Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Azoth
Links; Navigatie;Tijdens CES 2023 heeft ASUS haar ROG Azoth-gamingtoetsenbord aangekondigd. Het betreft een toetsenbord met een lay-out van 75% met een hot-swappable ontwerp. In de basis is de opbouw van de ROG Azoth indrukwekkend, bestaande uit een siliconen pakking rondom de metalenplaat waarop de switches rusten. Gevolgd door de printplaat met daaronder een siliconen pad van 3,5 mm, waarna nog eens een laag aan PORON-schuim volgt en afsluitend een laag aan siliconen schuim. Dit alles voor een solide, doch stillere en daarmee bevredigende werking.
Verder heeft het toetsenbord een rijke featureset waar we dieper op ingaan gedurende deze review. De adviesprijs van de ASUS ROG Azoth betreft € 299,-. Bij onze webshoppartner Megekko moet de Azoth spoedig verkrijgbaar zijn.
Hieronder zijn de specificaties te zien;
Specifications | ASUS ROG Azoth |
---|---|
Connectivity | USB 2.0 Bluetooth 5.1 RF 2.4GHz |
Lighting | RGB Per keys |
AURA Sync | Yes |
Anti-Ghosting | N Key Rollover |
Macro Keys | All Keys Programmable |
USB Report rate | (USB Report rate) 1000 Hz |
RF 2.4G Report rate | 1000 Hz |
USB Pass through | NA |
Cable | 2M USB type A to C braided cable |
OS | macOS® 10.11 or later Windows® 11 |
Software | Armoury Crate |
Dimensions | 326 x 136 x 40 mm |
Weight | 1186g PBT keycaps without cable |
Color | Gunmetal |
Contents | 1 x ROG Azoth 1 x ROG switch opener 1 x ROG keycap puller 1 x ROG switch puller 1 x lube station 1 x lube brush 1 x lube 3 x ROG NX Switch 8 x Stabilizer mat 1 x USB dongle 1 x USB extender 1 x USB cable 1 x ROG sticker 1 x quick start guide 1 x warranty booklet |
Voor een gamingtoetsenbord van 75% heeft de ASUS ROG Azoth een indrukwekkend gewicht van 1186 gram. Dit is inclusief de aanwezige PBT-keycaps. Het toetsenbord zelf is 326 x 136 x 40 mm en biedt officieel ondersteuning voor zowel Windows als Mac.
Met de ROG Azoth geeft ASUS mij het idee om redelijk ‘all-out’ te willen gaan. Oké, het toetsenbord is hot-swappable, maar komt standaard met voorgesmeerde ROG NX switches. Tevens levert ASUS als accessoire een smeerkit mee, bestaande uit Krytox GPL 205 Grade 0-smeermiddel. In de ‘mech-wereld’ is Krytox GPL 205 Grade 0 een bekende naam als het om smeermiddeltjes gaat. Tot zoverre hebben we enkel de Mountain Everest 60 in handen gehad die standaard voorgesmeerd was met dit smeermiddel. Het toetsenbord mag nu deze plaats delen met de ROG Azoth.
Verder maakt de ROG Azoth gebruik van een Tri-mode-connectiviteit. Dit wil zeggen dat je gebruik kan maken van de 2,4GHz-verbinding, Bluetooth en bekabelde connectiviteit. Met de ASUS ROG SpeedNova-technologie adverteert de fabrikant dat het toetsenbord tot 2.000+ uur aan low latency-gameplay kan bieden onder de 2,4 GHz-verbinding, met het OLED-display en de RGB-verlichting uitgeschakeld.
Daarmee snijd ik direct het volgende onderwerp aan: het OLED-display. Op de rechterbovenhoek van het toetsenbord bevindt zich een OLED-display van 2″. Middels de Armoury Crate-software kan je instellingen op dit OLED-display wijzigen. Denk maar aan informatie zoals multimedia, aangepaste animaties en systeemparameters die kunnen getoond worden. Pluspunt: je kan ook het batterijniveau direct op het OLED-display aflezen.
Niet enkel de ROG NX Switches zijn al voorgesmeerd met Krytox GPL 205 Grade 0; de aanwezige stabilisators zijn ook behandeld. Verder heeft het toetsenbord een typerende portie aan RGB-verlichting, de eerder genoemde PBT-keycaps en kantelbare pootjes onder op het toetsenbord met drie kantelposities.
De ASUS ROG Azoth arriveert in een degelijke verpakking. Er is oog voor detail in combinatie met een dikke accessoirekit, bestaande uit een gebruikershandleiding, ROG-stickers, extra Krytox GPL 205 Grade 0 smeermiddel, een smeerkwastje, een ROG Switch-opener, drie extra ROG NX switches, een smeerstation, een keycap puller, een switch puller, een draadloze dongelextender en de USB Type-C naar USB Type-A-kabel.
De meegeleverde accessoirekit presenteert men deftig in een apart compartiment van de verpakking. Met deze accessoirekit kan je de ROG Azoth volledig onder handen nemen. Met de ROG switch opener druk je switches open, waarna je deze kan plaatsen op het smeerstation en kan behandelen met smeermiddel. Uiteraard zijn de keycap en switch puller essentieel om gebruik te maken van het hot-swappable ontwerp.
De eerste introductie tovert een lach op mijn gezicht. Met de accessoirekit is de drempel laag om met de switches te spelen, te smeren en om ze uit te wisselen voor een andere fabricaat switches. Je kan zowel 3 als 5-pins switches plaatsen - het toetsenbord maakt intern gebruik van TTC-hotswapsockets (Pokayoke). De sockets zitten intern op de PCB en bieden ondersteuning voor o.a. ROG NX, Cherry MX, Gateron, Kailh, Aliaz en Zeal. Je kan dus volledig losgaan.
Door naar de ROG Azoth zelf. Het ontwerp is degelijk en oogt volwassen. Het is zeker geen gamingtoetsenbord met details die schreeuwen naar aandacht. Het toetsenbord oogt strak en gaat met de keycaps voor een zwart met zilver uiterlijk. De vormfactor van 75% ontwijkt de mogelijke ongemakken die je ervaart aan toetsenborden van 60%, 65% en 70%. De ROG Azoth heeft pijltoetsen, een volledige rij functietoetsen (F1 tot F12) en extra toetsen aan de rechterzijde van het toetsenbord bestaande uit Insert, Delete, Page Up en Page Down. De volledige breedte en afstand tussen deze rijen aan toetsen is daarmee nipt ruimer. Daarmee maakt een lay-out van 75% zich naar mijn idee populairder voor een brede doelgroep.
Mediatoetsen blijven buiten beschouwing. ASUS heeft gekozen voor een bedieningsknop in combinatie met het 2-inch OLED-display. De bedieningsknop kan naar eigen voorkeur geprogrammeerd worden middels de Armoury Crate-software. Het OLED-display geeft informatie weer en gekozen instellingen.
Het reviewmodel is uitgerust met ROG NX red switches. Een switch die veel doet denken aan de Cherry MX Red switch, iets waar ik in het hoofdstuk in de praktijk meer informatie over deel. Het verwijderen van de keycap gaat eenvoudig met de meegeleverde keycap puller. Het verwijderen van de switch kan je opvolgend met de meegeleverde switch puller. Daarmee is de PCB zichtbaar en kan er opgemerkt worden dat er zowel compatibiliteit is voor zowel 3-pins als 5-pins switches.
Nogmaals bedruk ik de bouwkwaliteit van de ROG Azoth. Het is werkelijk waar een tank. De Tri-mode-connectiviteitsknop is verwerkt op de rand van het toetsenbord. Hiermee kan je eenvoudig wisselen tussen de 2,4GHz-verbinding, Bluetooth en een bekabelde verbinding. De USB-dongel is magnetisch opgenomen in de behuizing en eenvoudig te verwijderen. Ook vinden we op deze rand de USB Type-C-aansluiting voor de bekabelde verbinding en om het toetsenbord simultaan te kunnen opladen. De kantelbare pootjes hebben drie posities om te stellen naar wens.
De ROG Azoth maakt gebruik van de Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde RGB-verlichting te weergeven middels AURA.
In de galerij van dit hoofdstuk kan je de software-afbeeldingen uitvergroten door er op te klikken. De eerste pagina bestaat uit keymapping. Op deze pagina kan je functionaliteiten van toetsen wijzigen van een standaardwerking naar bijvoorbeeld een muisfunctie, macro of multimediatoets. De verlichtingspagina bevat basiseffecten, een kleuren mengpaneel, de helderheid en snelheid van de aanwezige RGB-verlichting.
De bedieningsknop en OLED-display-pagina stellen de mediafunctionaliteiten van de ROG Azoth centraal. De bedieningsknop kan naar eigen wens geprogrammeerd worden, maar bevat ook een gezonde dosis aan basisopties. Opvallende optie is de ventilatorbesturing van de fans aangesloten via het moederbord. Door de bedieningsknop omhoog of omlaag te duwen, kan je de fans langzamer of sneller laten draaien. Je kan tussen de verschillende opties zichtbaar in de software roteren door de bedieningsknop in te drukken. Het OLED-display kan afbeeldingen en animaties weergeven, maar ook aangepaste banners en systeeminformatie. Het is ook mogelijk om systeemmeldingen te weergeven, waaronder agenda en alarmmeldingen.
De laatste twee pagina’s bestaan uit batterijbesparing en firmware-update. De batterijbesparing pagina stelt energiebesparende functies centraal, waaronder slaapmodus bij inactiviteit. Ook is het OLED-display hierin opgenomen voor extra besparing gedurende AFK-periodes.
Laat ik van start gaan met een bespreking aangaande de ROG NX Red Switch. Zoals ik al eerder opmerkte, doet deze switch veel denken aan Cherry MX red. In de basis is de ROG NX red switch een directe kopie van Cherry MX Red. Met een actuatiekracht (bedieningskracht) van 40 g is deze wat lichter onder de vingers dan Cherry MX Red met 45 g. Het directe verschil qua weerstand op basis van slechts 5 g is lastig tot niet voelbaar, althans, voor mij persoonlijk.
Met hot-swappable pakt ASUS het goed aan. Het toetsenbord accepteert zowel 3 als 5-pins switches. Dit kan je herleiden aan de eerdere foto’s in de showcase. Er zijn duidelijk vijf zichtbare uitsparingen, wat duidt op deze comptabiliteit. Het toetsenbord kan je naar wens verder eigen maken, hetzij met ROG NX switches of een ander fabricaat, denkende aan Cherry MX, Kailh of Gateron. De accessoirekit maakt het sleutel aan dit toetsenbord goed toegankelijk. Je hebt alle accessoires bij de hand om te verwisselen en om eventueel je switches te smeren.
Het niveau van de ROG Azoth op het aspect bouwkwaliteit is fenomenaal. Het ligt in lijn met de bouwkwaliteit van Mountain’s Everest-gamingtoetsenborden. De opbouw van de siliconen pakking, de siliconen pad van 3,5 mm, een PORON-schuimlaag en onderin de behuizing nogmaals een siliconen schuimlaag maken de type-ervaring een genot. De drie isolatielagen werken geluidsabsorberend, voorkomen case-ping en interne geluidsweerkaatsing. De combinatie zorgt voor een betere akoestiek.
Met de vrij dikke en stevige PBT-keycaps had ik enige zorg voor de spreiding van de RGB-verlichting. Toch valt dit in de praktijk mee. Op maximale helderheid (100%) is de lichtspreiding rondom de keycaps goed, waar de letters (font/legends) goed zichtbaar zijn - ook in het donker. Op een lagere helderheid is de spreiding rondom de switch/keycaps wat minder. Hieronder krijg je een goede impressie van de RGB-verlichting en het OLED-display.
Het OLED-display is een mooie toevoeging en werkt feilloos samen met de bedieningsknop. Wel is het bij mij een gevalletje dat ik deze in het begin wat vaker gebruik, waarna ik veelal toch weer meer regel via de Armoury Crate-software. In de basis stel je het naar wens in. Daarna betrap ik mij vaak op algemeen gebruik voor het beheren van volume. Met dat gezegd hebbende, mag ASUS van mij best een variant uitbrengen zonder OLED-display voor een lagere prijs, gezien de huidige adviesprijs van € 299,- een forse is.
Na drie weken gebruik met de RGB-verlichting op 50% helderheid en de slaapmodus na drie minuten voor toetsenbord, RGB-verlichting en het OLED-display zit ik op 48% batterij resterend. Een directe houvast van het aantal gebruiksuren durf ik niet te schatten. Wel is er aldoor gebruik gemaakt van het toetsenbord. ASUS claimt met de ROG SpeedNova technologie meer dan 2.000 uur aan gameplay met lage latentie onder de 2,4GHz-verbinding, met het OLED-display en de RGB-verlichting uitgeschakeld. Dit klinkt fors en is in de geboden tijdsperiode niet te testen. Een persoon met een 40-urige werkweek draait gemiddeld 2024 uur op jaarbasis; wellicht geeft dit perspectief aangaande de batterijduur.
Inmiddels ben ik circa 3 weken zoet met de ASUS ROG Azoth - een gamingtoetsenbord met een indrukwekkende bouwkwaliteit en aantrekkelijke features. Overtuigend genoeg? Je leest het in deze eindconclusie.
Het staat vast: de bouwkwaliteit van de ROG Azoth is groots, al hebben we het hier toch over een redelijk compact toetsenbord met een lay-out van 75%. De interne opbouw van de siliconen pakking, een siliconen pad van 3,5 mm gevolgd door PORON-schuim en onderin de behuizing nog eens een siliconen schuimlaag komen in de praktijk volledig tot hun recht. De demping en daarmee de subtiliteit van het geproduceerde geluid maakt toetsaanslagen een genot. Met het gewicht van 1186 gram ligt het toetsenbord als een zware tank op je bureau. Alles op en rondom dit toetsenbord schreeuwt kwaliteit en benadrukt keuzes uit de Custom Mechanical Keyboard Community.
Hot-swappable toetsenborden beginnen steeds meer gemeengoed te worden. Nochtans is de toevoeging en mogelijkheid van het vervangen van een switch voor een ander fabricaat aangenaam. De ROG Azoth biedt ondersteuning voor zowel 3 als 5-pins switches wat de compatibiliteit aanzienlijk verhoogd. Vanuit een duurzaam perspectief is het interessant om een langere levensduur te realiseren. De algehele type-ervaring omschrijft zich als een genot - dit kan ik niet vaak genoeg benadrukken. De feedback en het geproduceerde geluid van dit gamingtoetsenbord komen mooi samen.
De toevoeging van het OLED-scherm is een waardevolle aanvulling. Het is niet nieuw voor een toetsenbord; ook hier zagen we andere fabrikanten dit eerder doen. Het scherm is voor systeemparameters voor mij persoonlijk toch wel een favoriet. Grappige afbeeldingen die roteren op het scherm kunnen leuk zijn. Toch heeft het aflezen van informatie, waaronder het batterijniveau, een sterkere voorkeur.
De volledige accessoirekit, inclusief Krytox GPL 205 Grade 0 smeermiddel, een smeerstation en een switch- en keycap puller, maken het pakket compleet. Voeg daar nog propere PBT-keycaps aan toe met RGB-verlichtin en dan hebben we het gewoon over een verdomd uitgebreid 75%-gamingtoetsenbord. De ASUS ROG Azoth komt niet alleen leuk over op papier; het komt zijn belofte na in de praktijk. Met een adviesprijs van € 299,- is de ROG Azoth duur te nomen. Het verwachtingspatroon mag dan ook hoog zijn bij de aanschaf van dit gaming-toetsenbord. Geloof mij: de ROG Azoth zal je niet teleurstellen.