Review: Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Links;- Productpagina
- Getest met: Cooler Master MasterCase H500M
- Getest met: be quiet! Straight Power 11 650W
Vandaag hebben we de grote broer liggen van de MasterLiquid ML120R RGB en dat is de MasterLiquid ML240R RGB. Met een radiatorlengte van 240mm is deze uitermate geschikt voor montage aan de bovenzijde van je computerkast. In een full-tower-behuizing komt dit volledig tot zijn recht, want dan is de RGB-verlichting goed te zien. In mijn MasterCase H500M is dit dan ook het geval en dat deed mijn hart wel overwinnen. Uiteindelijk is de RGB-integratie ook de voornaamste reden tot een aanschaf van deze waterkoeling.
Mocht je echter geen fan zijn van de RGB-trend, dan val je automatisch terug op de lichtere RGB-varianten, de MasterLiquid ML240L en ML120L. Deze zijn zo’n 50 euro goedkoper te verkrijgen dan de nieuwe varianten, met vergelijkbare prestaties. Het prijsverschil ligt de toevoeging van twee fans in plaats van één, een uitgebreider RGB-thema en een stijlvolle RGB-integratie in de pomp. Uiteraard resteert nog de toevoeging van een RGB-controller, die met wat drukken op de knop de verlichting doet aanpassen.
Met een prijskaartje vanaf 110,- euro positioneert de MasterLiquid ML240R RGB zich vrij goed ten opzichte van de concurrentie. Is deze waterkoeling de moeite waard? Laten we even een kijkje nemen.
Als eerste werpen we een blik op de specificaties;
Zoals te zien is aan de lijst hierboven, hebben we te maken met een typerende koeler binnen het prijssegment. Net zoals bij de 120mm variant worden twee RGB-fans meegeleverd. Deze zijn aan te sluiten op de bijgesloten controller, waarna er ruimte is voor nog een tweetal RGB-fans. Handig voor degenen die nog meer van dergelijke fans verwerken in hun computer. In mijn geval was ik in staat om de RGB-fans aan de voorzijde van mijn H500M tevens aan te sluiten.
Verder kijken we naar de pomp en meegeleverde fans. Eerstgenoemde hanteert hetzelfde design als bij de ML240L-variant; namelijk het dual chamber-principe. Volgens Cooler Master zou de pomp een aanzienlijk stille moeten zijn met een maximale output van 15dBA. In de praktijk blijkt dit zeker het geval, al valt hier over te debatteren als het gaat om de fans. Deze zijn maximaal instelbaar tot 2000RPM met onder andere software, maar de geluidsproductie is dan aanzienlijk te noemen. Hierover straks meer bij de testresultaten.
De MasterLiquid ML240R RGB wordt in een compacte, stijlvolle doos verscheept. Hierin treffen we de fans, radiator, controller en twee bundels aan accessoires. Eén bundel voor de vele aansluitmogelijkheden van de controller en vervolgens een uitgebreide montageset voor de pomp.
Aangekomen bij de fans zien we een stijlvolle vormgeving die in lijn staat met Cooler Master’s moderne design. Er is sprake van twee 4-pin headers; één voor de stroomvoorziening en één voor het besturen van de RGB-instelling via de controller. In de totaliteit heb je te maken met zes kabels; vier voor de fans en twee vanuit de pomp.
De radiator heeft een simpel, doch schoon ontwerp met de branding van Cooler Master. Naar mijn ervaring mag de koperen plaat een aanzienlijke zijn, althans, ten opzichte van de koelers die ik zelf gewend ben. Gezien de grootte van de pomp moet dit geen verrassing zijn. Dadelijk bij de montage wordt dit goed zichtbaar.
RGB-controller en het gebruik
Vervolgens werpen we even een blik op de controller en wat daarbij komt kijken. De controller is aan de achterzijde voorzien van een magnetische strip, waardoor deze aan de achterzijde van de moederbordtray bevestigd kan worden. Dit maakt kabelmanagement vrij gemakkelijk; zeker gezien de hoeveelheid kabels die nodig is om het beestje aan te sluiten.
Als alternatief kan je de controller ook aan de buitenzijde van je behuizing plakken. Hiervoor dien je een gedeelte van de eindbekabeling naar buiten te geleiden. Een vrij eenvoudig proces, waardoor je de instellingen naderhand makkelijk aan kan passen. Naar mijn mening is dit niet per se nodig, want voor de ware ervaring gebruik je slechts één instelling en dat is de fabuleuze regenboog. Mocht het echter gewenst zijn, dan ben je in staat om de snelheid van de kleurenrotatie aan te passen, de lichtmodus en de kleurselectie met de geleverde controller.
Binnenkort zal Cooler Master ons ook plezieren met de MasterPlus-software, die zich op het moment van schrijven in de bèta-fase bevindt. De software heb ik reeds onder handen genomen, maar in de huidige vorm kan ik het nog niet aanraden. Momenteel is de functionaliteit nog te beperkt voor proper gebruik. Neemt echter niet weg dat het leuk was om de software even te testem en diverse kleurpatronen uit te proberen. Zodra het mogelijk is, werp ik op MasterPlus in de toekomst nog even een blik.
Tenslotte treffen we bij de accessoires nog een diverse hoeveelheid aansluit-mogelijkheden aan. Om de software in de toekomst te kunnen gebruiken, dien je de RGB-controller intern aan te sluiten op een USB-port. Vooralsnog is het ook handig om de controller op de reset-switch van de behuizing aan te sluiten. Dat stelt je in staat om met een druk op de resetknop de modus en kleuren aan te passen. Ik raad aan om de video van Cooler Master te bekijken, die hieronder te vinden is na de foto’s, die uitlegt hoe de controller precies werkt.
Als laatste hebben we een prachtig overzicht van alle accessoires en het totale pakket aan onderdelen. Al met al is de ML240R RGB uitstekend voorzien van aansluitmogelijkheden voor zowel de pomp en fans als de controller. Voor de prijs zou ik niets anders verwachten.
Het monteren van de radiator en pomp is een eenvoudige klus. Laatstgenoemde komt met de typerende bracket en viertal schroefgaten. Wat ik erg fijn vind, zijn de tubes die om de schroeven geplaatst worden tegen het moederbord aan. Deze tubes houden de schroeven op hun plaats terwijl je de pomp monteert. Zelfs met de kast op zijn zijde gelegd vallen de schroeven niet uit de bracket. Dat kan ik van andere waterkoelingkits die ik in handen heb gehad niet zeggen.
Aankomend bij de RGB-controller wordt het aansluitwerk wel een stuk lastiger. Althans, het is vooral puzzelwerk in het begin. Naderhand is het nog een klus om alle bekabeling netjes weg te werken. Met name in mijn geval, vanwege het mede aansluiten van de RGB-fans in mijn MasterCase H500M op de RGB-controller van de ML240R RGB. Dit stelde mij in staat om ook de fans aan de voorzijde aan te passen met de MasterPlus-software of de resetknop. Het eindresultaat is in ieder geval een prachtig plaatje om naar te kijken.
Hieronder een kort overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;
De Intel Core i7 4770K mag niet de modernste processor meer op de markt zijn. Echter acht ik dit beestje wel geschikt als testonderwerp, aangezien de Haswell-familie vrij heet kan worden. Met name in een overgeklokte omgeving valt dit te merken, waardoor ik zeer benieuwd was naar de prestaties van de ML240R RGB.
Een belangrijke opmerking hierbij is wel de omgevingstemperatuur. De tests zijn uitgevoerd tijdens warme zomerdagen, waardoor de resultaten daarvan hoger komen te liggen ten opzichte van andere seizoenen. Voor mij echter een mooie gelegenheid om de grens van mijn processor en de koeler op te zoeken. Daarover gesproken, laten we maar kijken naar de resultaten die zijn opgeleverd.
Geluidsproductie
Alvorens we de testresultaten bekijken, lijkt het me verstandig om even de geluidsproductie aan te halen. Zoals genoemd bij de specificaties blijkt dit een flinke te zijn op hogere standen. In de praktijk durf ik te stellen dat de fans niet hoger dan 60% kunnen draaien, ofwel 1350 RPM, voor een stille werking. Nou is dit per toeval de standaardinstelling voor de ML240R RGB. In een goed geïsoleerde kast is de kans zeer klein dat je geluidsoverlast zal ervaren. Zeker in het huidige zomerweer, waarin je (lees: ik) wellicht een ventilator naast je hebt draaien.
In het geval van een behuizing met een wat opener design gaat deze vlieger echter niet op. Het beestje heb ik tevens kunnen testen in de MasterBox TD500, welke ik recentelijk onder handen heb genomen. In deze kast was de geluidsproductie op de standaardinstelling al gauw te merken en was ik genoodzaakt om de snelheid terug te brengen naar 40% met Open Hardware Monitor. In de MasterCase H500M, die momenteel naast mij staat, is dat gelukkig niet het geval. Zeker als je gebruik maakt van een headset of een muziekje afspeelt; dan kunnen de fans met gemak voluit knallen.
Testresultaten
Zoals te verwachten, wordt de i7 4770K aanzienlijk heet; niet echt gek met het huidige, bloedhete weer. Ondanks dat vind ik dat de ML240R RGB zijn mannetje staat. Zonder een overklok worden er typerende temperaturen geproduceerd voor deze processor. Zodra we naar de 4GHz klimmen met een voltage van 2V, tja, dan bereiken we de letterlijke grens van de i7 4770K. In een koelere omgeving (lees: niet in een hittegolf) verwacht ik dat de idle temperatuur kan zakken naar de 25 à 30 graden.
Hoe dan ook vind ik dat er sprake is van goede prestaties. Niet alleen van de ML2420R RGB, maar ook de MasterGel van Cooler Master. Deze koelpasta ligt slechts een paar graden achter ten opzichte van de klassieker; de Arctis 5 Silver. In beide gevallen hebben de koelpasta’s een week de tijd gehad om te rusten en was er dus een eerlijke strijd. Hoe dan ook is deze waterkoeling van Cooler Master een winnaar te noemen. In de toekomst neem ik deze ongetwijfeld mee in een systeemupgrade.
Al met al ben ik zeer tevreden met de MasterLiquid ML240R RGB. Deze kant-en-klare waterkoeling biedt zeer goede prestaties en de implementatie van RGB acht ik als één van de mooiste op de markt. In een geïsoleerde kast kan het ook nog eens een stil beestje zijn. Voor mijn doeleinden vind ik dat zeer prettig, want zo komt de ML240R RGB overeen met de stilte van mijn andere componenten.
Wanneer we kijken naar de pure prijs/prestatie-verhouding, dan zijn er weliswaar goedkopere opties beschikbaar. Aan niet-liefhebbers van RGB heeft deze waterkoeling eigenlijk weinig te bieden en is het verstandiger om bijvoorbeeld de ML240L te overwegen. Toch moedig ik het aan om een duik in de wereld van RGB te nemen, want de “wauw"-momenten bij het zien van je computer in het donker blijven komen.