Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Mars Gaming MC-ULT
Links;Productpagina: Mars Gaming MC-ULT
Navigatie;
Mars Gaming is voor ons in Nederland een relatief nieuw begrip. Mars Gaming bestaat al sinds 2014, maar was voorheen met name gevestigd in zuidelijke Europese landen als Spanje, Portugal en Italië. Sinds ongeveer een jaar geleden zijn hun behuizingen, maar ook voedingen en randapparatuur, verkrijgbaar in Nederland.
De MC-ULT is een relatief nieuwe kast van Mars Gaming, maar qua uiterlijk is het een bekend ontwerp: de ‘vissenkom’, waar je glas aan de zowel de zijkant als de voorkant hebt. Een echte showcase kast dus. Dit ontwerp is populair gemaakt door Lian Li met haar O11 kast en later Hyte met zijn Y60 en Y40 kasten, maar vele andere merken zijn hier ook al op gesprongen in allerlei vormen en maken. Zoals GameMax met zijn Infinity, de Raijintek PAEAN, Thermaltake View 270, MagniumGear NEO Qube, DIYPC ARGB Q10, de Antec C3/C5 en nog veel meer.
Daarbij zijn de Lian Li O11 en de Corsair 6500X meer de “dual-chamber kasten, waar de kast vrij opzichtig is verdeeld in twee delen, maar dat laten we even buiten beschouwing. Mars Gaming noemt de MC-ULT zelf ook “Dual Chamber Design", maar eigenlijk is de binnenkant qua opbouw nagenoeg identiek aan normale/gangbare ATX kasten, maar dan met ventilatoren aan de zijkant.
Met een huidige prijs van iets boven de honderd euro heb je een kast van een relatief onbekend merk, en moet je zélf nog je kastventilatoren regelen; die krijg je er namelijk niet bij! Op deze manier kan je natuurlijk wel helemaal zelf kiezen wat voor een (kwaliteit) ventilatoren je wilt gebruiken. In mijn geval gebruik ik drie extra be quiet! Light Wings 120mm ARGB PWM fans. Naast de 360mm Cooler Master Atmos zijn dat in totaal zes ventilatoren in gebruik. Hierover later meer.
De Mars Gaming MC-ULT is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. De actuele prijs vind je bovenaan deze review. De kast is verkrijgbaar in zowel zwart als wit.
Even een overzicht van de specificaties voordat we de kast nader bekijken:
Specificaties | Mars Gaming MC-ULT |
---|---|
Moederbord ondersteuning | ATX (standaard), EATX, Micro-ATX, Mini-ITX |
Materiaal | Staal, gehard glas, plastic |
Geïnstalleerde ventilatoren | Niet aanwezig |
Geïnstalleerde controller | Niet aanwezig |
Fan lay-out | Side: 3x 120mm Top: 3x120mm, 2x140mm Rear: 1x120mm, 1x 140mm Onderkant: 2x120mm |
Radiator instalatie | Side: 360mm, 240mm, 120mm Top: 360mm, 280mm, 240mm, 140mm, 120mm Rear: 120mm |
Opslagmontage | *4x 2,5" **2x 3,5" bay* twee van de vier slots om 2,5" drives te installeren blokkeren de luchtstroom van het rechter zijpaneel als daar fans geïnstalleerd zijn ** In het bovenste slot voor de 3,5" drives kan ook gebruikt worden voor een 2,5" drive |
Verwijderbare stof filters | Bovenkant, onderkant (voeding), zijkant |
Maxiale PSU lengte | 210mm |
Maximale GPU lengte | 390mm |
Expansie Slots | 10 (7 horizontaal, 3 verticaal) |
Maximale hoogte CPU koeler | 185mm |
I/O paneel (bovenzijde) | 1x 3.5mm analoog audio; 2x USB 2.0 type-A; 1x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) |
Afmetingen | |
Volume | 51,07 liter |
Lengte | 494mm |
Breedte | 241mm |
Hoogte | 429mm |
Op het eerste gezicht biedt de MC-ULT eigenlijk best een mooi pakket aan features: magnetische stoffilters langs alle openingen, gereedschapsloze toegang tot binnenin de kast met een 90 graden openzwaaiend zijpaneel, een strak wit uiterlijk, stevige glazen panelen en kabelgoten waar inbegrepen kabels (van het voorpaneel) netjes zijn weggewerkt. Er zijn geen scherpe randjes zichtbaar al viel mij wel op dat, in mijn geval de naad van het zijpaneel van boven naar beneden niet overal even netjes afsluit.
Laten we kast eerst even uitpakken. De MC-ULT komt verpakt in een een kartonnen doos, stevig omhult twee stukken piepschuim wat het ook weer makkelijk maakt later eventueel terug in de doos te stoppen. Op de achterkant van de doos vinden we wat instructies met betrekking tot de fan-configuratie en de pin-out van de voorpaneel connectoren. Hier was ik eerst een beetje verbaast over, maar toen ik erachter dat er verder geen papieren handleiding bij zat snap ik het wat beter.
Er is wel een ‘handleiding’ te downloaden vanaf de productpagina van Mars Gaming, maar dit is letterlijk een kopie van wat je achterop de doos vindt: een kort overzicht van het alle knoppen op het voorpaneel, waar de kabels vanuit het voorpaneel moeten worden aangesloten, waar de verschillende schroeven voor zijn en waar SSDs of harde schijven kunnen worden geïnstalleerd. Dit is erg jammer, want er zijn zeker dingen tijdens het gebruik en installatie van de kast waar onduidelijkheid over is. Hier komen we straks op terug.
Eenmaal uitgepakt, zien we dat de glazen panelen aan elkaar zijn getapet ter bescherming tijdens transport. Gezien het zijpaneel met alleen een magneet vastzit, is dat ook zeer goed te begrijpen. Gelukkig liet het tape geen residu achter!
Nu we de buitenkant goed kunnen bekijken, ben ik eigenlijk wel te spreken van het elegante ontwerp. Het is niet te schreeuwerig of ‘gamerig’, hoewel je dat natuurlijk wel flink kan aankleden met RGB-verlichting naar eigen smaak. Het feit dat deze kast op die manier erg veelzijdig is is prettig om te zien, maar zoals vermeld in de inleiding is de Mars Gaming MC-ULT anno 2024 verre van uniek qua ontwerp. Laten we even een rondje om de kast lopen om te kijken of de MC-ULT zich kan onderscheiden van de rest.
Zoals inmiddels wel duidelijk is, zijn het voorpaneel en linker zijpaneel van gehard glas. Ik was blij verrast met hoe dik vooral het voorste paneel is: deze kan wel een stootje hebben! Het blijft natuurlijk glas, dus wees voorzichtig tijdens transport. Het rechter zijpaneel is van metaal gemaakt, en heeft uitsparingen langs de voorste rand ten behoeve van de in- of uitlaat (afhankelijk van je montage) van de gemonteerde ventilatoren aan de zijkant. Wel vind ik de uitsparingen aan het zijpaneel voor de in- of afvoer voor de ventilatoren wat karig. De uitsneden in het paneel zijn al smaller en korter dan waar de ventilatoren gemonteerd kunnen worden, waar nog bovenop komt dat er een stoffilter én het montagepaneel achter zit. Ik had graag een wat vrijere luchttoevoer gezien.
Als we de kast van boven bekijken, dan zien we aan de rechterzijde het I/O paneel met de aan-uitknop, resetknop, RGB-verlichting knop, audio- en microfoonplug, en de drie USB poorten. Ziet er prima uit, maar voor een (kale) kast van meer dan honderd euro anno 2024, had ik toch echt op z’n minst graag USB-C gezien. Daarnaast zijn twee van de drie poorten ook nog eens USB 2.0, met slechts één USB 3.1 5Gb/s poort. Ook dat is niet meer het neusje van de zalm, maar prima voor de doorsnee consument. Waar ik wel erg over te spreken was met name het bovenste stoffilter. Hij past nagenoeg perfect verzonken in de behuizing, heeft een ‘pull’ tabje om te verwijderen, en klikt vast met een stevige magneet. Liever zie ik wel alle stoffilters van fijnmazig gaas, maar deze oplossing moet met gemak het meeste stofopbouw kunnen voorkomen. De kleur wit van het kunststof in en rondom de kast komt helaas ook niet helemaal overeen met het spuitwerk op het metaal.
Dan blijft eigenlijk alleen nog de onderzijde van kast over. Mars Gaming heeft hier gelukkig alsnog gekozen voor een fijnmazig gaas in een plastic ‘lade’, welke ook erg fijn vastklikt met een magneet wanneer deze weer helemaal is ingeschoven. Deze lade kan je er gemakkelijk helemaal uit trekken om zodoende regelmatig het stoffilter van de voeding te reinigen; vooral als de pc op de vloer staat is het makkelijk om veel stof aan te trekken. Met een dermate fijnmazig gaas heb ik er vertrouwen in dat mijn voeding veilig in de kast geborgen zit. We gaan zo meteen nog wat verder in op de stoffiltering aan de binnenkant van de kast, maar een algemene trend in de kast is dat dit gewoon dik in orde is. Complimenten!
Nu we de buitenkant uitgebreid hebben bekeken, is het tijd om te kijken wat de MC-ULTRA aan de binnen kant te bieden heeft. Laten we beginnen met verwijderen van beide zijpanelen. Om het glazen zijpaneel volledig te verwijderen kan je deze simpelweg omhoog uit het scharnier ’tillen’. Handig voor als je de PC aan het inbouwen bent, maar voor klein onderhoud is het prettig dat je ook simpelweg het zijpaneel tot 90° kan openzwaaien en afsluiten met een magneet; iets wat we voorheen vooral in hogere segment behuizingen vonden.
Nadat we ook het andere zijpaneel hebben verwijderd, krijgen we wat meer zicht op het tweede magnetische stoffilter aan de binnenkant van het zijpaneel (zie foto hieronder). Zoals eerder al vermeld ben ik blij dat er zo veel stoffilters zijn inbegrepen, maar dit type gaas is relatief beperkend wanneer het aankomt op airflow (luchtstroom). Op zichzelf is het niet per erg, maar omdat je ook al zit met het “traliewerk" binnenin de kast én van het zijpaneel, zal dit een merkbare restrictie hebben op de gemonteerde fans.
De behuizing van de voeding is voorzien van anti vibratie (rubberen) voetjes, wat prettig is om te zien. Achter in de kast is er tevens plaats voor twee 3,5 inch harde schijven, en twee 2,5 inch SSDs, hoewel wij één SSD-houder gaan gebruiken als montage voor de be quiet! ARGB-hub.
Als we nog even terugspringen naar de voorkant van de kast, dan valt ons de mogelijkheid op om in wezen boven de voeding twee 120mm ventilatoren te installeren. Dit leek mij in eerste instantie een tof idee om te doen, want meer directe koeling voor de videokaart is altijd mooi meegenomen, maar onderin de kast is alleen ventilatie voor de voeding zelf en verder niet. De ventilatoren zouden dus nergens vandaan verse lucht kunnen aanzuigen. Zonde eigenlijk, want aan de zijkant (onder het glazen zijpaneel) was het best tof geweest als daar ventilatiegaten zaten.
Laten snel kijken hoe het is om een high-end PC in te bouwen in de MC-ULT! Hier een lijstje van de gebruikte onderdelen:
- Intel Core i9 14900K 24-core Processor
- Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos Processorkoeler
- 2x 16GB DDR5 @ 6400 MT/s Werkgeheugen
- ASRock Z790 PG SONIC Moederbord
- 1TB Samsung 980 M.2 NVMe SSD
- ASRock AMD RX 7800XT Steel Legend 16GB Videokaart
- Cooler Master GX III 850W 80+ Gold ATX 3.0 voeding
- 3-pack be quiet! Light Wings 120mm PWM case-ventilatoren
Nadat we beide zijpanelen hebben verwijderd, kunnen we beginnen met het inbouwen. Helaas is het zoals bij sommige andere kasten niet mogelijk om ook het bovenpaneel (deels) te verwijderen om overal beter bij te kunnen, maar gezien het formaat van de kast is het ook niet een heel groot probleem.
Wat wel opvalt is dat er in de standaardconfiguratie van de kast drie standoffs (afstandhouders) voor het moederbord missen in de kast. Het gaat hier om de rechter ‘kolom’ van standoffs; bij standaard-ATX moederborden heb je in principe een 3×3 matrix van gaten om het moederbord te monteren op de standoffs. Ik dacht ‘dat doe ik wel even’, maar daar had ik mij in het geval van de Mars Gaming MC-ULT erg in vergist. Met de hand was het namelijk in alle drie de standoffs het geval dat het nagenoeg onmogelijk was deze recht erin te schroeven. Uiteindelijk heb ik een combinatietang moeten gebruiken om de standoffs geforceerd er in te draaien en recht te buigen, waarbij duidelijk verf- en metaalschilvers loskwamen. Let dus goed op dat je deze schilfers nauwlettend verwijdert om kortsluiting te voorkomen.
De tegenslagen waren helaas nog niet helemaal voorbij, want ook sommige vooraf ingebouwde standoffs waren verbogen, en maakte het nagenoeg onmogelijk om in één keer het moederbord te installeren. Ik had bijvoorbeeld het moederbord vastgeschroefd op de meest linksonder standoff en die daarboven, maar daarna waren verschillende standoffs nog niet goed uitgelijnd. Vreemd, want eigenlijk zodra je je moederbord goed in de kast hebt liggen (het I/O-schild zit recht et cetera) en je minstens twee schroeven recht hebt, dan zou het nagenoeg onmogelijk moeten zijn om nog steeds niet uit te lijnen met alle standoffs: ik denk dat hier een stukje kwaliteitscontrole ontbreekt.
Het is wat eerder in de review al gemeld, maar dit effect wordt versterkt door het feit dat er dus geen echte handleiding beschikbaar is voor de Mars Gaming MC-ULT. Als beginnend computerbouwer moet je maar net weten waar de extra standoffs moeten worden geïnstalleerd (of dat het überhaupt nodig bij standaard ATX moederborden). Dat niet alleen, want wanneer je de ventilatoren wilt inbouwen in de kast, kom je er snel achter dat het nagenoeg onmogelijk is om op een ‘standaard manier’ drie 120mm ventilatoren boven elkaar te monteren op het zijpaneel.
Ik heb er in mijn geval uiteindelijk gekozen om de kast te testen met slechts drie extra ventilatoren (twee aan het zijpaneel en één aan de achterzijde), maar mocht je drie 120mm fans boven elkaar willen installeren op het zijpaneel, dan moet je maar net weten dat je bijgeleverde lange ‘doorsteek schroeven’ (die je ook vaak ziet bij waterkoeler radiatoren) moet gebruiken, omdat de schroefgaten aan de achterzijde compleet zijn bedekt door het printplaatje van het voorpaneel. Deze schroeven staan ook niet gemeld als accessoires, dus het voelt ook een beetje als een last minute toevoeging om dit probleem te omzeilen. Op de doos staat wel een diagram van de pin out van een aantal standaard connectoren zoals voor de aan-uitknop, reset switch, en HDD LED-verlichting, maar er is ook een switch voor de RGB-verlichting, waar onduidelijk is waar deze aangesloten moet worden.
Kabelmanagement
Eenmaal alles ingebouwd, kunnen we de kabels gaan aansluiten. Iets wat opvalt aan de Mars Gaming MC-ULT is dat wanneer er een standaard ATX moederbord en 120mm fans gemonteerd zijn, een aanzienlijk deel van de openingen waar de kabels doorheen getrokken kunnen worden, worden afgesloten (zie foto). Het is nog nét mogelijk om de 24-pin moederbord connector er doorheen te proppen. In combinatie met de kabels voor USB headers, ventilatoraansluitingen en SATA-kabels, was er simpelweg geen ruimte meer om ook nog de twee 8-pin PCIe voedingskabels van de videokaart bovenlangs weg te werken. Daarnaast is het jammer dat er geen rubberen ‘flapjes’ gebruikt zijn om de kabels wat netter weg te werken zoals we bij veel middenklasse behuizingen inmiddels wel zien tegenwoordig.
Aan de achterzijde van kast (achter het moederbord) vinden we wel twee kolommen van drie kabelgoten, maar deze zijn erg stug om te verbuigen en daardoor lastig om veel kabels doorheen te laten lopen. Met de kabels die er standaard doorheen lopen van het bovenpaneel (USB, aan-uitknop et cetera) kan er qua ruimte sowieso niet veel bij. Het was prima om kleinere of dunnere kabels weg te werken, zoals die van ventilatoren of RGB-verlichting, maar veel meer dan dat ook niet.
Gesproken over RGB-verlichting, als je hier veel gebruik van maakt, dan moet je wellicht goed opletten hoe je de kabels wegwerkt via bijvoorbeeld een ARGB-hub. In mijn geval kan de ARGB-hub van be quiet! gemonteerd worden op één van de 2,5″ bays, maar hier wordt door de montageschroef wel één van de poorten geblokkeerd. Verder is er in de kast ook niet veel alternatieve ruimte om een hub weg te werken. Dit geldt natuurlijk een stuk minder als je gebruikmaakt van dure ventilatoren die aan elkaar te koppelen zijn zoals de Lian Li Uni Fans of de Phanteks D30.
Setup & eerste indruk
Als alles goed is aangesloten word ik goed herinnerd waarom dit model behuizing zo populair geworden is. Vanuit veel verschillende hoeken komt vooral de RGB-verlichting goed tot zijn recht, en ziet er gewoon strak uit. Een kleine aantekening hier is dat de RGB-knop op het bovenpaneel alleen voor het aan- of uitschakelen van de RGB is. Mocht je dus verschillende RGB-verlichtingseffecten willen, dan zou je dat zelf moeten inschakelen met een softwarepakket die goed aansluit op jouw specifiek gekozen onderdelen. In mijn geval maak ik gebruik van ‘Signal RGB’ omdat deze doorgaans vrij universeel bruikbaar is. Afhankelijk van wat je precies allemaal wilt doen met je RGB-verlichting, zal dit uitmaken of de gratis versie hiervan genoeg is voor jou.
De Mars Gaming MC-ULT is zeker weten een interessante kast om te overwegen. Ondanks dat het nog een relatief onbekend merk is voor ons, heeft Mars Gaming het met de MC-ULT in aantal opzichten goed voor elkaar: de bouw is gewoon degelijk, de stoffiltering is erg goed, en is geschikt voor een breed scala aan componenten inclusief grote radiatoren en videokaarten.
Dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal addertjes onder het gras: zo kan het totale kostenplaatje flink stijgen mocht je een flink aantal fans willen toevoegen, maar veel andere aspecten zitten in de details. Zo lijkt de kwaliteitscontrole niet helemaal top, en zijn er een aantal onlogische beslissingen gemaakt qua ontwerp, zoals de onderste ventilator-mounts die nergens lucht kunnen aanzuigen (maar je wel in veel promotiemateriaal ziet), zijn de USB-poorten op de kast vrij traag en zonder USB type-C, en is de luchtstroom op sommige plekken (deels omwille van stoffiltering) erg beperkt door een relatief lage oppervlak aan open ruimte.