Review: Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
Links;De fameuze Cooler Master Hyper 212. Een product dat alweer zeven jaar geleden de wereld van luchtkoelers op zijn kop zette. In dat geval met een uitstekende prijs/prestatie-verhouding, want de Hyper 212 EVO was één van de beste, al dan niet de beste budgetoptie te noemen. Inmiddels leven we in een geheel ander tijdperk, als het om computers gaat tenminste, en daar is Cooler Master van bewust. Zo heeft de fabrikant besloten om de Hyper 212 op propere wijze terug te brengen, in de vorm van de Hyper 212 RGB Black Edition.
Dit is overigens één van twee opties, want er is ook een goedkopere, RGB-loze uiting. Die versie gaat gepaard met een adviesprijs van 35,- euro, waarbij de RGB-variant een prijskaartje van 45,- euro bezit. Overigens is er wel een belangrijk verschil op te merken tussen de twee koelers. Zo heeft de RGB-loze Hyper 212 een Silencio-fan aan boord, terwijl de RGB-optie de nieuwe SF120R RGB-fan heeft meegekregen. Zo is laatstgenoemde ietwat luider in de praktijk dan de Silencio-variant. Daarover lezen we straks meer.
Zodoende gaan we vandaag kijken naar twee zaken. Als eerste of de Hyper 212 een propere comeback heeft gemaakt en ten tweede hoe de koeler zich positioneert tegenover de concurrentie met RGB-verlichting. Kortom, tijd om het beestje op de pijnbank te werpen en te ervaren of deze nostalgische koeler een betere indruk wekt dan de Hyper 212 LED Turbo van vorig jaar.
Notitie: Onze geliefde Pim wist de Hyper 212 Black Edition reeds te onderwerpen aan de pijnbank in zijn review. De RGB-variant in deze review is getest op andere hardware, waardoor resultaten in de praktijk kunnen verschillen. Wij adviseren om hier rekening mee te houden bij een eventuele aanschaf.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Moderne compatibility
Om de Hyper 212 naar het glorieuze 2018 te brengen, heeft Cooler Master de geschiktheid voor sockets van Intel en AMD moeten bijwerken. Zo is de Hyper 212 RGB Black Edition gegarandeerd geschikt voor Intel LGA 2011 en LGA 2011-3 en AMD AM4. Dit uiteraard naast de overige sockets van beide fabrikanten, behalve dan Threadripper van AMD, wat vrij indrukwekkend is. Niet alle koelers binnen het prijssegment van 45,- euro zijn namelijk geschikt voor de LGA 2011(-3) en 2066-platformen van Intel.
Hoewel de Silencio-fan en SF120R RGB-fan op dezelfde snelheden kunnen draaien, schat Cooler Master de geluidsproductie van laatstgenoemde wel 4 dBA hoger in. Dit komt mede door de aanzienlijk verbeterde airflow, die in het geval van de RGB Black Edition ongeveer 12 CFM hoger ligt. Daarnaast is het stroomverbruik ook wat hoger, mede door de toevoeging van LED-verlichting. Kortom, wanneer we dadelijk kijken naar de fan en koeler in de praktijk, dan kunnen we daadwerkelijk ervaren hoe stil het beestje wel of niet is.
Overigens valt op de RGB-verlichting aan te merken dat deze van een full-color kaliber is. Veel RGB-opties binnen het koelersegement zijn enkel multi-color met presets of in één kleur te verkrijgen. Voor de prijs krijg je op het gebied van RGB dus sowieso de nodige waarde. De verlichting in combinatie met het gelikte, zwarte design resulteert in een ware schoonheid. Daarover gesproken, laten we het uiterlijk van de koeler eens aanschouwen.
Het gewoonlijke kleurenschema van paars en zwart siert de doos van de Hyper 212 RGB Black Edition. Wat Cooler Master direct op de voorkant plaatst, is de geschiktheid voor de software van diverse fabrikanten. Om precies te zijn ASRock Polychrome RGB, ASUS Aura Sync, GIGABYTE RGB Fusion en MSI Mystic Light Sync. Voor de liefhebber onder ons belangrijke informatie om in te winnen tijdens een bezoekje aan de lokale hardwareboer.
Een voorproefje van de koeler krijgen we tijdens het initiële uitpakproces nog niet, want als eerste treffen het doosje met accessoires en de handleiding aan. Over de accessoires gesproken; deze bekijken we bij de montage iets uitgebreider. Er is namelijk een behoorlijk aantal bijgevoegd, mede om uitbreiding naar een tweede fan mogelijk te maken.
Gelukkig komen we al vrij snel uit bij de koeler zelf en deze is stevig verpakt in een houder van polypropeen. Vanuit de doos is de 120mm fan reeds gemonteerd met twee handige brackets. Persoonlijk vind ik dit de beste en mooiste oplossing voor de montage van een fan. Cooler Master levert zelfs twee extra brackets mee voor degenen die een push/pull-configuratie met twee fans willen opzetten. Waar voor je geld krijgen, is hier het juiste gezegde.
Wat de werkelijke ster mag zijn, is het gepoetste aluminium met een gunmetal black-uiterlijk. De koeler is gewoonweg sexy te noemen en zal in vrijwel elke computer terecht kunnen qua uiterlijk. De cover aan de bovenzijde, met de branding van Cooler Master erop, doet ook het nodige schoonheidswerk. Simpel gezegd kan ik gewoon met vol lof praten over het design. Wat mij betreft zijn er niet heel veel koelers die dit uiterlijk kunnen evenaren. Al helemaal niet voor de prijs én features.
Wanneer we bij het monteren uitkomen, is het tijd om het enige echte minpunt van de Hyper 212 RGB Black Edition aan te halen. Dat is namelijk het installatieproces van de koeler op het moederbord. De instructies zijn naar mijn mening net niet duidelijk genoeg om de eerste installatie soepel te maken. Zo dien je de meegeleverde bracket, die aan de achterzijde van het moederbord geplaatst wordt, te assembleren voor de juiste socket.
Nou zal ik niet doen alsof je een diploma op het gebied van theoretische fysica nodig hebt. Het kostte me simpelweg meer tijd dan gewoonlijk om uit te vogelen hoe deze in elkaar gezet moest worden. Zo moest ik de schroeven in de plastic houders duwen en vervolgens terug op hun plaats zetten voor de juiste socket. Een klein obstakel dat na de eerste keer geen problemen meer op zal leveren. Verder is het monteren van de koeler ook zeer gemakkelijk te noemen.
Hieronder is overigens nog een verzameling te vinden van alle accessoires, waaronder voor het monteren van de Hyper 212 op bijna alle moderne sockets. Het is een flinke collectie te noemen en iets wat ik zeker kan waarderen. Waar de meeste waardering naartoe gaat, is de toevoeging van een stijlvolle adapter mét RGB-controller. Mocht je nou niet in het bezit zijn van een modern moederbord met RGB-headers, dan kan je de RGB-functionaliteit dus alsnog aanspreken.
Terugkijkend op het monteerwerk ben ik ook tevreden met de wijze waarop de koeler vastgeschroefd wordt. De afstandshouders zijn aan beide zijden voorzien van rubber en het feit dat deze tevens zwart zijn, is een fijn detail. Daarnaast zijn de schroeven voorzien van veren, die automatisch doen aanvoelen wanneer er voldoende druk is op de processor. Oh, en diezelfde schroeven zijn startklaar gezet in de brackets die je op de koeler zelf schroeft. Kortom, het proces is zo eenvoudig als het maar kan.
Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;
Vervolgens nog een belangrijke disclaimer; de resultaten van de geteste koeler kunnen variëren in de praktijk. Dit is afhankelijk van je omgevingstemperatuur, airflow in je behuizing, gebruikte hardware, eventuele overklokinstellingen en meer. Voor een propere uitvoering van de stresstests probeer ik zoveel als mogelijk variabelen te elimineren. Zo zijn alle koelers in onderstaande grafieken getest in dezelfde omgevingstemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast zijn de tests uitgevoerd op een testbench in de blote lucht. In een behuizing met inadequate airflow kan een koeler soms oververhitten of minder goed presteren dan verwacht. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van één van de geteste koelers en het gebruik in eigen computer.
Als laatste maak ik in de tests gebruik van de koelpasta die door de fabrikant meegeleverd wordt. De manier waarop deze wordt aangebracht en de hoeveelheid daarvan wordt zorgvuldig bekeken om de variabelen daarin tevens te elimineren. Voor de tests zelf laat ik de meegeleverde fans in de PWM-modus draaien en vervolgens nog met de maximaal beschikbare RPM. Op welke snelheid de fans roteren, wordt in de desbetreffende alinea’s gedeeld. Voor de PWM-modus en de maximale RPM worden dan ook twee aparte tabellen gehanteerd. Hierbij kan het zijn dat een fan door de hitte reeds komt te presteren op de maximale instelling, waardoor er tussen de tabellen weinig tot geen verandering te vinden is. Tijd om te kijken naar de geworven resultaten van de koeler.
Met genot komen we aan bij het sappigste gedeelte van de review en dat zijn natuurlijk de resultaten in de praktijk. De grote vraag is of de Hyper 212 na al die jaren nog steeds zijn mannetje staat op het gebied van prijs/prestatie. Op het eerste gezicht lijkt dit allicht niet het geval als we kijken naar de idle temperaturen in Windows 10. Zo ligt de RGB Black Edition een paar graden hoger dan de evenredig geprijsde Kotetsu Mark II van Scythe.
Wat een grote rol speelt bij idle temperaturen mag het gedrag van de PWM-bestuurde fan zijn. Derhalve draaide de Hyper 212 op minimaal 760 RPM, wat ongeveer 230 RPM hoger lag dan bijvoorbeeld de Sirocco RGB van Gelid. Zo lijkt het beestje van Cooler Master dus al harder te werken en ietwat minder te presteren dan zijn soortgenoten. Maar geen zorgen, want schijn bedriegt…
Zodra we de small FTT-stresstest van Prime95 starten, zien we overduidelijk waarom de Hyper 212 meester in het segment was/is. Tot mijn verbazing weet de koeler op stock snelheid direct te concurreren met de ML240R RGB van Cooler Master zelf. Daarnaast is een verschil van zes graden met de dichtstbijzijnde koeler, de Kotetsu Mark II, op zijn minst merkwaardig te noemen. De overtreffende trap is dat de fan van de Hyper 212 op slechts 80% kwam te draaien, wat zich ongeveer vertaalt naar 1660 RPM. Niet verkeerd.
Maar ja, voor een koeler van dit kaliber kijken we natuurlijk een omgeving met een overklok en daar zien we een evenwicht ontstaan met de concurrenten. De overgeklokte Haswell is namelijk een pittig beestje om te temmen en in deze situatie zien we het limiet van de Hyper 212. Zo schieten de waterkoeling en Sirocco RGB twee graden vooruit, maar dat neemt niet weg dat de Hyper 212 zijn mannetje staat. Uiteraard deed de fan in dit geval wel op zijn maximale snelheid te presteren van 2000 RPM.
Tijdens de stresstests met maximale RPM ingeschakeld is de Hyper 212 één van de weinigen die een verschil kan maken. Zo zien we met de extra fansnelheid op stock snelheid een verschil van gemiddeld 1 graad. Van een dergelijk verschil is in het overgeklokte scenario natuurlijk geen sprake en uiteindelijk is dat de doorslaggevende factor. Althans, naast de geluidsproductie van de fan op de aangegeven waarden.
Zo is de nieuwe SF120R RGB-fan op “slechts" 1660 RPM niet al te luid. Teruggezet op ongeveer 1400 RPM, 60% in Open Hardware Monitor, was de fan al helemaal niet meer te horen naast de overige onderdelen. Je hebt dus de keuze om met minimale impact, van hooguit een paar graden, een redelijk stille koeler te hanteren in je behuizing. Dit maakt de Hyper 212 ongekend goed voor vrijwel alle doeleinden. Kortom, het wordt tijd om de bevindingen samen te vatten in een conclusie.
Kort gezegd is de Hyper 212 RGB Black Edition een koning te noemen op het gebied van prijs/prestatie. Voor slechts 45,- euro krijg je een koeler die uitstekende prestaties combineert met een strak design én RGB-functionaliteit. Laatstgenoemde is zelfs full-color, in tegenstelling tot sommige concurrenten van dezelfde prijs, waardoor je uitgebreid kan customizen. Dit nota bene met de RGB-software die beschikbaar is van alle populaire fabrikanten.
Het is nou niet dat ik mezelf beschrijf als een mechanofiel, maar de RGB Black Edition heeft mijn hart wel veroverd. Zoals genoemd bij de prestaties is de koeler voor vrijwel alle doeleinden geschikt. Er is verlichting aanwezig, voldoende koeling voor overgeklokte, hongerige processoren en de mogelijkheid om geluidsproductie te minderen. In een push/pull-configuratie met een tweede SF120R RGB-fan verwacht ik dat de prestaties zelfs voorbij de ML240 RGB schieten in alle omstandigheden.
Uiteindelijk kan ik dus maar één conclusie trekken en dat is dat de Hyper 212 één van de beste koelers op de markt is. Logischerwijs zijn er beter presterende uitingen, maar dan kijk je al gauw naar RGB-loze varianten van voorbij de vijftig euro. Zo aantrekkelijk als dat Cooler Master het pakket heeft gemaakt met haar koeler is dus bijzonder. Overigens niet alleen op het gebied van features en accessoires, maar ook als het nogmaals gaat om dat uiterlijk, want het is me toch verdraaid sexy.