Review: SteelSeries QcK Prism Cloth (XL)
Links;- Productpagina
- Getest met: SteelSeries Rival 650 Wireless
- Getest met: SteelSeries Arctis 5
Afgelopen maand heeft SteelSeries een rebranding uitgevoerd van haar QcK-muismatten. Zo heeft de bestaande reeks een duidelijkere naam meegekregen en zijn ze vergezeld door spiksplinternieuwe uitingen. In het geval van de nieuweling die vandaag op mijn bureau ligt, betreft het de SteelSeries QcK Prism Cloth. De XL-versie, om precies te zijn. Dit is het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant en dat om een simpele reden: RGB-verlichting op een flink formaat. Het beest is namelijk 90cm lang en 30cm breed.
Hoewel deze muismat de naam draagt van zijn voorganger, de QcK Prism, is er wel een duidelijk verschil tussen de twee matten. Waar het origineel een keuze bood tussen vezelstof én polymeer in één mat is de QcK Prism Cloth enkel in de smaak van vezel beschikbaar. Daarnaast komt de Cloth-versie met een beduidend lagere adviesprijs van 39,99 euro, althans, voor het normale formaat. Zo gaat de XL-uiting over de toonbank met een adviesprijs van 59,99 euro. Waar komt dat prijsverschil met de QcK Prism vandaan?
Simpel gezegd, en om alvast wat te verklappen, heeft het te maken met het aantal RGB-features. Daarom nemen we vandaag een kijkje in de wereld van RGB-verlichte muismatten, om te zien hoe SteelSeries haar nieuwe muismat(ten) positioneert ten opzichte concurrentie en eigen selectie.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
RGB-zones
Bij het lezen van de productbeschrijving zal voor de kenner iets opvallen: het aantal verlichte zones. Met slechts twee zones is er geen mogelijkheid om een spectrum of regenboog aan kleuren weer te geven. Voor de ware RGB-liefhebber kan dit een teleurstelling zijn. Er is echter een verdraaid goede reden hiervoor en dat heeft te maken met de XL-versie. Die variant is momenteel één van slechts twee RGB-muismatten op de markt met een lengte van 90cm. Die andere concurrent? De Razer Goliathus Chroma Extended.
Een vergelijking met de zojuist genoemde muismat is dan ook onvermijdelijk te noemen. Gelukkig heeft SteelSeries zich goed voorbereid op de “strijd" met deze concurrent. Ten opzichte van de Razer-mat komt de QcK Prism Cloth XL met één extra RGB-zone, oftewel in totaal twee zones. Dit maakt het voor het eerst mogelijk om een muismat van dit formaat meerdere kleuren te geven. Nou, dat is even pech hebben voor de groene fabrikant, toch? Zo simpel is het gelukkig niet, want het draait ook om software-ondersteuning.
Daarover gaan we straks alles bespreken, maar ik vind het belangrijk om nog even de QcK Prism Cloth aan te halen. Daarmee bedoel ik dus de variant van normaal formaat. Met een adviesprijs van 39,99 euro dient deze als kleiner broertje door het leven te gaan. Deze variant is ietwat lastiger gepositioneerd, want voor één à twee tientjes minder heb je al een RGB-muismat met meer dan twee zones.
Kortom, de normale versie is alleen interessant voor degenen die reeds in het bezit zijn van SteelSeries-producten en de verlichting willen synchroniseren met andere hardware. Voorbeelden daarvan zijn de Arctis-headsets, Rival-muizen en Apex-toetsenborden. Er is dus een reden dat de normale uiting bestaat. Anderzijds is de XL-variant de daadwerkelijke ster en daarom is deze vandaag ter sprake. Tijd om dieper in te duiken op de ervaringen hiermee.
Alvorens we de softwarematige kant bespreken, aanschouwen we nog even het uitpakproces van de QcK Prism Cloth XL. Het is niet al te vaak dat ik een muismat van dergelijk formaat uit een doos haal, dus ik was benieuwd naar de manier waarop deze ingepakt was. Bij het openen van de verpakking worden we als eerste begroet door de USB-kabel van 1,8 meter. Daaronder vinden we het monster, dat beschermd is met een gelijkmatige plastic laag.
Het geheel deed me al gauw denken aan een opgerold pakje duimdrop dat je vroeger bij de Jamin haalde. Eenmaal uit het plastic getoverd, werd het grote formaat van de muismat duidelijk. Als een handdoek aan een wasrek zien we de QcK Prism Cloth XL in volle glorie aan de boom hangen. Ook word de behuizing voor de kabel goed zichtbaar; met name de wijze waarop de kabel verstevigd is.
Een opvallend minpunt is het gebrek aan een gevlochten, ofwel braided kabel. Dit is overigens niet alleen het geval bij de “goedkopere" Cloth-uitingen; ook de QcK Prism had geen vlechtwerk om de kabel heen zitten. Voor een fabrikant die juist focust op bouwkwaliteit vind ik dit een merkwaardige designkeuze. Wat ook jammer is, mag het gebrek aan een kabelhouder zijn. De uiting van Razer heeft die namelijk wel aan boord zitten. Het zijn de kleine details die een verschil maken.
Naast het formaat en tweetal zones hebben we het allergrootste verkooppunt, de software-ondersteuning. In het geval van SteelSeries betreft het de SteelSeries Engine 3. Dit programma geeft al je SteelSeries-hardware in één overzicht weer en maakt het mogelijk om kleuren te synchroniseren. Dat gebeurt overigens niet met de standaardinstellingen, maar met behulp van één van de plugins die in de software bekend staan als Engine Apps.
Naast PrismSync, wat de kleur(effecten) van meerdere apparaten in lijn brengt, heb je dus andere apps. De interessantste opties zijn de apps voor notificaties van Discord en diverse games. Via de eerste app kan je de kleur veranderen van je muismat, én andere hardware, op het moment dat je microfoon uitstaat, een bericht binnenkomt en meer. In het geval van de QcK Prism Cloth-matten is het aantal opties beperkt tot twee; dit natuurlijk vanwege het aanwezig zijn van slechts twee zones.
Mocht je echter méér hardware hebben van SteelSeries, dan zijn verschillende opties van bijvoorbeeld Discord te verdelen over alle hardware. Zo kan ik mijn Rival 650 Wireless laten oplichten op het moment dat ik een notificatie krijg, terwijl ik de QcK Prism Cloth rood kan laten flitsen op het moment dat mijn microfoon uit staat. Het mag dus duidelijk zijn dat de muismat pas écht tot zijn recht komt wanneer deze gepaard gaat met andere producten van de fabrikant.
Om het overzicht te behouden, is hieronder nog de korte tour te vinden van de software in de vorm van screenshots. In het geval van mijn review combineerde ik de muismat dus met de Rival 650 Wireless en Arctis 5. Er is als eerste te zien hoe de mat individueel, en dus per zone, ingesteld kan worden. Daarnaast zien we ook PrismSync en Discord GameSense, die dus toegepast kunnen worden op de zones van ondersteunde apparaten. Als laatste nog wat voorbeelden van de apps en individuele instellingen per game.
Uiteraard kan een sectie omtrent de verlichting niet ontbreken als het gaat om een RGB-product. In combinatie met mijn bestaande RGB-componenten sluit de QcK Prism Cloth XL goed aan. Voor de echte RGB-liefhebber is de mat gewoonweg aantrekkelijk, zelfs als je nog geen andere SteelSeries-producten zou hebben. Het enige nadeel is dat je de verschillende soorten hardware niet met elkander kan synchroniseren. Hopelijk mag die dag ooit komen.
Toegegeven, de mat zou ik aan kunnen passen om vrijwel overeen te komen met de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit achter mijn monitoren, maar dat kost me iets teveel tijd. De andere factor die teleurstelt, zoals aangehaald bij de specificaties, is het aantal beperkte zones. Ja, het is er al eentje meer dan de variant van de groene fabrikant, maar ik kan niet wachten om een variant van deze mat te zien met meer zones. Dat levert ongetwijfeld een toffe, al dan wel duurdere, muismat op.
Kijkende naar de tubes die vast zijn gestikt aan de mat oogt het geheel erg netjes. Ik ben dan ook zeer tevreden over de afwerking. Je zou kunnen beargumenteren dat de zwarte stiksels van de Razer-mat mooier zijn, maar ik waardeer de schonere look wel. Daarnaast is het ook erg tof om de verlichting gesynchroniseerd te zien worden tussen alle apparaten. Toegegeven, in de praktijk zal het niet opvallen, omdat je dan de headset draagt en een hand op de muis hebt.
Maar ja, dat moment wanneer je de setup kan bewonderen van een afstand is fijn. Laten we wel wezen, als je deze muismat weet aan te schaffen, dan combineer je het met zoveel als mogelijk andere RGB-verlichting. Zodra een variant verschijnt met meer zones zal het makkelijker worden om te mixen en matchen. Vooralsnog zijn de kleureffecten beperkt en dat kan voor sommigen een reden zijn om nog even te wachten. Anderzijds zie ik je geen miskoop doen.
Als laatste wil ik nog even de werking van de zones aanhalen. In onderstaande afbeelding is te zien hoe de zones transitioneren. Het element waar de kabel in bevestigd is, onderbreekt de verlichting en dit is waar we dus de splitsing zien. Bij het instellen van twee kleuren of een overgang daarvan is de transitie erg merkbaar. Zelfs met de hoogste Wave Mode-instelling is het nog steeds te merken, al dan wel minder dan in het voorbeeld hieronder.
Naast de poespas omtrent verlichting en software is er maar één element het allerbelangrijkst. Dat is nou eenmaal de ervaring in de praktijk. Over de jaren heb ik altijd al stoffen muismatten gehad van Cooler Master én SteelSeries. Kortom, de eerste touch gaf een bekend gevoel. Wat dan even wat gewenning kostte, mocht de lengte van 90 cm zijn. Het is de eerste maal dat ik een mat van dit formaat op het bureau heb… en het bevalt me verdraaid goed.
Wat voor mij zéér prettig is, mag de mogelijkheid zijn om mijn polsen op de stof te laten rusten. Dit voelt zachter én warmer aan dan mijn bureau. Daarnaast deed ik geen last ervaren van de gestikte randen, beter nog, deze voelden vrijwel even comfortabel aan. Na het uitrollen duurde het overigens een dagje alvorens de mat volledig plat lag aan alle randen. Eenmaal gewend aan de setup wil ik eigenlijk niet meer terug naar een kleinere muismat.
Ervaringen met games
Nou komt dat overigens niet alleen door de comfortabele aard; in games dienen we ook nog accuraat te zijn. Gelukkig is dat bij SteelSeries nooit een probleem. Voor zowel lage als hoge DPI-instellingen is de QcK Prism Cloth XL geschikt. Uiteraard speelt je persoonlijke voorkeur ook een rol. Na mijn recentelijke ervaring met de RGB Hard Gaming Mousepad van Cooler Master was ik gewend aan het gladde, siliconen oppervlak daarvan. Vanuit dat opzicht moest ik even omschakelen.
Om precies te zijn in betrekking tot hoeveel ik mijn muis moest bewegen om snel te mikken. Wat al gauw een “euvel" opleverde, was mijn toetsenbord. Deze deed ik (en doe ik nog steeds) iets te dichtbij de muis plaatsen, waardoor ik regelmatig mijn muis tegen het bord aan weet te rammen. Door het gebrek aan een “scheiding" tussen het oppervlak van het toetsenbord en de muis plaats ik de twee iets te dicht bij elkaar op de mat. Geef me nog een week om hieraan te wennen.
Na een paar uitbundige sessies in Black Ops 4 was ik tevreden te noemen met de ervaring. Eerlijk gedeeld gaat mijn keuze nog steeds uit naar het gladdere oppervlak van de Cooler Master-mat. Met beide matten weet ik even accuraat te mikken, maar om dezelfde, kleine bewegingen te maken op de QcK Prism Cloth XL moest ik mijn DPI verhogen van 1200 naar 1400. Niet het einde van de wereld, al benadrukt het wel het offer dat je maakt voor een muismat van dit formaat.
Als laatste, in betrekking tot de games, wil ik de beperkte ondersteuning aanhalen. Vooralsnog is GameSense beschikbaar voor slechts vijf games en dat is erg jammer. Grotere titels zoals Call of Duty, Battlefield, Overwatch en League of Legends blijven vooralsnog uit. Om een korte test uit te voeren, heb ik Dota 2 uit het digitale stof gehaald. De responsieve kleuren zijn een leuke toevoeging aan de ervaring en dit zie ik in de toekomst graag uitgebreid worden.
De nieuwe QcK Prism Cloth-matten van SteelSeries maken een intrede in de RGB-wereld betaalbaarder. Althans, als het gaat om de muismatten van de fabrikant zelf. Waar ik minder waarde in zie, is de variant van normaal formaat. Gelukkig is dit niet het geval bij de XL-variant. Dit is de eerste muismat van 90 cm met twee zones voor de verlichting. Of dit het nou een dusdanig beter product maakt dan de enige concurrent dusver, de Razer Goliathus Chroma Extended, is de grote vraag.
Om daar gelijk een antwoord op te geven: nee. Dat wil overigens ook niet zeggen dat de QcK Prism Cloth XL slechter is. Het is simpelweg een alternatief voor de liefhebbers van SteelSeries, die hun verzameling willen uitbreiden. Daarnaast is de muismat een kwalitatief product te noemen. De typerende vezelstof van SteelSeries is nog altijd fijn in gebruik. Bovendien is de mat geschikt voor gamers met hoge én lage DPI-instellingen. Oh, en productiviteit is ook geen probleem.
Wat sowieso een aanrader is, mag de SteelSeries Engine 3 zijn. De software is uitgebreid genoeg om aan de wensen en eisen van velen te voldoen. In combinatie met andere producten is de instelbare kleurenrespons in games en programma’s erg handig. Houd er alleen rekening mee dat bij het kiezen van die optie de normale synchronisatie niet meer werkt. Wat mij betreft mag er ook ondersteuning zijn voor wat meer games, want op het moment is het nog beperkt.
Dat is dan ook waar ik met de conclusie naartoe neig: ruimte voor verbetering. De muismat én de verlichting zijn niet verkeerd, maar in de toekomst wil ik meer RGB-zones zien. Verder is de software-ondersteuning goed en vrij uitgebreid, al is het aantal apps ietwat klein. Dan hebben we nog de bouwkwaliteit, die in dezelfde categorie valt van adequaatheid, maar door een gebrek aan braiding en kabelmounting ietwat teleurstelt. Ongeacht dat kan ik de QcK Prism Cloth XL aanraden voor de liefhebbers.