Review: Nest Hello
Links: Nest Hello productpaginaNog niet zo lang geleden hebben we een huis gekocht, als trotste huiseigenaars heb je allemaal frisse ideeën, om het paleis naar je eigen zin te maken. Grappig is om te zien dat het daadwerkelijke huizen bekijken anders verloopt. Waar ik bijvoorbeeld enorm enthousiast kan worden van zaken zoals automatisering. Nu hebben we een huis met een geautomatiseerde markies op zonnestanden, zodra ik de motor hoor lopen terwijl de markies zakt… Heerlijk! Hetzelfde geldt voor een nieuwe slimme automatisch waterontharder, elektrische Velux dakramen en bewegingsmelder in de WC en wasruimte, allemaal zaken waar ik keer op keer van geniet.
Verder automatiseren op afstand zat nog in de ideeën box. Misschien kan ik het beter omschrijven als: automatiseren op afstand, terwijl het heel dichtbij is. De oude deurbel moest er toch een keer aan geloven. De poort naar ons paleis, nét wat beter bewaakt, maar vooral voor wat extra communicatie gemak. Daar klopte de Neste Hello deurbel aan. Dit zou dan de nieuwe sleutel moeten zijn tot communicatie gemak op afstand. Komt de Nest Hello zijn belofte na? En in hoeverre heeft deze deurbel ons leven veranderd de afgelopen twee maanden? Druk maar op de bel… of lees de review! Op het moment van schrijven kost de Nest Hello 279 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Iets waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van de Nest Hello is de stroomvereisten. De deurbel vraagt voor het streamen via de camera en zijn communicatiefuncties net wat meer stroom. Veel mensen die in de groepenkast kijken, zullen ongetwijfeld een kast van ABB of Hager tegen komen. Vaak zijn deze uitgerust met een beltrafo van 8 volt. Voor de Nest Hello heb je een beltrafo van 24 volt nodig, zelf maak ik gebruik van een EMAT beltrafo van 8 volt tot 24 volt. Verwerkt in een opbouwkastje van Hager gevoed door een 230 volgt Euro stekker. De EMAT trafo samen met het Hager opbouwkastje en de stekker kosten circa 20 euro samen.
Mocht je in dit verhaal denken… hé…? Beltrafo…? Controleer je groepenkast van te voren, mocht je het écht niet weten, of bij twijfel: raadpleeg een Nest Pro Installateur of een plaatselijke elektricien. Voeding verkrijgt de Nest Hello via een blauw en rode ader, dit betreft een signaalkabel. De andere uiteindes worden aangesloten op de beltrafo. In het traject zijn geen zichtbare foto’s van de kabels richting mijn gong, (het fysieke kastje dat geluid maakt als er iemand op de bel drukt). De signaalkabels zijn in mijn woning weggewerkt en komen samen in een lasdoosje in het plafond. Mijn gong biedt ondersteuning voor het Nest Hello systeem, deze kon dus gewoon blijven hangen. Controleer dit van te voren! Om een beter beeld te krijgen van de installatie voeg ik alvast wat foto’s toe in dit hoofdstuk.
Voor mij persoonlijk is het allerbelangrijkste communicatie via de Nest Hello. Dat de deurbel misschien afschrikt als extra laag aan beveiliging is een mooie extra. In de avond licht de deurbel op, wat overigens ook uitgeschakeld kan worden. De deurbel zelf heeft een 1600×1200 resolutie met een 3-megapixel camera. Het is mogelijk om tot 8x digitaal te zoomen.
Voor communicatie is er een ingebouwde microfoon en luidspreker. Mijn bevinding is dat deze luid genoeg is om een gesprek te voeren, ook aan een drukkere straat met verkeer. Voor nachtzicht zitten er infrarood-leds verwerkt van 850 nm, nu heb ik het voordeel dat er een lantaarnpaal voor onze woning staat, waardoor ik minder afhankelijk ben van de infrarood-leds. Het licht van de lantaarnpaal licht veel op, iets wat vooral positief is voor gezichtsherkenning. Verder specificaties komen aan bod in de opvolgende hoofdstukken.
De Nest Hello is degelijk verpakt, geheel Nest-stijl. Op de verpakking zelf maken we kennis met diverse features, o.a. HD-video, nachtzicht, streamen, HDR en communicatie via de deurbel. In de verpakking zelf komen we de deurbel tegen, een gebruikershandleiding en een Nest deurbel sticker. Gevolgd door een kartonnendoosje met accessoires voor montage.
Ik had de Nest Hello al vrij vlot hangen bij de deurpost, eerder dan dat ik foto’s had gemaakt van het uitpakken. Mooi is om te zien dat Nest een steenboor meelevert om de deurbel te monteren. Verdere accessoires bestaan uit een montagesteun, verlengdraden (voor de aders bij de deurbel en in de meterkast), pluggen en schroeven, een ontgrendelingtool, een belaansluiting en een wig met een hoek van 15 graden. De meegeleverde wig zorgt ervoor dat je een deel van de muur niet filmt, indien de binnenpost dieper zit dan de muur van de woning. Tevens zorgt het voor een betere positie ten opzichte van het persoon die voor de deur staat. Op deze wijze heb je het gezicht beter in beeld, ook al is de kijkhoek 160 graden, dit draagt zeker bij als het om positionering gaat. Je maakt nog wat beter gebruik van de kijkhoek zelf.
De ontgrendelingtool, het herkenbare ‘Apple simkaart pinnetje’ maakt het ontwerp hufterproof. Kwaadwillende personen (voorbijgangers, aliens en goudvissen) trekken de deurbel niet zomaar van de muur af. Je moet deze via de onderzijde ontgrendelen, waarna je de Nest Hello kunt verwijderen.
Het ontwerp zelf mag er gewoon zijn. Vooral met een witte deurpost met dit ontwerp zich mooi. Voorheen had ik een klassieke ronde deurbel met drukknop, overigens misstaat dit ook niet bij onze woning. De Nest Hello maakt goed duidelijk dat er een ingebouwde camera in zit, de cameralens is namelijk goed zichtbaar. Op de onderzijde kun je de drukknop niet missen, vooral in de avond met zijn blauwe LED gloed.
De deurbel is een extra laag aan voordeurbeveiliging. Onze ‘waakhond’ houdt overigens alles goed in de gaten, ook wanneer de voordeur openstaat.
Tijdens de specificaties had ik het al eerder over de installatie van de Nest Hello. Belangrijkste component is een 24 volt beltrafo, indien deze niet aanwezig is, kun je vrij weinig met de Nest Hello. In mijn belevingswereld zou Nest er best goed aan doen om een totaalpakket te leveren, bestaande uit de Nest Hello, de standaard accessoires, een 24 volt beltrafo, een tweevoudig opbouwkastje, indien er onvoldoende ruimte is in de groepenkast, een 230 volt Euro stekker, twee meter signaalkabel en optioneel een gong.
De setup van de Nest Hello deurbel via de Nest app stapsgewijs best wel lang. Je krijgt veel informatie te zien, zowel tekstueel als beeldend. Ik denk dat Nest er wel goed aan doet, vooral voor gebruikers die de bel zelf willen installeren. Het begint bij het inscannen van de deurbel zelf, gevolgd door de stappen. Overigens combineer je deze stappen met handelingen tijdens de fysieke installatie van de deurbel zelf.
Met de koudere periode in aantocht ben ik benieuwd hoe de Nest Hello op de deurpost gaat presteren. Voor buitenhuis wordt tot maximaal -10 graden Celsius aangegeven. Ik hoorde gisteren nog iemand zeggen dat er best wel een zware winter zit aan te komen. Mocht je tegen die tijd deze review lezen, en vriest het zwaar buiten, laat dan vooral een reactie achter! Tijdens installatie is het van belang dat je spanningsvrij werkt. Indien je een hoofdschakelaar hebt: uitschakelen! Let op: dit is niet geheel spanningsvrij, maar voldoet. Helemaal spanningsvrij werken doe je door de hoofdzekeringen te verwijderen, dit is wel een werkje voor een gecertificeerde installateur of de netbeheerder.
De meegeleverde lasklemmetje werken om een meeraderige verbinding te verbinden, het zijn een soort Wago lasklemmen, bekend uit de elektrotechniek wereld.
Nu is het nog van belang om de bel zelf fysiek aan te brengen, het binnenwerk is compleet. Zelf maak ik gebruik van de wig, zodat de positie op de deurpost gekanteld staat. Voor mij was het enkel twee schroeven in het hout, waarna de Nest Hello al snel zijn blauw LED gloed liet zien, installatie compleet!
In dit hoofdstuk deel ik nog wat software en algemene praktijkervaring. Zo lees je hoe ik de Nest Hello ervaren heb. De belangrijkste feature voor mij is het kunnen communiceren met mensen die voor de deur staan. Het notificatiegeluid van de Nest Hello via de Nest app is een opvallend geluid. Je weet direct wanneer er iemand voor de deur staat. Wel heb ik soms dat de app wat trager is met het ophalen van beelden, terwijl ik niet alles op hoge kwaliteit heb staan. Ik heb het één keer gehad dat het best wel lang duurde, waardoor de postbezorger al bij de buren stond. Bij mij is het vooral om postbezorgers te woorden te staan. Nu is het ook al vaker voorgekomen dat mijn ouders voor de deur staan, die weten ondertussen wel dat ze kunnen terugpraten. Ik heb ook mensen gehad die totaal geen idee hadden, zodra ik sprak, gingen ze verbaasd om zich heen kijken. Dit soort deurbellen worden steeds populairder, toch weet nog lang niet iedereen wat mogelijk is, of wat er überhaupt gebeurd als er geluid uit een deurbel komt.
Gesprekken voor via de Nest Hello gaat goed. De speaker is luid genoeg om jezelf verstaanbaar te maken. In de app zijn ook een paar standaard spraakcommando’s te vinden, zoals “zet maar neer". Je krijgt dan een stem te horen, waarop de persoon aan deur zou kunnen reageren. De snelle reacties komen qua communicatie niet goed aan bij de ontvanger. Het daadwerkelijk gebruiken van de microfoon met je eigen stem is effectiever. Wanneer er iemand voor de deur staat, kun je vanaf je home scherm direct door naar de app met een bericht. De microfoon vangt dusdanig veel omgevingsgeluid op, dat je nabije gesprekken kunt afluisteren. Als de pakketbezorger al verderop stond bij de buren, wist ik precies waar het pakketje afgegeven was, afgaand op de stem.
Onze voordeur bevindt zich aan de openbare weg. Met een Nest Aware account kun je beelden opslaan in de Cloud. Eigenlijk mag dit officieel niet, houd hier dus rekening mee. Nu verwacht ik niet dat de FBI morgen op de stoep staat, een gewaarschuwd mens telt voor twee… toch? Om een beter beeld te krijgen van als er iemand voor de voordeur staat via de app:
En dat gaat in de avond ook gewoon goed. De lantaarnpaal heeft een enorme lichtopbrengst. Net als bij de Nest Cam IQ en Nest Cam IQ Outdoor heeft de Nest Hello gezichtsherkenning. Hier moet je overigens wel een Nest Aware account voor hebben, waar ik zelf een stuk positiever over ben. Voorheen was het goedkoopste pakket 10 euro met opslaghistorie in de cloud van 10 dagen. Er is nu een pakket van 5 euro per maand met een opslaghistorie van 5 dagen. Wat mij betreft een acceptabel bedrag als je Nest Aware wilt in combinatie met je Nest Hello.
Instellingen zijn vergelijkbaar aan dat van de Nest Cams. Zo kun je de thuis- afwezigheid optie inschakelen via GPS. Activiteitenzones instellen wanneer iemand in een bepaald gebied loopt, gezichtsherkenning en daarmee bekende personen inschakelen (dan heb ik het niet over Gerard Joling). Bezoekersmeldingen via Google Assistent is mogelijk en het in- en uitschakelen van de binnenbel. Iemand die buiten op de belt drukt krijgt per direct feedback via de speaker met een ‘gong’ geluid. Hieronder een zeer korte impressie:
Het hufterproof systeem van de Nest Hello voldoet, maar kan ook makkelijk omzeild worden. Een paperclip voldoet om de Nest Hello te verwijderen, wel sta je dan met gezicht op de beelden. Zelf verwacht ik niet dat er mensen zullen zijn die massaal met een bivakmuts op Nest Hello’s gaan stelen. Wel is het een puntje om rekening mee te houden.
Ondertussen heeft Nest zich qua beeld- en opnamekwaliteit wel bewezen. De Nest Hello heeft een heerlijke kijkhoek van 160 graden. Let wel op dat je op ‘hoge kwaliteit’ aardig wat bandbreedte vraagt, vooral als je meer WiFi apparatuur hebt staan zoals de Nest Cams. Dit heeft best een behoorlijke impact.
De Nest Hello deurbel is de volgende stap van Nest als het om verdere huisautomatisering gaat. Ben ik een tevreden man? Of krijg ik nog meer notificaties op mijn telefoon die de ‘always online’ druk nog verder opvoert. Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik beginnen met het volgende: de Nest Hello is een mooi apparaat. Het is op het moment één van de meest complete deurbellen op de markt. Wel moet je rekening houden met het installatieaspect, met name de 24 volt beltrafo. Verder zie ik weinig ongemakken als het om installatie gaat, volg je netjes het stappenplan via de app, dan voorzie ik geen problemen.
De Nest Hello beschikt over een kijkhoek van 160 graden, de meegeleverde wig met een hoek van 15 graden zorgt voor een betere positionering op de deurpost. Met opties zoals gezichtsherkenning en een koppeling met Google Assistent, kun je bekende gezichten waarnemen. Ook via de app zul je notificaties krijgen als er een bekende voor de deur staat. Bij ons thuis krijgen we enkel een notificatie als iemand daadwerkelijk aanbelt. Beweging en geluid staan wel ingesteld, maar niet als melding. Iemand aanspreken via de microfoonoptie gaat goed. De speaker is luid genoeg om een gesprek te voeren, wel moet het persoon weet hebben van de deurbel, wat niet altijd het geval is.
De ingebouwde camera maakt gesprekken op afstand aan de deur erg plezierig. Ik beschouw mijn Nest Hello als communicatie gemak. Echte beveiliging is nog niet écht in mij opgekomen. Hoewel ik het wel als ‘eerste schil’ bij benadering van de woning zou kunnen classificeren. Indien iemand binnendringt, heeft de Nest Hello mogelijk al wat voorwerk gedaan. Dan is het de beurt aan de overige camera’s. Nu doet de Nest Cam IQ Outdoor dit ook, dus er is toch wel echt sprake van extra beveiliging. Nog handiger zou de combinatie zijn met de Nest x Yale Lock, een op afstand bestuurbare vergrendeling. Je kunt dan eventueel ook nog mensen daadwerkelijk toegang geven, misschien iets voor de toekomst.
De Nest Hello deurbel doet precies wat het moet doen. Een goede beeld- en opnamekwaliteit, communicatie via een deurbel met een extra laag aan beveiliging. Via de Nest app werkt alles prima. Houd wel rekening mee met wat extra verkeer op je WiFi netwerk, hierop je kun altijd je bandbreedte aanpassen via de routerinstellingen. Kortom: de Nest Hello neemt zijn taak als multifunctionele deurbel serieus op een sierlijke manier.
goedemiddag, weet jij waar de usb poort voor is aan de achterzijde van de deurbelcamera google nest hello ??
Beste Frank,
Jazeker! Mocht de Nest Hello voor langere tijd geen stroom hebben gehad, dan kan het zijn dat deze onvoldoende opstartspanning heeft via de batterij. Je kunt de Nest Hello dan verbinden middels de USB-poort aan je computer of een oplader. Dit is een handige extra mocht dit je overkomen.
Je kunt de Nest Hello optioneel primair aansluiten met de USB-poort, echter is dit minder gebruikelijk, omdat we 9 van de 10 keer een aansluiting hebben op een beltransformator.
Met de USB-poort kun je ook nog eens via je computer fouten herstellen, mochten deze optreden in het systeem. Hier heb ik zelf geen ervaringen mee!
Met vriendelijke groet,
Pim
kan ik met nest hello een elektrisch slot ontgrendelen?
Nee, dat kan niet.