Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: NZXT H5 Flow RGB (2024)
Links;Productpagina: NZXT H5 Flow RGB (2024)
Navigatie;De NZXT H5 serie is nu echt volwassen aan het worden. De in 2018 geïntroduceerde NZXT H500 was een regelrechte hit en bracht daarmee een nieuwe trend in de behuizingenmarkt met een strak design voor een lage prijs. NZXT had dat natuurlijk door, want op dit design zijn zij blijven voortborduren: de H510 die USB-C introduceerde en de H510 Flow die een flinke stap deed om de luchtdoorstroming te verbeteren.
In 2022 kortte NZXT het model af tot simpelweg de “H5 Flow", waarna er ook versies verschenen met RGB-verlichting. Hoewel de naam hetzelfde lijkt, is er best wel veel veranderd aan de H5 Flow RGB in 2024. Zo zitten er nu voor het eerst niet twee, maar drie fans aan de voorkant. Deze zijn onderdeel van de nieuwe F-core Fans-series, wat een innovatief single-frameontwerp van twee of drie fans is, die je met één stroomkabel en één ARGB-kabel aansluit. Dit is hét antwoord geworden van NZXT om te concurreren met gepatenteerde ‘kabelloze’ verbindingen tussen meerdere fans die je tegenwoordig bij veel andere merken ziet. Bij de H5 Flow RGB (2024) krijg je het 3x120mm F360 RGB Core aan de voorkant inbegrepen, al zit hier wel een grote “maar" aan vast.
In deze review gaan we kijken hoe de NZXT H5 Flow RGB (2024) zich in de praktijk uitpakt.
De NZXT H5 Flow RGB (2024) is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. De actuele prijs vind je bovenaan deze review. De kast is verkrijgbaar in zowel zwart als wit.
Even een overzicht van de specificaties voordat we de kast nader bekijken:
NZXT H5 Flow RGB (2024) | |
---|---|
Moederbord ondersteuning | m-ITX, m-ATX, ATX, E-ATX (tot 277mm breed) |
Type behuizing | Mid-Tower |
Materiaal | SGCC staal, gehard glas |
Voorgeïnstalleerde fans | 4* (1x F360 RGB Core & 1x F120Q) |
Inbegrepen fan hub | Nee |
Fan lay-out | Voor: 3x 120mm / 2x 140mm Boven: 2x 120mm / 2x 140mm Onder: 2x 120mm Achter: 1x 120mm |
Radiatorondersteuning | Voor: tot 360mm Boven: tot 240mm (280mm alleen met met laag profiel geheugen) |
Opslagmontage | 2x 2,5" 1x 3,5" |
Stoffilters | Niet inbegrepen; alleen passief via mesh |
Maximale lengte voeding | 200mm |
Maximale lengte videokaart | 410mm |
Maximale hoogte CPU-koeler | 170mm |
I/O | 1x USB 3.2 Type-A (5Gb/s) 1x USB 3.2 Type-C (10Gb/s) 1x 3,5 mm Headset Audio Jack |
Gewicht | 7,28kg |
Inhoud | 44,99L |
Afmetingen (HxBxD) | 465 x 225 x 430 mm |
Garantie | 2 jaar |
Laten we beginnen met het uitpakken van de NZXT H5 Flow RGB (2024). De kast komt verpakt in een stevige doos met daarop de technische specificaties. Laat je niet te erg afleiden door het gekleurde voorbeeldplaatje: het laat het doen lijken alsof de kast standaard al helemaal vol zit met fans, maar dat is niet zo: je krijgt drie ARGB-fans aan de voorkant en één zonder ARGB-fan aan de achterkant.
Wanneer we de H5 Flow hebben uitgepakt, valt gelijk het strakke ontwerp en het bijna steriel witte uiterlijk op. NZXT staat inmiddels wel bekend om hun strakke, bijna minimalistische ontwerpen. “Less is more" zou je bijna zeggen, maar aandacht voor detail is er zeker geweest. Alles is tot in de puntjes perfect afgewerkt: van het spuitwerk tot de naadloze aansluiting van de panelen en de mesh-panelen die rondom de kast bijna overal prominent aanwezig zijn.
Iets wat we steeds vaker zien is dat er meer aandacht is voor directe koeling voor de videokaart. Hoe de originele H5 Flow uit 2022 dat nog deed met een gekanteld monteerbare fan aan de voorkant, is dat bij de nieuwe 2024-uitvoering een stuk simplistischer: onder de videokaart zijn namelijk tot twee 120mm fans te monteren. Dat is zeker niet nieuw, maar met het meshpaneel onder het glas kunnen deze fans ook daadwerkelijk een grote hap lucht aanzuigen om de videokaart zo goed mogelijk te koelen. Deze fans moet je wel nog zelf aanschaffen, want je krijgt ze er niet bij! Toch complimenteer ik NZXT op dit ontwerp, want op deze manier heb je zonder een dual-chamber ontwerp zoals de Lian Li O11, Hyte Y70 of Corsair 6500X, waar de voeding in andere ‘kamer’ van de kast zit, toch goede airflow aan de onderzijde van je kast. Bij andere kasten zie je vaak dat de mogelijke fans bijna geen (verse) lucht kunnen aanzuigen doordat er geen geperforeerd paneel aan grenst, of omdat de fans bijvoorbeeld pal bovenop de voeding gemonteerd worden. Ook aan de rechter onderzijde van de H5 Flow is het metalen paneel geperforeerd voor extra airflow.
Één van de concessies die gemaakt zijn om dit allemaal mogelijk te maken, is dat het moederbord, relatief gezien, wat hoger in de kast wordt gemonteerd. Hoewel bijna de hele lengte van het bovenpaneel is geperforeerd, heeft dit in de praktijk tot gevolg dat compatibiliteit voor 280mm radiatoren hier wat beperkt is, omdat een dergelijk grote radiator tegen het moederbord of RAM aan kan komen te staan. Zo geeft NZXT zelf aan dat bij waterkoeling de maximale dikte van een 280mm radiator plus de dikte van de fans maximaal 55mm mag zijn. Even ter vergelijking: een populaire waterkoeler zoals de Arctic Liquid Freezer III is met een totale dikte van 6,3 mm bijvoorbeeld al bijna een hele centimeter te dik. Wellicht heeft NZXT dit wel heel sluw aangepakt, want hun nieuwe 2024 model van de NZXT Kraken Elite 280mm zou namelijk wél moeten passen. Als je een 360mm radiator wilt installeren, dan zou je dat aan de voorzijde van de kast moeten doen.
Daarnaast heeft de H5 Flow RGB (2024) voor het eerst in de H5-serie (dus de H500, H510 (flow) en H5 flow) niet twee, maar drie 120mm fans aan de voorzijde. Dat zijn ook niet zomaar fans, maar je krijgt bij deze kast de NZXT F360 Core RGB. Dat is een enkele ‘module’ van drie 120mm fans die je met één stroomkabel en één ARGB-kabel aansluit.
Iets waar ik wat minder over te spreken ben is de I/O, oftewel de “Input en Output", zoals de USB-poorten op de kast zelf. De I/O bevindt zich op de H5 Flow RGB (2024) aan de bovenzijde (dus pas op met katten die het heerlijk vinden om bovenop je pc te zitten), en bestaat uit de aan-uitknop, een 3,5mm jack, één USB A-poort van 5 Gb/s en één USB-C-poort van 10 Gb/s; bij de meeste kasten rond deze prijs zie je standaard toch wel minimaal drie USB-poorten.
Voor kasten met RGB-verlichting zie ik ook graag een hardwarematige knop om te schakelen tussen verschillende RGB-effecten, of om deze op zijn minst uit te kunnen schakelen. Nu moet je RGB-software gebruiken van je moederbord, of die van NZXT (NZXT BLD/NZXT CAM) wanneer je beschikt over een NZXT RGB-verlichting & Fan Controller (niet inbegrepen).
Iets anders wat opvalt is dat de nieuwe 2024-uitvoering van de H5 flow een flink stuk kortere pootjes heeft. Dit heeft in de praktijk tot gevolg gehad dat de bodem van de kast volledig is afgesloten. Let er dus goed op dat je de voeding met de ventilator omhoog monteert in de kast! De ‘gewonnen’ centimeters heeft NZXT dus goed benut door directe ventilatie voor de videokaart mogelijk te maken.
Tot slot de achterkant van de kast. Hier is niet veel bijzonders te melden, behalve dat ook hier alles superstrak is gebouwd en wittinten goed op elkaar zijn afgestemd. Bovenaan zit een enkele NZXT F120Q fan aangesloten: dit is een 3-pins fan zonder RGB-verlichting, maar hierover vertel ik later wat meer.
De NZXT H5 Flow RGB (2024) is volledig gereedschapsloos in en uit elkaar te halen. Het glazen paneel is gemakkelijk los te klikken en komen geen schroeven aan te pas. Voor het boven- en zijpaneel hoef je alleen maar een (geborgen) duimschroef met je hand los te draaien, waarna deze gemakkelijk te verwijderen zijn.
Nu kunnen we de binnenkant eens goed bekijken. Wanneer NZXT zegt dat je een witte kast koopt, dan is deze ook echt wit: op de schroeven in de kast na is er voor de rest nauwelijks een andere kleur te bekennen. We zien bijvoorbeeld niet vaak dat ook de kabels die van de I/O afkomen ook wit zijn gemaakt. Zelf de drive cage voor de HDD’s en SSD’s is volledig wit, terwijl je deze van de buitenkant waarschijnlijk nooit zal zien.
De inbegrepen drive cage is op zich wel interessant, trouwens: NZXT heeft namelijk besloten de rollen om te draaien, in vergelijking met hoe veel andere merken een drive cage opbouwen. In de H5 Flow RGB (2024) kan je namelijk twee 2,5 inch SSD’s binnenin de drive cage monteren, terwijl je één harde schijf bovenop kan monteren. Er zijn simpelweg gewoon niet veel reguliere gebruikers meer die nog harde schijven in hun pc stoppen. En met hoe groot (in opslag) harde schijven tegenwoordig zijn, heb je waarschijnlijk ook aan één genoeg, mits je geen RAID-configuratie van plan bent. Als dat het geval is, ben je waarschijnlijk sowieso al op zoek naar een ruimere kast dan deze. Bovenop de drive cage vinden we tevens het doosje met accessoires die je nodig zal hebben voor het inbouwen van een systeem.
Specificaties testsysteem
- Intel Core i3 14100F processor
- Cooler Master Hyper 622 processorkoeler
- Kingston Fury Renegade 2x16GB DDR5 @6400MT/s Werkgeheugen
- ASRock Z790 PG Sonic Moederbord
- Samsung 970 Evo Plus 512GB SSD
- ASRock RX 7800XT Steel Legend 16GB videokaart
- Seasonic Focus GX 850W 80+ Gold voeding
Inbouwen
Laten we eens een mooi systeem inbouwen in de NZXT H5 Flow RGB (2024)! Ondanks dat we het hier hebben over een mid-towerontwerp kast die kleiner is dan veel andere populaire en vergelijkbare ontwerpen, zoals de Corsair 4000D RGB, Lian Li 216 RGB of Phanteks XT ultra, voelt de kast echt ruim aan om in te bouwen. Terwijl de kast geen 360mm radiatoren aan de bovenzijde ondersteunt, is er bijvoorbeeld voor de voeding wel veel ruimte. Zo kan je extra lange voedingen prima gebruiken, maar heb je met een reguliere voeding ook gewoon lekker de ruimte om kabels netjes weg te werken. De kast is tevens voorzien van een lange rubberen antivibratiestrip voor de voeding.
Iets waar ik wat minder over te spreken ben, is de handleiding en duidelijkheid van de accessoires. De handleiding heeft alle beschikbare talen door elkaar heen, en omdat de plaatjes best wel klein zijn, is het vaak onduidelijk welke schroefjes je nodig hebt. Technische specificaties over welke maat schroefjes je hebt, zijn leuk en aardig, maar als gemiddelde pc-bouwer heb je denk ik toch liever dat het gelijk duidelijk wordt waar alle schroefjes voor bedoeld zijn, zoals bijvoorbeeld Montech, dat doet in een uitgebreid gelabeld, hard plastic doosje. Ik heb tijdens het bouwproces meerdere keren het verkeerde zakje met schroefjes te pakken gehad, terwijl ik dacht de juiste te hebben.
Het zal je verbazen hoe vaak het nog voorkomt dat de standoffs (afstandhouders) voor het monteren van het moederbord niet lekker uitkomen, doordat bijvoorbeeld één gat niet helemaal uitlijnt, ondanks dat de ATX-standaard voor moederborden volgend jaar zijn dertigste verjaardag viert. Gelukkig niet bij NZXT, want de bouwkwaliteit is simpelweg erg goed en het moederbord viel direct perfect op zijn plaats. Zo is kwaliteitsgarantie (“QA") zeker iets waarvoor je soms wat meer mag betalen.
Kabelmanagement
Eenmaal alles ingebouwd, kunnen we de kabels gaan aansluiten. NZXT gebruikt anno 2024 nog steeds hun kenmerkende “beauty panel" aan de voorzijde: een verticaal gemonteerde afscheiding rechts van het moederbord met een knik erin, zoals we die al zagen in de originele NZXT H500, met als doel de kabels netjes uit het zicht te werken. Op deze manier houdt NZXT zich toch nog een beetje vast aan hun gevestigde en typerende design van de H5-lijn van kasten.
Zoals we tegenwoordig wel kunnen verwachten van NZXT, is er veel aandacht aan de details besteed, zoals alle routering voor het kabelmanagement. Het is niet alleen goed doordacht, maar ook logisch geïmplementeerd en het is gelijk duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Ik verwachtte niks anders van NZXT, maar het is toch goed te benoemen dat veel andere merken hier nog wat van kunnen leren.
Straks gaan we een pc inbouwen in de H5 Flow RGB (2024), waarna ik verder terugkom op het kabelmanagement. Doordat het bovenpaneel gemakkelijk verwijderbaar is, is tevens het aansluiten van kabels zoals de 8-pins EPS12V voor de CPU en de PWM/ARGB-kabels voor de processorkoeler appeltje-eitje. Op meerdere plekken in de kast zijn er klittenbandkabelbinders gemonteerd waar je gemakkelijk je kabels langs kan trekken. Wel had ik graag gezien dat NZXT een aantal extra witte klittenbandkabelbinders er los bij leverde in plaats van standaard zwarte tiewraps.
De I/O-kabels van de USB-C en USB 3.2-header voor op het moederbord zijn wel vrij stug. Deze moeten best wel stevig verbogen worden om achter het kabelpaneel weggewerkt te kunnen worden. Ik had graag een extra centimeter of twee speling gehad om deze zonder kabelstress weg te kunnen werken.
Goed, nu alles is ingebouwd en aangesloten, kunnen we de pc opstarten! We worden gelijk begroet met een flinke dosis RGB-verlichting van de voorste fans, maar ook door een redelijke hoeveelheid geluid. Wanneer ik de BIOS van ASRock induik, staat de F360 Core RGB-module (de drie fans aan de voorzijde van de kast) vast op zo’n 1600 RPM. Een enorm struikelpunt van de NZXT H5 Flow RGB (2024) is het feit dat alle kabels van de inbegrepen fans niet PWM-controleerbaar zijn.
Zowel de achterste F120Q als de gloednieuwe F360 Core RGB 3x120mm module worden aangestuurd met een enkele, als ik het zo mag zeggen, ‘ouderwetse’ (DC) 3-pinsconnector. Dit heeft best wel grote gevolgen, want dat betekent dat deze fans niet kunnen worden gekoppeld aan een fancurve, zodat deze stil zijn wanneer de pc bijvoorbeeld weinig wordt belast. Waarom NZXT dit heeft gedaan in een dergelijk premium en nieuw product is mij een raadsel. Aangezien de gebruikte UEFI/BIOS geen mogelijkheid heeft om te schakelen tussen PWM en DC, is er geen hardwarematige manier om de snelheid van deze fans aan te passen. Dit vond ik erg vreemd, dus heb ik direct contact opgenomen met NZXT.
Nu schijnt het volgens NZXT zo te zijn dat zij bij hun fans onderscheid maken tussen “case" versies (die inbegrepen bij een kast zitten) en “non-case" versies (die je los koopt), waarbij de inbegrepen case-fans een 3-pins (niet-PWM) connector hebben en de non-case fans een 4-pins (PWM) connector hebben. Dit ontwerp hebben ze ook toegepast op de nieuwe F-360 (en andere) modules, waarbij als je ze los koopt wél een 4-pins-PWM-connector hebben, maar de inbegrepen versie bij de H5 Flow RGB (2024) een ouderwetse 3-pins connector heeft. Volg je me nog? Want ook voor mij was dit verwarrend.
De enige mogelijkheid om dit recht te trekken volgens NZXT is om een NZXT RGB & Fan Controller te gebruiken, waar je volgens hen de fan RPM via DC kan instellen. Toch lijkt het ook mogelijk te zijn dit zonder een hub op te lossen, namelijk via bijvoorbeeld het Windows programma Fan Control. Ook dit is niet ideaal, want dit programma moet wel altijd draaien wil je een bepaald fanprofiel actief houden. Ook ben ik van mening dat je er niet vanuit kan gaan dat een gemiddelde gebruiker zoveel stappen onderneemt om een stille(re) computer te krijgen.
Dit alles heeft mij wel even aan het hoofd doen krabben, want er waren voor NZXT een aantal simpele oplossingen geweest: maak de inbegrepen fans allemaal 4-pins PWM (want die versie bestaat al!), stop een voorgeïnstalleerde NZXT RGB & Fan Controller in de kast, of beter nog: allebei. Het is tegenwoordig, al helemaal rond dit prijspunt, helemaal niet gek om een fan hub inbegrepen in de kast te hebben namelijk.
Dit alles heeft mij wel even aan het hoofd doen krabben, want er waren voor NZXT een aantal simpele oplossingen geweest: maak de inbegrepen fans allemaal 4-pins PWM (want die versie bestaat al!), stop een voorgeïnstalleerde NZXT RGB & Fan Controller in de kast, of beter nog: allebei. Het is tegenwoordig, al helemaal rond dit prijspunt, helemaal niet gek om een fan hub inbegrepen in de kast te hebben namelijk. Het laatste wat mij in deze situatie niet helemaal lekker zit, is dat veel van het marketingmateriaal dde F360 Core RGB-module wordt gebruikt als 360mm-radiator voor een waterkoeler. Dat betekent dat je dus een processorkoeler hebt die niet harder of zachter draait op basis van de temperatuur van je processor: iets wat je normaal gesproken altijd doet en tevens de facto standaard is voor al vele jaren.
Wanneer we het grote struikelblok met de aansturing van de inbegrepen fans negeren, is de NZXT H5 Flow RGB (2024) een uitmuntende kast: van de bouwkwaliteit tot het ontwerp en oog voor detail. Toch is het negeren van de fans niet eerlijk, want een computerbehuizing is immers in essentie maar twee dingen: een metalen skelet voor je componenten met daarbij fans voor de koeling. Wanneer er een grote misstap met daarbij meerdere gemakkelijke oplossingen is, is dat voor het eindresultaat gewoon zonde. De NZXT H5 Flow RGB (2024) is namelijk ook geen goedkope kast, maar met een geïntegreerde fan-hub was een dikke negen als eindcijfer wellicht op zijn plaats geweest. Mocht je deze kast overwegen, dan zal ik ten zeerste aanraden een NZXT RGB & Fan Controller erbij aan te schaffen om jezelf een hoop gedoe - maar ook lawaai - te besparen.
Mocht je geen enkele waarde hechten aan een stille pc, ben je bereid om een NZXT RGB & Fan Controller aan te schaffen, of weet jij zeker dat jouw moederbord vanuit de BIOS de fans via DC kan aansturen (wat niet ideaal is), dan is de NZXT H5 Flow RGB (2024) zeker aan te raden. Het is namelijk wel gewoon een kwalitatief uitmuntende kast met een elegant ontwerp, en ook nog eens best simpel om in te bouwen. Ik hoop dat NZXT deze feedback meeneemt, want met slechts een paar kleine veranderingen kan de H5 Flow-serie van NZXT een ware allround favoriet van mij worden. Exclusief de fan hub is de NZXT H5 Flow RGB (2024) een net iets te duur pakket dat niet helemaal compleet voelt.