Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Deepcool CH160 (Black)
Links; Navigatie;Enkele maanden geleden kreeg ik te horen dat ik aan de slag mocht met de CH160, een Mini-ITX behuizing van Deepcool. Inmiddels had ik de hoop al op gegeven dat ik de behuizing nog zou ontvangen, maar uiteindelijk was het moment toch daar. Mogelijk heb je behuizing inmiddels al een paar keer voorbij zien komen, want het leek net alsof Deepcool het kastje weggaf bij een pak ontbijtgranen. Wat ik daarmee probeer te zeggen, is dat ik enorm veel mensen op het internet heb gezien die een build hebben gemaakt met de CH160. Is dat gewoon een kwestie van agressieve marketing of is de behuizing daadwerkelijk erg goed? Aan de prijs gaat het in ieder geval niet liggen, want de CH160 is er al vanaf € 69,90 een zeer nette prijs voor een Mini-ITX formaat kast.
De CH160 is te verkrijgen in het zwart en wit, ik ga aan de slag met de zwarte variant. De Deepcool CH160 is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan:
Specificaties | Deepcool CH160 |
Product Dimensions | 336×200×283.5mm(L×W×H) |
Net Weight | 3.3Kg |
Materials | ABS+SPCC+Tempered Glass |
Motherboard Support | Mini-ITX |
Front I/O Ports | USB3.0×2、Audio×1、Gen2 Type-C×1 |
3.5" Drive Bays | 1(2.5 SSD / 3.5 HDD / Front 120 FAN :Choose one of the three) |
2.5" Drive Bays | 1(2.5 SSD / 3.5 HDD / Front 120 FAN :Choose one of the three) |
Expansion Slots | 3 Slots |
Pre-Installed Fans | None |
Fan Support | Front: 1×120 mm(2.5 SSD / 3.5 HDD / Front 120 FAN :Choose one of the three) Top: 2×120mm Rear: 1×120mm |
Radiator Support | None |
CPU Cooler Height Limit | 172mm |
GPU Size Limit | Length: SFX/SFX-L: 305mm / ATX: 230mm Height: 138mm Width: 65mm (3 Slots) |
Power Supply Type | ATX PS2(maximum length: 140mm)/ SFX / SFX-L |
EAN | 6933412774457 |
P/N | R-CH160-BKNGI0-G-1 |
Specificaties
De afmetingen van de CH160 zijn 336mm×200mm×283.5mm en de behuizing heeft een gewicht van 3,3 kilogram. De gebruikte materialen zijn een combinatie van hard plastic, metaal en gehard glas. Het boven, onder, voor, achter en rechterpaneel zijn mesh panelen. Qua formaat moederbord zit je uiteraard vast aan Mini-ITX. Er is geen ondersteuning voor waterkoeling, maar je kan CPU koelers kwijt met een hoogte van maximaal 172mm. Wat betekent dat je een ruime keuze hebt aan bruikbare sterke koelers. De maximale lengte voor een videokaart is 305mm en voor een voeding heb je de opties ATX,SFX en SFX-L, met een maximale lengte van 140mm.
Bij gebruik van een SFX formaat voeding is er aan de voorkant van de behuizing ruimte voor een 120mm fan of een harde schijf/SSD. Aan de bovenkant is er ruimte voor twee 120mm fans en aan de achterzijde is er ruimte voor één 120mm fan. Verder heeft de CH160 nog twee USB 3.0 poorten, één USB-C Gen2 poort en één audio ingang voor een 3,5mm jack.
De CH160 wordt geleverd in een stevige bruine doos met daarop de CH160 afgebeeld, verder een Deepcool logo en zelfs de gebruikte tape is in het Deepcool thema. Op de doos is een sticker geplakt met daarop de belangrijkste specificaties en een duidelijke foto van de CH160. Als je de doos openmaakt, zie je daar de behuizing stevig geklemd tussen op maat gemaakt foam.
Hieronder kan je een betere blik werpen op hoe de behuizing verpakt zit, buiten de foam zit er ook nog een plastic zak om het kastje heen. Meegeleverd met de behuizing: een zakje schroefjes, tyraps voor kabelmanagement en een boekje.
Op onderstaande foto een volledige blik op de buitenkant van de behuizing, buiten de glazen zijkant, zie hier ook goed de mesh voor, achter en bovenpanelen.
Ook de onderkant van de CH160 is voorzien van een geperforeerd paneel. Verder een viertal pootjes met zachte kussentjes.
Aan de kant met het glazen zijpaneel vinden we de aan/uitknop, een tweetal USB-A poorten, één USB-C poort en een 3,5mm jack voor b.v. een koptelefoon. Verder is er ook nog een mooi Deepcool logo verwerkt in de rand van de behuizing. Aan de bovenkant van het handzame kastje vinden we een handvat. Vanwege het formaat van de CH160 is het op deze manier makkelijk mee te nemen.
Om de tour van de buitenkant van de behuizing af te sluiten kan je op onderstaande gallerij nog een betere blik werpen op de voor, achterkant en zijpanelen van de CH160.
Om een goed kijkje te kunnen nemen aan de binnenkant moet je natuurlijk de zijpanelen losmaken, laten we beginnen met de linkerzijde van de behuizing. Als eerste komen we de bekabeling tegen van de powerknop, USB-poorten enz. Verder zien we hier ook een kabel die dient als tussenstuk tussen de voeding en de powerkabel van de voeding. Ook kan je zien dat ook de onderkant van de kast is voorzien van een mesh paneel. Aan de voorkant zie je een bracket geschikt voor de montage van een 120mm fan of de installatie van een harde schijf/SSD.
Het I/O-schild aan de voorkant is volledig verwijderbaar, wat de installatie van componenten gemakkelijker moet maken. Waarom ik voor de foto’s heb gekozen om alleen het frontje eraf te halen, kan ik geen zinnig antwoord op geven.
Verder dan ook het rechter en bovenpaneel nog verwijderd, de twee metalen latjes waarop je extra fans kan installeren, zijn ook nog los te schroeven.
Als laatste nog een duidelijke foto van één van de verwijderbare stoffilters. de CH160 heeft aan de boven, onder en voorkant stoffilters die je doormiddel van het ligt naar binnen duwen los kunt klikken.
Ik moet zeggen dat ik vrij nerveus was voor aanvang van het inbouwproces, ik heb namelijk altijd hulp gehad tijdens het bouwen van een PC. Voor het inbouwen in de Deepcool CH160 ben ik voor het eerst solo aan de slag gegaan en is dan een Mini-ITX de juiste keuze geweest? Je gaat het lezen in het hoofdstuk inbouwen.
Op onderstaande foto kan je zien wat ik heb getracht in te bouwen, het moederbord is de ASRock Z790I Lightning, de GPU is een 4070 Ti Super van Gigabyte, een SFX voeding van ROG namelijk de Loki 850W Platinum en de koeler is een Assassin 4 van Deepcool. Verder had ik nog een tweetal 120mm fans van Deepcool.
Om te zeggen dat het inbouwproces vlekkeloos liep, zou een leugen zijn. Ondanks dat ik maandenlang video’s heb zitten kijken van builds met de CH160 en ik precies wist wat ik wilde gaan inbouwen, zat het flink tegen. Voorop wil ik stellen dat dit niks met de behuizing te maken heeft, maar een combinatie van pech en slordigheid vanuit mijn kant.
Allereerst was ik ervan overtuigd dat ik een Assassin 4S had besteld, maar ik had met mijn lompe hoofd een reguliere Assassin 4 koeler besteld. Wat op zich geen probleem is, want dat is een erg goede CPU koeler. Echter is deze koeler een slag groter dan de 4S, gelukkig bleek dit geen probleem te zijn. De Assassin 4 past prima in de CH160, maar daardoor kon ik helaas geen 120mm fan aan de achterzijde kwijt. Laat ik nou net de fan al hebben geïnstalleerd, voordat ik het moederbord met de koeler erop wilde gaan plaatsen. Dit omdat ik toen nog niet doorhad dat ik een reguliere Assassin koeler had gekocht…
Het volgende tegenslag had te maken met de voeding. Deepcool levert bij de CH160 een kabel met een platte kop, die als tussenstuk dient tussen je voeding en de bij de voeding geleverde stroomkabel. Je kan namelijk niet direct de kabel van de voeding gebruiken omdat het bovenpaneel dan niet op de behuizing kan worden gemonteerd. De tussenkabel trek je over een rand naar de achterkant van de behuizing waar een speciaal gaatje is gemaakt om de kabel doorheen te doen. Het probleem bij de gebruikte voeding is dat de kabel van Deepcool er aan de voorkant uit zou moeten, iets wat niet mogelijk is. Nu had ik de voeding natuurlijk kunnen omdraaien, maar dan zou de fan van de voeding naar binnen blazen en dat wilde ik voorkomen.
Na het customizen van de kabel (lees ‘met een mes bewerken’) door Pim in de hoop de kabel te kunnen gebruiken. Om vervolgens te gaan kloten met isolatietape kwamen we tot de conclusie dat dit niet meer ging lukken. Sorry hiervoor Deepcool! Na uren sporen op het internet uiteindelijk een nieuwe kabel kunnen vinden, echter was deze alleen te kort om naar de achterkant van de behuizing te kunnen brengen, maar dat bleek gelukkig geen probleem. Hieronder kan je een foto zien van de verminkte kabel en de uiteindelijke oplossing.
Als je denkt alles te hebben gehad bleek bij het plaatsen van de videokaart dat er een PCIe-clip van het moederbord op mysterieuze wijze te zijn afgebroken. Nadat dit probleem was opgelost, waarvoor mijn dank aan Pim, kon ik dan toch een build realiseren.
Laten we het dan uiteindelijk toch maar over het inbouwen zelf gaan hebben, de CH160 kon weinig aan de tegenslagen doen. We hebben natuurlijk te maken met een Mini-ITX formaat behuizing dus het inbouwen is per definitie lastiger dan bij een grote ATX kast met alle ruimte. Toch vond ik de werkruimte lang niet tegenvallen. Doordat je alle panelen en het I/O-schild kan verwijderen kan je componenten met redelijk gemak plaatsen. Zo was het installeren van het moederbord met de daarop al gemonteerde CPU-koeler prima te doen en ook het plaatsen van de voeding was geen probleem. Doordat ik gekozen heb voor een SFX voeding was er naast de voeding aan de voorkant precies genoeg ruimte om nog een 120mm fan te plaatsen. Het installeren van de grafische kaart was wel wat lastiger, maar dat komt voornamelijk door de gigantische koeler, waardoor ik weinig zicht had op wat ik aan het doen was. Wel had ik flink wat moeite om de benodigde kabels in het moederbord te prikken, dit omdat er weinig ruimte was tussen de geheugenmodules en de voeding. Het is daarom makkelijker om de benodigde kabels alvast aan het moederbord te bevestigen voordat je een voeding plaatst.
Een wel bekend probleem bij Mini-ITX behuizingen door de geringe ruimte is het ontbreken van opties tot kabelmanagement. Doordat er onder de voeding en achter de grafische kaart wat ruimte is, zijn er toch wat opties om kabels te verwerken, lang niet slecht. Over het uiteindelijke resultaat ben ik dan ook zeer te spreken en hieronder kan je kijken hoe dat eruitziet.
Met de CH160 heeft Deepcool een betaalbare Mini-ITX behuizing met een simpel en strak design afgeleverd. Het ontbreken van comptabiliteit voor een waterkoeler maakt de behuizing ruimschoots goed, doordat je vrijwel elke CPU-koeler op aarde kwijt kan in de behuizing. Ook voor een grafische kaart heb je genoeg opties door de maximale lengte van 305mm. Over de airflow is goed nagedacht door de meerdere mesh/geperforeerde panelen. In de praktijk lijkt dit ook daadwerkelijk de kloppen, met CPU-temperaturen tussen de 50 en 60 graden en een GPU die niet hoger dan 72 graden kwam tijdens een aantal sessies Cyberpunk 2077. Een klein minpunt is wel dat je goed moet opletten welke voeding je wilt gaan gebruiken, omdat je anders tegen problemen met de benodigde bijgeleverde tussenkabel kan gaan aanlopen. Verder zitten alle panelen vast met meerdere schroeven, wat redelijk frustrerend kan zijn als je de behuizing meermaals moet openen.
Ben je op zoek naar een betaalbare Mini-ITX behuizing, waarin je toch een hoop moderne componenten kwijt kan, dan kan ik je de CH160 zeker aanbevelen. Ik hoop nog een hoop plezier te mogen hebben van dit kastje en maak een kleine buiging naar Deepcool.