Review: NZXT H400i Wit/Zwart
Links: NZXT H400i Wit/Zwart productpaginaDit beestje staat al langere tijd op het programma. Naast het gebruikelijke verhuizen van hardware in de behuizing, was ik dit keer de volledige inboedel aan het verhuizen. Momenteel zit ik tussen de opgestapelde dozen. Normaal gaat men ervan uit dat de vrouw des huizes de meeste spullen heeft, vergeet het maar in dit huishouden.
DE NZXT H400i Wit/Zwart mocht nieuw in de productverpakking mee verhuizen. Ergens ben ik in een gat terecht gekomen, opgezogen naar een andere dimensie. In deze dimensie ben ik vooral zoekende naar tijd voor mij toch wel uit de hand gelopen hobby. Alsnog doe ik het met veel liefde. Even terugkomend bij het onderwerp van deze lap met tekst: de NZXT H400i. Verkrijgbaar in vier smaken: Zwart/Zwart (say what?), Zwart/Blauw, Zwart/Rood en Zwart wit. Wat mij betreft heb ik de tofste kleur in handen, mijn voorliefde voor niet zwarte behuizingen is iets wat meespeelt. De NZXT H400i is het tussenmaatje, er is namelijk nog een kleiner maatje, de NZXT H200i voor een Mini-ITX build en de forse broer, de NZXT H700i voor ATX genot. Overigens gaan hier ook E-ATX moederborden in. De volledige Hx00i line-up bestaat uit de eerdere genoemde kleurvarianten. Verdere features bespreken we in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de NZXT H400i 135 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De H400i maakt gebruik van de NZXT Cam software. Dit is software om je PC te beheren, wat tevens overige hardware, denk hierbij aan de Kraken waterkoeling line-up en case De software biedt ondersteuning voor het instellen van je RGB-verlichting, ook is er gedacht aan de integratie van Hue+ LED. Meer over de Cam software lees je dadelijk nog.
De H400i is 417 mm hoog, 210 mm breed en 421 mm diep met een totaalgewicht van 7,6 kilogram. Er is ondersteuning voor videokaarten tot 411 mm en CPU-koelers tot 164 mm hoog. Dit maakt het huisvesten van moderne videokaarten geen enkel probleem. Voor het formaat aan CPU-koeler is het vooraf handig om dit even te controleren, aangezien het Micro-ATX formaat wat beperking met zich mee brengt in CPU-koeler hoogte. Je kunt Micro-ATX of Mini-ITX moederbord huisvesten, vermoedelijk stop je er een Mini-ITX moederbord in, anders had je wel voor de H200i gegaan.
De behuizing heeft een glazen zijpaneel en is standaard uitgerust met drie fans. Dit zijn de Aer F (case version) 120mm fans. De Aer F fan heeft als focus optimale airflow. Deze fans zijn niet voorzien van RGB-verlichting. De H400i is uitgerust met een ingebouwde fan controller. Je kunt op deze fan controller maximaal 3 fans aansluiten. Tevens is er een LED controller aanwezig, waar je maximaal 5 AER fans op kun aansluiten of 4 Hue+ LED stips.
De behuizing is opgetrokken uit staal. De volledige uitrustig van de H400i richt zich op het showcasen van je hardware, met een likje RGB-verlichting. Dit uit zich in het zijpaneel van gehard glas, de kabelsleuven met afdekplaat en een PSU cover. Voldoende specificaties voor nu, laten we het beestje eens van dichterbij bekijken.
De buitenkant komt in een NZXT smaakje, wit met paars, de vaste stijl van NZXT. De verpakking is verzorgd, voorzien van productfoto’s, specificaties en features. In de verpakking vinden we twee piepschuim delen, een folie met daarin, jawel de H400i!
Accessoires komen we dadelijk tegen in de behuizing zelf. De eerste indruk van de H400i? Strak! Zelfs mijn vriendin was het hier snel over eens, een klein kastje met een minimalistische look. Kleine kastjes doen het hier altijd goed bij mijn vriendin, zodra je er ‘tje’ achter kan zetten, heeft het vaak een hoog schattigheidsgehalte. De zwart met witte combinatie is mijn persoonlijke favoriet. Op de zijkant van de behuizing vinden we gehard glas, voorzien van vier duimschroeven. De H400i heeft qua uiterlijk een vergelijkbare uitstraling als de H700i en H200i. Het formaat van je moederbord is hier vooral bepalend. Het strakke uiterlijk vormt zich door de strakke lijnen, geen ronde vormen en het ééndelige ontwerp. We vinden dan ook geen onderbrekingen of ‘opbouw’ delen op de zijpanelen, het boven paneel en front paneel. Eerst even wat foto’s.
Op het front paneel vinden we subtiel het NZXT woordmerk. De pootjes zijn van de behuizing te verwijderen, mocht je de H400i lager aan de grond willen hebben. De pootjes komen de airflow vanaf de onderzijde ten goede, hier kan de voeding verse lucht aantrekken, waar ook nog nagedacht is over een stoffilter. Op de randen bij het front paneel vinden we mesh, deze zijn aangebracht voor de airflow vanaf de voorzijde. De front fans kunnen op deze wijze verse lucht aantrekken, aangezien het volledige front paneel gesloten is.
Op het boven paneel zit het front I/O, uitgerust met een power knop, twee USB 3.0 poorten, een microfoon- en headset lijningang en een activiteit lampje. Rondom de power knop zit RGB-verlichting. We komen op het bovenpaneel een stof filter tegen, bevestigd met een magnetenstrip. Je kunt deze eenvoudig schoonmaken en terugplaatsen.
De achterzijde is in het zwart uitgevoerd. Het frame van de H400i is volledig zwart, aanvullende losse onderdelen (zijpaneel, front paneel en overige onderdelen) zijn in het wit gevoerd, de basis is dus eigenlijk zwart. Er is ruimte voor een I/O schild, een 120 mm of 140 mm fan. Uiteraard kun je hier ook een 120 mm AIO plaatsen. Verder vinden we vier uitsparingen voor PCI insteekkaarten en een uitsparing voor de voeding. Je kunt het opzetstuk voor de voeding met vier duimschroeven losdraaien, waarna je deze in één geheel in de kast kunt schuiven. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om in een Micro-ATX behuizing te werken. Overigens is het ook een fijne toevoeging bij ATX behuizingen, het geeft wat extra gemak. Onderop zit een verwijderbare stoffilter.
Gehard glas is niet meer weg te denken. Het midden- naar high end segment is steeds vaker voorzien van deze panelen, waar goedkopere kastjes vaak voor een acryl (plexi) oplossing gaan. Voordelen zijn onderhoud en geen kleine haarkrasjes, die uiteindelijk goed opvallen met RGB-verlichting, bij de H400i is is het geen enkel probleem. Nog even wat foto’s voordat we verder gaan met de binnenkant.
Als afsluiter van het vorige hoofdstuk zag je het zijpaneel van gehard glas. Dit geeft ons toegang tot de binnenzijde. Als eerste komen we het doosje met accessoires tegen. Voor een Micro-ATX behuizing in dit prijssegement heb ik nettere manieren gezien om accessoires te verpakken. NZXT levert alles in een kartonnendoosje met plastic zakjes. Phanteks en Cooler Master leverde in het verleden kunststof doosjes mee. NZXT levert een gevisualiseerde handleiding, diverse schroefjes en tay-rips. Voor wat RGB-plezier komen we één RGB-strip tegen met een RGB 4-pin connector. NZXT heeft nu standaard één RGB LED-strip in de bovenzijde van de behuizing geplaatst.
Wederom gaat de H400i voor een strakke look. Binnenin vinden we veel details die netjes worden weggewerkt. Zo vinden we een witte beugel in de kast, deze loopt van boven tot onder en verbergt de kabelroute. Zo valt zelfs de 24-pin (ATX-connector) goed weg. In de praktijk ben ik er zelf achtergekomen dat dit nog fijner is dan grote kabel uitsparingen. In de H400i kun je een Micro-ATX of Mini-ITX moederbord kwijt, de afstandbusjes zijn vooraf geinstalleerd. Tevens vinden we als inhoud de drie Aer F (case version) 120mm fans, waarvan één aan de achterzijde en twee aan de voorzijde. Naast de witte beugel om kabels te verbergen, zit één SSD bay. Je kunt deze bay eenvoudig verwijderen, SSD erin schroeven en weer installeren. De SATA-kabel en SATA-voedingskabel worden netjes afgedekt door de witte beugel.
Het front panel trek je zo van de behuizing af, waar zich nog een groot stoffilter aan vasthoudt. Je klikt deze eenvoudig van elkaar af. Het verwijderen van het front panel geeft je toegang tot de geïnstalleerde fans, deze kun je makkelijk verwisselen, de kabels beheren en alles zo clean mogelijk verwerken.
Dat brengt ons bij de tegenovergestelde zijde. Bij het ontwerp van het zijpaneel is al nagedacht over een stukje kabelmanagement. Het paneel klemt zich namelijk niet vast in de behuizingsrand, maar aan de buitenzijde. Dit valt optisch niet op, maar geeft wel veel gemak als het om kabels verwerken gaat, hierdoor zullen kabels rondom de randen geen obstakel vormen. Achter het paneel vinden we kabel sleuven, gemaakt van kunststof. Dit zijn kleine kanaaltjes, waar je diverse kabels kunt opsplitsen. Mijn ervaring is erg positief. Je kunt namelijk ook kabels wat beter sorteren, wat met veel fan kabels erg fijn is.
Verder komen we nog een fan controller tegen, deze kun je aansluiten met een USB 2.0 connector om parameters vanaf het moederbord uit te lezen. De voor geïnstalleerde RGB LED-strip is hierop ook aangesloten, net als de drie meegeleverde fans. De fan controller is aan te sturen met de CAM software. Voeding verkrijgt de fan controller (multi-controller) door één SATA-aansluiting. Aan de achterzijde bevinden zich nog twee SSD trays en voldoende ruimte voor een ATX voeding. Tijdens het volgende hoofdstuk krijg je een beter idee hoe alles samenkomt.
Het leukste moment van een behuizing review: het inbouwen! Hier krijg je een goed idee van het eindresultaat. Waar ik mezelf ook nog steeds confronteer met beginnersfouten. Iets met een CPU_Power connector achteraf aansluiten, wanneer alles al in de behuizing zit, zucht… Maar goed! We blijven positief en gaan door. De eerste stap was het uitvogelen van benodigde kabels op de voeding. Met een Micro-ATX behuizing ga ik hier altijd wat bewuster mee om. Ik tel even de aantal SATA-aansluitingen, gevolgd door een dubbele check voor de CPU_Power connector, soms heb je net wat meer voeding nodig, afhankelijk van het moederbord. In de praktijk zal met je met de H400i altijd wel voldoende hebben met één enkele 8-pin CPU_Power connector, de Micro-ATX bordjes vragen altijd wat minder. Ik heb de witte beugel laten zitten tijdens het bouwen, deze is ook te verwijderen mocht je dit handiger vinden. Na het plaatsen van de voeding heb ik één SSD op zijn plaats geschroefd, de aansluitingen worden netjes bedekt door de witte beugel.
Het sorteren van de kabels is een genot met de H400i. De kabel sleuven zijn een meerwaarde, ook de uitsparing in het midden voor de dikkere ATX-connector is een geschenk. Geen gezeur met een kronkelende kabel achter het zijpaneel, gewoon netjes op zijn plaats. Met een kleine tijdsinvestering kun je al snel het volgende resultaat bereiken:
Nu alle kabels zijn gesorteerd, mag de H400i op zijn zij voor het moederbord, gevolgd door het aansluiten van de diverse kabels, afkomstig van het moederbord, front I/O en de fan controller. Duw alles op je gemakje vast, nu je er nog bij kan, met een videokaart op zijn plaats zal je ruimte te kort komen. Na het installeren van het moederbord en de processor is het tijd om de gekozen AIO set te installeren. Het gaat hier om een 120 mm variant, ik heb de voor geïnstalleerde fan verwijderd, waarna ik deze op zijn plek heb geschroefd, uiteraard met RGB, what else?
De videokaart moest ik diagonaal inbrengen, dit klinkt een beetje fout… Echter, is het wel de waarheid. Met de twee fans aan de voorzijde en een GTX 1080 (29,7 cm), moet je deze schuin/diagonaal in de behuizing laten uitkomen, waarna je de connectors (DVI, HDMI) op de videokaart door de uitsparing van de behuizing laat komen. Je kunt vervolgens de videokaart laten zakken, en deze in het PCI-e slot aanduwen. Zo kun je zonder de twee fans te moeten demonteren gewoon een full-size videokaart plaatsen. Waarna je al snel bij iets komt dat je het eindresultaat mag gaan noemen.
De duimschroeven voor een PCI-e insteekkaart draai je aan de buitenzijde van de behuizing vast. Je hoeft dus niet in de behuizing te kloten met een schroevendraaier, pluspunt! Je kunt het op de onderstaande foto wat beter zien. Zijpaneel erop en genieten maar!
In de Kraken X72 software had ik het al eerder even over de NZXT CAM software. Met deze software kun je diverse parameters beheren, zoals RGB-verlichting, pomp- en fan snelheden, profielen aanmaken, overklokken en basisgegevens verkrijgen, denk hierbij aan temperaturen en snelheden. De software heeft veel te bieden, overigens is de H400i gewoon prima compatible, maar levert het in mijn beleving niet direct een ‘enorme meerwaarde’. Pas als je een Kraken combineert gaat het interessanter worden, waar je wederom ook geconfronteerd wordt met diverse RGB programma’s. Zo blijft mijn videokaart afhankelijk ven de AURA software. Daarbij is de NZXT vrij zwaar in vergelijking met soortgelijke programma’s, de meerwaarde daarvan zijn wel veel mogelijkheden. Hieronder nog een paar foto’s van het werkende systeem, uiteraard aangestuurd met de NZXT CAM software (en twee aparte programma’s voor de AIO-set en videokaart).
De NZXT H400i, het Micro-ATX tussenmaatje. Hoe bevalt deze behuizing in de praktijk? De eerste kennismaking is uitermate positief. Het ontwerp, de afwerking en het totaalplaatje maken de H400i een pracht kast. De Zwart/Witte uitvoering is in mijn optiek de lekkerste kleurcombinatie. Nu oogt Zwart/Rood ook wel erg tof, alleen bepaald dit alweer deels de koers van het kleurenthema van je build. Voor een prijs van rond de 135 euro is het geen goedkopere Micro-ATX behuizing, kan de H400i het waar maken?
In opvolging van het verhuizing avontuur, uitgebreid besproken in de inleiding, kwam ik tot de conclusie dat ik totaal geen Micro-ATX moederborden had liggen. Ook het graven in verhuisdozen bracht weinig tot geen succes. Dacht ik eindelijk zover te zijn… zucht. Na de aanschaf van een nieuwe Micro-ATX moederbord kon het avontuur dan eindelijk beginnen. De selectie aan Micro-ATX moederborden viel mij wat tegen, vooral voor de nieuwe generaties aan processoren. Met een ATX behuizing doet dit probleem zich niet zo snel voort; een overvloed aan keuze!
De H400i is een strakke verschijning, mooi lijnen zonder weinig ronde vormen. Hou je van symmetrisch, dan is de H400i een goede keuze. Tevens heeft de H400i veel features en voldoet het aan de moderne eis. Er is op beide fronten, het exterieur en interieur goed nagedacht, wat je tijdens het gehele bouwproces ervaart. Kabelmanagement waar je vroeger menig tay-rip strak trok, is nu eigenlijk helemaal niet meer van toepassing. De kabel sleuven in het kabel compartiment bieden gemak en zijn een soort van sorteervakjes. Je kunt alle smalle en kleinere connector links laten lopen, waar je de dikkere kabels vanaf de voeding rechts laat verlopen. Mocht je het een keer willen los halen, of iets verwisselen, dan biedt het echt op deze wijze een voordeel. Je duwt de kabels netjes op hun plaats, paneel erop… eigenlijk heb je totaal geen omkijken.
Ook in het tegenovergestelde compartiment voor de hardware is alles prima op orde. De witte beugel bedekt vrijwel alle kabels richting het moederbord, waardoor een schone look snel gerealiseerd is. Verder is de ruimte in dit gedeelte ruimschoots voldoende voor een Micro-ATX behuizing. Je moederbord plaatsen, een AIO-set en grotere videokaart, het is geen enkel probleem voor de H400i. Panelen verwijderen van de behuizing, fans verwisselen en stoffilters schoonmaken, allemaal een fluitje van een cent. Hier laat NZXT écht zien dat ze willen inspelen op gebruikersgemak. Ook het zijpaneel aan de kabelzijde klik je aan de buitenzijde vast, iets wat optisch niet opvalt, maar wel het voordeel geeft dat je binnenin kabels rondom de randen kunt wegwerken, zonder dat je in het geding komt met het zijpaneel.
De ingebouwde fan controller is een fijne toevoeging. Je kunt deze eenvoudig combineren met instellingen vanaf het moederbord, maar ook via de NZXT CAM software. Deze software zit bomvol met features, mogelijk features die je ook niet zult gebruiken. Voor het beheren van fans is het een wenselijke toevoeging. Wel is het enkel met de H400i wat karig. Pas wanneer je er een Kraken bijplaatst, komt het CAM ecosysteem mooier samen.
Elegant met een goud randje. Dat is de NZXT H400i. De prijs van 135 euro is in mijn ogen wel gerechtvaardigd, gezien de features en bouwkwaliteit. Niet te vergeten dat er standaard drie 120 mm fans worden meegeleverd en twee RGB LED-strips. Met de fan controller en alle kabelmanagement opties, is de H400i bij zijn tijd. Je zult met plezier je nieuwe build in elkaar schroeven, iets waar ik tijdens deze review écht van genoten heb. Ik heb de computer gewoon compleet gemaakt op de balkon tafel in het zonnetje. De NZXT Cam software is wat mij betreft niet de ‘USP’ van de H400i, het klinkt leuk, maar leuker zijn de praktische zaken van deze behuizing. Van buiten tot binnen doordacht!