Review: Fresh ’n Rebel Soul
Links; Navigatie;Het is even geleden dat we bij TechGaming een draagbare Bluetooth-speaker hebben besproken. Beter nog, de laatste reviews van een dergelijk product zijn inmiddels afkomstig uit 2018 en dat van de Fresh ’n Rebel Rockbox-reeks. Dat is voor vandaag relevant, want die fabrikant heeft nu voor het eerst weer een nieuwe speaker gelanceerd: de gloednieuwe Soul. Voor Fresh ’n Rebel is het een belangrijke release, want het betreft haar duurste Bluetooth-speaker tot nu toe.
In tegenstelling tot de voorgaande speakers heeft de Soul een specifieker ontwerp meegekregen. Met een naar boven gerichte hoek van twaalf graden ligt de focus op een “kamervullend" geluid. Ook is er een extra tweeter aangebracht en een sterkere driver voor de bas. Dat resulteert in een adviesprijs van € 129,99, waardoor de Soul de strijd aan gaat met andere bekende merken. Weet het unieke uiterlijk gepaard te gaan met kwalitatieve audio? Dat gaan we uitgebreid beluisteren!
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificatiegewijs loop ik bij de Soul tegen hetzelfde probleem aan als de eerder gereviewde Clam Elite. De kwestie is simpel; Fresh ’n Rebel deelt niet alle informatie, zoals in dit geval de gebruikte Bluetooth-versie en zaken zoals de output en het frequentiebereik van de drivers. De laatste twee zijn allicht minder belangrijk, maar zoiets simpels als een Bluetooth-versie moet wat mij betreft genoemd worden. Gelukkig kan ik bevestigen dat het versie 5.0 betreft.
In de praktijk betekent Bluetooth 5.0 dat de Soul snel verbindt, video gesynchroniseerd blijft en de batterij langer mee kan gaan. Zo wordt voor laatstgenoemde een afspeelduur van vijftien uur benoemd, wat gemiddeld is voor een Bluetooth-speaker in dit prijssegment. Wat mede typerend is, zijn features zoals USB-C en een 3,5mm-ingang, het kunnen koppelen met een tweede Soul-speaker en een IPX5-keuring. Het mag in dit geval dus ontbreken aan een IPX7-keuring - houd daar rekening mee.
Een vrij unieke feature van de Soul is overigens de ingebouwde microfoon; handig voor het plegen van een telefoontje met een groep. Fresh ’n Rebel kaart niet aan of de microfoon unidirectioneel is, maar daar komen we, samen met opnamekwaliteit, bij de praktijkervaring op terug. Vooralsnog oogt de Soul als een vrij typerende speaker, met als unieke invalshoek het visuele ontwerp en mogelijk de ruimtelijkheid van het geluid. Kortom, dat zijn eveneens onderwerpen om verderop in de review te bespreken.
Het is tijd om door te duiken naar het uitpakproces en dat start met een rode doos. Niet gek ook, gezien de geleverde kleur een ‘Safari Red’ betreft. Bij het openen, word je als eerste begroet door een boodschap van Fresh ’n Rebel. Opvolgend krijgen we een indruk van de Soul-speaker zelf.
Wat direct opvalt, is dat het design op de doos een stuk donkerder oogt dan de speaker zelf. Zo oogt de Soul in de realiteit wat roziger. Onder het beestje treffen we nog een doosje met accessoires en de quick start guide aan. Al met al is het geheel compact en stevig ingepakt.
Hier zien we op een rijtje de quick start guide en accessoires staan, waar laatstgenoemde bestaat uit een 3,5mm-audiokabel en een USB-C naar USB-A-kabel. Beide kabels zijn overigens vrij kort, wat voor het doeleinde van de Soul logisch is.
Tenslotte kunnen we de Soul zelf aanschouwen en wordt het al gauw duidelijk dat het een verdraaid mooi speakertje is. De stoffen bekleding aan de voor- en achterzijde stralen een luxe uit, mede dankzij de kleur. Het is overduidelijk dat Fresh ’n Rebel inleunt op het design om zichzelf te onderscheiden en dat oogt wat mij betreft geslaagd.
Bovenop de Soul treffen we diverse besturingsknoppen en een ledindicatortje aan, waar we op de achterkant de aansluitingen zien voor USB-C en audio. Bij die ingangen treffen we ook de powerknop en Bluetooth-knop aan. De plaatsing van de verscheidene knoppen oogt logisch en het rubberen ondervlak voorkomt dat de Soul er vandoor trilt tijdens een stevige EDM-sessie.
In de praktijk beoordelen we de geluidskwaliteit van de Fresh ’n Rebel Soul, evenals hoe prettig het apparaatje werkt en kijken we naar eventuele bijzonderheden.
Ontwerp en esthetica
Alvorens we in de geluidskwaliteit duiken, wil ik eerst even de esthetica bespreken. Het valt niet te ontkennen dat de Soul visueel gezien een uitblinker is. De meeste Bluetooth-speakers vallen in de categorie ‘rechthoek’ of ‘cilinder’, dus het is duidelijk waar je de Soul mede voor aanschaft, ofwel het ontwerp. Afhankelijk van je gekozen kleur kan de Soul in vrijwel elke omgeving terecht, hetzij thuis of in een professionelere setting. Dat kan bij lange na niet van alle speakers gezegd worden.
Over kleuren gesproken: de Safari Red, Deep Mauve en Storm Grey zijn overduidelijk mijn favorieten. Dan nog vind ik alle varianten interessanter dan knalrood of -blauw. Een speaker hoeft van mij niet als een verlepte, gekleurde cilinder tentoon te staan in de kamer. Zeker in mijn geval, want ik gebruik de Soul als pc-speaker voor het beluisteren van muziek in mijn kantoor. Dan vind ik het wel zo prettig dat het beestje sierlijk in de hoek staat met overige ornamentjes en prulletjes.
Geluidskwaliteit
Dan is het nu tijd voor het belangrijkste aspect van de Soul en dat is niets minder dan de geluidskwaliteit. Om te beginnen, komt er een be-hoor-lijk geluid uit het apparaatje op maximaal volume. Op dat moment vliegt kwaliteit gedeeltelijk het raam uit, maar als je van plan bent om muziek te voorzien aan een halve kilometer strand, dan lijkt de Soul een optimale keuze. Grappen terzijde, het is ironisch genoeg op een lager volume dat de Soul zijn ware kracht toont (lees: laat horen).
Een voorkomend probleem bij Bluetooth-speakers is dat ze op laag volume het nodige detail kunnen verliezen, maar dat is bij de Soul allerminst het geval. Stemmen blijven goed hoorbaar, evenals individuele instrumenten. Beide elementen zijn belangrijk voor het beluisteren van allerlei soorten muziek. Valt er met de Soul dan ook een breed spectrum aan genres te beluisteren? Jawel, maar bij de eerste beluistering wordt al gauw duidelijk dat de bas is afgestemd voor EDM.
Het resultaat is een bas die naar mijn mening iets te krachtig is, waardoor geluid soms troebel kan overkomen. Het verschilt dan wel per genre, waar de EDM-liefhebbers natuurlijk uit hun dak kunnen gaan. Daarbij is het op te merken dat de bas afgestemd lijkt te zijn voor gebruik buitenshuis, waar de kracht van pas komt. In dat opzicht oogt de afstemming logisch en zou het fijn zijn om de Soul per situatie af te stemmen.
Maar ja, dan komen we aan bij een minpunt en dat is het gebrek aan een app. Toegegeven, er valt een equalizer-app van diverse derde partijen te downloaden. Op die manier kan je de Soul alsnog afstemmen naar wens en schakelen tussen geluidsprofielen. Toch had ik graag een app van Fresh ’n Rebel zelf gezien, want de concurrentie (zoals JBL) biedt dat wel en is het binnen de prijsklasse een realistische verwachting te noemen. Ik zal echter geen moord en brand schreeuwen, want er zijn diverse mobiele apps of anders software op de pc te gebruiken.
Losstaande van bas en geluidsweergave is er nog de ervaring überhaupt. Het mag duidelijk zijn dat de audio zéér kwalitatief is (tot 80% volume in ieder geval), maar hoe zit het met de bewering van een “kamervullend" geluid? Kort gezegd klinkt de Soul lekker ruim voor een Bluetooth-speaker, doch niet uitzonderlijk. Bovendien hangt de ruimtelijkheid nauw samen met waar je de Soul plaatst en het formaat van de kamer. Zo is mijn woonkamer een te grote uitdaging, al is dat geen verwijt aan de Soul.
Bluetooth vs. 3,5 mm
Over de pc gesproken; daar heb ik de Soul mede op getest, zowel bedraad als via Bluetooth. Het aansluiten op beide manieren sprak voor zich, maar er is een bekend probleem bij Bluetooth-aangesloten audio-apparaten. Namelijk dat het verlagen of verhogen van het globale Windows-volume geen verandering aanbrengt aan het volume van het Bluetooth-apparaat. In plaats daarvan moet je het volume aanpassen in je desbetreffende mediaspeler of anders de Soul bedraad aansluiten met een 3,5mm-kabel. Laatstgenoemde raad ik dus aan voor dagelijks gebruik.
Batterijduur en opladen
Hoe je de Soul ook aan mag sluiten, in alle gevallen heb je te maken met een batterijduur. Via Bluetooth wist ik dertien uur te behalen op een stevig volume alvorens de Soul ging schreeuwen om stroom. Na iets meer dan twee uur was de Soul weer volledig opgeladen, wat allemaal overeenkomt met de benoemde specificaties. Ik denk dat de Soul op maximaal volume minder lang mee zal gaan, maar dat heb ik uit liefde voor mijn buren maar niet getest.
Mocht je overigens voor een permanente(re) setup kiezen, dan heb je de optie om het beestje altijd aangesloten te laten via USB. In de praktijk is dat echter niet aangeraden, want zo verminder je juist de levensduur van de batterij, omdat deze aldoor blijft opladen. Dat geldt voor alle batterijen in allerlei apparaten, maar ik vind het wel belangrijk om nog even te benoemen. Wees dus bewust van het risico dat je dan neemt.
Microfoon
Als laatste kunnen we in de praktijk nog even luisteren naar de kwaliteit van de microfoon op één meter afstand. Bij de eerste opname is de voorkant van de Soul naar mij gericht en bij de tweede opname is de achterkant naar mij gericht.
Om er direct in te duiken: de kwaliteit is logischerwijs niet denderend. Nou is dat geen verrassing, gezien de microfoon niet meer is dan een leuk extraatje. Het lijkt er niet op dat de microfoon unidirectioneel is, want de kwaliteit en het volume gaan ietwat achteruit in de tweede opname. Het verhaal mag dus duidelijk zijn: waar benodigd, kan je de microfoon benutten, maar het is geen feature om de Soul voor te overwegen.
Fresh ’n Rebel Soul (voorkant)
Fresh ’n Rebel Soul (achterkant)
Het is met plezier dat ik de afgelopen tijd gebruik heb gemaakt van de Soul. Fresh ’n Rebel biedt met deze Bluetooth-speaker geen uitzonderlijke features, al is dat ook niet nodig. In plaats daarvan draait het bij dit beestje om het visuele ontwerp en die mag, op zijn minst gezegd, opvallend zijn. Als je daar ook maar een greintje om geeft, mede qua unieke kleuren, dan is de Soul een aantrekkelijk speakertje.
Maar ja, tegenover het uiterlijk moeten ook prestaties staan, dus hoe bevallen die? Samengevat is de algehele audiokwaliteit niets minder dan uitstekend. Het volume kan flink opgeschroefd worden en gaat gepaard met een verrassend krachtige bas. Beter nog, naar mijn smaak is de bas out-of-the-box iets te krachtig afgestemd. De EDM-liefhebbers onder ons zullen ongetwijfeld smullen, maar voor andere muziekgenres schroef ik de bas liever iets omlaag.
Dat brengt een belangrijk punt naar voren; kan je de Soul afstemmen? In tegenstelling tot o.a. JBL biedt Fresh ’n Rebel helaas (nog?) geen app voor haar Soul. Je zal dus bij apps van derden terecht moeten als je op je telefoon het geluid wil aanpassen. Een alternatief had een fysieke knop kunnen zijn om te schakelen tussen een aantal basniveau’s. Dat zijn twee opties/verbeteringen die ik bij toekomstige Bluetooth-speakers van Fresh ’n Rebel graag zou willen zien.
Gelukkig doen die zaken niet af aan de kwaliteit die je voor het geld krijgt. Nou is € 129,99 geen bescheiden prijs, maar als je in dit segment aan Bluetooth-speakers winkelt, dan is de Soul een soliede keuze. Het enige opvallende verschil met concurrentie is dat er een IPX5-keuring aanwezig is i.p.v. IPX7. Als dat geen kwestie is en je gecharmeerd bent van Fresh ’n Rebel’s design, dan weet je waar je terecht kan voor je volgende aanschaf.
Welke equalizer app voor Android raad je aan om het geluid aan te passen?
Wavelet is mijn favoriet. 🙂