Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi
Links; Navigatie;De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi valt in de reeks aan B660-chipsets. Een betaalbaarder alternatief ten opzichte van het hogere segment Z690. Desondanks biedt de Strix B660-F Gaming WiFi op papier indrukwekkende features.
In deze review ga ik niet zozeer dieper in op de verschillen tussen Z690, H670 en B660 - inmiddels is dit wel duidelijk. Ik neem goed de tijd om de Strix B660-F Gaming WiFi beter te leren kennen. Het betreft een ATX-moederbord dat stevig is uitgerust met o.a. een 16+1 fasepowerdesign, drie M.2-sloten waarvan twee PCIe 4.0 x4 en één PCIe 3.0 x4, een PCIe 5.0 x16-slot, ondersteuning voor DDR5-werkgeheugen tot 6000MHz, USB 3.2 Gen 2×2 en tenslotte Wi-Fi 6. Kortom, genoeg leuke zaken om verder uit te lichten.
De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko voor € 269,-. Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid. Een mooie toevoeging die noemenswaardig is: DDR5-werkgheugen is inmiddels een stuk betaalbaarder geworden.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi spreekt net als zijn B550-voorganger een “gamer look" aan. ASUS verkiest een uitbundige featureset voor een B660-moederbord, iets wat mij direct opviel bij het analyseren van de specificaties. Ik deelde natuurlijk al wat belangrijke zaken aangaande de specificaties in de inleiding. Nochtans is er mee te vinden op het moederbord, waaronder een Intel I225-V ethernetpoort van 2,5 Gbps, een Intel WiFi 6 (AX201/160MHz-netwerkchip) met ondersteuning voor 2×2 MIMO en Bluetooth 5.1.
Realtek komt om de hoeken kijken als het om audio gaat. De aanwezige Realtek ALC4080-codec draagt zorg voor het ROG SupremeFX audiopakket van dit moederbord tot maximaal 7.1-kanalen. Zeker niet onbelangrijk om te vermelden is de aanwezige USB 3.2 Gen 2×2 Type-C poort op het I/O van het moederbord, een aangename toevoeging als je het mij vraagt. Laten we het moederbord nader bekijken in het opvolgende hoofdstuk, waar ik o.a. ook meer deel over de PCIe-configuratie van dit moederbord.
De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi komt in een typische moederbord verpakking. De inhoud bestaat uit het moederbord, een handleiding, een ROG-stickervel, een ROG driver-CD, een ROG-sleutelhanger, vier zwarte SATA-kabels, M.2-schroefjes, tie-wraps en een Wi-Fi/Bluetooth-antenne.
De Strix B660-F Gaming kiest wederom voor gaming-elementen als het om design gaat. Forse heatsinks met inscripties bepalen de sfeer. Alles speelt zich af op een zwarte printplaat (PCB), die goed in combinatie gaat met een ruime diversiteit aan build. Waar we op de Maximus line-up meerdere kleuraccenten zien, is het hier écht zwart wat op de voorgrond treedt.
Getrouw linksonder aan het moederbord zit het SupremeFX audiopakket van ASUS, bestaande uit een Realtek ALC4080-codec en Savitech SV3H712-versterker. Verder is de onderzijde van het moederbord voorzien van talloze pin-headers, waaronder een RGB en ARGB-header, twee USB 2.0-headers, een speaker aansluiting, drie 4-pin fan-headers en de algemene pin-headers voor het front I/O.
De aluminium chipset heatsink springt er lekker uit. Overigens is er weinig RGB-verlichting direct op het moederbord te vinden. Op de VRM-heatsinks ter hoogte van het I/O is een ROG-logo te vinden dat oplicht - en daar blijft het dan ook bij.
De drie aanwezige M.2-sloten zijn voorzien van degelijke heatsinks. Op de zijkant van het moederbord bevinden er zich vier SATA-poorten, een interne USB 3.2 Gen 1-header en USB 3.2 Gen 2-header, de ATX-aansluiting en twee ARGB-headers.
De DDR5-geheugensloten kunnen maximaal 128GB aan DDR5-werkgeheugen huisvesten. Overklokken van het werkgeheugen is mogelijk, waar het overklokken van de processor op B660 niet vertegenwoordigd is, hier moet je toch écht bij het Z690-moederbord kamp zijn. De VRM-heatsink siert op het moederbord, bovenaan het moederbord zijn de CPU_FAN, OPT EN AIO-header aanwezig. Dit zijn drie 4-pin headers. Het moederbord verkrijgt zijn voeding middels één 8-pin aansluiting en één 4-pin aansluiting.
Het I/O van het moederbord bestaat uit een HDMI-poort, een DisplayPort, twee USB 2.0-poorten, vijf USB 3.2 Gen 1-poorten, een BIOS FlashBack en Clear CMOS-knop, een USB 3.2 Gen 2-poort, een USB 3.2 Gen 2×2-poort (Type-C), een 2,5 Gbps ethernetpoort, twee SMA-aansluitingen voor de meegeleverde antenne en vijf audio Jacks.
Het BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features zoals temperaturen, bootvolgorde, tijd en datum, kloksnelheden en geïnstalleerde ventilatoren. Bij ASUS krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’ - het zit hem in de naam. Bij EZ-mode zit nog een optie ‘EZ-Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control-optie om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn hier beschikbaar. Ook kun je daar kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pins en ondersteunen PWM.
In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om te overklokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu. Ook komen we hier uiteraard instellingen voor DDR5 tegen. Uiteraard rekeninghoudend dat je op het B660-platform niet de CPU kan overklokken.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poorten of SATA-poorten beheren.
Het monitormenu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wil uitlezen. Daarnaast bevindt zich hier het boot-menu, waar we de Fast boot-modus kunnen inschakelen voor een lagere opstarttijd. Vaak in de praktijk wordt de UEFI-post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot-vertraging inschakelen; handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens/parameters rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool-pagina. Hier kun je actieve videokaarten bekijken en ook de PCI Express-snelheid/bandbreedte nagaan, het UEFI flashen, overklokprofielen aanmaken en verdere gegevens over het moederbord inzien.
En als laatste de save en exit pagina. Gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok; tot zover het UEFI van de ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi.
Hieronder is meer informatie te vinden over de testomgeving en toegepaste testmethoden.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:- BIOS: 1603
- Nvidia Driver: 516.59
- Instelling 1: Intel Core i5-12400 - 2,5GHz - 4,4GHz
Koeling en overige zaken
Als het gaat om overige zaken, dan kijken we naar dezelfde koeling voor de genoemde setups, met de welbekende Noctua NH-D15*. Uiteraard zijn voor de Core i5-12400 de richtlijnen van Intel gehanteerd, zodat er geen sprake is van een onbedoelde werking. Dat weten we bij de nabespreking nog te verifiëren, als het gaat om frequentieverloop, temperatuur en stroomverbruik. Verder is hieronder het volledige overzicht te zien van de testbench voor de Core i5-12400.
*Voor de Noctua NH-D15 is de Noctua NM-il7xx-MP83 Mounting Kit gebruikt.
Productiviteit en synthetisch
7-Zip
Blender - BMW Render
Blender - Classroom Render
Cinebench R23
3DMark
3DMark Fire Strike Ultra
3DMark Time Spy Extreme
3DMark Port Royal
Nabespreking
De Intel Core i5-12400 laat fenomenale prestaties zien - het tovert letterlijk een glimlach op mijn gezicht. Onder 1080p levert de Intel Core i5-12400 in wat goed te verklaren is, gezien het feit dat 1080p meer leunt op de processor gebonden prestaties. Naarmate we omhoog schalen in resolutie verschuift deze verantwoording naar de videokaart.
Uiteraard levert de Intel Core i5-12400 in op benchmarks en ruwe rekenkracht als het om synthetische resultaten gaat. Idem dito voor zaken zoals bewerken of renderen, maar goed: daar mag dan ook een duidelijk onderscheid zijn in kernconfiguratie en geboden frequenties. Appels met peren vergelijken is dan ook onrealistisch.
Het B660-platform is een solide basis voor diegene die niet aan de slag gaat met het overklokken van de processor. De Intel Core i5-12400 is het levende bewijs dat er veel mogelijk is - een prima “plug-and-CPU" oplossing om zonder geklooi met frequenties direct te kunnen genieten. De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi bewijst zich als zijnde B660-chip (moederbord) als een solide platform. Het leent hier en daar wat van Z690, maar blijft toch wat meer bescheiden voor een schappelijkere prijs.
De ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi bewijst zich doorgaans als een potent doch solide B660-moederbord. Daarmee bewijst het moederbord zich als aantrekkelijk Z690 alternatief voor minder geld.
Met een Intel Core i5-2400 is deze combinatie aan aantrekkelijke keuze voor wat minder geld. Hoewel een hoger gesegmenteerde processor ook prima op dit moederbord past met zijn 16+1 fasen powerdesign. Met dat gezegd heeft ASUS wat extra aandacht voor stroomvoorziening op dit specifieke B660-model.
Het moederbord telt voldoende connectiviteitopties, waaronder negen USB-poorten, waarvan ook één USB 3.2 Gen 2×2-poort in de vorm van USB Type-C. Verder sieren er USB 3.2 Gen 1 en 2-poorten op het I/O van het moederbord. Er zitten maar liefst zeven 4-pin fan-headers op het moederbord, dit is inclusief de CPU_FAN, OPT EN AIO-header.
Met een aanwezige Intel I225-V 2,5 Gbps ethernetpoort en een Intel Wi-Fi 6 (AX201/160MHz-netwerkchip) is het moederbord gereed voor modernere netwerken. Wi-Fi 6E blijft buiten beschouwing, evenals een hoger gesegmenteerde Realtek ALC-oplossing (audio). Hier zien we een duidelijk onderscheid tussen Z690 en B660 bij ASUS. Desalniettemin is de aanwezige Realtek ALC4080-codec een fatsoenlijke chip.
Inmiddels is DDR5-werkgheugen goed te overwegen, wat een positief resultaat oplevert voor DDR5-moederborden in zijn generaliteit. Dat maakt het testen en beoordelen van een middensegment moederbord zoals de ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi een stuk aangenamer. Het moederbord valt goed te overwegen en hoeft simpelweg niet meer aan de kant geschoven te worden voor DDR4 alternatieven. Daarmee ligt de ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi prima in de balans als het om prijs en geboden features gaat.