Review: Cooler Master MasterAccessory MP750 (XL)
Links;Recentelijk wist ik de QcK Prism Cloth XL onder handen te nemen van SteelSeries, een RGB-muismat van behoorlijk kaliber. Vandaag is een product uit dat segment wederom aan bod; in dit geval van Cooler Master. Het betreft de MasterAccessory MP750, die in drie formaten beschikbaar is. De grootste variant is degene die op het moment mijn bureau bekleedt en zich positioneert tegenover de SteelSeries-uiting en de Razer Goliathus Chroma Extended. Een vergelijking met die matten is dan ook onvermijdelijk.
Gelukkig weet Cooler Master zich op een belangrijk gebied te onderscheiden en dat is de prijs. Waar de concurrerende matten verkrijgbaar zijn vanaf 60 euro, is de MP750 XL te verkrijgen vanaf 40 euro op het moment van schrijven. Nota bene blijkt de Cooler Master-mat zelfs een tikkeltje groter, kortom, meer oppervlakte voor je geld. Het resterende onderdeel waarin de mat moet strijden, is niets minder dan de software-ondersteuning. Laten we eens kijken hoe deze joekel zijn mannetje staat tegenover de concurrentie.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Een tikkeltje groter
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de MP750 XL een behoorlijke muismat is. Waar de kleinere varianten 27 cm en 35 cm lang zijn, is de XL-versie bijna een meter lang met een afmeting van 94 cm en deze is ook nog eens 38 cm diep. Dit is een paar centimeter meer dan de concurrentie en ten opzichte van de QcK Prism Cloth XL is het verschil best te merken. Zo kan de extra breedte erg prettig zijn voor eigenaren van toetsenborden met een polssteun.
Verder is de mat van dezelfde bouwkwaliteit als de bekende Swift-RX-matten van Cooler Master. In dit geval zijn de randen dubbel gestikt, ter bescherming tegen rafelen en voor de implementatie van de RGB-verlichting. Wat de MP750 XL als unieke feature heeft, is een ingebouwde bediening van de verlichting met een knop. De stroom wordt geleverd via een USB-kabel van 1,2 meter, wat aanzienlijk korter is dan de kabels van 1,8 m en 2,1 m bij de matten van SteelSeries en Razer respectievelijk. Houd daar dus rekening mee.
Uiteraard is er ook nog software-ondersteuning via Cooler Master Portal, waar we dadelijk wat uitgebreider naar kijken.
Als het gaat om de verpakking, wordt de MP750 XL in opgerolde vorm geleverd in een stevig verpakte doos. Er hoeft niet getwijfeld te worden aan krassen op of beschadigingen van de mat, want deze wordt op zijn plek gehouden en beschermd door het nodige plastic en karton. De eerste indruk is een positieve en door de grootte van de mat werd ik aangenaam verrast tijdens het uitpakken.
In de rechterbovenhoek vinden we het tekstloze logo van Cooler Master, wat een leuke toevoeging is aan de mat. Verrassend genoeg hebben SteelSeries en Razer dit niet verwerkt in hun uitingen, althans, die laatste partij heeft het logo verwerkt op de USB-behuizing. Het logo plaatsen op de mat zelf geeft naar mijn mening een belangrijk stukje identiteit. Vooral in combinatie met de paarse kleurinstelling, wat ik dadelijk zal laten zien, oogt het geheel als een product van Cooler Master.
Als laatste hebben we dan nog de behuizing voor de USB-kabel, waar in dit geval dus ook een bediening in is geïntegreerd. Hier had ik het logo van de fabrikant in tekstuele vorm op willen zien, maar dit zal waarschijnlijk niet gedaan zijn vanwege inperking van de productiekosten. Oh, en de gestikte rand mag er trouwens best zijn, al ben ik geen fan van de keuze voor een zwarte stof. Dit ondermijnt namelijk de helderheid van de verlichting. Alvorens we daar naar kijken, bespreken we nog even de software-ondersteuning.
In betrekking tot software gaat Cooler Master een pittige strijd aan met Razer en SteelSeries. Die partijen hebben inmiddels flinke ervaring met de ontwikkeling van Razer Synapse en SteelSeries Engine 3. Ondertussen is de software van Cooler Master, genaamd Portal, aanzienlijk simpeler te noemen in aard. Daarnaast kan de software voor nieuwkomers verwarrend overkomen, want er zijn twee versies van Portal te vinden voor verschillende categorieën aan hardware.
Op het moment van schrijven is er als eerste versie 1.5.2, die ondersteuning biedt voor de MP750 en MP860-muismatten en de MH752-headset. Daarnaast is er versie 1.01, die een groot assortiment aan toetsenborden en muizen ondersteunt. De muismat van vandaag valt dus onder de eerstgenoemde versie. Met die variant is het mogelijk om de kleuren en effecten aan te passen van de MP750. Hieronder zijn voorbeelden te vinden daarvan en hoe de software op het moment oogt.
In vergelijking met Razer Synapse en SteelSeries Engine 3 is het aantal instellingen vrij beperkt. Daarnaast is er nog geen ondersteuning voor synchronisatie met andere hardware van Cooler Master. Dat is ongetwijfeld een belangrijke reden dat de prijs van de MP750 XL twee tientjes lager ligt dan de concurrenten. Wat mij betreft mag Cooler Master in 2019 werken aan het opzetten van een proper ecosysteem voor haar hardware.
Een jammerlijk minpunt is dan wel dat de bedieningsknop op de mat zelf geen optie biedt om de verlichting uit te zetten. Dit is enkel mogelijk via de Portal-software. Waarom dit is gedaan, kan ik oprecht niet zeggen. De RGB Hard Gaming Mousepad van Cooler Master, die ik een tijdje geleden deed testen, bood die optie namelijk wel. Gelukkig doet het verder niet af aan de prijs/kwaliteit-verhouding van de muismat.
Zoals zichtbaar aan de software kan je vrijwel alle kleuren selecteren. Hoe de verlichting in de praktijk oogt, is hieronder te zien. Daarbij heb ik een stukje kritiek uit te oefenen en dat op twee vlakken. Ten eerste als het om de implementatie van de enkele RGB-zone gaat. Bij de behuizing van de USB-kabel is de verlichting iets helderder dan de rest van de mat en hoewel dat geen dealbreaker hoeft te zijn, is het een detail dat mij al gauw begon te irriteren. Ik ben nou eenmaal een liefhebber van symmetrie.
Dan zijn er de gestikte randen en de keuze voor zwart om de tube vast te binden, is naar mijn mening niet de beste. Althans, het is ook de dikte van de stof die een rol speelt. Waar de Razer Goliathus Chroma ook een zwarte stof gebruikt, is de draad daarvan een stuk dunner. Het resultaat bij de MP750 is dat de tube minder helder oogt en de zwarte stiksels afleiden van de verlichting. Met name op afstand is de muismat aanzienlijk dimmer dan bijvoorbeeld de QcK Prism Cloth XL.
Al met al oogt het geheel niet verkeerd, maar ik zie in de toekomst graag een versie met dunnere stiksels en/of een andere kleur daarvan. Hieronder zijn in ieder geval twee voorbeelden te vinden van de kleurenovergang en het breathing-effect. Hopelijk focust Cooler Master dit jaar op synchronisatie en uitbreiding van de Portal-software. Voor de liefhebbers van een waardig ecosysteem is de mat momenteel niet de interessantste keuze.
Tenslotte hebben we de ervaring met de MP750 XL in de praktijk. Zoals ik eerder al aanduidde, ben ik een liefhebber van het extra oppervlak dat de muismat biedt. Die extra 8 cm in de breedte, ten opzichte van SteelSeries, maakt voor mij een waardig verschil. Daarnaast voelen de mat en gestikte randen zacht aan en deed ik op geen enkel moment last ervaren. Het waterbestendige vlak is nota bene goed schoon te maken en is minder gevoelig voor vlekken dan de QcK Prism Cloth XL.
Een klein aandachtspunt mag dan wel het lichtelijk krullen van de mat zijn. Ik was vereist om een paar boeken op de onderste hoeken te plaatsen, om de mat 100% plat te krijgen. Het was geen storende factor, maar wel iets om rekening mee te houden. Verder is het oppervlak van hoge kwaliteit, zoals ik reeds gewend ben van vroege Swift-RX-matten. Ook deze stof houdt mijn polsen lekker warm tijdens het schrijven en andere werkzaamheden.
Precisie
Naast productiviteit is er ook nog gaming en daar voldoet de MP750 XL prima aan. De mat is wat ruwer en minder glad van aard dan de QcK Prism Cloth XL van SteelSeries. Het resultaat is dat er een tikkeltje extra weerstand op mijn muis werd uitgeoefend. Zodoende moest ik mijn muis opvoeren van 1400 naar 1600 CPI voor een vergelijkbare “feel". Alles bijeengenomen was mijn ervaring in Call of Duty: Black Ops 4 nog altijd even prettig en accuraat.
Een merkwaardig verschil met de stoffen matten van de concurrentie kan ik dan ook niet vinden. In Photoshop en dergelijke programma’s is mijn muis nog altijd pixelprecies te noemen. Uiteindelijk komt het dus neer op voorkeur en daar is in principe niets mis mee. Als ik kwesties zoals de verlichting en software buitenwegen zou laten, dan heb ik persoonlijk niet eens een voorkeur. Let je daarentegen op de gladheid van de stof, dan is dat wel een aandachtspunt.
Een concrete conclusie schrijven over de MasterAccessory MP750 XL vind ik een redelijk lastige. Qua prijs is de mat vrij aantrekkelijk en op basis daarvan doe je geen miskoop. Je krijgt er basale, doch functionerende software voor terug en RGB-verlichting die gewoonweg werkt. Kijkende naar de afwerking van bepaalde details, tja, dan ben ik minder lovend. De zwart gestikte randen, verminderde helderheid daardoor en de oneven toepassing van de verlichting maken de MP750 XL minder aantrekkelijk dan de concurrentie.
Dan is er voor velen nog de behoefte aan een ecosysteem. Momenteel biedt Cooler Master geen dusdanige ondersteuning, zoals SteelSeries en Razer dat wel doen, en dat is jammer. Mocht je reeds in het bezit zijn van een muis en/of toetsenbord van die twee fabrikanten, dan is het neerleggen van twee extra tientjes voor een muismat van die partijen de betere keuze. Zit je echter aan een budget of bezit je geen accessoires van die fabrikanten, dan is de MP750 XL alsnog een degelijke keuze.
Uiteindelijk krijg je er ook een kwalitatieve muismat voor terug met een zacht oppervlak dat uitermate geschikt is voor gaming. Mocht Cooler Master extra functionaliteit leveren voor de mat met een software-update, zoals synchronisatie met andere accessoires, dan mag je wat mij betreft een extra punt optellen bij de score. Tot die tijd is het nog even wachten op Cooler Master om een ecosysteem aan hardware en ondersteuning daarvan op de markt te brengen.