje te tam. Naar verwachtingen zullen er nog voldoende BIOS firmwares volgen voor dit moederbord, om kleine foutjes en bugs te corrigeren. Geloof mij, tijdens vrijwel iedere launch zijn er soms probleempjes met stabiliteit, gevolgd door zo af en toe een willekeurige BSOD. Vaak brengen fabrikanten op de dag van lancering een nieuwe BIOS uit, om te voorkomen dat end-users hiermee te maken krijgen. Van de Gigabyte Aorus Gaming 7 WiFi volgt binnenkort nog een review. Ook de ASUS ROG Crosshair VII Hero volgt snel, waar we het overklok avontuur nog verder op voortzetten.
Na de 4GHz moest ik nog wat verder omhoog, uiteindelijk heb ik gekozen voor 4.2GHz voor deze review. In sommige gevallen is de stock 2700X sneller dan de overgeklokte 2700X. Hier is de Precisie Boost 2.0 en XFR2 verantwoordelijk voor. Toevallig is dit kenmerkend bij de single-core prestaties, wat niet zo gek is, stock is één kern namelijk sneller op 4.3GHz. De multi-threaded prestaties en gecombineerde testen pakken wel een klein voordeel. Met een goede aftermarket koeler is de 2700X goed te temmen. Hier zat ik met de Kraken X72 rond de 68 - 70 graden Celsius, wat redelijk vergelijkbaar is met de eerdere bevindingen met de 1700X op 4GHz in combinatie met deze koeler. Overklokken ging met de ogen dicht.
Optimalisaties, verbeteringen en nét even weer wat meer, dit omschrijft deze nieuwe line-up, oftewel de 2e generatie van Ryzen a.k.a. Pinnacle Ridge. AMD heeft vorig jaar op een stijlvolle manier zijn herintrede gedaan op de processor markt. Ryzen is sinds de lancering de kernen- threads wars begonnen, waarna Intel snel volgde met een bakje koffie. Is de koffie ondertussen koud, of moet AMD toch nog wat extra suiker en melk toevoegen om de bittere smaak weg te vagen?
De 2e generatie van Ryzen is een nette opvolger van de eerder generatie. Het topmodel van de eerste generatie, de AMD Ryzen 7 1800X ziet vooralsnog geen opvolger. Dit is een beetje direct- indirect, omdat de AMD Ryzen 7 2700X deze positie volledig overneemt. De 1800X is nu al voor onder de 300 euro beschikbaar, vermoedelijk binnenkort nog goedkoper, terwijl de 2700X op het moment van schrijven maar 35 euro meer kost. Multi-threaded prestaties gaan er op vooruit en de single-threaded prestaties maken ook een vooruitgang. Het X470 chipset is niet bijster interessant, met alle respect. Wel krijg je toegang tot nieuwere features, die samengaan met de 2e generatie Ryzens en het X470 chipset, dit zijn o.a. Precisie Boost 2.0 en XFR2. Ook de AMD StoreMI technologie mogen we niet vergeten, een eenvoudige oplossing om cache van je SSD te gebruiken, om zo vervolgens je HDD net wat sneller te maken. Het resultaat? Snellere toegang- laadtijden van de HDD.
Voor de fijnproever kun nu dankzij de twee PCI-e 3.0 twee grafische kaarten draaien. Controleer altijd even van te voren of een moederbord CrossFire en/of SLI compatible is, wel zo handig! Tot zoverre de voordelen van het X470 chipset. In principe blijven de IPC verbeteringen, reductie in wachttijden en de snellere prestaties iets wat centraal staat bij deze 2e generatie. Voor 329 euro koop je een flink werkpaard, waar je alle denkbare taken wel tegenaan kunt gooien. Hetzelfde geldt voor dit net wat goedkopere AMD Ryzen 5 2600X. Een zeskoppig monster, die hetzelfde stapje maakt als de 2700X, oftewel: meer prestaties. Knap is dat deze processor een TDP van 95 Watt behoudt, terwijl de boost nu naar de 4.2GHz vliegt.
Zen+ zoekt niet zozeer naar vernieuwing, nee, daar moeten we écht nog even op wachten. Wel laat AMD de rek zien. In de boxed versie zit een nette CPU-koeler, de Wraith Prism is echt wel deftig voor een boxed CPU-koeler. Tevens komen beide processor hun belofte van gemiddeld 10 tot 15 procent sneller dan de voorgaande generatie na. Intel heeft op dit geen processor in dit prijssegment die kan evenaren in multi-threaded prestaties. Vooralsnog blijft Intel nog wel aan kop lopen met de single-threaded prestaties, waarvan ik vaak denk: “doen deze er nog toe?" Dan moet ik mezelf altijd even herpakken, omdat de single-threaded prestaties er best wel toe doen. Er zijn veel programma’s die berust zijn op single-threaded prestaties. Tevens kunnen een aantal taken op één kern soms nog wel eens gunstiger uitpakken dan op meerdere kernen. Het blijft allemaal een beetje zoeken, de één gebruikt dit, de ander gebruikt dat.
Wanneer je nog zat na te denken over een AMD Ryzen 7 1800X build: schrappen! Gewoon overstappen naar de 2700X met een X470 chipset. Je doet een betere prijs- prestatie investering, bent weer even bij (voor hoe lang dit mag duren), hoe lang was toch zijn naam? De 2600X mag dan minder presteren dan zijn grotere 2700X broer, ook hier zien we gewoon netjes de belofte van 10 tot 15 procent betere prestaties. Wat mij betreft laat AMD nog even zien wat Ryzen kan, voordat we naar de volgende architectuur overgaan. Zit je al lang op de Ryzen stoel, wellicht is dan nu het moment om de keuze te maken.