Gesponsord: Je Wi-Fi Zen met ZenWiFi van ASUS

Pim Door Pim Showcase

Introductie

Mede mogelijk gemaakt dankzij de ZenWiFi mesh-systemen van ASUS; Navigatie;

De ZenWiFi-modellen in de spotlight

In dit gesponsorde artikel staan de ASUS ZenWiFi AX (XT8) en ASUS ZenWiFi XD6 mesh-systemen in de spotlight. Beiden beschikken over Wi-Fi 6 en bezitten meer overeenkomsten dan dat ze daadwerkelijk verschillen. Toch valt er een onderscheid te maken: zo is de ASUS ZenWiFi AX (XT8) het hoger gesegmenteerde model, die om die reden dan ook wat meer mag kosten. Wat de verschillen exact zijn, leg ik hieronder haarfijn uit.

ASUS ZenWiFi AX (XT8)

Ik steek van wal met de ASUS ZenWiFi AX (XT8). In de basis koop je een set van twee stuks om gebruik te maken van een groter dekkingsgebied en mesh. Is dit niet afdoende voor je woning? Dan breid je ZenWiFi eenvoudig uit met extra satellieten. Een satelliet is een basisstation toebehorend tot de set die zorgt voor een groter dekkingsgebied, het Wi-Fi-signaal en de fysieke aansluitingen. Je hebt volledig de vrijheid om de satellieten te plaatsen, al is het van belang dat één van de satellieten een directe verbinding maakt met het modem. Deze satelliet zal vervolgens op zijn beurt het Wi-Fi-signaal verdelen onder de aanwezige satellieten binnen het huishouden.

Overigens is er geen onderscheid tussen de satellieten; iedere satelliet binnen de ZenWiFi-reeks van de door jouw gekozen set beschikt over dezelfde eigenschappen. Praktisch hoef je dus geen rekening te houden met het onderscheid tussen een hoofd- en subsatelliet. Wellicht is het woordje “mesh" blijven hangen, dus daar vertel ik je dadelijk meer in het hoofdstuk getiteld “het voordeel van AiMesh".

Terugkomend op de ZenWiFi AX (XT8): in de basis is dit een Tri-band mesh-systeem. Daarmee biedt de set een 2,4GHz-frequentieband en twee 5GHz-frequentiebanden, ofwel in drievoud. Meer frequentiebanden is een luxe. Je kan meer verdelen over de verschillende banden, waardoor het WiFi-verkeer afneemt en er meer ruimte overblijft voor een snellere verbinding. Zie het dan ook als een verkeersopstopping; meer verkeer veroorzaakt een langere reistijd.

Specificaties
Het kloppende hart bestaat uit een quad-core-processor van 1,5 GHz tezamen met 512 MB aan RAM en 256 MB aan flashgeheugen. Nu valt er veel te vertellen over de verschillen tussen Wi-Fi 5 en 6, echter zouden we TechGaming niet zijn als hier al een zeer uitgebreide guide over online staat. In deze guide leg ik termen zoals QAM, bandbreedte, OFDM en OFDMA uitgebreid uit. Deze technologie is op beiden van deze ZenWiFi-sets aanwezig.

De ZenWiFi AX (XT8) is het grotere model van de twee en weegt al snel bijna het dubbele van een ZenWiFi XD6-satelliet. Zie de ZenWiFi XD6 dan ook als het kleinere schattigere broertje, die qua specificaties wat minder hoog gesegmenteerd is. Desalniettemin is het ratio vormfactor en specificaties best wel indrukwekkend te noemen, vooral kijkende naar de ZenWiFi XD6. De ZenWiFi AX (XT8) gebruikt de extra ruimte voor o.a. een directe USB 3.1 Gen 1×1 poort en een fysieke aan- en uitknop.

Ook vraagt de interne hardware van de ZenWiFi AX (XT8) meer ruimte en een grotere heatsink voor de Quad-Core processor. Als laatste; de ZenWiFi AX (XT8) heeft net als de ZenWiFi XD6 vier LAN-aansluitingen. Op de ZenWiFi XD6 zijn dit vier Gigabit-LAN-aansluitingen, als je daar de WAN-poort bij meetelt. Op de ZenWiFi AX (XT8) zijn dit drie Gigabit-LAN aansluitingen en één 2,5Gbit-aansluiting.

Productpagina | Waar te verkrijgen

ASUS ZenWiFi XD6

Het kleinere broertje de ZenWiFi XD6 gaat voor een opvallende ratio vormfactor en specificaties. De satellieten zijn gewoon schattig te noemen. Onder de spreekwoordelijk motorkap zit een 1,5 GHz Tri-Core processor samen tezamen met 512 MB aan RAM en 256 MB aan flashgeheugen. Een kern (core) minder dan de ZenWiFi AX (XT8). Ook moet de ZenWiFi XD6 het doen met één 5GHz-frequentieband minder, wat het een Dual-band mesh-systeem maakt, ofwel een 2.4 én 5GHz-frequentieband. Nu is dit redelijk algemeen; niks om je voor te schamen.

Net als de ZenWiFi AX (XT8) is het geboden dekkingsgebied met twee satellieten vergelijkbaar rond de 400 m2. Op papier heeft de ZenWiFi AX (XT8) officieel 410 m2, waar de ZenWiFi XD6 het moet doen met 400 m2 op papier. In de praktijk zien we dat beide satellieten vergelijkbaar aan elkaar presteren als het om dekkingsgebied gaat; prima consistent.

Terugkomend op de frequentiebanden: tel je de vermogens op, dan kom je tot een AX5400 mesh-systeem. Waar AX de lading dekt voor Wi-Fi 6 en het cijfer 5400 voor de maximale theoretische doorvoersnelheid van de twee frequentiebanden samen opgeteld. Op de ZenWiFi XD6 is dit een maximale theoretische doorvoersnelheid van 574 Mbps op de 2.4GHz-frequentieband en 4804 Mbps op de 5GHz-frequentieband. De ZenWiFi AX (XT8) is, zoals eerder vermeld, een Tri-band mesh-systeem, kortom: drie frequentiebanden. Dat maakt de ZenWiFi AX (XT8) een AX6600 mesh-systeem met theoretisch gezien een hogere doorvoersnelheid verdeeld over deze drie frequentiebanden.

Productpagina | Waar te verkrijgen

eenvoud

Het in gebruik nemen van ZenWiFi omschrijft zich prima als eenvoud. Het is mogelijk om de installatie via een webbrowser te starten, al past een app beter bij de tijd, vooral kijkende naar het gebruikersgemak van ZenWiFi. Staat eenvoud hoog op het lijstje, dan is de ASUS Router-app het antwoord. Gratis te downloaden in de App Store (iOS) en Play Store (Android). Verlang je een meer traditionele benadering, dan is het instellen middels een webbrowser ook prima te doen via: http://router.asus.com/. Ook hier krijg je visueel een setup voorgeschoteld die een prima ervaring levert.

Met ZenWiFi in zijn algemeenheid is er sprake van een 3-staps installatie met de ASUS Router-app. Het past goed bij de tijd en is in circa 3 minuten gebeurd, inclusief het vergaren van nieuwe firmware updates wat achteraf volgt. Maar goed, het instellen van ZenWiFi verlangt daadwerkelijk drie stappen. Zodra je de ASUS Router-app geïnstalleerd hebt, is de eerste stap het selecteren van de ASUS ZenWiFi-serie. In het geval van de onderstaande screenshots gaat het hier om het ZenWiFi XD6-model. Na het aansluiten van de ZenWiFi XD6 was deze al binnen circa 1 minuut zichtbaar voor installatie. Tot zover stap één van de drie.

Stap twee bestaat uit het verbinden, wat in mijn optiek nog deels iets is van stap één. Stap twee bestaat uit het instellen van het Wi-Fi-netwerk, bestaande uit de netwerknaam (SSID) en het wachtwoord. Hier heb je ook de optie om de 2,4 én 5GHz-frequentiebanden gescheiden te houden. Stap twee sluit je af door op volgende te drukken.

Stap drie bestaat uit het aanmelden van een ASUS-account. Dit account vereist geen verdere registratie middels een e-mailadres, deze is puur voor gebruik binnenshuis op het IP-adres om het ZenWiFi mesh-systeem te benaderen. Eenmaal compleet wordt het ZenWiFi-netwerk ingesteld, waarna nog wat netwerkoptimalisatie volgt. Daarmee is stap drie ook afgesloten.

Is de 3-staps installatie die ASUS adverteert werkelijkheid? Jazeker! Dit neemt gemiddeld drie minuten aan tijd in beslag, dus een kind kan de was doen! Let je dan wel even op de functies voor ouderlijk toezicht? Hierover en meer lees je in de opvolgende hoofdstukken.

aimesh

In zijn algemeenheid ondersteunen ASUS-routers en ASUS-mesh-systemen AiMesh. Om het meeste uit je nieuwe en bestaande ASUS-hardware te halen, biedt AiMesh een netwerk tussen nieuwere en oudere ASUS-hardware. Dat wil zeggen dat oudere ASUS-hardware een tweede leven krijgt en dient als knooppunt binnen je mesh-netwerk.

Een goed geïsoleerd kamer of het tuinhuisje achterin de tuin; hier liggen kansen voor AiMesh. Het kan in de praktijk voorkomen dat je bij het installeren van een set op een specifieke positie alsnog een mindere ervaring beleeft als het om de snelheid gaat van het Wi-Fi netwerk. Een voorbeeld hiervan kan ook de achtertuin zijn. Vandaag de dag is de Nederlandse bouw enorm gefocust op het goed isoleren van woonhuizen, met hoge Rc-waarde om in te spelen op energiebesparende factoren, ofwel duurzaamheid. Dit komt het signaal van het WiFi-netwerk niet altijd ten goede. AiMesh biedt niet enkel een tweede leven, maar creëert daarmee ook een kans om oudere ASUS-hardware een goed plekje te geven. Je oudere ASUS-router kan zomaar de oplossing zijn voor die goed geïsoleerde kamer of het tuinhuisje achterin de tuin.

Met een AiMesh-netwerk is er naadloze ondersteuning tussen de ASUS-hardware. Het verspringen van signaal tussen de aanwezige mesh-satellieten van bijvoorbeeld een ZenWiFi-systeem gaat onopgemerkt. Hetzelfde effect is daar met een oudere ASUS-router; het gaat naadloos zonder beperkingen. Je creëert een betere (grotere dekking), roamen gaat naadloos en verbetert prestaties snel voor specifieke etages of ruimtes. Wederom is hier de eenvoud dat siert: het is eenvoudig te installeren zonder technische voorkennis.

beveiliging

Met de ZenWiFi mesh-systemen, waaronder ook de besproken ZenWiFi AX (XT8) en ZenWiFi XD6 verkiest ASUS veiligheid boven alles. Hoe doet de fabrikant dit? Door een gratis levenslang abonnement te bieden op ASUS AiProtection Pro. Deze bescherming biedt ASUS in samenwerking met Trend Micro, een naam waarmee we al vaker kennis maakte in eerdere ASUS-router reviews, ook buiten de ZenWiFi-reeks.

ASUS AiProtection Pro bestaat uit een reeks tools voor anti-malware en ouderlijk toezicht. Beginnende met het IPS-systeem, beter bekend als het Intrusion Prevention System. Dit systeem scant alle ingaande en uitgaande gegevens en blokkeert vanuit de Trend Micro-servers veel voorkomende aanvallen. Denkende aan brute-force aanvallen voor het inloggen middels wachtwoorden. Ook blokkeert het IPS-systeem websites met een kwaadaardige bedoeling. Ik heb het dan niet zozeer over het blokkeren van websites met beeld- en videomaterialen voor volwassenen. Ik heb het dan specifiek over websites die infecties veroorzaken wat zich meet aan keyloggers en virussen. Hiermee voorkom je verdere spreiding door het gehele netwerk. Daarmee is het IPS-systeem veelal het welbekende firewall al een stap voor.

ASUS AiProtection Pro houdt zichzelf up-to-date en heeft virussen en geïnfecteerde apparaten altijd in het vizier. Het kan zomaar voorkomen dat er een nieuwe computer of laptop geïntroduceerd wordt aan je ASUS-netwerk. Een vriend of kennis die tijdelijk gebruik maakt van het netwerk, in de praktijk komt dit vaker voor dan je denkt. Ook hier springt ASUS AiProtection Pro in. Het voorkomt dat apparaten die geïntroduceerd worden aan het netwerk geen kans krijgen of minimale kans krijgen om persoonsgegevens aan te tasten. De Trend Micro-servers zijn hier ook waakzaam, deze staan synchroon met de meest actuele bedreigingen, zodat je altijd met ASUS AiProtection Pro optimaal en up-to-date beschermd bent.

ASUS AiProtection Pro is op ZenWiFi voor de levensduur van het product zonder extra kosten volledig gratis. Je bent dus verzekerd van een up-to-date systeem samen met het welbekende Trend Micro, waar ik ook uit ervaring mijn lof voor uitspreek. ASUS bouwt met deze samenwerking een solide netwerk-schild om jouw dierbare gegevens te beschermen.

ASUS AiProtection Pro bestaat niet enkel uit een deftig pakket tegen antimalware; ouderlijk toezicht komt namelijk ook aan bod. Middels de reeds besproken ASUS Router-app is het beheer van apparaatniveau binnen het netwerk mogelijk. Dit vereist weinig inspanning en getuigd wederom van eenvoud. In de ASUS Router-app is een dashboard aan activiteiten opgenomen. Op apparaatniveau (per gezinslid) is inzage wat men aan data verstookt evenals onder welke activiteiten. Dit gaat tot in de details, dus ook op website-URL niveau met de DPI-engine functie, ofwel Deep Packet Inspection. De DPI-engine functie is ook namens Trend Micro opgenomen in het ASUS AiProtection Pro-pakket. Van computers, tablets en telefoons tot apps op deze apparaten zijn te herleiden naar gebruik.

Standaard heeft het ouderlijk toezicht kindveilige voorinstellingen, dit zijn profielen die zich automatisch aanpassen aan leeftijdscategorieën, zodat gepaste inhoud zichtbaar is. Tevens is het mogelijk om tijdsblokken in te plannen; van start tot einde is tijdbepaling mogelijk per apparaat. De profielen zijn uiteraard ook naar eigen wens te beheren. Ook hier telt dat ASUS AiProtection Pro in samenwerking met Trend Micro altijd up-to-date is.

samenvatting

De ASUS ZenWiFi AX (XT8) en ASUS ZenWiFi XD6 mesh-systemen bieden een solide basis als het om thuisnetwerken gaat. Ook zie ik beide ZenWiFi mesh-systemen als een prima basis voor kleinere bedrijfsnetwerken voor bijvoorbeeld het MKB. Om mijn automatisme te vermijden, in de zin van het schrijven van een conclusie van een review, betoog ik toch nog mijn gevoelens aangaande het ZenWiFi-netwerkpakket van ASUS.

ZenWiFi komt in meerdere vormen buiten de twee besproken modellen, om een goed idee te krijgen heb je hier een keurige ZenWiFi-overzichtspagina. De eenvoud en souplesse van het ZenWiFi mesh-systeem spreekt mij enorm aan. De ASUS Router-app oogt oerdegelijk en bevat alle moderne functies die je verlangt tot gedetailleerde netwerkinstellingen. Hier onderscheidt ASUS zich prima ten opzichte van de concurrentie, waar veelal uitgebreide functies voor de webbrowser-UI zijn weggelegd - niet in het geval van ASUS!

Als kersverse ouder van een kindje van twaalf weken ben ik het pakket aan ouderlijk toezicht beter gaan waarderen. Voorheen kon ik mij altijd al verwonderen over uitgebreide instellingen binnen het ouderlijk toezicht pakket van ASUS, maar nu krijg ik de kers op de taart. Het oogt overzichtelijk en wekt ook een vaderschapsgevoel bij mij op; ook ik wil dat mij kind dadelijk beschermd is tegen het onheil wat er online te vinden is. De combinatie van ASUS AiProtection Pro in samenwerking met Trend Micro benadrukt het gevoel van veiligheid. Deze is up-to-date en nog mooier: volledig gratis.

Dan wil ik ook nog wat kwijt over het AiMesh-verhaal. Het hergebruiken van bestaande ASUS-hardware, in de zin van een oudere ASUS-router of mesh-systeem, is ineens heel duurzaam. Waarom afscheid nemen van deze hardware als deze binnen het nieuwe netwerk kan meewerken? Het gezegde: “if you can’t beat them, join them" mag hier letterlijk genomen worden. Natuurlijk zal je nieuwe ASUS-hardware sneller zijn dan het oude, maar dat wil nog niet zeggen dat de oudere ASUS-hardware volledig is afgeschreven. Integendeel zelfs, want AiMesh is het solide bewijs hiervan.

De ASUS ZenWiFi AX (XT8) en ASUS ZenWiFi XD6 mesh-systemen kan je met een gerust hart toevertrouwen voor een veilig, solide en dekkend netwerk. Prijstechnisch zijn de mesh-systemen zeer interessant voor wat deze te bieden hebben. De ZenWiFi AX (XT8) gaat nét wat verder, waar de ZenWiFi XD6 voor net wat minder geld ook een zeer aangename ervaring levert.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *