Review: ASUS ROG Ryujin II 360
Links; Navigatie;De ASUS ROG Ryujin II 360 is de opvolger van de voormalige Ryujin 360. De waterkoeler (AIO) maakt vooral een visuele upgrade, met een 3,5″ lcd-scherm bovenop de pompbehuizing. Ook maakt de waterkoeler een upgrade naar een zevende generatie Asetek-pomp.
Wederom zien we de solide Noctua NF-F12 industrialPPC-fans terug, met een minimale snelheid van 450 RPM, oplopend tot maximaal 2000 RPM. De waterkoeler biedt ondersteuning voor Intel’s modernste platform: LGA1200, evenals 115X, 1366, 2011, 2011v3 en 2066. Voor AMD geldt ondersteuning voor AM4 en TR4. De ASUS ROG Ryujin II 360 heeft een adviesprijs van € 329,90.
Een overzicht van de specificaties:
In de basis valt de ROG Ryujin II 360 op met zijn 3,5″ Full Color lcd-scherm. Afbeeldingen, informatie en parameters zijn hierop af te lezen. Ten opzichte van de originele Ryujin is het 3,5″ scherm een flinke upgrade. Dankzij de lcd-techniek zijn de visualisaties opvallender en spatten deze daadwerkelijk van je “CPU" af; een stuk uitbundiger dan de originele uiting.
Wederom keren de tubes van 380 mm terug met een sleeve. De radiator is vervaardigd van aluminium en in het zwart afgewerkt; nu wel met een ROG-logo op de radiator. De zevende generatie Asetek-pomp is nieuw, waar de originele ROG Ryujin 360 gebruikmaakte van de zesde generatie. De nieuwe pomp kwam ik onlangs nog tegen op de Phanteks Glacier One 360MP.
De drie Noctua NF-F12 industrialPPC-fans keren ook terug en wederom is er een geïntegreerde fan voor de VRM’s. Opvallende toevoeging is de AIO-fan-controller, want deze biedt een aansluiting voor de pomp, vier PWM-aansluitingen én vier ARGB-aansluitingen. Het volledige feest aan hardware is aan te sturen met de ROG Armoury Crate-software. Standaard levert ASUS de ROG Ryujin II 360 met zes jaar fabrieksgarantie.
De ROG Ryujin II 360 komt in een degelijke verpakking, vergelijkbaar aan dat van de originele ROG Ryujin 360. Inhoud bestaat uit een verzameling aan accessoires, waaronder een handleiding, een ROG-stickervel, de montage accessoires, de drie Noctua NF-F12 industrialPPC fans en de AIO-fan-controller.
Laat ik van start gaan met de AIO-fan-controller, dit is het basisstation die vereist is voor een juiste werking van de ROG Ryujin II 360. De pomp is namelijk afhankelijk van de AIO-fan-controller en is verbonden middels een Micro USB-aansluiting. De AIO-fan-controller verlangt voeding middels een enkele SATA-aansluiting. Synchroniseren van ARGB-verlichting kan middels de ARGB-in-poort. Aanvullend zijn er ook nog eens vier PWM én vier ARGB-aansluitingen.
De drie Noctua NF-F12 industrialPPC fans zijn gewoon oerdegelijk. Heerlijk om dit in combinatie met een ROG-product te zien - waar ik ROG in de keuze van Noctua fans geen ongelijk in kan geven.
De montage accessoires bestaan uit onderdelen voor het Intel en AMD-platform. Montage van de bracket op de pompbehuizing is overigens volledig toolless, er zijn twee brackets voor de reeds genoemde merken. De meegeleverde backplate is voor Intel-montage, waar AMD-gebruikers gebruik kunnen maken van de standaard AMD-backplate.
Hoog tijd voor de ROG Ryujin II 360. Esthetisch oogt de AIO-koeler solide. Nu is het doorgaans wel de standaard radiator van aluminium, die op zijn beurt netjes afgewerkt is in het zwart. De coating is goed dekkend. Op de rand van de radiator is het ROG-woordmerk terug te vinden.
Standaard levert ASUS de ROG Ryujin II 360 met koelpasta. Voor het testen is deze vooraf verwijderd en vervangen door de Noctua NT-H1-koelpasta. Overigens voelt de ROG Ryujin 360 pompbehuizing minder bulky aan dan die van de originele ROG Ryujin 360. Het LCD-scherm is zowel in een horizontale als verticale montage te gebruiken, evenals de oriëntatie wanneer het scherm ingeschakeld is. Je kan dit in de software wijzigen.
Het hoofdstuk montage is door de hectiek op het kantoor van builds en test benches die in- en uit elkaar vliegen wat anders dan normaal. De ASUS ROG Ryujin II 360 is getest op de MSI MEG Z590 Godlike. Door wijzigingen en diverse builds zat de waterkoeler inmiddels alweer in een ander systeem, en was de MSI MEG Z590 Godlike weer bezet. Het klinkt bijna als een luxe probleem; maar goed. Foto’s zijn gemaakt in combinatie met de ASUS ROG Maximus XIII Hero, een moederbord waar deze waterkoeler wel op thuis hoort.
Montage op het Intel-platform is eenvoudig. Je plaats de meegeleverde backplate, draait de afstandsbusjes vast en plaatst de pompbehuizing. Nu is het enkel nog de grote duimschroeven aandraaien - een slagje extra met de schroevendraaier en klaar. Zo eenvoudig kan het zijn. Het resultaat in de behuizing:
Besturing gaat middels de ROG Armoury Crate-software. Middels de aangesloten USB-aansluiting afkomstig van de pompbehuizing op het moederbord - synchroniseert en deelt de ROG Ryujin II 360 zijn gegevens. Overigens geldt dit voor alle ASUS hardware, zowel interne als extern (randapparatuur); alles komt samen in ROG Armoury Crate.
De landingspagina van de ROG Ryujin II 360 bestaat uit het instellen van bewegende afbeeldingen, het instellen van parameters in de vorm van systeeminformatie. Het is mogelijk om GIF-bestanden (bestanden) tot maximaal 16 MB te uploaden. Je kan op deze wijze op een speelse manier je ROG Ryujin II 360 naar eigen meme-smaak instellen. Je kan op één overzicht meerdere systeeminformatie stromen laten zien; handig voor een beter totaaloverzicht.
Voor het tunen van de VRM-fan zijn diverse presets beschikbaar, waaronder uit, stil, gemiddeld, hoog en maximaal (cycloon). Je kan de profielen wijzigen en instellen op basis van een fan-curve (profiel). Dit raad ik je overigens wel aan, om zo de VRM-fan zoveel als mogelijk op de achtergrond te houden qua geluidsproductie. Het resultaat is als volgt.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de Noctua NT-H1-koelpasta van Noctua. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench (2017 - 2020) vind je hieronder. Hetzelfde geldt voor de eerdere resultaten op onze AMD Ryzen 7 3800XT test bench (2020 - 2021). Ik zet het avontuur voort met een Intel Core i9 10900K. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder de Intel Core i9 10900K test bench anno 2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
AMD Ryzen 7 3800XT test bench resultaten (2020 - 2021)
De originele ROG Ryujin 360 zette destijds daadkrachtige prestaties neer op de AMD Ryzen 7 1700X test bench. Deze waren zeer overtuigend. Hoe presteert de ROG Ryujin II 360 op de Intel Core i9 10900K test bench? En weet de upgrade van de zevende generatie Asetek pomp veel te weeg te brengen, omwille het feit dat de ROG Ryujin II 360 hardwarematig niet zoveel verschilt van de ROG Ryujin 360.
Onder idle laat de Ryujin II 360 vergelijkbare resultaten zien als de Deepcool Castle 360EX RGB, ook een waterkoeler (AIO). Hoewel de Castle 360EX RGB geen gebruik maakt van een Asetek-pomp. Onder load op 5GHz met een Core Voltage van 1,2 V is het verschil 1,8 graden Celsius, in het voordeel van de Ryujin II 360.
Met de 5,2GHz overklok verlangt de Core Voltage met 1,32 V fors meer voltage, wat te herleiden is aan de CPU-temperatuur van de Intel Core i9 10900K. Gemiddeld schieten temperaturen 10 graden Celsius omhoog, met de nu geteste CPU-koelers, waarvan het lijstje nog summier is, hebben de waterkoelers het aanzienlijk zwaarder. Idle draait de ROG Ryujin II 360 circa 1,1 graden Celsius koeler. Waar onder load het verschil 2 graden Celsius is; redelijk in lijn met de 5GHz-resultaten. Hoewel 2 graden Celsius oogt als relatief weinig, is het in een competitieve “CPU-koeler-sector" groots, daar telt iedere graad.
Onder load draaien de Noctua NF-F12 industrialPPC circa 45 dB(A), net wat luidruchtiger dan de Deepcool Castle 360EX RGB. Het geluid heeft geen irritante high pitch, het is een subtiele doch goed hoorbare luchtstroom die door de radiator heen penetreert.
De ROG Ryujin II 360 is het nieuwe waterkoeler (AIO) vlaggenschip van ASUS. De waterkoeler vervangt de voormalige ROG Ryujin 360 met zichtbare verfijningen, zowel voor het oog als onder de technische motorkap.
Het 3,5″ Full Color lcd-scherm springt eruit. Het doet het kleine schermpje van de originele Ryujin 360 vergeten. Ik was destijds goed te spreken over deze waterkoeler (AIO), waar zelfs een minpunt aangepakt is op deze nieuwe versie: minder kabels vanaf het koelblok. De meegeleverde AIO-fan-controller biedt een Micro USB-aansluiting die zorg draagt voor de pomp. Tevens krijg je nog vier PWM én vier ARGB-aansluitingen. Je kan ervoor kiezen om de y-splitter te gebruiken voor de meegeleverde Noctua NF-F12 industrialPPC, deze zit ook in de verpakking van de ROG Ryujin 360 II. Uiteraard kan je ook kiezen voor de PWM-aansluiting op de AIO-fan-controller, kortom: extra vrijheid. Wel vereist het een extra “kastje" in je build; gelukkig kan je deze eenvoudig wegmoffelen onder de PSU-afscherming.
Terugkomend op het 3,5″ Full Color lcd-scherm: dit zal ongetwijfeld één van de grootste overwegingen zijn om te kiezen voor de ROG Ryujin II 360. Deze is middels de ROG Armoury Crate-software naar eigen wens in te stellen. Het scherm is heerlijk helder en geeft een prima vertoning; of dit nu parameters zijn of een (bewegend) plaatje. Een leuk extraatje is overigens de gratis licentie voor Aida64, eveneens te vinden in de software.
De Noctua NF-F12 industrialPPC-fans zijn een “boost" als het om algehele bouwkwaliteit gaat. Kwalitatief zit de waterkoeler (AIO) gewoon prima in elkaar. Plus- en tegelijkertijd minpunt is de VRM-fan. Initieel zonder software draait deze onder hoge toeren, wat toch wel een beetje kan doen afschrikken. Middels de ROG Armoury Crate-software is deze naar eigen wens in te stellen, waarna deze al snel te temmen is tot niet hoorbaar. Onder load komt de fan dikwijls terug, echter is hier ook naar eigen wens een hoop te tweaken.
Terugkomend op de AIO-fan-controller; wat mij betreft is het een mooie toevoeging. Vooral als ik terugblik op mijn eerdere opmerking dat de originele ROG Ryujin 360 te veel kabels had vanaf het koelblok. Overigens gebruik ik deze waterkoeler (AIO) nog steeds in mijn main build, dat is inmiddels al sinds november 2018. Met zes jaar fabrieksgarantie op de ROG Ryujin II 360, heb ik een goed gevoel bij de ondersteuning. Toch zie ik de AIO-fan-controller ook al een zwakte punt; wat als deze defect gaat? Het is natuurlijk meer dan enkel een voedingskabel vanaf de pompbehuizing, iets wat gebruikelijk is bij waterkoelers. Mocht de AIO-fan-controller defect gaan, dan is de ROG Ryujin II 360 defect in de zin van: niet bruikbaar, wat mij betreft een belangrijk aandachtspunt.
Qua prestaties komt de ROG Ryujin II 360 goed mee. De nieuwe lijst is nog kort, maar zal naarmate tijd zich verder bewijzen. Als het om prijs- prestatieverhouding gaat, dan is de ROG Ryujin II 360 een minder interessante optie. De mix van esthetisch, functionaliteiten en een aanlokkend 3,5″ Full Color lcd-scherm maakt de ROG Ryujin II 360 een mooi doch duur beestje.