Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: MSI Stealth 15M (B12UE-036NL)
Links; Navigatie;We hebben regelmatig laptops van MSI aan bod gehad bij TechGaming, waaronder een Creator, Titan, Pulse en Raider. Nu is het tijd voor een nieuwe serie om zich te introduceren en dat betreft de MSI Stealth-reeks. In dit geval heeft MSI haar Stealth 15M B12UE-036NL toegestuurd, met o.a. een Intel Core i7-1280P, Nvidia RTX 3060 Max-Q en uitvoer van 1080p met 144 Hz als refresh rate. Kortom, dat zijn specificaties die zich onmiddellijk interessant maken voor de gamers onder ons.
Uiteraard gaat een mogelijke interesse dan samen met een aantrekkelijke prijs en daar is de timing juist voor. Op het moment van schrijven is de B12UE-036NL bij onze webshoppartner Megekko tijdelijk verkrijgbaar voor € 1299,-. Voor dat geld weet deze uiting zich zéér interessant te maken, want er zijn maar weinig laptops met zulke specificaties op dat prijspunt. Kortom, we werpen vandaag een algemene blik op de bouw van de Stealth 15M-reeks en hoe deze in de praktijk is bevallen voor gaming en algemeen gebruik.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | MSI Stealth 15M B12U |
---|---|
CPU | Up to 12th Gen Intel® Core™ i7 Processor |
OS | Windows 11 Home (MSI recommends Windows 11 Pro for business.) Windows 11 Pro |
Display | 15.6″ FHD (1920×1080), 144Hz, IPS-Level |
Graphics | NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 Laptop GPU 6GB GDDR6 Up to 1332MHz Boost Clock 75W Maximum Graphics Power with Dynamic Boost. *May vary by scenario |
Memory | Max 64GB DDR4-3200 2 Slots |
Storage Capability | 1x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen4) |
Webcam | HD type (30fps@720p) |
Keyboard | Spectrum Backlight Keyboard |
Communication | 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.2 |
Audio | 2x 2W Speaker |
Audio jack | 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack |
I/O Ports | 1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP) 1x Type-C USB3.2 Gen2 2x Type-A USB3.2 Gen1 1x HDMI™ 2.1 (4K @ 60Hz) |
Battery | 3-Cell 53,8 Battery (Whr) |
AC Adapter | 180 W adapter |
Dimension (WxDxH) | 358 x 248 x 17 mm |
Weight (w/ Battery) | 1,8 kg |
Gaming en productiviteit
De Stealth 15M B12UE-036NL van MSI maakt zich als eerste interessant met zijn Nvidia RTX 3060 Max-Q. Daarmee krijg je een GPU die tussen de RTX 3050 en RTX 2060 in een desktop valt. Samen met de uitvoer van 1080p krijg je een laptop-GPU die moderne games comfortabel kan aandrijven. Het basisvermogen van deze RTX 3060 Max-Q is overigens 60 W, waar de ‘Max-Q’-aanduiding niet langer naar een low power-GPU verwijst. In plaats daarvan krijg je de Dynamic Boost en Whisper Mode-technologiën daarvan. Kortom, hogere kloksnelheden dankzij de boost tot 75 W en tussendoor een waar mogelijk een lagere geluidsproductie.
Uiteraard zijn er meer laptops te verkrijgen met een RTX 3060 Max-Q, waardoor de processor een onderscheidende factor moet zijn. Dat is hier zeker het geval, want de Intel Core i7-1280P is in bezit van 20 threads totaal. Om precies te zijn krijg je 6 Performance-kernen met Hyperthreading en daarbovenop 8 Efficiency-kernen. Mocht je naast het gamen ook wat werk willen doen waar je een 20-tal threads voor kan benutten, dan is de B12UE-036NL op papier (en met de prijs ten tijde van schrijven) een aantrekkelijke laptop voor multi-taskers.
Voor productiviteit spelen andere zaken ook een rol, waaronder geheugen en opslag. In dit geval zien we 16 GB aan DDR4-geheugen van 3200 MHz en 512 GB aan SSD-opslag (PCIe 4.0). Een hele terabyte aan opslag had helemáál puik geweest, maar dan kom je met dezelfde specificaties in een hoger prijssegment terecht. Wel krijg je voor het geld nog een ingebouwde webcam (720p/30), een full-size toetsenbord met verlichting en een 15,6″ scherm van 144 Hz. Oh, en ondersteuning voor Wi-Fi 6 met Bluetooth 5.2 natuurlijk.
Een slanke aard
Een andere eigenschap van de Stealth 15M-reeks die voorop staat, is de slanke aard. Beter nog, de Stealth 15M betreft één van de dunste gaminglaptops op de markt met een dikte van hooguit 17 mm. Bovendien weegt de laptop slechts 1,8 kg, ondanks de aanwezigheid van een degelijke GPU en CPU met bijbehorende koelelementen. Losstaande van temperaturen in de praktijk - die we straks bespreken - is dat, op zichzelf staand, een puike prestatie op papier.
Hoewel een dusdanige slankte interessant kan zijn voor de draagbaarheid en compactheid, is het niet zondere inherente nadelen. Een laptop van deze aard kan al snel krom raken in een rugtas zonder versteviging. Gelukkig helpt het (gedeeltelijk) aluminium chassis hierbij, want de klep met het scherm en het toetsenbord zijn van aluminium voorzien. De onderzijde blijft echter van plastic, wat temperatuurgewijs juist verstandig is, omdat er anders teveel hitte in de schoot terecht kan komen. Dat brengt ons mede naar het volgende hoofdstuk met de showcase!
De MSI Stealth 15M (B12UE-036NL) wordt geleverd in een zwart/bruine doos. Daarin tref je logischerwijs de oplader en laptop aan, waarnaast twee boekjes aangaande garantie en algemene informatie - inclusief wat bonusgoodies. Bij het uitnemen van de laptop gaat de eerste indruk direct naar de slankte van de laptop. Zoals ik al aangaf bij de specificaties is de laptop slechts 17 mm dik en met de laptop in de hand voelt het indrukwekkend aan - zeker gezien de aanwezigheid van de Core i7 en RTX 3060-GPU.
Opvolgend werpen we het blik op de laptop zelf en kunnen we rondom een indruk krijgen van het design. Zo zien we aan de achterzijde de ventilatiegaten om een slank beestje zoals deze koel te houden. Aan de zijkanten treffen we een puike hoeveelheid aansluitingen aan. In dat geval bezit de laptop over twee USB-A-poorten, twee USB-C-poorten (waarvan één met ondersteuning voor DisplayPort), een full-size HDMI-poort, een 3,5mm-aansluiting voor headset/microfoon en tenslotte de voedingsaansluiting.
Bij het openklappen maken we kennis met het toetsenbord, de ventilatiegaten erboven, de geïntegreerde webcam en de slankte van het scherm en het chassis alom. Het volledig zwarte ontwerp doet me persoonlijk wel aanspreken. Zo geef ik in meer reviews weleens aan dat ik niet van opzichtige designs houd en een gaminglaptop zoals deze weet zich qua uiterlijk te vermommen als een nietszeggende uiting.
Opvolgend zijn het toetsenbord en touchpad nogmaals zichtbaar. Zoals op de foto’s te zien is, mag het toetsenbord gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Wel zijn de toetsen gemakkelijk schoon te maken, dus dat is prettig. Wel valt me op dat het touchpad wat kleiner is dan ik normaliter wens of gewend ben van laptops in dit segment. Gelukkig is dat geen ramp, want de focus is overduidelijk gelegd op het toetsenbord en - zoals eerder aangegeven - de ventilatiegaten erboven.
Aan de onderzijde treffen we meer ventilatiegaten aan. De positionering ervan dient warme lucht aan de achterkant en zijkanten uit te stoten, wat zeker gewenst is. Of de ventilatie en algehele koeling voldoende zijn, bespreken we uitgebreider bij de praktijkervaring.
Toetsenbord
De Stealth 15M maakt zich met zijn verlicht toetsenbord al snel interessant. Helaas zijn de kleuren niet aanpasbaar; je krijgt een combinatie van blauw, roze en oranje. Dat voor het centrale typgedeelte, de numerieke plus functietoetsen en tenslotte de navigatietoetsen respectievelijk. In de praktijk is het toetsenbord goed verlicht, zowel in het donker als overdag, en in te stellen op drie niveas. Het gebrek aan aanpasbaarheid is jammerlijk, maar de drie kleuren maken het wel makkelijker om de toetsen te herkennen.
Uiteraard is er dan nog de typervaring en die is best te doen. De toetsen reageren snel, wat niet alleen voor gaming lekker is, maar ook voor langduring schrijfwerk. Zo heb ik een aantal uur achter de laptop naar documenten kunnen staren zonder al teveel gewenning of moeite. Nou heb ik ongetwijfeld ook betere toetsenborden onder handen gehad bij een laptop, maar voor de prijsklasse is het niet verkeerd.
Als we dan nog even de lay-out erbij pakken, dan heb ik wel moeite met de plaatsing van de powerknop. Die bevindt zich in de hoek, boven de Del-knop, en dat resulteerde een keer in de uitschakeling van de laptop i.p.v. dat ik een woord verwijderde. Tegelijkertijd ben ik te spreken over de lange Shift en Ctrl-toetsen, alsmede de grote Enter-toets.
Touchpad
Tenslotte komen we dit gedeelte aan bij het touchpad. Zoals ik weleens vaker in laptopreviews heb gedeeld, smul ik van grote touchpads… en dat is hier verre van het geval. Voor dagelijks gebruik vind ik het te klein, al reageert en gedraagt de pad zich verder prima. Gezien het doeleinde van de laptop o.a. gaming en productiviteit betreft, jaag je er toch al gauw een muis aan. Dit minpunt hoeft dus minder zwaar mee te wegen, afhankelijk van je gebruik en doeleinden.
Na het initiële testwerk en gebruik werd me al gauw duidelijk dat de Stealth 15M B12UE-036NL één zwakte heeft en dat betreft het scherm. Met de uitvoer van 1080p en refresh rate van 144 Hz is niets mis, noch met de responstijd ervan. Echter ligt de helderheid niet al te hoog met hooguit 250 nits en als zijnde IPS-scherm vallen de kleuren ietwat tegen. Dat is te verwijten aan een mindere sRGB-dekking, wat na een meting onder de 66% uitkwam. Gelukkig zijn de kijkhoeken dan wel prima in orde, wat ook te verwachten valt voor IPS.
Al met al is dit géén laptop waar je kleurenaccuraat werk mee zal doen, maar dat is bepaald gek ook. Ondanks dat kan je terecht voor basale productiviteit en voor gaming is het mogelijk om de kleuren te boosten via het Nvidia-configuratiescherm en/of GeForce Experience. Met het doeleinde van de laptop inachtneming zie ik het niet als een dealbreaker. Wel is het iets om in acht te houden bij gebruik buitenshuis, waar de anti-glare-coating een tikkeltje bij helpt. Echter zal je in volledig zonlicht meer moeite hebben.
Games
Prestatiegewijs weet de Stealth 15M B12UE-036NL een leuke indruk achter te laten. Met de Ultra-installing in Total War: Three Kingdoms weet de laptop gemiddeld ~60 frames per seconde (fps) te behalen en dat is een puike prestatie. Zoals ik eerder aangaf, valt de Stealth 15M daarmee tussen de desktopvarianten van de RTX 3050 en RTX 2060 in. Dat is meer dan voldoende voor 1080p-gaming, waar je met getweakte video-instellingen bij Three Kingdoms makkelijk richting de 80+ frames per seconde kan gaan zonder kwaliteitsverlies.
Opvolgend met de benchmark van Shadow of the Tomb Raider wist de laptop gemiddeld 90 fps te behalen, met een minium van 69 en maximum van 146. Dat is een uitstekende framerate om comfortabel mee te gamen en de hoge refresh rate van het scherm te benutten. Uiteraard is dit niet de krachtigste RTX 3060 op de markt met de boost naar maximaal 75 W, maar ik vind dat je ook niet teveel inlevert. Daar waar de geluidsproductie met de stille fan-instelling vrij laag is en de GPU daarmee alsnog zijn ding kon doen.
Qua temperaturen wist de RTX 3060 Max-Q met de hoge fan-instelling maximaal 75 °C te bereiken in Three Kingdoms en 78 °C met de lage fan-instelling. Met een kamertemperatuur van 21 °C zijn dat prima resultaten te noemen. In de praktijk wordt de laptop dus niet al te heet, zowel intern als extern, wat voor het slanke design toch echt niet verkeerd is. Dat wil niet zeggen dat het toetsenbord niet warm wordt, maar je zal ook niet met intense zweethandjes gamen.
Productiviteit
Omwille van productviteit heb ik nog even een Blender-test gestart met de welbekende Classroom-render. Daarin wist de Intel Core i7-1280P met zijn 20 threads een rendertijd te behalen van 9 minuten en 44 seconden. Dat is vergelijkbaar met de rendertijd van een Intel Core i5-12400 met 12 threads. Logischerwijs niet het snelste op de markt, maar voor gemiddelde doeleinden ook niet verkeerd. Met de B12UE-036NL zou je dus redelijk snel kunnen renderen, uitpakken en bewerken.
Algemeen gebruik
Na een stevig aantal uren achter de Stealth 15M te hebben gezeten, kan ik zeggen dat de algehele ervaring best voldoet. Voor mijn persoonlijk doeleinden, schrijfwerk en gaming met wat multi-tasking, heb ik geen prestatieproblemen ervaren. Met de oplader aangesloten, een kleurenboost voor het scherm actief en de helderheid op 100% kon ik hier op kantoor probleemloos aan de slag.
Een kleine teleurstelling zit helaas in de speakers, want die klinken significant minder goed dan verwacht. Beter nog, met de fan-instelling op hoog is het gebruik van een headset een absolute must om game-audio en muziek te genieten. Gezien de focus op gaming kan ik het de laptop ‘vergeven’, maar het is wederom een minpunt om duidelijk te maken.
Batterijduur
Een andere zwakte van de laptop blijkt helaas de batterijduur. Na ongeveer vier uur aan typerend werk - wat browsing, schrijfwerk en dergelijke - had ik slechts 10% lading over. Dat overigens met het scherm op 80% helderheid en een gebalanceerd energieschema. Het spreekt voor zich dat de Stealth 15M geen hele dag mee zal gaan. Kortom, voor de studenten die tussendoor niet kunnen opladen, is de Stealth 15M verre van een ideale keuze.
In een slank chassis zoals bij deze laptop kan nou eenmaal geen grotere batterij - tevens iets dat je inlevert bij een ongelooflijke slankte zoals deze. Behoef je daarentegen een vrij krachtig, mobiel werkstation dat je tussendoor aan de lader hangt, dan is dit minpunt grotendeels achterwege te laten. Als ik persoonlijk op zoek zou zijn naar een machine met deze specificaties om te gamen én werken, dan weegt batterijduur in mijn optiek minder zwaar mee.
De B12UE-036NL-uiting binnen de Stealth 15M-reeks is het beste te beschrijven als een redelijk schappelijke laptop. Met de huidige aanbieding van € 1299,- bij onze webshoppartner kan ik een aanbeveling doen omwille van de specificaties. Een Core i7-processor met 20 threads en een RTX 3060 Max-Q zijn samen een genot te noemen. Met dat tweetal kan je uitstekend terecht voor gaming, productiviteit en multi-tasking. Dat nota bene in een vormfactor die extreem slank is en verrassend genoeg niet al te heet wordt.
Hoewel het 1080p-scherm van 144 Hz een uitstekende paring is met de hardware, mogen de helderheid en kleuren ervan ietwat tegenvallen. Eerstgenoemde betekent dat je de zon moet vermijden, maar goed, dat doen we als gamers toch wel. Grappen terzijde, de kleuren zijn handmatig een boost te geven via de Nvidia-software. Kleuraccuraatheid vliegt dan logischerwijs het raam uit, maar voor werk waar dát een rol bij speelt, is de B12UE-036NL eigenlijk niet gemaakt.
Qua bouwkwaliteit zijn er logischerwijs voor- en nadelen te benoemen. De slankte resulteert in wat flex in het scherm en toetsenbord, ondanks dat die verstevigd zijn met aluminium. Bovendien is de laptop vrij kwetsbaar bij een losse plaatsing in de rugtas, dus investeer mede in een stevige hoes bij een potentiële aanschaf. Is dat allemaal de moeite waard om de specificaties van dien in een bijzonder slank design te genieten? Persoonlijk ben ik niet geheel overtuigd, waar ikzelf meer stevigheid prefereer in mijn laptops - zoals bij een MSI Katana.