Review: Gelid Solutions Tornado
Links: Gelid Solutions Tornado productpaginaDe afgelopen periode hebben er aan CPU-koeler vrij heftige blokken op de test bench gestaan. Vandaag gaan we dat even anders doen, met de Gelid Solutions Tornado. Een budget CPU-koeler van circa 22 euro. Een eerdere ervaring met de Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 leverde een redelijk positieve ervaring op. De Tranquillo Rev.4 is ook een compacte CPU-koeler voor circa 30 euro. We zijn nu ongeveer 2 jaar verder sinds de lancering van deze Tranquillo Rev.4. Kan het nog nét wat beter voor minder geld? Dat is een vraag die de Tornado tijdens deze review moet gaan beantwoorden.
Voor 22 euro kun je geen RGB verwachten en overige spannende features. Wel komt de CPU-koeler met een PWM fan en het nodige aluminium. Verdere specificaties bespreken we in het opvolgende hoofdstuk.
Een overzicht van de specificaties:
De Tornado weegt samen met de fan op zijn plaats 490 gram. In het blok lopen vier heatpipes met een diameter van 6 mm, de baseplate heeft een koperen afwerking. Redelijk recht-toe-recht-aan tot zover. Ook overige specificaties waaronder de 120 mm fan, in het zwart met wit, gewoon netjes met een zwart kabeltje en een zwarte connector afgewerkt, het oogt gewoon netjes in deze prijsklasse. Gelid Solutions geeft een TDP label van 160 Watt mee.
Ondersteuning voor de modernere Intel platformen is aanwezig, met uitzondering van het X99/X299 platform, wat ook niet super vreemd is. Ik vermoed dat je een andere CPU-koeler op dit platform slingert. Voor het AMD platform zien we ondersteuning tot en met AM4, gewoon bij de tijd. De Tornado is volgens Gelid Solutions een goed kameraad voor game computers, maar ook de zakelijke desktop. Laten we het blok eens nader bekijken in het uitpak avontuur.
Een herkenbaar doosje, lijkt veel op die van de Tranquillo Rev.4. Gewoon voldoende, ook binnen vinden we een stukje schuim met een zakje aan accessoires. Dit pakketje bestaat uit een gebruikershandleiding, één backplate voor zowel het Intel als AMD platform, een zakje met koelpasta, een case badge en overige schroefjes om de Tornado op je processor te schroeven.
We gaan door naar de Tornado zelf. Lekker smal, geribbeld en best scherp. Wil je een komkommer snijden in bijzonder veel stukjes; de Tornado kan het. Het blok ziet er naar mijn inzien gewoon netjes uit, voor 22 euro hoor je mij nog niet klagen. Nette vernikkelde heatpipes met een baseplate, laagje koper, niet slecht. Nu is het niet zo dat de Tornado enorm imposant is, het neigt vooral naar formaat en vermoedelijk iets met prestatie- en prijsverhouding.
De meegeleverde fan heeft een levensduur van 50.000 uur volgens Gelid Solutions. Tja, in dit prijssegment, gewoon voldoende. PWM is vertegenwoordigd, waar ik zelf blij van wordt is de nette afwerking van de kabel. In het zwart met een zwarte connector. We zien dat dit nog wel eens mis gaat bij duurdere CPU-koeler. Een nette sleeve, gevolgd door een witte connector, man… man… man… De 120 mm fan heeft een minimale snelheid van 750RPM met een maximale snelheid van 1600RPM.
Dit brengt ons bij het vervolg van de Tornado: montage! Hier krijgen we nog een beter beeld van de CPU-koeler.
Direct uit de verpakking is de backplate voor Intel voorbereid. Wil je dit beestje op je AMD platform draaien, dan is enige aanpassing aan de backplate nodig. Gelukkig is dit zo gebeurd, clipjes verwijderen, bestaande busjes verwijderen en de meegeleverde schroefjes met een zeshoekige vorm plaatsen in de ‘AMD’ aangegeven uitsparingen. Laat ik het even zien op beeld, van Intel naar AMD.
De Tornado behoeft nu nog twee flaporen (metalen plaatjes, bevestigingsclips) hoe je het ook wilt noemen op het blok. Deze plaats je direct naast de baseplate, waarna je ieder met twee schroefjes vastdraait. Zoals altijd: vast is vast. In de handleiding is aangegeven welke metalenplaatjes je moet hebben. We laten alvast een druppeltje koelpasta op de processor achter.
In de verpakking bevinden zich vier langere schroeven met een metalen draad- vering. Deze gaan door de uitsparingen van de metalen plaatjes, nu is het even richten en plaatsen. Kruislings aandraaien, zodat de koelpasta zich netjes verspreidt, en aandraaien tot de vering niet verder kan. Forceren is hiervoor niet nodig. Wel is het handig om de backplate op zijn plaats te houden. De eenvoudigste manier van monteren is buiten de behuizing. Wanneer je een flinke uitsparing hebt in je moederbordtray is montage in de behuizing goed mogelijk.
In de verpakking komen we een tweetal fan clips tegen om de 120mm fan te plaatsen. Gebruikelijk montage; op de fan bevestigen en achter de randjes vastzetten op het blok. Het eindresultaat van de montage is nu in zicht, uw bestelling: één Tornado!
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
De resultaten! We pakken de AMD Ryzen 7 1700X er weer bij, in twee standen: stock en op 4GHz. We maken geen onderscheid met budget koelers, de test blijft gelijk aan die van duurdere CPU-koelers. Ook goedkopere budget CPU-koelers mochten er eerder aan geloven. De Tranquillo Rev.4 houden we vooral in de smiezen tijdens de resultaten. Een verschil van circa 8 euro, presteert de Tornado 2 jaar later beter dan de Tranquillo Rev.4? Let’s find out! We starten met de idle resultaten. De Tornado zoekt de Tranquillo Rev.4 en Scythe Choten op. We gaan gelijk op 26 graden Celsius, wat zeker niet slecht oogt. Op 4GHz zien we een kleine verschuiving, hier wint de Tranquillo Rev.4 nipt. Nu kan het net zo zijn dat beide CPU-koeler gelijk presteren, op het moment van testen kwam dit er gemiddeld uit. De Choten zoekt van circa 37 euro presteert beter dan beide CPU-koelers. De verschillen zijn op dit moment nog niet bijster interessant, daar moeten we Prime95 voor inhuren.
We knallen Prime95 aan. Het moment van de waarheid. Met de 1700X op stock zien we dat de Tornado de competitie met de Tranquillo Rev.4 aangaat. Waar de CPU-koeler op gelijk niveau presteert aan de duurdere Cooler Master MasterAir MA410P. Het verschil tussen deze twee CPU-koelers is ongeveer 18 euro, zeker niet slecht. Wel is de MA410P voorzien van RGB-verlichting. De Choten zoekt het circa 2,5 - 3 graden Celsius koeler op, omgerekend is dat 5 euro per graden Celsius ten opzichte van de Tornado. Opvallend is dat de Tornado met de overgeklokte 1700X op 4GHz een comeback maakt, daar waar de Choten een terugval heeft. Hier presteert de Tornado gelijk aan de Choten en presteert deze 1 graden Celsius beter dan de Tranquillo Rev.4 en MA410P van Cooler Master. Voor 22 euro mag het gezegd worden: een uitmuntende prestatie! Prijs- prestatieverhouding? On point! We kunnen er niet omheen. Nu moet ik wel zeggen dat 83 graden Celsius doorgaans niet wenselijk is, althans, niet in mijn wereld.
Op MAX RPM blijft de Tornado gelijk in prestaties. Op 750RPM is de CPU-koeler idle hoorbaar, niet storend, maar wel aanwezig. Dit is niet vergelijkbaar aan modellen dit laag gaan tot 300RPM.
Tijdens mijn test avontuur was ik vooral benieuwd of de Gelid Solutions Tornado de welbekende Tranquillo van Gelid Solutions zelf kon evenaren. Voor een prijs van 22 euro belandt deze CPU-koeler in het budget segment. Op het moment nog 7 euro goedkoper dan de Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 die ongeveer 2 jaar geleden op de markt kwam. Is het een winner winner chicken dinner? Of krijgen we koude kip van de KFC… Je leest het in deze eindconclusie!
Laat ik als Rita Verdonk niet rechts, niet links maar recht door zee gaan. De goedkopere Gelid Solutions Tornado evenaart de net wat duurdere Tranquillo Rev.4. Waar de CPU-koeler in mijn test op sommige momenten 1 graden Celsius beter presteert dan de Tranquillo Rev.4. Dat noem ik voor 22 euro een prestatie! We mogen dan wel in deze review genadeloos zijn, een budgetkoeler testen op een overgeklokte 1700X (4GHz), dat is gewoon hoe ik rol! Even de gekkigheid opzij. De Tornado is voor zijn prijs fenomenaal. Wel zou ik heftig overklokken, het breken van records et cetera vermijden. Een lichte overklok met veel liefde moet gewoon mogelijk zijn. Of dat nu echt een 1700X moet zijn, een tandje minder kan ook. Wel laat de Tornado zien dat de windkracht in de slurf… het koelblok… potentie genoeg heeft.
Monteren is relatief eenvoudig. Echt chique wil ik het niet noemen. Gewoon aandraaien die handel en klaar. Ook het uiterlijk is vrij basic, iets wat je gewoon kan verwachten in de prijssegment. Wel is het koelblok gewoon degelijk voor zijn prijs. De koelvinnen ogen netjes, zijn wel wat scherp, er zit een PWM fan bij, al met al; het pakketje is compleet. Zelf lig ik niet zo wakker van het uiterlijk van dit blok, vooral de prestaties en prijs gaan mij aan. Zoals hierboven al aangegeven: lekker!
Licht overklokken, een beperkt budget maar toch even iets anders dan je standaard CPU-koeler? De Tornado is in dit geval je vriend. Hij slokt met zijn windkracht niet je huis op, maar slokt wel voldoende warmte weg van de processor. Wat mij betreft leuk met een lichte overklok, maar nog leuker met een stock processor die ook wat meer kernen heeft. Tem het beestje maar voor een schappelijke prijs, rodeo-stijl! Basic, goed en dat voor twee grote McDonalds menu’s… GG!