Review: Razer Thresher for PS4
Links: Razer Tresher for PS4 productpaginaNa het draadloze avontuur met de Razer Raiju Ultimate controller voor de PlayStation 4 en PC, kon de Razer Tresher headset voor de PlayStation 4 niet langer op zich laten wachten. De Razer Raiju Ultimate en Tresher kwamen hier samen binnen in luxe combi-verpakking, om draadloos game eens goed te benadrukken. Uiteraard testte ik beide tijdens mijn avonturen in Red Dead Redemption 2. Vliegende paarden, voor je lol op de treinrails kruipen… good times… Yeehaw!
Razer kiest met deze Tresher ‘for PS4’, dit valt snel op aan het herkenbare blauwe kleurtje op de headset zelf. Voor een prijs van 129 euro verwacht is een degelijke PlayStation 4 headset. Aangezien er ook headsets zijn in dit prijsspectrum met software en wat kleine extra’s. Wel is het zo dat deze headset werkt met de PlayStation 4, iets waar je niet bij iedere headset zomaar klakkeloos vanuit kunt gaan. De headset moet met zijn grote oorschelpen comfort bieden samen met 16 uur aan speelplezier. Weet de Tresher dit na te komen? Je leest het in dit nieuwe avontuur.
Een overzicht van de Razer Raiju Ultimate specificaties:
De belangrijkste specificaties op een rijtje: de headset is zowel draadloos als bedraad te gebruiken. Dit klinkt heel gebruikelijk, maar er zijn ook headsets waarbij dit niet mogelijk is. Je hebt dan een draadloze headset die niet bedraad gebruikt kan worden. Ondersteuning voor de PlayStation 4 klinkt mooi, toch zoekt deze Tresher de verbreding met ondersteuning voor PC, Nintendo Switch en overige 3.5 mm Jack apparaten. Nu denk je misschien: “maar Pim… wat is hier zo bijzonder aan?" Op de Razer Tresher 7.1 zit de 3.5 mm Jack op de USB-dongle voor draadloze communicatie. Bij de Razer Tresher for PS4 zit deze op de headset zelf, waardoor een direct verbinding via een 3.5 mm Jack aansluiting mogelijk is, wel zo handig.
De headset is in ieder oor uitgerust met een 50 mm driver, lekker fors, normaliter zien we vaak 40 mm drivers. Eén driver per oor, resulteert in een stereo headset. Draadloos zou de Tresher een batterijduur van 16 uur moeten hebben, met een maximale afstand via RF 2.4GHz van 12 meter. Je duwt de meegeleverde USB-dongle in de voorzijde van je PlayStation 4 of PC, your choice.
De headset is een uni-directional boom microfoon, deze trek je uit de behuizing, en duw je terug wanneer je deze niet wenst te gebruiken. Voordeel hiervan is dat de microfoon altijd aanwezig is, in plaats van een volledig verwijderbare microfoon. Je ziet er dan niet uit als een F1-piloot in het openbaarvervoer, ergens lijkt me dit ook wel weer tof. Overige specificaties hou je van mij tegoed in de opvolgende hoofdstukken.
Laat ik beginnen bij de chique verpakking samen met de Razer Raiju Ultimate. Normaal heb je te maken met de gebruikelijke productverpakking van de Tresher. Bestaande uit een blauwe verpakking met openslaande flap. Toch is dit speciale pakket afkomstig van Razer zelf leuk om aan jullie te presenteren. Eerlijk is eerlijk, zelf ik was goed onder de indruk. Ter beeldvorming:
In de verpakking levert Razer een gebruikershandleiding mee, een USB-dongle voor de draadloze communicatie en een gevlochten USB-kabel naar Micro-USB aansluiting mee. Bij deze versie mag de 3.5 mm Jack kabel niet ontbreken, netjes gevlochten met een in-line controller.
Door naar de Tresher zelf. De headset weegt ongeveer 400 gram, wat best wel wat gewicht is. Hier volgt al wat praktijkervaring: dit gewicht voel je niet. De headset is namelijk zeer comfortabel met zijn grote oorschelpen en zachte hoofdkussen, deze past zich mooi op de bolling van je hoofd. De PlayStation 4 kleurparade in zwart en blauw kan ik wel waarderen, een duidelijke visie.
Op de oorschelpen siert het Razer logo. Op deze PlayStation 4 versie vindt je specifiek het PlayStation logo op de zijkanten van de headset, op deze wijze kun je herleiden met welke Tresher je te maken hebt.
Op het linkeroor vinden op de rand diverse bedieningselementen, bestaande uit een volume knop om stemvolume (chatmix) te bedienen, een 3.5 mm Jack ingang, de Micro-USB aansluiting voor bedraad gebruik en het opladen van de headset en een aan- en uitknop. Naast deze aan- en uitknop zit nog een klein lampje, deze licht in het blauw op wanneer verbinden met de USB-dongle. Wanneer de USB-dongle aangesloten is op een USB-poort, hoef je geen verdere actie te ondernemen om de verbinding tot stand te brengen, dit gaat automatisch. Op het rechteroor vinden we een volumeknop, verder kent de Tresher geen knoppen.
De oorschelpen vallen volledig over je oren heen, dit voorkomt pijnlijk oren (a.k.a. bloemkooloortjes) en houdt omgevingsgeluiden buiten. Nadeel kan zijn dat je oren bij langere sessies wat meer opwarmen, vooral met de leatherette oorkussens. In de praktijk heb ik overigens weinig problemen ervaren, de headset komt zeker in mijn top-3 als het om comfort gaat. Het eenvoudig wisselen tussen de PlayStation 4 en PC is zeker een gemak factor. Ik gebruik de Tresher bedraad als ik achter mijn computer kruip, tegelijkertijd laadt deze op. De USB-dongle zit standaard in mijn PlayStation 4 Pro, zodat ik altijd draadloos onderuit op de bank kan liggen. Zo zit ik nooit met een lege batterij.
De microfoon is netjes verwerkt in de behuizing. Je kunt deze buigen voor een gewenste positie voor de mond. Door op de chatmix volumeknop te drukken, mute je de microfoon, deze licht vervolgens aan het uiteinde op met een rode LED, ter indicatie. Het ontwerp van de Tresher is stevig. De constructie bestaat uit metaal met plastic. In handen en op het hoofd voelt de headset degelijk aan. Het gewicht van 400 gram ontgaat mij volledig dankzij de comfort. Ook als brilgebruiker is deze headset bij langere sessies heerlijk comfortabel.
Geluidskwaliteit Bepalend is de geluidskwaliteit van iedere headset. Opvallend is dat het geluid bij de Razer Tresher heerlijk helder is. De Tresher zoekt een middenweg op, wat ik zelf erg fijn vindt. Op veel Gaming headsets kom je overdreven profielen tegen met veel bass. Gezien de beperkte instelopties van deze headset, doet Razer er goed aan om te kiezen voor balans. Qua geluid doet deze headset mij het meeste denken aan de draadloze Arctis 7 van SteelSeries. Waar een headset zoals de HyperX Cloud Flight voor nét wat meer bass kiest, en de Asus ROG Strix Fusion Wireless enkel voor stereo (net als deze Tresher for PS4). Persoonlijk klinken de Arctis 7 en Razer Tresher mij het beste in de oren van dit rijtje. Waar de Tresher wat helderder klinkt dan de Arctis 7. Bij de Arctis 7 zijn de finetune opties via de software nét weer wat beter, ook de surround sound techniek, ondanks deze softwarematig is, is zeker een pluspunt van de Arctis 7.
Dit maakt de Tresher direct uit de verpakking de meest aangename- subtiele headset, zonder dat je een mogelijkheid hebt om dit verder aan te passen. Dit maakt het recht-toe-recht-aan headset, zonder je zorgen te moeten maken of instellingen wel goed staan voor de beste geluidsbeleving. Hybride praktijken zoals gaming, het kijken van een filmpje en de Spotify lijst gaan prima. Het niet ‘geforceerd moeten spelen’ met de software heeft zo zijn voor- en nadelen. Zoals hierboven opgemerkt: geen geneuzel met instellingen en equalizers. Simpelweg inschakelen, opzetten en gaan met die banaan. Overigens kies ik geen kamp, voor beide opties; wel of geen software kunnen er voordelen zijn. Nu is het deze headset primair een PlayStation 4 headset, wat het ontbreken van software niet zo vreemd maakt, de headset is namelijk niet primaire gemaakt voor PC gaming.
De bass is subtiel maar niet overdreven in-game. Je trilt dus niet van de bank af, is dit iets wat je wel zoekt, dan zal de Tresher dit niet waarmaken. De Tresher is een gevalletje Yin and Yang: balance! Lang verhaal kort: zoek je eenvoud, een goede geluidsweergave met helder geluid, dan is de Tresher zeker het overwegen waard. Voor mijn PlayStation 4 sessies is deze headset écht goud. Nu ben ik best fan van mijn stereo-installatie thuis, maar gewoon lekker met een headset op, kacheltje op de achtergrond en Pom op mijn schoot… good life!
Comfort Een headset van 400 gram? Je voelt de headset nauwelijks op je hoofd. Daarmee wil ik zeggen dat de oorschelpen en bijhorende oorkussens comfortabel aanvoelen. Het bereiken van de knoppen wanneer de headset op mijn knar staat vind ik wat minder. Vaak grijp ik als eerst het binnenste gedeelte van de oorschelpen vast, waarna ik mijn hand nog wat moet laten zaken voor de knoppen. Eenmaal gevonden is bediening prima te doen. De draaischijfje voor het volume gaan stapsgewijs, dus draaien niet per ongeluk direct door bij bediening.
De headset zit losjes op het hoofd. De oorschelpen leunen zacht rondom de oren, zonder een beknellend gevoel. Met een bril op, heb ik zelf altijd de voorkeur om de pootjes bovenop de oorkussens te leggen. Dit is naar mijn ervaring beter bij iedere headset. Bij de Tresher zorgt het ook voor volledige isolatie van de oren.
Microfoon De microfoon op de Tresher vind ik acceptabel. Volume en spraak is voldoende. Een Cherry MX toetsenbord is hoorbaar op de achtergrond. Omgevingsgeluiden worden niet weg gefilterd. Nu is een Cherry MX toetsenbord vaak niet ‘the weapon of choice’ voor een PlayStation 4, maar nu we toch aan het testen zijn. Communicatie is kortom voldoende, verdient geen pluim.
Razer Tresher for PS4 | Microfoontest
Batterij De batterij gaat circa 16 uur mee, hiermee komt Razer zijn belofte na. In dit prijssegment is de geboden 16 uur zeker niet slecht. Opladen duurt ongeveer 3 uur, dit is te herleiden aan de LED-indicator naast de powerknop. Deze licht in het blauw op wanneer de headset draadloos verbonden is, knippert groen tijdens opladen en is volledig groen wanneer deze 100% opgeladen is. Hier heb ik nog geen enkel moment te maken gehad met een lege batterij, door bedraad te gamen op de PC en draadloos via de PlayStation 4, heb ik altijd wat extra juice in de batterij.
Herhaaldelijk kwam het ontbreken van software tijdens deze Razer Tresher for PS4 ter sprake. Waar ik vooral niet mag vergeten dat Razer zich primair met deze headset richt op de PlayStation 4, waar software minder gebruikelijk is. Doordat ik de combinatie tussen PS4 en PC gaming heb gemaakt tijdens het testen, viel dit puntje wat beter op. Het wisselen tussen #PCMR en console gaming is namelijk met deze headset zo gedaan, wat het redelijk natuurlijk maakt, noem het automatisme. De puntentellingen? Je leest het in deze eindconclusie.
De Tresher for PS4 is goedkoper dan de Tresher 7.1 headset, met een prijskaartje van 129 euro. De headset levert 7.1 surround sound in, en gaat met de Tresher for PS4 voor stereo, dit voor circa 30 euro goedkoper. Tevens biedt de Tresher for PS4 ondersteuning voor 3.5 mm Jack apparatuur, met een aansluiting op de headset zelf. Dit maakt de headset een stuk flexibeler dan de Tresher 7.1 versie. Hoe zit het dan met de geluidskwaliteit? Zonder enige ervaring met de Tresher 7.1, ben ik aangenaam verrast over de Tresher for PS4. Het stereogeluid klinkt helder. De headset verhoudt zich prima met een Arctis 7, maar dan zonder surround sound en software.
Laat ik er een nieuwe alinea aan vast plakken. Het zit hem vooral in het gebruikersgemak en flexibiliteit bij deze headset. Je plugt de USB-dongle in voor draadloze communicatie, zonder gezeur met een Bluetooth verbinding. De headset neemt heerlijk plaats over je oren, leunt comfortabel op de bolling van je hoofd, en heeft vervolgens een heldere geluidservaring te bieden, zonder een agressieve bass/equalizer. Een stukje gemak samen met directe ondersteuning voor PlayStation 4 en dat alles draadloos. De batterijduur van 16 uur komt de headset na, opladen gaat via een Micro-USB kabel, tevens is de headset bedraad te gebruiken.
Als je enkel naar PC-gaming kijkt, dan kun je deze headset beter overslaan. Als je veel wisselt tussen je computer en PlayStation 4 (en overige apparatuur), dan is de Tresher for PS4 interessant. We vinden namelijk rond dit prijspunt andere headsets, waarvan sommige 10 tot 15 euro duurder, bijvoorbeeld de Arctis 7 met software. Achter je computer is dit gewoon een stuk fijner. De Tresher for PS4 bewijst zich als een nette stereo headset, waar gemak en comfort een belangrijke rol spelen. De microfoon is voldoende, verwacht hier geen ‘high grade’ opnamekwaliteit. Pluspunten verdient de headset vooral met een heldere geluidsweergave, een niet te agressieve bass/equalizer met een heerlijke comfort, zodat je uren ongestoord kunt gamen. Red Dead Redemption here I come, Yeehaw!