Review: Razer Blade 15 Advanced Model - Mid 2021 - (RZ09-0409CE53-R3U1)
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- Invoerapparaten - toetsenbord en touchpad
- Benchmarks - temperaturen, geluidsproductie en praktijkervaring
- Beeldscherm
- Conclusie
Het is inmiddels weer een flinke tijd geleden dat we een laptop in het middelpunt hadden voor een review. Met de gloednieuwe Intel Alder Lake Mobile en AMD Ryzen 6000 Mobile-processoren is de tijd meer dan rijp om laptops uit te lichten. Voordat we met deze nieuwe generaties aan de slag gaan, is er nog wat ruimte om de huidige generatie te bekijken. Dit doe ik met de Razer Blade 15 Advanced Model - Mid 2021. Een laptop met specificaties waar je enkel U tegen kan zeggen.
Specificaties bestaan uit een 11e generatie Intel Core i9-11900H processor, 32GB aan DDR4-werkgeheugen tezamen met een 1 TB M.2 SSD. De grafische kracht is afkomstig van het groene kamp van Nvidia, met een dikke GeForce RTX 3080 Laptop-GPU met maar liefst 16GB GDDR6 VRAM. En als kers op de taart: een 15,6-inch 4K OLED touch-scherm. Al dat moois heeft ook zo zijn prijs; op het moment van schrijven kost de Razer Blade 15 Advanced Model - Mid 2021 - (RZ09-0409CE53-R3U1) circa € 3.000,-.
Directe specificaties van dit specifieke model levert wat zoekwerk op, mede doordat de laptop in deze smaak momenteel slecht verkrijgbaar is. Desalniettemin vinden we het toch belangrijk om de 11e generatie aan Intel Mobile-processoren nader te bekijken. Zoals in de inleiding al toegelicht: Intel Alder Lake komt mondjesmaat op de markt en zal de aankomende maanden betere beschikbaarheid gaan krijgen.
De 11e generatie van Intel gaat door het leven als Intel Tiger Lake. In deze laptop zit de Intel Core i9-11900H - het neusje van de zalm van de Intel Tiger Lake generatie. Deze processor schaalt zich als Mobile variant ten opzichte van de desktop variant aan de Intel Core i9 11900/11900K. Goed om te benadrukken is het prestatieverschil, waar de Mobile variant logischerwijs minder goed zal scoren dan de Desktop varianten. De processor heeft 8 kernen om 16 threads, ofwel een 8-core met Hyperthreading. De processor werkt met Intel zijn Turbo Boost 3.0 Max-technologie en werkt met een single-core Turbo Boost van 4,9 GHz met een basissnelheid van 2,5 GHz. De powerconsumptie - het TP-ontwerp is 45 Watt.
De ingebouwde GeForce RTX 3080 Laptop-GPU betreft een model die maximaal 105 Watt verbruikt. In de categorie Laptop-GPU’s verschilt het verbruik wat zich op zijn beurt schaalt met prestaties. Hoe hoger het verbruik, des de beter de prestaties veelal zijn. Een hoger verbruik verlangt betere koelprestaties, ofwel een dikkere laptop met meer koelpotentie. Dit maakt Laptop fabrikanten in staat om zelf configuraties te maken met Laptop GPU’s en vormfactor. De RTX 3080 Laptop-GPU op deze Razer Blade heeft een basissnelheid van 780 MHz en een Boost van 1245 MHz.
Verder is de laptop uitgerust met 32GB DDR4-werkgeheugen geklokt op 3200 MHz. Features zoals Thunderbolt 4, WiFi 6E en Bluetooth 5.2 behoren ook toe aan de opties.
Matzwart is dresscode van de verpakking. Razer is overigens erg actief met het verduurzamen van zijn producten en bijhorende verpakkingen. Het project #GoGreenwithRazer maakt zich daar hard voor een groenere (schonere) wereld, aldus Razer. Verder bestaat de inhoud uit een handleiding, Razer-stickervel en de oplader.
Door naar de Razer Blade zelf. Het uiterlijk schreeuw een stukje degelijkheid. Strakke… messcherpe lijnen bepalen de basis. Van rand tot rand is de Razer Blade plezierig om te zien en ook enigszins compact te noemen voor de interne specificaties.
Met een gewicht van circa 2,08 kilogram is de laptop ook voor zijn specificaties, ofwel featureset overtuigend licht te noemen. Met een Intel Core i9 en RTX 3080 heb je gewoon een propere koeloplossing nodig, iets wat uiteraard extra gewicht met zich meebrengt. De laptop is 17,02 x 355,09 x 234,95 mm.
De Razer Blade heeft veel weg van de degelijkheid van het bekende Appeltjes-merk Apple. Qua vormgeving leent de Razer Blade inmiddels ook langer deze aspecten. Designkeuzes vallen hier en daar gewoon op. Op de klep siert het Razer-logo die oplicht wanneer de laptop is ingeschakeld.
Aan aansluitingen op de linkerzijde vindt je twee USB 3.2 Type-A poorten, een USB Type-C poort met Thunderbolt 4, een microfoon- headset lijningang en de voedingspoort. Op de rechterzijde is nog eens een USB 3.2 Type-A poort te vinden, een USB Type-C poort met Thunderbolt 4, een HDMI-poort en een SD-kaartlezer. Hier is ook een K-Slot, oftewel een Kensington computerslot te vinden.
Hoewel de Razer Blade met zijn geanodiseerde aluminium-behuizing met een vingerafdrukbestendige-coating behandeld is - blijven vingerafdrukken weldegelijk zichtbaar op de behuizing. Zeker wanneer je de laptop fysiek vaak verplaatst. Met een doekje zijn deze eenvoudig weg te boenen. Overigens is de geanodiseerde aluminium-behuizing episch. Kwalitatief scoort de Razer Blade hier veel punten - het is gewoon een Chick… Gamer Magnet!
De onderzijde is bedekt met rubberen padding dat vrijwel de volledige breedte van de behuizing bedekt. Hier zijn ook twee grills te vinden die dienen als ventilatieopeningen. Meer informatie omtrent de werkingen vindt je in de opvolgende hoofdstukken.
Het toetsenbord op de Razer Blade 15 maakt gebruik van RGB-verlichting. Deze is middels de Razer Synapse-software te beheren, ook de uitgebreide Chroma-verlichtingseffecten behoren daartoe. Het toetsenbord zelf is low-profile, iets wat niet geheel vreemd is voor een laptop. Het toetsenbord voelt fijn aan, maar heeft een relatief korte toetsaanslag. Ook is de feedback lichtjes, iets wat in het begin wennen is.
Vooral het samenspel tussen de touchpad en het toetsenbord stelt in je in staat om snel te handelen, mede doordat het touchpad groot is. Deze valt wat mij betreft in een hoge klasse als het om afwerking gaat met zijn gladde glazen oppervlak. De touchpad is 12,7 x 7,62 centimeter - genoeg speelruimte! Bewegingen en gebaren op het touchpad werken comfortbel, zonder enige problematiek aan ruimtegebrek - ook met meerdere vingers.
In dit hoofdstuk deel ik statistiek afkomstig uit CPU, GPU en CPU/GPU-gecombineerde benchmarks. Indien nodig licht ik kort mijn bevindingen toe. In het hoofdstuk ‘in de praktijk’ ga ik dieper in op de totaalervaring. De resultaten zijn tot stand gekomen met de Razer Blade aangesloten op de oplader/adapter. Het energieschema staat op “prestaties" (hoogste prestaties) in Windows 11.
Benchmarks
7-Zip
Blender - BMW Render
Blender - Classroom Render
Cinebench R23
Javascript Kraken
SPECviewperf 2020
PCMark 10
CS:GO
F1 2020
Shadow of the Tomb Raider
3DMark Fire Strike Ultra
3DMark Time Spy Extreme
3DMark Port Royal
M.2 SSD
In de laptop is een 1TB Samsung 980 Pro PCIe 4.0 (Gen 4) M.2 SSD aanwezig. Met de nieuwere modellen is Razer overgestapt naar PCIe 4.0 wat een verademing is als het om prestaties gaat. De Samsung 980 Pro is een serieuze M.2 SSD - hier bindt Razer geen doekjes om als het om moeten besparen gaat op componenten. Overigens zijn de prestaties prima in lijn met de verwachtingen. Hieronder een screenshot afkomstig uit CrystalDiskMark-benchmark.
Temperaturen en geluidsproductie
Beginnende met geluidsproductie. Onder 100% load voor zowel de CPU als GPU is de Razer Blade 15 goed aanwezig. Deze instellingen zijn handmatig vastgezet via de Razer Synapse-software. De piek onder 100% load ligt gemiddeld tussen de 50 - 52 dB(A). Bij normaal gebruik ligt dit rond de 42 dB(A), wat met de aanwezige fans zeer acceptabel is.
De Intel Core i9-11900H weet onder load temperaturen aan te tikken van maximaal 95 graden Celsius. Waar de RTX 3080 Laptop-GPU gemiddeld rond de 75 tot 78 graden Celsius aan tikt. Spelen met temperaturen en geluidsproductie is natuurlijk mogelijk. Je kan de instellingen in de Razer Synapse-software op gemiddeld of laag zetten. Je wint niet enkel batterijprestaties - het systeem werkt ook koeler en daarmee stiller. Wel lever je op dat moment in op ruwe prestaties.
Batterij
Dit model van de Razer Blade is uitgerust met een 80 Wh-batterij. De Intel Core i9-11900H heeft een ingebouwde Intel UHD Graphics Xe 750 32EUs (iGPU). Tussen Windows, 2- en 3D-applicaties wisselt de iGPU af met de RTX 3080 Laptop-GPU. Ook de Intel Core i9-11900H temt zichzelf om batterij te besparen. Bij gemiddeld gebruik weet ik circa 6 uur uit de Razer Blade 15 te persen. Bij gaming zonder batterij is dit hooguit 1,5 uur.
In de praktijk
De Razer Blade 15 - specifiek het RZ09-0409CE53-R3U1-model is een paradepaard als het om specificaties gaat. Op veel fronten laat de laptop zijn spierballen overtuigend zien. Details die vooral opvallen zijn de aanwezige speakers direct naast het toetsenbord, deze benadrukken stereogeluid erg goed. Het toetsenbord zelf heeft een vrij korte toetsaanslag die naarmate tijd went, waar het touchpad kwalitatief hoog scoort. Dit geldt zowel voor de ruimte op het touchpad zelf als de afwerking van glas.
De compacte vormfactor verbergt krachtige prestaties onder de motorkap. De Intel Core i9-11900H wil gewoon werk verzetten, evenals gamen met de aanwezige RTX 3080 Laptop-GPU. Samen met 32GB aan DDR4-werkgeheugen onder 3200MHz - beoogt deze laptop als zeer compleet. Hier kan en mag ik het gewoon praktisch maken: de laptop is zeer compleet. Al dit moois presenteert men op een 4k touch OLED-scherm. Waar ik overigens wat meer terughoudend ben over het touch-gedeelte, deze spreekt mij minder aan.
Nadelige puntje is dat de deftige geanodiseerde aluminium-behuizing onder belasting warm wordt, hetzij bij intensieve CPU en GPU-taken. Ook de fans pakken onder boost- en hoge instellingen middels de Razer Synapse-software best wat geluidsproductie mee. Het slanke ontwerp moet hier dan toch een stukje compenseren om niet te warm aan te lopen. Samenvattend zal ik in de conclusie nog wat meer prijsgeven over mijn gedachtengoed aangaande de Razer Blade. Voor nu gaan we het beeldscherm nader bekijken.
Het 15,6-inch 4K OLED touch-scherm is een belangrijk onderdeel van deze gaming laptop. Het touch-scherm bekoort mij niet heel erg. Ik ben hier persoonlijk niet zo’n fan van op een gaming laptop en zie dan ook niet direct de meerwaarde.
Naast de krachtige specificaties maakt het OLED-scherm onderdeel uit van een goed georganiseerde show. Het contrast is geweldig evenals de zichtbare kleuren - mede dankzij OLED. Er zou een 100% dekking moeten zijn van het DCI-P3-kleurengamma, iets wat ik natuurlijk aan de tand voel met de X-Rite i1Display Pro en DisplayCAL-software. Deze komt 99,7% geweldig in de buurt, ofwel: 100%… episch!
De Razer Blade komt prestaties stijlvol na. Het ontwerp is oer-strak, evenals de toegepaste materialen. Weet de Razer Blade, specifiek met serienummer: RZ09-0409CE53-R3U1 mij te overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Voor de TL;DR-bezoekers: de Razer Blade 15 is een 15,6-inch gaming laptop in een stijlvolle doch minimalistische behuizing. De behuizing is vervaardigd van geanodiseerde aluminium, iets wat het kwalitatief naar een hoger niveau tilt. Ik kaart dan ook direct een onderwerp aan waar ik kritischer over ben, gezien het feit dat de behuizing de neiging heeft om warm te worden onder belasting. Dit zal niet direct zijn na wat willekeurige benchmarks, het speelt naarmate langdurige belasting wat meer op.
Het Advanced Model is zoals de naam al doet vermoeden een geavanceerde versie van de Razer Blade 15 - kortom: geen instapmodel. Dit model heeft een Intel Core i9-11900H processor, 32 GB aan DDR4-werkgeheugen tezamen met een 1 TB M.2 SSD. Combineer dit met een RTX 3080 Laptop-GPU uitgerust met 16GB GDDR5 VRAM en een 4k 15,6 inch 4K OLED touch-scherm… werkelijk een beest. Daar zit dan ook een prijs aan vast van circa € 3.000,-.
De aanwezige RTX 3080 Laptop-GPU betreft een 105 Watt TGP-model. Ter informatie: de RTX 3080 Laptop GPU’s bestaan uit een reeks startende bij 90 Watt oplopend tot maximaal 155 Watt. Voor de vormfactor is een 105 Watt TDP-model niet teleurstellend, let wel dat laptops met een hogere TGP veelal betere grafische prestaties weten weg te zetten. Hoewel dit ook sterk afhankelijk is van de totaal samenstelling aan componenten. Een hogere TGP vraagt ook een betere koeloplossing, wat deze laptops veelal meer “bulky" maakt en daarmee minder handzaam. De Razer Blade 15 kiest voor de middenweg.
Prestaties van de aanwezige Intel Core i9-11900H zijn overtuigend genoeg om degelijke prestaties uit de laptop te persen. Waar de processor competitief is aan AMD zijn Ryzen 5900HX. Hoewel deze statement niet gebaseerd is op eigen bevindingen, zijn beide processors inmiddels lang genoeg op de markt om deze resultaten objectief te beoordelen. Belangrijk detail is dat je niet via de standaard batterij-profielen in Windows de Intel Core i9-11900H maximaal benut. De zogenoemde power-modus duwt de processor niet tot zijn uiterste, hier is de Razer Synapse-software voor nodig. Dit vind ik minder positief, waardoor er snel de illusie wordt gevormd dat gaming laptop te kort komt in prestaties. Dit mag wat mij betreft duidelijker worden.
Het touch-scherm is voor de liefhebber een fijne toevoeging. Persoonlijk heb ik deze nauwelijks gebruikt en zie ik ook niet directe voordelen. Ik zou een 1440p-model om 144 of 200Hz+ dan beter kunnen waarderen als het om gaming gaat. Een scherm met 120Hz onder 4k is mooi, echter is de combinatie van een RTX 3080 Laptop-GPU qua rauwer prestaties dan minder gunstig. Wel schotelt het aanwezige 4k OLED-scherm heerlijke kleur voor, evenals goede zwartwaardes.
Design en bouwtechnisch is de Razer Blade 15 een pracht laptop. Geluidsproductie onder volledige load is wel wat aanwezig, desalniettemin krijg je er een compacte laptop met heerlijke prestaties voor terug. Dit specifieke model; de RZ09-0409CE53-R3U1 is een paradepaard als het om specificaties gaat. De algehele samenstelling is gewoon chique, iets waar de prijs dan ook naar is. Niet enkel voor gaming, maar ook voor productiviteit kan ik mij voorstellen dat deze laptop naarmate tijd een goede kameraad wordt. De krachtige samenstelling laat genoeg mogelijkheden toe - iets wat je dan ook zeker moet overwegen om de laptop op waarden te schatten.