Review: NZXT H710i Cyberpunk (CRFT 09)
Links; Navigatie;De H710i CyberPunk-editie maakt onderdeel uit van de CRFT-collectie van NZXT. Met deze behuizing zijn we aangekomen bij de negende CRFT (craft) met een gelimiteerde oplage van 1000 stuks. De H710i is van origine een mid-tower met slimme controller, de Smart Device V2. Esthetisch benadrukt deze versie de glamour en gemodificeerde wereld van Night City… into the future!
Gemodificeerd is het juiste woord. Aan de buitenzijde is de sfeer goed te proeven. Verder kent deze behuizing identieke specificaties gelijk aan dat van de originele H710i. Belangrijke eigenschappen zijn o.a. Smart Device 2 voor aansturing van RGB-verlichting, een ingebouwde PWM-fancontroller, USB 3.1 Gen2 op het I/O en zeer degelijke ondersteuning vooor AIO-waterkoeling.
Met dat gezegd, lijkt mij nog weinig in de weg te zitten. We kunnen door naar de specificaties. Op het moment van schrijven kost de NZXT H710i Cyberpunk € 299,-. Let op: zolang de voorraad van 1000 stuks strekt!
Een overzicht van de specificaties:
De NZXT H710i is niet nieuw, sterker nog, de behuizing is al sinds 2019 op de markt. Het is de grotere broer van de H510i, die op zijn beurt compacter is en nét wat minder features met zich meebrengt. De H710i weegt 12,3 kilogram en is 230 mm breed, 516 mm hoog en 494 mm diep. Met deze afmetingen valt de H710i in de grotere categorie aan mid-tower(s). Deze ruimte biedt o.a. ondersteuning voor een E-ATX-moederbord, videokaarten tot 413 mm en een CPU-koeler inbouwhoogte van 185 mm.
Aan de bovenzijde biedt de behuizing ondersteuning voor een 360 mm radiator, dit geldt ook voor de voorzijde. Logischerwijs snoept de radiator met fans aan de voorzijde ruimte voor de videokaart weg. Met 413 mm zie ik hier totaal geen belemmering, gezien veel moderne videokaarten in de vorm van een RTX 3080 en 3090 rond de 31 tot 34 cm zijn. Aan de achterzijde is nog ruimte voor een 140 mm radiator.
De behuizing is standaard uitgerust met drie Aer F-fans van 120 mm en één Aer F-fan van 140 mm. Voor het RGB-verlichtingssamenspel is het kloppende hart, eerder genoemde Smart Device 2, verantwoordelijk. Deze stuurt de twee aanwezige RGB-ledstrips aan. De NZXT H710i Cyberpunk behuizing wordt geleverd met een gelimiteerde editie Arasaka Puck om een headset te ondersteunen op de behuizing. Ook zit er nog een gelimiteerde Chip Charm bij - een stukje show-off dat het hier om een gelimiteerde behuizing gaat kan toch geen kwaad?
Dat het hier om CRFT nummer negen gaat mag duidelijk zijn. De verpakking duidt aan dat het om “één van duizend" gaat - een exact nummer van die duizend is nu nog niet te herleiden. In deze verpakking schuilt de daadwerkelijke verpakking van de H710i Cyberpunk. Volledig in het geel valt deze prima in het huisstijlsfeertje. De behuizing zelf is beschermd met verpakkingsschuim en folie.
Tot in de details is de H710i Cyberpunk voorzien van decals. Her siert op vrijwel alle onderdelen van de behuizing, met uitzondering van de onderzijde van de behuizing. In de basis gaat het hier om de reguliere H710i. Het frame is hetzelfde, evenals de buiten- en binnenkant.
Het linkerzijpaneel van gehard glas is voorzien van graffiti-decals en teksten zoals “no pain no gain" en “body lotto is rigged", wat nadruk legt op gevonden kadavers in de vorm van een lotto en geldprijs - freaky! Op het voorpaneel is de naam Arasaka te vinden; dit is de mega coöperatie in Cyberpunk die omgaat met beveiliging, bankzaken en ontwikkeling c.q. productie. Op het rechterzijpaneel die vervaardigd is van staal zijn codes te vinden, het Cyberpunk-logo en verdere industriële-decals.
Aan de achterzijde is er ruimte voor een 140 of 120 mm fan, een gleuf voor het moederbord I/O, ruimte voor negen expansiesloten waarvan twee verticaal en ruimte voor de voeding. Met de meegeleverde voeding-bracket kan je de voeding eenvoudig plaatsen. Ook hier zijn details en decals terug te vinden met een rood thema en het Arasaka woordmerk. Onderop de behuizing zit een verwijderbare stoffilter ter hoogte van de voeding.
Bovenop de behuizing is een powerknop te vinden, twee USB 3.2 Gen 1 Type-A poorten, een USB 3.2 Gen 2 Type-C poort en een gecombineerde microfoon- audiolijningang. Ook hier zijn de nodige decals aanwezige, iets wat deze gelimiteerde versie van de H710i maar al te goed siert - het thema zit er gewoon goed en dik bovenop! De quote “where’s Johnny" hint naar de hardgekookte journalist Lyle Thompson die misdaad en corruptie in Night City bestrijdt.
Het linkerzijpaneel van gehard glas is te demonteren door één duimschroef los te draaien aan de achterzijde van de behuizing. Het rechterzijpaneel van staal is ook toegankelijk voor demontage via de achterzijde van de behuizing, echter hoef je hier enkel op een knop te drukken om deze los te laten komen van de kooi.
De kabelafscherming in de H710i is volledig afgewerkt in glossy rood. Onderop is het Arasaka-beeldmerk zichtbaar. NZXT heeft de rode kleur van de Arasaka coöperatie gebruikt ter inspiratie voor de styling. Hier heeft de fabrikant wat mij betreft verstandig aan gedaan, aangezien geel doorgaans misschien te fel is en minder vaak te zien is in builds. Rood heeft zich over de jaren geen deels bewezen als gaming-kleur bij veel fabrikanten.
Door de uitsparing in het moederbordtray is de quote “no future" zichtbaar. Deze is afgedrukt aan de binnenzijde van het stalen rechterzijpaneel. Dat de toekomst in Night City niet rooskleurig is, mag met het spelen van de game al snel duidelijk zijn. Verder borduurt NZXT hier voor op de bekende H710i-formule. Er is overigens ruimte voor een E-ATX-moederbord, let wel dat je de kabelafscherming hiervoor mogelijk moet verschuiven/demonteren.
Ik heb oprecht genoten van het uitpakken van deze behuizing en het deels demonteren. De Cyberpunk-stijl maakt het gewoon een feestje. Voor de Cyberpunk liefhebber kan ik mij goed voorstellen dat deze behuizing volledig in je straatje valt. Aan de achterzijde van de behuizing is de Aer F 140 mm fan te vinden. Waar er aan de voorzijde de drie overige Aer F 120 mm fans te vinden zijn.
In het hardware compartiment is naast de kabelafscherming een interne case badge te vinden. Normaliter staat hier het oplagenummer van de duizend stuks. In mij geval gaat het hier om een reviewmodel die hier geen onderdeel van uitmaakt. Deze H710i Cyberpunk gaat door het leven als “developer edition", zodat er daadwerkelijk duizend stuks in omloop zijn voor verkoop.
Het kabelcompartiment maakt gebruik van NZXT’s fenomenale kabelmanagement, bestaande uit een kabelboom, velcro-straps en een NZXT-mini-puck voor het begeleiden van kabels. Ook zijn er diverse kabel/verankeringspunten te vinden voor o.a. tie-raps.
De ingebouwde PWM-fancontroller zit verborgen in het hardware compartiment achter de kabelafscherming, deze is aan te sturen middels de NZXT CAM-software. De accessoires zijn aan de binnenzijde van de behuizing te vinden, bestaande uit een handleiding, de Arasaka Puck, de gelimiteerde Chip Charm, een microfoon- audiolijningang-splitter (y-splitter), en een I/O-pin-connector om het leven makkelijker te maken. NZXT levert ook diverse schroeven mee samen met tie-raps voor de kabelmanagement.
Zoals eerder vermeldt borduurt de H710i Cyberpunk voort op de bestaande eigenschappen van de H710i. Er zijn onder de spreekwoordelijke motorkap geen wijzigingen te vinden. Montage vereist wat mij betreft vrij weinig inspanning, mede door de ruimtelijk opzet van deze mid-tower behuizing. Het is overigens wel een forse mid-tower behuizing.
Ik heb gekozen voor een vrijwel volledige MSI-build - met uitzondering van de CPU-koeler. Ik ben van start gegaan met de Intel Core i7 11700K in combinatie met de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi. Ik heb deze inclusief CPU-koeler; de Cooler Master Hyper 212 Black Edition geplaatst. Nu is de Hyper 212 Black Edition relatief compact. De CPU-koeler is 159 mm hoog. De H710i Cyberpunk tolereert CPU-koelers tot 185 mm, deze CPU-koeler is dus kinderspel. Er blijft voldoende ruimte over om te manoeuvreren rondom de Hyper 212 Black Edition. Het aansluiten van de CPU-powerconnectoren, fans en RGB-aansluitingen bovenaan het moederbord leveren totaal geen restricties op.
Compleet maak ik de build met de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G; deze videokaart heeft een lengte van 312,4 mm. Ook hier biedt de H710i Cyberpunk ruimschoots ruimte met 413 mm. Je krijgt hiermee voldoende ruimte om een radiator inclusief fans te plaatsen aan de voorzijde van de behuizing. Dit kan zelfs een dikkere radiator zijn, er blijft namelijk ruimte over. Als kers op de taart gooi ik de fancy G.Skill Trident Z Royal op de geheugensloten.
Het systeem verkrijgt zijn voeding van de MSI MPG A850GF, een 80+ Gold-voeding. Met de voeding-bracket is deze eenvoudig te monteren- en demonteren wanneer nodig. Waar de H710i Cyberpunk net als de H710i punten scoort is het onderdeel kabelmanagement. De kabelboom en begeleiding van kabels is geweldig. Hier weet NZXT met deze relatief gezien “oudere behuizing" nog steeds te verassen. Op het gebied van inbouwmogelijkheden en kabelmanagement is de H710i nog goed bij de tijd. Zaken die mogelijk ontbreken is een stukje ondersteuning voor ARGB in de behuizing zelf.
Vooral de ruimte voorziet ruimschoots om ongestoord te kunnen bouwen. Je bouwt een systeem in relatief korte tijd. Dankzij de uitstekende kabelmanagement kan dit in die tijd nog netjes ook. Daarmee kom ik al op het punt om de zijpanelen te plaatsen en het systeem in te schakelen.
De twee aanwezige ledstrips worden wanneer ingeschakeld zichtbaar. De leds (drivers) hebben een relatief grote afstand ten opzichte van elkaar. De gelijkmatigheid van de lichtspreiding kan beter. Vandaag de dag zien we hier gewoon betere en nettere oplossingen, hiermee hintte ik eerder in de review al op een stukje ARGB.
Met de H710i Cyberpunk introduceert NZXT haar eerste CRFT (craft) H710i-behuizing. Eerder mochten de H500, H510, H510i en H700 eraan geloven in diverse thema’s, waaronder de H510 Valhalla en de H700 Nuka-Cola. Daarmee benoem ik direct mijn persoonlijke favorieten uit de CRFT-reeks. Weet de NZXT H710i Cyberpunt dit te overtreffen? Je leest het in deze eindconclusie.
Om met de “Problem Solver" sub-machinegeweer uit Cyberpunk binnen te vallen: deze overtreft zonder twijfel! Cyberpunk had bij lancering wat problematiek in de vorm van bugs. Inmiddels is de game redelijk opgepoetst en moet ik ook eerlijk bekennen: ik moet de game wederom een goede kans geven. Toen de kans van een H710i Cyberpunk voorbij kwam kon ik dit niet laten schieten, desondanks mijn teleurstellende aantal in-game uren van deze game. Het ontwerpsfeertje van deze behuizing is fenomenaal. Samen met de bouwkwaliteit is dit werkelijk een geweldige ervaring.
Opvallend genoeg levert de H710i als “oudere behuizing", gezien het feit dat de originele H710i al langer op de markt is, nog verassend veel comptabiliteit voor hedendaagse hardware. Beter gezegd: de behuizing biedt dit ruimschoots. Het plaatsen van langere videokaarten in de vorm van een RTX 3080, 3090 en 3090 Ti behoren toe tot de mogelijkheden. Op het moment van lancering van de H710i hadden deze Nvidia-videokaarten nog geen bestaansrecht, inmiddels bungelt de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G heerlijke in deze behuizing. Hetzelfde valt te zeggen voor ondersteuning voor AIO’s, fans en een prima arsenaal voor SSD’s en zelfs HDD’s.
Kabelmanagement is wellicht het sleutelwoord van deze behuizing als eigenschap. De kabelboom samen met de kabelbegeleiders zijn fenomenaal. Het maakt het bouwen met de H710i Cyberpunk een uitbundig feest met de nodige discoballen. Gesproken over disco en licht; de meegeleverde RGB-strips zijn leuk maar niet geheel meer van deze tijd. De ingebouwde Smart Device 2: de PWM-fancontroller en aansturing voor RGB-verlichting is een prima toevoeging. Hoewel deze enkel te gebruik is met de NZXT CAM-software zijn er dus geen fysieke c.q. handmatige mogelijkheden.
Inmiddels is de originele (standaard) H710i voor circa € 175,- beschikbaar. Logischerwijs betaal je bij de H710i Cyberpunk fors meer voor zijn gelimiteerde status. Ik wil benadrukken dat ik als semi Cyberpunk leek kan genieten van de decals en details die deze behuizing met zich meebrengt. Het is voor mij al een feest, laat staan voor de doorgewinterde Cyberpunk liefhebber. Uiteindelijk is het ook een strijd in de zin van: “grab it while it’s hot". De duizend stuks zijn wereldwijd verspreid, waarvan er maar enkele kasten op de Benelux markt verschijnen.