Intel Alder Lake is inmiddels officieel onthuld en dat gaat natuurlijk gepaard met een sluw aan nieuwe moederborden. In dit geval met de high-end Intel Z690-chipset, wat vooralsnog de enige chipset zal zijn voor Alder Lake tot (minstens) begin 2022. Voor nu is Z690 dus aan de beurt, met ondersteuning voor zaken zoals PCI Express 5.0 en DDR5-geheugen. Hoewel laatstgenoemde een belangrijke feature is, komen er toch nog Z690-borden met DDR4-ondersteuning beschikbaar.
Nou heeft ASUS voor de lancering een flink aantal moederborden klaargestoomd, waaronder Prime, TUF Gaming, ROG Strix en ROG Maximus-varianten. Belangrijk om te weten, is dat ASUS vanaf deze generatie niet langer de Romeinse nummering hanteert. Zo gaan de Maximus-moederborden niet door het leven als ROG Maximus XIV, maar in plaats daarvan als ROG Maximus Z690 (Formula, Apex, Extreme enzovoort).
Hieronder is het overzicht te vinden van alle ASUS-borden die dusver zijn onthuld. Voor meer informatie, zoals specificaties en toffe features, kan je terecht op de Z690-overzichtspagina van ASUS.
ASUS ROG Maximus Z690
Als eerste aan de beurt zijn de Maximus-borden: de Maximus Z690 Extreme, Maximus Z690 Formula, Maximus Z690 Apex en Maximus Z690 Hero. Eerstgenoemde is logischerwijs het topmodel, al zul je op alle varianten de nieuwe, zogeheten PCIe Slot Q-Release vinden. Dat betreft een knop waarmee je videokaarten los kan klikken uit het PCIe-slot. Een handige feature die van pas komt als toegang tot het PCIe-slot beperkt is.
ASUS ROG Strix Z690 (Gaming WiFi)
Bij de Strix-uitingen aan borden zien we de eerste, belangrijke splitsing. Zo is er een D4-variant beschikbaar, die enkel ondersteuning biedt voor DDR4-geheugen i.p.v. DDR5. Hoe dan ook krijg je op alle borden ingebakken Wi-Fi-ondersteuning en op de ATX-borden, de Z690-F en Z690-A, de PCIe Slot Q-Release.
ASUS TUF Gaming
Bij de TUF-reeks aan borden wordt zichtbaar dat het enkel borden zijn voor gebruik met DDR4-geheugen. Met deze reeks focust ASUS zich duidelijk op een middensegment waar DDR5 allicht minder belangrijk is. Ook zien we hier dat de PCIe Slot Q-Release uitblijft.
ASUS ProArt
Opvolgend is het gebruikelijk ProArt-moederbord, dat zich met de features richt op content creators. In dit geval is het een Wi-Fi-variant, maar zonder de PCIe Slot Q-Release.
ASUS Prime
Als laatste aan de beurt is de Prime-reeks, waarin PCIe Slot Q-Release eveneens uitblijft. Wel zien we twee D4-varianten voor DDR4-ondersteuning en typerende features voor het prijssegment waar Prime zich op richt.