Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Strix Flare II Animate
Links; Navigatie;De ASUS ROG Strix Flare II Animate is een full-size toetsenbord met RGB-verlichting en een AniMe-Matrix mini-ledscherm. Eerder maakte ik kennis met ASUS’ speelse mini-leds op de ASUS ROG Zephyrus G14 gaming laptop. Inmiddels hebben de mini-leds ook de randapparatuur van ASUS bereikt, dit geldt voor de Flare II Animate en de Delta S Animate - een gamingheadset waar binnenkort een review van volgt.
Verdere belangrijke eigenschappen bestaan uit dedicated mediaknoppen, een pollingsnelheid van 8000Hz, een hotswappable-ontwerp voor het uitwisselen van mechanische switches en ROG zijn eigen PBT Doubleshot keycaps. Verdere specificaties deel ik in het opvolgende hoofdstuk. De ASUS ROG Strix Flare II Animate heeft een verwachte adviesprijs van € 220,-.
Een overzicht van de specificaties:
Totaal telt het AniMe-Matrix mini-ledscherm 312 programmeerbare leds. Aansturing gaat middels ASUS zijn ROG Armoury Crate-software. Effecten zoals afbeeldingen, audiovisualisaties, systeemstatus en instellingsindicatoren behoren tot de opties. Het mini-ledscherm is functioneel ook inzetbaar voor meldingen en tijd en datum. Op de Flare II Animate is het mini-ledscherm gepositioneerd op de rechterbovenhoek van het toetsenbord - direct boven het numpad.
RGB-verlichting mag uiteraard niet ontbreken. Niet enkel de toetsen (keycaps) zijn verlicht, aan de voorrand van het toetsenbord zit nog een RGB-strook. Deze maakt gebruik van een diffuser voor de lichtspreiding. De diffuser is te demonteren en te plaatsen op de inkeping van de polssteun, waarna RGB-verlichting spreidt richting de rand van de polssteun. Hiermee heeft ASUS een mooie oplossing gevonden om alsnog te kunnen genieten van een extra strookje aan RGB, zonder te moeten inleveren op comfort.
De dedicated mediaknoppen bestaan uit een mediawiel, een Windows lock-knop, een knop voor de RGB-verlichting, een play- en pauzeerknop en een voor- en achterwaarts knop, kortom: de mediaknoppen zijn sterk vertegenwoordigd. De knoppen zijn afgewerkt met metaal, dit geeft de knoppen een luxe en kwalitatieve uitstraling. De pollingsnelheid moet zorg dragen voor betere prestaties als het om responstijd gaat. De 8000Hz zou gelijk moeten staan aan een responstijd van 0,125 ms - dit is tot 8x sneller dan reguliere toetsenbord onder 1000Hz. Uiteraard ga ik deze snelheidsbooster grondig testen in deze review. Meer informatie over de mechanische switches lees je in de opvolgende hoofdstukken.
Presentatie zowel inhoud zijn prima op orde, deze formule stelt vrijwel nooit teleur bij het ROG-kamp. Inhoud bestaat uit het toetsenbord, een gebruikershandleiding, ROG-stickervel, een pamflet met informatie over het verwijderen van de diffuser bij plaatsing van de polssteun en een key- en switch-puller.
Eerst indruk van het ontwerp bekt lekker. De aluminium topplaat bepaalt de basis, waar het AniMe-Matrix mini-ledscherm naadloos in opgenomen is. De dedicated media-knoppen sluiten met de metalen afwerking prima aan op het geheel - het is een lekker bord om te zien.
Met de meegeleverde keycap-puller trek je eenvoudig de PBT Doubleshot keycaps van de switches. De Flare II Animate komt in vier smaken als het om mechanische switches gaat: Cherry MX Red, Cherry MX Brown, Cherry MX Blue en ASUS zijn eigen ROG NX Red switches. Eerder had ik de ASUS ROG Strix Scope RX onder mijn vingers - een toetsenbord uitgerust met ASUS zijn RX switches. Deze RX switch is speciaal ontwikkeld door ASUS. Waar de NX Red switch op de Flare II Animate de bekende looks van Cherry MX leent - evenals de eigenschappen.
Belangrijk aspect van de ROG NX Red switch is het gebruik van een drie-pin schakelaar aan de onderzijde voor contact op/met de printplaat c.q. het PCB. De meeste Cherry MX switches maken gebruik van een drie-pin schakelaar, wat overeenkomt met de ROG NX Red switch. Hier komt de hotswappable feature van dit toetsenbord om de hoek kijken. Je kan de switches met de switch-puller verwijderen en uitwisselen voor een drie-pin switch naar keuze.
De Flare II Animate maakt gebruik van een vaste kabel met twee USB-aansluitingen aan het uiteinde. De kabel zit vast op het toetsenbord en is vrij stug. De tweede USB-aansluiting is voor de USB-passthrough van de fysieke USB 2.0 aansluiting op het toetsenbord zelf, deze zit rechts van de kabelaansluiting.
Op de voorrand is de diffuser zichtbaar voor een RGB-lichtspreiding aan de voorzijde van het toetsenbord. Vanaf dit aanzicht is het gelijk een mooi moment om kennis te maken met de ROG NX switches, ieder voorzien van het ROG-logo.
De achterzijde van het toetsenbord bestaat uit kunststof - uitklapbare pootjes zijn aanwezig om de positie te verstellen.
Op de onderzijde is een inkeping te vinden voor het verwijderen van de diffuser. Onderdeel van de meegeleverde accessoires is een polssteun. De diffuser is in de polssteun te plaatsen voor het opvangen van de RGB-verlichting. Deze geeft letterlijk de illuminatie door. Je verliest op deze manier niet je geliefde RGB-verlichting. Ik vind het een deftige oplossing van ASUS, niet eerder heb ik een fabrikant dit zien doen.
Met de polssteun op zijn plaats voelt het toetsenbord compleet. Een full-size toetsenbord verlangt wat mij betreft een polssteun voor ultiem comfort. Waar een compact toetsenbord in het kaliber van 60 tot 65 procent juist veel aangenamer werkt voor mij zonder. Logisch? Ik heb mijn twijfels.
De Flare II Animate is opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ROG Armoury Crate. Als je in het bezit bent van meerdere ROG-producten komt hier alles samen. In veel opzichten ervaar ik de software als plezierig, vooral voor software en firmware-updates. Helaas brengt de software ook beperkingen met zich mee, want niet alle hardware en/of randapparatuur is altijd even stabiel - vooral met nieuwere hardware komt dit vaker voor. Dit maakt totaalbeheer dan wel eens lastig, mede door stabiliteitsproblemen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat de ROG Armoury Crate software stabieler werkt dan voorheen.
De eerste pagina waar de Flare II Animate mee opstart, is de keymapping-pagina. De naam zegt het al: het toewijzen van een functie voor specifieke toetsen. Opties hiervoor zijn ingevoerde teksten, muisfuncties, macro’s, media, en snelkoppelingen. Je kan een knop ook volledig uitschakelen, mocht de Windows-Lock toets onvoldoende zijn. Gemodificeerde knoppen worden in de lay-out rood geaccentueerd.
De vervolgpagina bestaat uit het RGB-circus van dit toetsenbord. De verlichtingseffecten ogen zeer degelijk en met Aura Creator kan je aangepaste verlichtingseffecten maken. In Armoury Crate geldt het zo dat alle aangesloten ROG-apparatuur gebruik kan maken van de aangemaakte ROG Creator-verlichtingseffecten. Per apparaat is het mogelijk om verlichtingseffecten te gebruiken, al vind ik het persoonlijk mooier om één thema te hebben, want dit gaat eenvoudig met de ‘Aura Sync All’-knop in de software.
De prestaties-pagina bestaat uit het instellen van de pollingsnelheid. Startende met 1000Hz oplopend tot 8000Hz. In het opvolgende hoofdstuk “in de praktijk" licht ik hier mee over toe.
De AniMe-Matrix pagina laat duidelijk het mini-leddisplay zien. Visualisaties zijn vooraf in de software zichtbaar. Standaard kan je kiezen uit een database (bibliotheek) aan content c.q. AniMe-Matrix-effecten. Dit onderdeel bestaat uit de basis-effecten, die je overigens kan uitbreiden met downloadbare content- nieuwe effecten. De snelheid is in te stellen evenals één effect als weergave.
Met de geavanceerde effecten wordt het AniMe-Matrix feest nog leuker. Je kan lussen aan AniMe-Matrix-effect creëren, ofwel meerdere effecten elkaar laten opvolgen. Je kan deze middels het configuratiescherm in volgorde zetten, snelheid, contrast en helderheid. Het is ook mogelijk om teksteffecten te activeren, deze klop je handmatig in met je… Flare II Animate. Hier gelden ook opties zoals snelheid en helderheid. Het configuratiescherm is een prima basis om lekker te spelen met de mini-leds van ASUS.
De laatste pagina geeft inzage in de firmware. Je kan op updates controleren, waarna je op een overzichtspagina van alle aangesloten ROG-hardware terecht komt. Hier is het updaten van software en firmware mogelijk.
De ROG NX Red switch doet veel denken aan de Cherry MX Red switch. Eerlijkheidshalve voelt deze switch aan als een directe kopie van Cherry MX Red, iets wat dan ook de bedoeling is. Kan ik grote verschillen opmerken tussen de twee switches? Nee. ROG NX Red voelt en doet hetzelfde als Cherry MX Red. De ROG NX Red switch is met 40g wat lichter dan Cherry MX Red met 45g - een verschil van 5g. Ook dit verschil kan ik niet direct opmerken.
Een belangrijk aspect is de pollingsnelheid van 8000Hz. Inmiddels heb ik ook een handje vol aan 8000Hz gaming muizen getest. Op een hogere resolutie geeft dit voordelen, maar of dit voor een toetsenbord geldt? Ik kan het verschil tussen 1000Hz en 8000Hz niet waarmaken. De responsetijd van 0,125 ms mag er op papier zijn, in de praktijk kan ik deze niet ondervinden. Voor mij blijft 8000Hz op een toetsenbord voor nu een onnodige add-on om je 8000Hz-randapparatuur compleet te maken.
De stabilizers worden weg gezet als ROG switch stabilizers. Desondanks deze naamgeving is er weinig verschil te benoemen met reguliere stabelizers. Het zijn wat mij betreft standaard stabilizers zonder enige vorm van extra’s of kenmerkende eigenschappen. Ik ben hier simpelweg enthousiaster over wat ASUS doet met de ROG NX Red switch, dit is gewoon een klasse kloon tot niet te onderscheiden van het origineel.
De hotswappable feature is iets waar ik enthousiast over ben. Je kan naar eigen wens een drie-pin switch/mechanische schakelaar plaatsen. Dit maakt het spelen met diverse switches niet alleen interessant, het kan ook eventuele defecten switches opvangen. Nu is het wel zo dat ik in mijn “toetsenbord loopbaan carrière" niet eerder een defecte switch ben tegengekomen - het idee van kunnen verwisselen koestert mij wel. Met een drie-pin schakelaar zijn opties zoals Cherry MX, Gateron en zelfs Kailh ook mogelijk.
Het AniMe-Matrix mini-ledscherm is goed aanwezig. Vooral in het donker springt het scherm goed in de ooghoek, echter stoort mij dit totaal niet. Waar ik al redelijk veel voldoening haalde uit het spelen met RGB-verlichting, is AniMe-Matrix nét nog wat spannender. De verschillende effecten en mogelijkheden met de geavanceerde effecten maken het bijna een nieuwe hobby.
De ASUS ROG Strix Flare II Animate is een compleet toetsenbord met veel mogelijkheden en wat spannende features. De verwachte adviesprijs van € 220,- is niet mals. Weet de Flare II Animate voor die prijs nog te doen overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik van start gaan met het woord compleet. Het toetsenbord biedt een full-size lay-out met dedicated mediaknoppen, een comfortabele doch zachte polssteun, PBT Doubleshot keycaps en een hotswappable design voor drie-pin switches. Dit alles gecombineerd op een aluminium topplaat met een degelijke bouwkwaliteit zonder merkbare flex van het toetsenbord tijdens gebruik. De hotswappable feature is wat mij betreft één van de belangrijkste elementen van dit toetsenbord. Je kan spelen en experimenten met diverse switches, zowel op de korte als langere termijn.
RGB-verlichting siert op de switches en onder de keycaps. Inmiddels is die redelijk gemeengoed. Onderscheid maakt de Flare II Anime met zijn AniMe-Matrix mini-leddisplay. Dit zijn 312 programmeerbare mini-leds op de rechterbovenhoek van het toetsenbord. Middels de ROG Armoury-software kan je basis en geavanceerde effecten animeren. Dit geeft de Flare II Animate naast de RGB-verlichting nét een beetje extra om te onderscheiden.
De aanwezige ROG NX Red switches op dit review sample bevallen goed. Deze zijn blindelings niet te onderscheiden van Cherry MX red switches. De stabilizers zijn standaard, hier kan ik als ROG-stabilizers weinig onderscheid vinden. De 8000Hz-pollingsnelheid van dit toetsenbord is geen gamechanger. Het klinkt misschien leuk op papier; in de praktijk is er wat mij betreft geen verschil op te merken tussen 1000Hz. Voor nu lijkt het vooral meer op een “leuk op papier" kwestie. Waar het bij gaming muizen voor hogere resoluties wel een meerwaarde kan opleveren.
De Flare II Animate is met een verwachte adviesprijs van € 220,- niet goedkoop. Desondanks zijn prijs heb ik wel een goed gevoel bij dit toetsenbord. Deze is zeer compleet en weet zich met punten als hotswappable en het AniMe-Matrix mini-leddisplay toch lekker in de markt te zetten. Wel zijn het twee punten waar je bewust een keuze voor moet maken. Zijn deze twee punten van minder belang, dan zijn er prima alternatieven te vinden voor minder geld.