Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Razer Kraken V3 HyperSense
Links; Navigatie;De Razer Kraken V3 Hypersense maakt deel uit van de nieuwe Kraken V3-lijn van Razer. Deze lijn bestaat uit 4 nieuwe headsets; de Kraken V3 X, de Kraken V3, de Kraken V3 HyperSense en de Kraken V3 Pro. De HyperSense en Pro zijn beiden uitgerust met haptische technologie. Dat wil zeggen dat de headset vibraties genereert op basis van het geluid, om zo de immersie van je geluidservaring te vergroten. Daarnaast is deze headset natuurlijk uitgerust met alles wat je van Razer mag verwachten.
Zo is de Kraken V3 HyperSense uitgerust met Razer’s eigen Triforce Titanium-drivers. Daarnaast beschikt de Kraken V3 HyperSense uiteraard over Razer Chroma RGB in de oorschelpen. Kort gezegd zit deze headset dus rammend vol met features die dit een top-tier beestje moeten maken. De Razer Kraken V3 HyperSense heeft een adviesprijs van € 139.99. Of dit een goede prijs is, gaan we aan het einde van deze review beoordelen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Razer Kraken V3 HyperSense |
---|---|
Interface | Bedraad |
Connector | USB A |
Type drivers | Razer™ TriForce Titanium |
Grootte drivers | 50 mm |
Microfoon | Detachable HyperClear Cardioid |
Herkenningspatroon microfoon | Unidirectional |
Frequentie speakers | 20 Hz - 20.000 Hz |
Frequentie microfoon | 100 Hz - 10.000 Hz |
Actieve ruisonderdrukking (ANC) | Nee |
Surround Mode | THX Spatial Audio |
Haptic Drivers | Lofelt L5 |
Kabel lengte | 2 meter |
Gewicht | 344 gr |
Verlichting | Razer Chroma RGB |
Opvouwbaar | Nee |
Kleur | Zwart |
Zoals in de inleiding al aangestipt is, zit de Kraken V3 HyperSense boordevol met features. Meest opvallende is natuurlijk de haptische technologie die in deze headset zit. Deze technologie is ontwikkeld in samenwerking met Lofelt. De verbeterde haptische drivers die, onder andere, in de Kraken V3 HyperSense zitten, leveren een meer natuurlijke geluidssensatie dan traditionele haptische drivers.
Deze haptische drivers zijn geïntegreerd in de Triforce Titanium-drivers van Razer; in de Kraken V3 zit de 50mm-versie van deze drivers. Deze drivers van Razer geven meer definitie tussen verschillende frequenties door de 3-laags opbouw van de drivers. Hierdoor zijn deze drivers in staat hoog, midden en laag individueel te tunen voor een rijkere geluidservaring. In de Razer Synapse software is nog van alles te tweaken aan het geluid, maar hier komen we in het hoofdstuk omtrent de software uitgebreid op terug.
Zoals gebruikelijk beginnen we dit uitpakavontuur met de doos waarin de Kraken V3 HyperSense geleverd wordt. Op de voorzijde van de doos prijkt een afbeelding van de headset en staan een aantal van de features van deze headset vermeld. De zijkanten van de doos zijn natuurlijk heerlijk groen en hierop prijkt het beeldmerk van Razer. Als we de doos openen, vinden we de Kraken V3 HyperSense in een voorgevormde schuimen bekleding. Naast de headset zelf vinden we in de doos de handleiding en afneembare microfoon inclusief plofkap.
Op het eerste gezicht is al duidelijk dat Razer met haar headsets voor kwaliteit gaat. De headset is solide opgebouwd en tot in de puntjes afgewerkt. De bovenzijde van de hoofdband en de zijkanten van de oorkussens zijn afgewerkt met zwart kunstleer. De onderzijde van de hoofdband en de binnenzijde van de oorkussens zijn in stof uitgevoerd. De kern van de hoofdband en de bevestigingen van de oorkussens zijn uitgevoerd in staal en vormen een sterke en duurzame basis voor deze headset.
Als we verder naar de oorschelpen kijken, zien we dat de besturing van de Kraken V3 HyperSense zich onderop de oorschelpen bevindt. Op de linkeroorschelp zijn - achter de kabel van de headset - het volumewiel en de muteknop van de microfoon geplaatst. Op de rechteroorschelp bevindt zich de knop voor het instellen van de haptische intensiteit. De oorschelpen zelf zijn gevuld met geheugenschuim om een perfecte pasvorm te geven en te helpen met de passieve noise cancelling.
Als we de bovenzijde van de headset bekijken zien we in het kunstleer van de hoofdband het beeldmerk van Razer staan. De onderzijde van de hoofdband is afgewerkt met pluche en met hele zachte vulling gevuld. Op de laatste foto is te zien dat de headset in hele duidelijke genummerde stappen in te stellen is; extra handig als er meerder mensen dezelfde headset gebruiken. De juiste instelling voor jouw eigen hoofd is dan makkelijker te onthouden.
Als laatste hier een blik op de oorschelpen van de Razer Kraken V3 Hypersense. Hierop prijkt natuurlijk het Razer-logo en de kleur is uiteraard volledig te customizen.
De software voor de Razer Kraken V3 HyperSense is de vertrouwde Razer Synapse-software. Als je de software opent, word je begroet door het hoofdmenu waarin je kan selecteren welk apparaat je in wil stellen. Ik heb alleen de Kraken V3 HyperSense aangesloten, dus dat is het enige weergegeven apparaat. Klikken we hierop, dan komen we in het eerste tabblad van de Kraken V3 HyperSense.
Op dit eerste tabblad vinden we de standaard instellingen van deze headset. We kunnen hier selecteren welk apparaat het standaard uitvoerapparaat is voor geluid, het volume instellen en de intensiteit van de haptische drivers handmatig instellen.
Het tweede tabblad staat in het teken van de THX spatial audio. In dit tabblad kan als eerste gekozen worden om de spatial audio in of uit te schakelen. Verder kan hier ingesteld worden in welke soorten programma’s welke instelling voor spatial audio gebruikt wordt. Per game kan apart worden opgeslagen welke setting voor spatiale audio gebruikt wordt, beter nog, het is zelfs mogelijk een custom setting te maken. Het is ook mogelijk om het programma zelf te laten detecteren welke setting het beste past bij een programma.
De volgende twee tabbladen staan in het teken van het instellen van de equalizers voor zowel de audio als de microfoon. Voor de audio zijn hier verschillende extra opties beschikbaar, zoals het instellen van bass boost of sound normalization. Voor de microfoon kan naast het volume ook een globale treshold worden ingesteld voor het activeren van de microfoon. Verder zijn hier nog wat opties beschikbaar om het geluid van de microfoon te verbeteren, zoals vocal clarity en volume normalization.
Op het laatste tabblad van de software kan de verlichting van Kraken V3 HyperSense worden ingesteld. Naast de helderheid van de verlichting kan hier de modus van de verlichting worden ingesteld. De Kraken HyperSense V3 kent drie verschillende RGB modi, een statische modus, spectrum cycling en een breathing effect. Deze modi kunnen ook gesynched worden met andere Razer producten die aangesloten zijn op de pc.
In dit gedeelte van de review gaan we kijken naar het presteren van deze headset in de praktijk. We doen dit voor deze headset aan de hand van drie onderdelen. We gaan kijken naar het draagcomfort, de geluids- en opnamekwaliteit en naar de haptische beleving.
Draagcomfort
Ik gebruik de Razer Kraken V3 HyperSense nu ongeveer drie weken en ik ben zeer tevreden over het comfort van deze headset. De oorkussens zijn groot genoeg om volledig over je oor te vallen. De binnenzijde van de oorkussens is bekleed met zachte stof, waardoor de schelpen niet tegen je hoofd aandrukken en goed ademen. Zelfs met heel langdurig gebruik blijft het een heerlijke headset om te dragen. De zachte bekleding van de hoofdband helpt hier ook erg aan mee. Deze zachte afwerking van beide delen die je hoofd raken, zorgen ervoor dat de headset fijn op je hoofd staat zonder druk erop uit te oefenen. Dit gaat niet ten koste van de stevigheid, waarmee de Kraken V3 HyperSense op je hoofd blijft zitten. Het is geen headset waar je naar hartenlust mee kan gaan zitten headbangen, maar je zal hem ook zeker niet zomaar verliezen als je abrupt om zou draaien.
Het gebruik van de knoppen op de headset is erg gemakkelijk. Alle besturing zit aan de onderzijde van de oorschelpen en deze knoppen zijn goed te bedienen tijdens gebruik. Enige puntje hierbij is dat de knop voor het instellen van de haptische intensiteit precies in het midden van de rechteroorschelp zit; hierdoor druk je soms per ongeluk in bij het op en af zetten van de headset. Als deze knop, zoals de muteknop voor de microfoon, iets verder naar achteren had gezeten, had dit minder vaak voorgekomen.
Geluids- en opname kwaliteit
Laten we dan nu gaan kijken naar de geluidskwaliteit van de Kraken V3 HyperSense. Deze headset is, net als een groot deel van de headsets van Razer, uitgerust met de Razer Triforce-drivers. Dit model bevat de 50mm-variant een diafragma met een titanium coating. Zoals in de inleiding al kort aangestipt, bestaan deze drivers uit drie lagen die elk een deel van het geluidspectrum voor hun rekening nemen. Door deze frequenties te verdelen is het geluid met deze drivers gelijkmatiger, er zitten minder pieken en dalen in het geluidsniveau. Door dit meer gelijkmatige geluidsniveau krijg je een natuurlijke geluidsbeleving. De titanium coating van het diafragma in deze drivers heeft heldere stemoverdracht tot gevolg. zowel zang in muziek als stemmen tijdens het chatten worden hiermee helderder en natuurlijker weergegeven.
De kwaliteit van het geluid dat deze headset met deze drivers produceert, is mij allerminst tegengevallen. Of je nu naar muziek wil luisteren, een film wil kijken of een potje keihard wil knallen in je favoriete shooter, de headset produceert geweldig geluid. Stemgeluid en omgevingsgeluid of muziek uit films en spellen zijn super van elkaar te onderscheiden. Ik heb nog niet meegemaakt dat muziek of geluid in een brij veranderde, ongeacht hoeveel je door elkaar heen hoort. Naast de puike geluidskwaliteit kun je natuurlijk, zoals in het vorige hoofdstuk uitgebreid beschreven, alles nog verder naar wens customizen.
Ook het opnamegeluid van deze headset is uitstekend. Stemgeluid wordt helder en duidelijk overgebracht en de microfoon pikt weinig tot geen omgevingsgeluiden op. Zelfs als mijn honden naast mij aan het blaffen zijn, pikt de microfoon dit niet op, wat erg fijn is voor je gesprekspartners in een chatgroep!
Haptische beleving
Dan nu de meest in het oog springende feature van deze headset: de haptische geluidsbeleving. In de Kraken V3 HyperSense zitten, zoals eerder genoemd, de in samenwerking met Lofelt ontwikkelde haptische drivers van Razer. Deze haptische drivers verschillen van standaard haptische drivers door het bredere frequentiebereik die de drivers kunnen leveren. Hierdoor geven deze drivers een natuurlijkere sensatie dan de standaard drivers. Ook verschilt het van standaard haptische drivers door het feit dat deze in stereo werken. Beide drivers kunnen verschillende trillingen geven afhankelijk van de richting van het geluid. Dit merkte ikzelf bijvoorbeeld tijdens het spelen van battlefield V. Als er links van je een tank langsrijdt, voel je ook links de trillingen die dit geluid veroorzaken.
De haptische technologie van deze headset werkt met ieder soort geluid. Ook dit is een verschil met klassieke haptische technologie. Bij de klassieke technologie werken de drivers alleen via voor geprogrammeerde parameters. Denk bijvoorbeeld aan het trillen van een controller als je geraakt wordt in een shooter. De drivers in deze headset werken met iedere soort geluid, dus niet alleen met games, maar ook met muziek en films.
Toen ik deze headset kreeg, heb ik deze als allereerste geprobeerd met Battlefield V en daarmee was ik gelijk diep onder de indruk van de toevoeging aan mijn game-ervaring. De trillingen geven een hele nieuwe dimensie aan games. Het is bijna bizar in hoeverre het de immersie van, zeker een shooter, verhoogt. Het voelt nog veel meer alsof je echt zelf over het slagveld rent en beschoten wordt, je voelt de kogels haast om je oren vliegen en de eerste granaat die in je buurt ontploft, laat je haast van je stoel afspringen. Ik had vrij hoge verwachtingen van dit effect van de haptische technologie en ik ben hier heel erg tevreden over.
Tijdens het spelen van shooters heb ik de setting van de haptische drivers op de hoogste stand staan voor de hoogste immersie. Dit is echter eigenlijk alleen geschikt voor dit soort games met vrij extreem geluid. In rustigere games en tijdens het luisteren van muziek is het fijner om de gevoeligheid van de haptische drivers wat lager in te stellen. Als je dit niet doet kunnen de trillingen vrij overheersend worden.
Ook tijdens het chatten met deze headset is het fijner om de haptische setting lager te zetten, want anders trilt je headset ook mee met het stemgeluid van je gesprekspartners en dit is een rare ervaring. Het klinkt dan alsof je gesprekspartner een beetje feedback op de microfoon heeft en al het geluid komt als het ware dubbel binnen en dat wordt vrij snel vervelend. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om voor de chat een apart kanaal te hanteren, zoals bijvoorbeeld ook de SteelSeries-headsets dat doen.
Vanaf het eerste moment dat ik de Kraken V3 HyperSense op het hoofd plaatste, heeft de headset mij van mijn stoel geblazen. Ik had vrij hoge verwachtingen alvorens ik deze in handen kreeg en op ieder vlak zijn deze waargemaakt of zelfs overtroffen. Als je op zoek bent naar een headset die écht meer in huis heeft dan de concurrentie, dan ben je bij de Kraken V3 HyperSense aan het juiste adres. Met een adviesprijs van € 139,99 is deze headset zijn geld dubbel en dwars waard.
Het meest indrukwekkende aan de HyperSense is natuurlijk de haptische technologie. Deze technologie is super uitgevoerd en door de verschillende settings ook bruikbaar voor ieder soort headset gebruik. Of je nou een film kijkt, muziek luistert of een game speelt, de extra immersie door de haptische drivers is een absoluut genot. Ik heb het laten horen aan mensen die helemaal niks met gamen hebben en zelfs die snappen meteen wat de toegevoegde waarde van de haptische drivers is.
Zoals eerder besproken is de geluidskwaliteit van deze headset mij ook buitengewoon goed bevallen. Out of the box levert de Kraken V3 HyperSense al een bovengemiddelde geluidservaring. Door in de Synaps software het geluid nog naar persoonlijke voorkeur te finetunen, verander je deze headset binnen no-time naar jouw persoonlijke geluidshemel. Na deze lading aan complimentje is het natuurlijk niet verwonderlijk dat ik toegeef dat ik helemaal weg ben van deze headset en met overtuiging de award, een persoonlijke favoriet van ons, uitdeel aan deze dijk van een headset.