Review: ID-COOLING Zoomflow 240
Links: ID-COOLING Zoomflow 240 productpaginaID-COOLING is een nieuwe naam op mijn reviewlijst. Het merk bestaat sinds 2013 en is destijds officieel aangekondigd tijdens Computex 2013. In mijn hoofd is het niet één van de eerst merken dat natuurlijk opkomt als ik aan koeling denk, mogelijk dat daar verandering in komt na deze review. ID-COOLING richt zich primair op CPU-koelers, AIO-sets, VGA koelers, case fans en server koeling. Het merk vermeldt op de website dat het samenwerkt merken zoals Cisco, Alcatel, Huawei en Lenovo.
Mijn eerste hands-on ervaring begint met de ID-COOLING Zoomflow 240, een AIO-set met een radiator van 240 mm, zoals de naam al doet vermoeden. Uitgerust met RGB-verlichting, wat addresseerbaar is en werkt met AURA van Asus en Mystic Light Sync van MSI. Ik denk dat overige specificaties toebehoren tot het opvolgende hoofdstuk. De Zoomflow 240 heeft een adviesprijs van rond de 100 - 110 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Zoomflow 240 heeft een radiator vervaardigd uit aluminium, volledig in het zwart uitgevoerd. Het CPU-blok heeft een koperen afwerking met RGB-integratie op de pompbehuizing zelf. De pomp draait 2100 rotaties per minuut wat gelijkstaat aan 106 liter per uur. Een mooie toevoeging, al zeg ik het zelf is de meegeleverde afstandsbediening voor RGB-verlichting. Eigenlijk ben ik hier best wel enthousiast over, verder in deze review vindt je nog een korte impressievideo met diverse LED-effecten.
De meegeleverde fans zijn ook voorzien van RGB-verlichting, iets wat niet altijd gebruikelijk is bij AIO-sets met RGB-verlichting. Zo heeft de NZXT Kraken line-up enkel RGB-verlichting op de pompbehuizing. De fans hebben een minimale RPM van 900 oplopend tot een maximum van 2000. Hier zit een afwijkende actor in van +/- 10 procent meer of minder rotaties per minuut. Niet enkel is er ondersteuning voor alle moderne Intel en AMD sockets, ook AMD’s TR4 socket staat op het lijstje. De Zoomflow 240 krijgt 3 jaar garantie mee van ID-COOLING.
De verpakking is degelijk, geen bijzonderheden als het om prestentatie gaat. Productinformatie, specificaties en features zijn te vinden op de verpakking. Het mag ook direct duidelijk zijn dat er ondersteuning is voor AURA van Asus en Mystic Light Sync van MSI. In de verpakking komen we diverse accessoires tegen, bestaande uit twee brackets voor het Intel en AMD platform, schroefjes voor de installatie, een RF remote control deze gaat de samenwerking aan met de meegeleverde afstandsbediening, een splitter kabel voor RGB-connectors, handig voor de pomp en fans en een y-splitter voor de fans.
Laat ik je niet volledig bombarderen met accessoires foto’s. We arriveren bij de Zoomflow zelf. Eerste indruk van de radiator is goed. De radiator onderscheidt zich van het standaard ontwerp, dit berust ik op de zijkanten van de radiator, hier is namelijk een inkeping te vinden met een geborsteld aluminium look en het ID-COOLING logo. Hier scoort de Zoomflow 240 net wat beter dan het standaard recht-toe-recht-aan radiator ontwerp, zonder enige flair. Laat ik gelijk een overzichtsfoto meenemen van de Zoomflow 240 zelf.
De tubes zijn voorzien van een zwarte sleeve, kleine details die de Zoomflow net wat luxer doen ogen. De pompbehuizing met het ID-COOLING logo licht later in deze review op met RGB-verlichting. De pompbehuizing is vervaardigd uit kunststof en is bovenaan afgewerkt met zilver. Dit is glossy materiaal, écht fan ben ik hier zelf niet van. De base waarmee de pomp contact maakt met de processor is vervaardigd uit koper.
De twee meegeleverde fans hebben een RGB-ring aan de binnenrand. In de verpakking levert ID-COOLING rubberen pads om vibraties op te vangen. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van dit soort plakwerk, geef mij maar rubberen hoekjes op de fan zelf. Verder ogen de fans netjes.
Met acht schroeven draai je de fans op de radiator. Deze schroeven hebben een zwarte coating, wat het totaalontwerp complimenteert. Het totaalplaatje is voor circa 100 - 110 euro zeker niet slecht.
Montage doen we op het testplatform: de AMD Ryzen 7 1700X gepaard met een Asus moederbord. In veel gevallen kun je gebruik maken van de backplate van het AMD-moederbord zelf, bij Zoomflow 240 levert ID-COOLING zijn eigen backplate mee. Montage is niet al te complex, toch doen sommige fabrikanten dit nog net wat eleganter. Monteer je een Kraken X72 dan kost het je minder inspanning. In het geval van de Zoomflow 240 vereist het een klein beetje meer aandacht. Het stappenplan is als volgt: het verwijderen van de backplate en brackets van het AMD platform, gevolgd door de plaatsing van de meegeleverde backplate.
Vervolgens moet je lange schroeven door de backplate duwen, deze blijven gelukkig wel netjes op hun plaats zitten, ook wanneer je het moederbord optilt. Rondom de schroeven aan de socket zijde moet je o-ringetjes aanbrengen om kortsluiting te voorkomen, waarna je de afstandbusjes handmatig erop moet schroeven. Aandraaien en losdraaien kost wat meer tijd, ook het ongemak van het eigenhandig aanbrengen van de o-ringetjes is hier minder elegant.
Na deze stap is het nog enkel het CPU-blok plaatsen (vergeet de koelpasta niet), en aandraaien met de duimschroeven. Kortom: installatie is niet bijster complex, maar verdient zeker niet de schoonheidsprijs versus de concurrentie.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven: ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Voordat we doorgaan met de resultaten, wil ik nog even het één en ander kwijt over de RGB-verlichting. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de RF Remote Control functie met de afstandsbediening, dit werkt bijzonder goed! Niet enkel ben ik enthousiast over de werking, de set weet een mooi lichtspektakel neer te zetten. Er zijn standaard tig verlichtingsmodi te vinden op de Zoomflow 240. De afstandsbediening werkt plezierig en accuraat. Wel vraagt deze een extra SATA-aansluiting voor de voeding. Met de RGB splitter, SATA-kabel en 4-pin aansluitingen van de fans heb je best een wirwar aan kabels, dit kost wat energie om het helemaal naar je zin te maken. RGB op deze set is subliem, vooral de combinatie op de pompbehuizing en fans maken het compleet.
Door naar de resultaten. Idle met de AMD Ryzen 7 1700X laat de ID-COOLING Zoomflow 240 een normaal resultaat zien. De kleinere Kraken M22 is de AIO-set hier voor, echt bijzonder is het resultaat hier niet. Op 4GHz begint dit al een beetje te verschuiven, vooralsnog is het idle acceptabel. Veel CPU-koelers zijn de Zoomflow 240 voor. Bij deze CPU-koelers; de Scythe Ninja 5 en Gelid Solutions Phantom black gaat het vooral om prestaties. De Phantom Black blijft een favoriet als het om resultaten en looks gaat. Op idle presteert de Zoomflow 240 OK-ish.
Belangrijker zijn de resultaten samen met de stresstest. Hier komt de Zoomflow 240 op de stock AMD Ryzen 7 1700X aardig bij. De recent geteste ROG Ryuo 240 is de Zoomflow circa 1,5 tot 2 graden Celsius voor. De Zoomflow 240 laat zich van zijn betere kant zien, een prima resultaat. Wanneer we de processor overklokken naar 4GHz zijn de welbekende Scythe Ninja 5, Noctua NH-D15 en Dark Rock Pro 4 de Zoomflow 240 voor. Zo zie je direct wat een heftige CPU-koelers er zijn op de markt. De Zoomflow 240 maakt voor zijn prijs een mooie combinatie tussen RGB-verlichting, degelijke looks met gewoon goede prestaties. Als het om prestaties gaat zeker niet bijzonder, maar ook niet slecht te noemen.
Wanneer we de fans voluit draaien op 2000 RPM schuift de Zoomflow 240 aangenaam op in presaties. Hier gaat de AIO-set een stuk beter de competitie aan met de Ryuo 240. Bij de review van de Ryuo 240 was één van de minpunten de forse geluidsproductie afkomstig van de fans, hetzelfde geldt te constateren bij de Zoomflow 240, op 2000 RPM zijn de fans duidelijk aanwezig. Nu krabbel je misschien op je hoofd met de gedachte: “maar het is 2000 RPM… Pim!" Toch zijn hier verschillen als het om nuances gaat. Op de 4GHz overklok zien we weinig verschil met de fans op 2000 RPM, aangezien de fans al op 2000 RPM draaide via PWM tijdens het testen.
Met een adviesprijs van circa 100 tot 110 euro laat de Zoomflow 240 van ID-COOLING een goede eerste indruk achter. Het is een gevalletje balans zoeken tussen prestaties en geboden features, dit zorgt voor een sterke positie van deze AIO-set.
De feature RGB-verlichting wil ik dan vooral benadrukken. De mogelijke RGB synchronisatie met AURA van Asus en Mystic Light Sync van MSI zijn fijn. Toch trekt de meegeleverde afstandsbediening al mijn aandacht. Via deze afstandsbediening zijn enorm veel verschillende modi beschikbaar, van langzaam tot snel, van feller tot minder fel, wat heerlijke samengaat met de fans en pompbehuizing. Het samenspel tussen deze twee is écht een epische lichtshow. Het is functioneel en biedt een scala aan verlichtingsopties, het ‘mode-knopje’ heeft hier ondertussen aardig wat clicks op de teller staan. Wel heb je een wirwar aan kabels om alles aan elkaar te verbinden, met wat extra aandacht kun je dit netjes maken.
Prestaties zijn niet opmerkelijk. De Zoomflow 240 combineert vooral zijn nette RGB-features met acceptabele prestaties voor een 240 mm AIO. Qua geluidsproductie is de set wat luidruchtiger, niet enkel bij een hogere RPM, maar ook op de minimale RPM van 900 is het niet de stilste AIO-set die hier op de test bench heeft gestaan. Qua ontwerp mag de set er wel zijn. Redelijk standaard, met wat elegantie op de zijkant van de radiator. Er is geen sprake van metaal of aluminium op de pompbehuizing, hier verleent het prijssegment zich wat minder voor.
Voor een adviesprijs van circa 100 tot 110 euro zit je niet verkeerd met de Zoomflow 240. Degelijke prestaties met een zeer toffe RGB show. De bediening via de afstandsbediening valt hier goed in de smaak, mocht je helemaal geen synchronisatie gezeur willen hebben vanaf het moederbord, iets wat het ook leuk maakt voor oudere systemen zonder RGB ondersteuning. Ook mogen we de ondersteuning voor AMD’s TR4 platform niet vergeten. De Zoomflow 240 heeft een aantrekkelijke prijs met een hele toffe *bling bling* AIO-set op de markt. Mocht de naam je nog wat onbekend zijn; geen zorgen! Met deze set bega je geen verkeerde keuze.