Review: EVGA Z20
Links; Navigatie;De Z20 is het hoogtepunt van de nieuwe toetsenbordenlijn van EVGA. Ook de Z20 is, net als de EVGA Z15, standaard leverbaar met twee switch-opties. Eén van de grote verschillen tussen de Z15 de Z20 is het type switches. Zo bezit de Z15 de Kailh speed switches en deze Z20 is uitgerust met de Light Strike LK Optical Mechanical switches. De twee opties voor deze switches zijn linear en clicky; het bord dat we hier bekijken is (gelukkig) de lineaire variant.
Verder is de Z20 afgeladen met features die dit bord uitermate geschikt moeten maken voor serieuze gamers. Deze features zijn onder andere een toegewijde ‘game mode’-toets, vijf macrotoetsen en een luxueus uitgevoerde polssteun. In de komende hoofdstukken zullen al deze functies en meer uitgebreid aan bod komen.
Met een adviesprijs van $ 174,99, oftewel € 148 euro,-. Echter is dit bord meer dan de helft duurder dan de kleine broer, de Z15. Hopelijk kunnen we aan het eind van deze review bepalen of de extra prijs ook evenredig veel meerwaarde biedt.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | EVGA Z20 |
---|---|
Key Specs | |
Switches | Light Strike LK Optical Mechanical switches |
Durability | 100 million keypresses |
Actuation distance | 1,5 mm |
Actuation force | 45 g |
Total travel distance | 3,0 mm |
Connection Type | USB 2.0 |
Keyboard Polling Rate | 4000 Hz |
Indicator LED | 4 |
Dimensions | |
Width | 5.94 in / 151 mm |
Length | 17.52 in / 445 mm |
Height | 1.48 in / 37.5 mm |
Weight | 3.06 lbs |
Accessories | |
TOF Proximity Range Sensor Dedicated Macro keys, Volume Scroll Wheel, and Multimedia Keys Premium Magnetic Palm rest USB 2.0 and Audio Passthrough | |
Key features | |
Real 4K report rate Light Strike LK Optcial Mechanical switches Volume scroll wheel with aluminum design Dedicated Media control 9 Profile Onboard memory N Key Rollover Braided USB cable Customizable lighting effect TOF proximity range sensor Left and Right Side RGB Light Bars |
De EVGA Z20 is een full-size toetsenbord. Naast de gebruikelijke full-size layout beschikt de Z20 over vijf macrotoetsen en een ‘game mode’-button die links naast de normale toetsen zitten. Hierdoor is de EVGA Z20 een extra breed toetsenbord. Deze macrotoetsen zijn via de software makkelijk in te stellen en kunnen per profiel in het bord een andere functie krijgen. In de software kan ook aangepast worden welke toetsen of toetscombi’s uitgeschakeld worden in de gaming mode.
Het bord is evenals de Z15 uitgevoerd met een topplaat van geborsteld aluminium, met hierin verzonken de Light Strike LK Optical Mechanical switches. Aan de zijkanten van het bord bevinden zich zowel links als rechts twee ledstrips in de rand.
De Z20 beschikt niet over hot-swappable switches zoals de Z15 maar is gelukkig wel leverbaar met twee switch-opties. De optisch mechanische switches in dit bord zorgen voor een zeer lage actuatie-afstand van 1,5 mm en een benodigde, lichte actuatiekracht van maar 45 g.
Uiteraard beschikt de Z20 ook over toegewijde mediatoetesen. Hiervan zitten er vier rechtsboven het numerieke gedeelte van de plank. Ook zit hier het volumewiel ingebouwd in de rand van het bord. Ook bevinden zich in dit bord passthrough voor een audiojack en USB (2.0).
De EVGA Z20 komt aan in een stevige zwarte doos, in een full-color kartonnen sleeve. Op de sleeve staat voorop een grote kleurenfoto van de Z20 in vol RGB-ornaat. Achterop de sleeve vinden we een lijst met specs en features van dit bord. Als we de doos van de Z20 openen, worden we begroet door een plastic hoes die het bord afdekt. Hier zien we gelijk al dat alles aan dit toetsenbord luxueuzer is uitgevoerd dan bij de EVGA Z15. Onder het toetsenbord vinden we de polssteun en een zakje met de extra keycaps en keycap puller.
Als we de Z20 uit de doos halen, valt als eerste gelijk op dat de bekabeling van dit bord erg zwaar is uitgevoerd. Dit is wel te verklaren als we aan het einde kijken naar de dubbele USB-aansluiting en daarnaast nog een 3,5mm-aux-aansluiting. De afwerking van de stekkers is overigens erg netjes.
Verder valt op dat de polssteun wederom uitgevoerd is met maar liefst negen anti-slip pads. Het verschil met de polssteun van de Z15 is dat deze polssteun is uitgevoerd met een vulling van foam, waardoor deze veel zachter is dan de enkel met leer beklede polssteun van de Z15. Ook zien we hier nog de meegeleverde quick guide en de extra keycaps en keycap-puller.
Als we naar de onderzijde van het toetsenbord kijken, dan valt gelijk weer op hoeveel aandacht EVGA aan haar producten besteed. Opvallend zijn vooral de extra stevig uitgevoerde pootjes en de in ruime mate aanwezige anti-slip pads.
Als we de voorkant van de Z20 weer bekijken zien we een paar opvallende features. Zo zien we aan de linkerkant de toegewijde macrotoetsen en de gamingtoets. Ook kunnen we op deze foto de extra ledstrips zien die zich aan beide zijden van het toetsenbord bevinden. Als laatste opvallende feature zien we onder de rechter Alt-toets de TOF-sensor (time of flight).
De branding op de Z20 is net als bij de Z15 zeer opvallend; naar mijn mening had dit er beter uitgezien als dit ook in aluminium was uitgevoerd. Als we naar de andere twee foto’s hieronder kijken, zijn daar de twee standen van de pootjes te zien. Het hoogteverschil tussen de hoge en de lage stand is overduidelijk. Op deze foto’s is ook de passthrough voor de 3,5mm-aux-ingang te zien.
Aan de bovenzijde van de Z20 bevindt zich de passthrough voor USB. Dit is een USB 2.0-ingang die erg handig kan zijn voor iedereen die geen USB-dock op zijn of haar bureau heeft staan.
Als laatste kijken we hier naar de lay-out van de EVGA Z20. Op de bovenste foto zijn de toegewijde gaming mode-toets en de macrotoetsen te zien. Laatstgenoemden zijn, net als de WASD-toetsen, uitgevoerd met de zogenaamde ‘4D bump keycaps’. Deze keycaps hebben een extra profiel bovenop de keycap om het makkelijk te maken ze blind te vinden tijdens het werken of gamen. Voor de macrotoetsen en de WASD-toetsen zijn ook keycaps meegeleverd die dit extra profiel niet bezitten.
De Light Strike LK Optical Mechanical switches die in dit bord zitten hebben de kenmerkende Cherry-style stems. De RGB-verlichting per-toets bevindt zich aan de bovenkant van de switches. De toetsen 1 tot en met 9 hebben als alternatieve functie het wisselen tussen de negen instelbare profielen. In combinatie met de FN-toets kan hiermee gewisseld worden van profiel.
Aan de rechterkant van het toetsenbord zien we als eerste de pijltjestoetsen. Die hebben als alternatieve functie het wisselen tussen RGB-modi en het instellen van de helderheid van de RGB-verlichting. Ook dit in combinatie met de FN-toets. Boven de pijltjestoetsen zijn de vier lampjes zichtbaar; deze geven de verschillende locks aan en of de gamingmodus aan staat.
Als laatste zien we hier helemaal bovenaan de mediatoetsen en het mediawiel. De mediatoetsen liggen verzonken in het toetenbord en zijn, samen met de gaming mode-toets, de enige toetsen waar niet de keycap van verwijderd kan worden.
De software van EVGA is te downloaden via de website van de fabrikant en gaat door het leven als EVGA Unleash RGB. Deze naam suggereert dat de focus van de software puur op de RGB-functionaliteit ligt, maar dat is zeker niet waar. De software is erg uitgebreid en zeer duidelijk qua lay-out. Rechts in het scherm is de lijst met profielen te zien en onderin tabbladen voor de verschillende functies die in te stellen zijn per profiel. Helemaal bovenin kan je selecteren welk EVGA-product je wil instellen, want deze software werkt voor zowel de muizen als toetsenborden van EVGA.
In de software kunnen alle functies van de EVGA Z20 ingesteld worden. Zo kan de RGB-verlichting natuurlijk per profiel worden ingesteld, kunnen sneltoetsen worden ingesteld via het key-assignment tabblad en kunnen macro’s worden opgenomen.
De overige functies verdienen echter iets meer aandacht. Zo kan in het eerste tabblad van de software de TOF-sensor helemaal worden ingesteld per profiel. De afstand waarop de sensor werkt kan worden ingesteld, evenals de wijze en snelheid waarmee het toetsenbord weer aan gaat als de sensor weer iets voor zich registreert. Ook kan zelfs ingesteld worden dat de hele computer wordt vergrendeld of afgesloten als de TOF sensor niks meer voor zich ziet. Voor het weer aanspringen van het toetsenbord zitten enkele nieuwe RGB-modi in het bord, die afspelen als de gebruiker weer plaatsneemt voor de plank.
In het General Settings-tabblad kan de game mode helemaal gecustomized worden. Zo kan je instellen welke toetsen of combi’s uitgeschakeld zijn als de gamingmodus is ingeschakeld. Ook kan in dit scherm de report-rate (polling rate) van het toetsenbord worden ingesteld; hierin is te kiezen tussen 1000, 2000 of 4000 Hz. Deze polling rate is uiteraard ook per profiel in te stellen, zodat je geen instellingen hoeft te wijzigen tussen verschillende programma’s of games. Niet iedere game (of Windows) gaat namelijk goed om met polling rates boven 1000 Hz.
Het blijft in deze software wel belangrijk om ieder profiel op te slaan alvorens de instellingen van een ander profiel te wijzigen, want anders gaan de gemaakte veranderingen verloren. Hier had ik graag een centrale knop te zien om alles in één keer op te slaan of een bevestiging alvorens je naar een ander profiel gaat om aan te passen.
In dit gedeelte van de review kijken we naar verschillende aspecten van het bord in het dagelijkse gebruik. We kijken naar de eigenschappen van de keycaps en de switches, het algemene gebruiksgemak en comfort van het bord en natuurlijk naar de opties van de RGB-verlichting.
Switches en keycaps
De switches in de EVGA Z20 zijn de Light Strike LK Optical Mechanical switches. Mechanisch-optische switches behoren tot de snelste switches die voor toetsenborden te verkrijgen zijn. Het actuatiepunt van deze switches ligt iets verder dan bij bijvoorbeeld de Kailh speed silver switches in de Z15: namelijk op 1,5 mm in plaats van 1,1 mm. De totale ’travel distance’ van deze switches is wel lager, namelijk 3 mm. Ook de actuatiekracht is iets lager van deze switches: slechts 45 g. In de praktijk betekent dit dat de toetsaanslag van de Z20 naar mijn ervaring iets sneller is dan bij de Z15.
De keycaps van de Z20 zijn evenals bij de EVGA Z15 ABS-keycaps. Deze zijn dus minder bestand tegen vlekken en schoonmaakmiddelen als PBT-keycaps. De Light Strike LK Optical Mechanical switches hebben echter de standaard Cherry-kruis, waardoor het zeer gemakkelijk is om nieuwe/custom keycaps voor deze plank te bestellen. Alleen de macrotoetsen zijn niet zomaar te vervangen, omdat deze niet in de standaard key-set zitten.
Al met al bevallen de high-profile keycaps van de Z20 mij prima; ik ben vooral fan van het lettertype dat EVGA voor haar toetsenborden gebruikt. Ook ben ik te spreken over de meegeleverde ‘4D bump keycaps’ voor de WASD en macrotoetsen. Deze maken het makkelijker om de juiste toetsen te vinden zonder naar het bord te hoeven kijken. Voor blind typen zijn ze echter minder fijn, omdat de kleine markeringen op de F en J-toetsen een beetje wegvallen bij het grove profiel op deze keycaps. Ze zijn gelukkig snel verwisseld als er langdurig getypt moet worden.
Comfort en gebruiksgemak
De grootste upgrade in comfort in de Z20 is de luxueuzer uitgevoerde polssteun. Dit in tegenstelling tot de vrij harde polssteun van de Z15, want de Z20 heeft een polssteun gevuld met foam die zacht doch stevig is en de pols comfortabel ondersteunt. Ook bij de Z20 is de polssteun uitgerust met grote anti-slip pads, waardoor deze, ook als de steun niet aan het bord vast zit, erg stabiel blijft liggen.
De TOF-sensor (time of flight) op het bord is een super leuke toevoeging aan het bord die ervoor zorgt dat niet hele dagen de RGB-verlichting van je toetsenbord blijft branden. Het enige nadeel hieraan is dat het enkel werkt als je stoel niet voor je bureau blijft staan als je niet voor de pc zit. Ikzelf heb mijn pc in de woonkamer staan en schuif altijd mijn stoel aan om meer ruimte in de kamer te hebben. Hier reageert de TOF-sensor ook op en daardoor blijft het bord alsnog verlicht.
Minpuntje blijft voor mij toch de diepe ligging van de mediatoetsen, net zoals bij de Z15. Bij het gebruiken van de die toetsen komt het soms voor dat je de bovenste numerieke toetsen indrukt. Zeker als je wat meer achterover in je stoel zit tijdens het gebruik van je computer.
RGB-verlichting
De EVGA Z20 heeft naast de RGB verlichting per-toets ook nog twee ledstrips aan beide zijkanten van het bord. De opties voor de RGB-verlichting zijn uitgebreider dan bij de Z15. Naast de hierin voorkomende RGB-modi zijn er extra modi toegevoegd voor het opstarten van het bord als de TOF-sensor benaderd wordt. Deze extra modi zijn ook te gebruiken als gewone profielmodus. Het aantal voorgeprogrammeerde RGB-modi komt hiermee op veertien stuks uit.
Daarnaast is het met de software mogelijk om zelf een RGB-modus te creëren, door de beschikbare modi door elkaar heen te gebruiken. Doordat de snelheid en intensiteit van de verlichting per profiel eenvoudig aan te passen valt, is het mogelijk om voor elke setting of mood de perfecte RGB-modus in te stellen.
Als we alle aspecten van de EVGA Z20 bekijken, ben ik over het algemeen zeer tevreden met dit toetsenbord. Ik blijf een grote fan van de superieure stabiliteit van de EVGA-toetsenborden, dankzij het grote aantal anti-slip pads en de groot uitgevoerde pootjes.
Ik ben ook zeer content met de Light Strike LK Optical Mechanical switches. Deze switches zijn prettig in het gebruik door de lage actuatiekracht en het relatief hoge actuatiepunt. Doordat de totale travel distance van deze switches niet zo groot is, heeft dit bord ook voor de stevigere typisten onder ons een lichte en snelle type-ervaring. De toegewijde gaming mode-toets kan ik ook waarderen en ik zou ook niet meer zonder de mediatoetsen kunnen, al vind ik dat deze wel wat laag in het bord liggen. De macrotoetsen zijn voor mij persoonlijk geen uitzondelijke toevoeging, omdat ik geen games speel of programma’s gebruik waarvoor ik macro’s handig acht. Maar na wat navraag gedaan te hebben, zijn er zeker wel mensen die gebruik kunnen maken van dergelijke toetsen voor zowel gaming als zakelijk gebruik.
De software van EVGA is verder compleet te noemen, overzichtelijk en zelfs voor mij, als relatieve leek, goed te begrijpen. Alle opties die ik wil gebruiken, zijn eenvoudig in te stellen en ook weer te resetten. Verder is ook het uiterlijk van de EVGA Z20 super; het geborstelde aluminium zorgt voor een luxueuze en stoere uitstraling. Ook ben ik een fan van het lettertype dat EVGA gebruikt op de toetsenborden; dit draagt bij aan de stoere look van het bord. Ook de meegeleverde polssteun is mooi uitgevoerd met de zachte vulling en leren afwerking.
Opvolgend is de TOF-sensor een leuke toevoeging aan het toetsenbord en kan deze handig zijn voor bijvoorbeeld kantoorgebruik of gebruik in openbare ruimtes. Dit omdat het de optie geeft automatisch de pc te locken of in slaapstand te zetten als de sensor niks meer waarneemt. Als je echter, net als ikzelf, je pc op een plek hebt staan met weinig ruimte, en je hierom altijd je stoel aanschuift als je niet voor de pc zit, heeft de sensor geen nut, omdat deze dan de stoel waarneemt en aan blijft staan.
De conclusie is dat de EVGA Z20 een compleet uitgerust toetsenbord is dat overloopt van de features. De luxueuze afwerking en de vele opties zullen erin resulteren dat dit bord bij veel mensen wel in de smaak valt. Met een huidige prijs van rond de € 150,- euro verwacht ik niet dat ikzelf voor deze versie zou gaan. In plaats daarvan zou ik kiezen voor de goedkopere Z15, maar dat is hoofdzakelijk omdat de extra functies van dit toetsenbord voor mij persoonlijk geen meerwaarde hebben. Voor een ieder die deze functies wel zou gebruiken, is het een puike plank met boordevol opties dat op geen enkel bureau zal misstaan.