Review: Phanteks Enthoo Evolv X Glass Grijs
Links: Phanteks Enthoo Evolv X Glass Grijs productpaginaDe Phanteks Enthoo Evolv series is geen onbekende naam in de computer behuizing wereld. Nog niet zo lang geleden introduceerde Phanteks de Enthoo Evolv X. Herboren met nieuwe tweaks om het bekende Evolv ontwerp nog wat verder te optimaliseren. Daar komt natuurlijk een likje RGB bij kijken, gevolgd door nieuwe ontwerpkeuzes om de airflow te verbeteren. Bewust vermeldt ik dit alvast, aangezien de originele Evolv voor veel mensen hierin te kort kwam. De behuizing kwam destijds niet als meest optimale airflow behuizing uit de bus. Wel deed de behuizing het erg goed met zijn aluminium panelen en opvallende design, iets waar Phanteks met de Evolv X weinig van afwijkt.
In mijn optiek een prima keuze om het bestaande ontwerp verder te optimaliseren. Een betere airflow, nieuwe indelingsopties, betere kabelmanagement, geïntegreerde RGB en USB Type-C op het frontpaneel. Check, check en nog eens check. Verder komt de Evolv X komt in drie kleuren: zwart, grijs en zilver. Je maakt kennis met de grijze editie in deze lap aan foto’s en tekst. Op het moment van typen kost de Evolv X circa 191 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Evolv X is een mid tower behuizing. Met zijn formaat en ontwerp valt de behuizing lekker op, vooral wanneer deze een plek op je bureau aanneemt. Laat ik beginnen met ondersteuning voor waterkoelers; tot maar liefst 420 mm! Je kunt aan de voorzijde een radiator van 420 mm kwijt, bovenaan een 360 mm radiator, uiteraard kan en mag een kleinere radiator ook. Een 120 of 140mm radiator op de achterzijde is ook onderdeel van de opties. Vanuit de fabriek zitten er drie fans in de behuizing, geen RGB, maar wel gewoon nette 140 mm fans met een zwarte behuizing en witte fan blades. Overigens kleuren deze mooi op met RGB-verlichting aan de binnenzijde van de behuizing zelf, een mooi voordeel ten opzichte van volledige zwarte fans.
CPU-koelers tot 190 mm. Je kunt dus ook een bakbeest als een Scythe Mugen of Ninja 5 plaatsen in deze behuizing. Videokaarten tot 435 mm zou geen probleem zijn. Houd wel even rekening dat er wat ruimte verdwijnt als je een radiator plaatst aan de voorzijde van de behuizing. Met fans aan de voorzijde behaal je overigens wel 435 mm. Waar maar ik mij eigenlijk druk om? Een videokaart van 435 mm is redelijk exotisch, met dat gezegd: niet zo gangbaar vandaag de dag.
De behuizing is 15 kilogram schoon aan de haak. Vergelijkbaar aan 15 kilo zure matjes, wat overigens ook een erg leuk onderwerp is. Phanteks geeft 5 jaar garantie op de Evolv X; zeker van je zaak!
Laten we vooraan begin; de behuizing! Buitenkant is redelijk bescheiden, waar ik zelf erg enthousiast ben over de verpakkingsmaterialen. Nu heb ik wel wat behuizingen in handen gehad, maar nog niet eerder was ik zo enthousiast over de laagjes combinatie aan karton en schuim rondom de Evolv X. Netjes omhult door een gestoffeerde zwarte zak. Direct op de bovenzijde komen we een doos tegen met de accessoires van de behuizing.
Gehard glas en zijn gevoeligheid mag duidelijk zijn. De sticker komt er gelukkig in één keer goed van af. Gevolgd door de toch herkenbare Evolv uitstraling. De kenner kan ‘m direct onderscheiden dankzij de grotere tussenruimte in het front paneel voor airflow. De niet-kenner of simpelweg ‘onbekende’ met de Enthoo Evolv series zal twee keer moeten kijken. Zelf kan ik de uitstraling van de Evolv goed waarderen. Gehard glas blijft op deze behuizing enorm strak en ook slimmer uitgevoerd. De glazen panelen worden nu geborgd aan de voorzijde van de behuizing als extra ‘security measure’. Op de Evolv zat het glazen paneel vast met vier duimschroeven, deze hangt bij de Evolv X op een scharnier, dadelijk nog zichtbaar. Je kunt de deuren openslaan om toegang te krijgen tot de behuizing. Zonder de duimschroeven klemmen de panelen goed vast op de behuizing zelf, de duimschroeven zijn dus niet noodzakelijker. Voor vervoer kan ik je het wel adviseren. Thuis op je bureau gaat het prima zonder duimschroeven.
Gehard glas samen met aluminium en zijn vormgeving maakt de Evolv series zo uniek. Een status als ‘icoon’ heeft de behuizing ondertussen wel verdient. Net als de Cosmos series van Cooler Master. Op het front paneel vinden we een klepje met daarachter het frontpaneel. Mooie uitbreiding hier is de USB Type-C aansluiting. We komen hier verder nog twee USB 3.0 poorten tegen, een headset- en microfoonlijningang, de resetknop en RGB-knop. Je kunt de RGB-verlichting synchroniseren met componenten in je behuizing, mits je deze goed verbindt via de meegeleverde connectors. Synchronisatie met componenten van Asus, Aorus, MSI en ASRock kunnen via de geleverde software van deze fabrikanten. Bovenaan de behuizing komen we een aan- en uitknop tegen.
Het front paneel en top paneel zijn aandachtig aangepast voor een betere airflow. Zoals in de inleiding vermeldt was dit een duidelijk minpunt van de eerdere Evolv behuizingen. Op het front paneel zijn inkepingen aangebracht, waar er op het top paneel een mesh opening zit op de rand van het paneel zelf. Ik schenk dadelijk nog wat aandacht aan de airflow tijdens het inbouwen van de behuizing.
De panelen zijn eenvoudig te verwijderen van de behuizing zelf. Het front paneel kun je met een trekbeweging verwijderen, waarna de verbinding met de RGB-strips op de randen van het front paneel zichtbaar worden. Achter het frontpaneel bevindt zich een stoffilter, met daarachter de twee voor geïnstalleerde 140 mm fans.
Wellicht een beetje overkill aan foto’s, maar om een goed beeld te krijgen van de voorzijde van de Evolv X. Je ziet hier ook de duimschroeven voorbij komen voor de bevestiging (het volledig sluiten) van de zijpanelen.
Het top paneel is te verwijderen door twee duimschroeven aan de achterzijde van de behuizing los te draaien. Je maakt dan kennis met het PCB van het front paneel en de zogenoemde radiator bracket voor waterkoeling. Je kunt op deze bracket eenvoudig een radiator van maximaal 360 mm schroeven, en later op het gemakje de radiator plaatsen, gevolgd door het aanschroeven van de pomp op de processor zelf.
Op de achterzijde van de behuizing vinden we een cut-out voor het I/O van je moederbord, acht horizontale brackets en drie verticale brackets voor PCI/PCI-e apparatuur. Je kunt met de Evolv X een videokaart verticaal positioneren, wel heb je hier een PCI-e riser- extension kabel voor nodig, deze is niet standaard meegeleverd. Wel kun je er één apart kopen voor de Evolv X via Phanteks. Onderin bevindt zich een opening voor de voeding, met daaronder een stoffilter. Tot zover officieel de buitenkant van de Evolv X. We gaan door met de binnenzijde.
Laat ik beginnen met toegang tot de Evolv X via de glazen zijpanelen. Een goed moment op het bevestigingssysteem met scharnieren beter in beeld te brengen. Chiquer dan de duimschroeven op de originele Evolv, wel wat lastiger als je een beperkte ruimte hebt op je bureau. De deuren slaan nu namelijk open, waardoor je sneller tegen je beeldscherm komt, als deze links georiënteerd is van je behuizing. Goede toevoeging op de panelen zelf is de rubberen strip. De panelen landden niet alleen zachter op de chassis van de Evolv X, de glazen panelen zuigen zich vast. Hierdoor ontstaat er een soort van vacuümeffect, wat de luchtdruk- airflow in de behuizing ten goede moet komen.
De glazen panelen kunnen aan weerszijde uit de scharnieren getild worden, net als een deur. Dit is tijdens het inbouwen wel raadzaam. Je hebt meer ruimte en de behuizing is direct een stuk lichter, wat tillen en draaien aangenamer maakt. In het compartiment vinden we flink wat ruimte. Je kunt hier namelijk ook een E-ATX moederbord huisvesten. Je komt dan wel wat strakker uit op de Phanteks kabelmanagement schilder, deze bevinden zich op de onderstaande foto rechts in de behuizing. Het zijn er totaal vier. Je kunt deze door middel van een duimschroef vanaf het compartiment voor kabels verstellen, oftewel naar voor- en achter schuiven. Hierdoor ontstaat er een mooie aansluiting op kabels. Ik vind het ontwerp en de gedachten erachter zeker niet slecht. Met een E-ATX moederbord brengt het voordelen, omdat je zelf wat meer vrijheid hebt om te bepalen hoeveel ruimte je creëert met de schildjes. Bij een rubberen doorvoer zie je vaak met E-ATX moederborden dat je deze deels bedekt met PCB, waardoor het doorvoeren van kabels lastiger is. Het voedingsgedeelte (de onderzijde) is bedekt met een cover, enkel bij de voeding is een cut-out te vinden voor voedingen met een display en/of RGB-verlichting. De cut-out in het moederbordtray is ruimtelijk, wat het verwisselen en aandraaien van je CPU-koeler goed mogelijk maakt, ook wanneer de behuizing al ingebouwd is. Kers op de taart is de bewegingsruimte als het top paneel verwijderd is, eenvoudige toegang, wat het inbouwen een plezierige ervaring maakt.
Met een 180 graden draai komen we terecht bij het compartiment voor kabels. Het oogt rustig met de aangebracht beplating- metalen afdekplaten om kabels te verbergen. Met panelen van gehard glas aan weerszijde kun je ook het kabelcompartiment wat strakker maken met deze afdekplaten. De platen klemmen zichzelf vast op kunststof clips, volledig toolless zonder duimschroeven ditmaal. De platen zijn in hun volledigheid te verwijderen, handig!
Er is nu inzage op de kabelroutes. Bestaande uit aardig wat Phanteks Velcro straps. Ik zie ze maar al te graag! Bovenin bevindt zich een fan-hub. Indien je wilt spelen met de posities van de schildjes, zou ik eerst de aantal kabels bepalen die je naar het hardware compartiment wil routen. Je kunt de kabels alvast voorbereiden, waarna je deze nog niet in de Velcro straps vastzet. Pas wanneer je overtuigd bent dat alles kabels er zitten, kun je de Phanteks schildjes nog eens verstellen, vastdraaien en de kabels op hun plek vastzetten met de Velcro straps.
Wanneer je netjes met de Velco straps werkt en kabels niet te veel op elkaar stapelt, blijf je achter met een mooi eindresultaat. Als de afdekplaten netjes vastklikken, dan weet je dat de kabels niet geforceerd zijn, indien je veel druk moet zetten, is het handig om kabels beter naast elkaar te leggen, mogelijk dat kabels dan toch te veel op elkaar zijn opgestapeld.
Als laatste nog de accessoires. Phanteks levert een flinke doos mee, waarin netjes geheel Phanteks-stijl een kunststof doosje zit met schroeven. Phanteks levert verder een full-color handleiding mee, vier 3.5 inch HDD brackets, een magnetische afdekplaat voor op de radiator bracket, om te voorkomen dat er meer lucht ontsnapt via de bovenzijde langs de radiator wanneer je een 240 of 280 mm radiator plaatst. Verder zit er nog een case badge bij en een bracket voor verticale montage van videokaarten die ook het doorzakken van de videokaart voorkomt. Ook vinden we nog een bracket voor verticale montage van de videokaart, ter voorbereiding van de PCI-e riser- extender kaart.
Je kunt de Phanteks schildjes voor de kabelmanagement volledig verwijderen, waarna je eenvoudig een 3.5 inch bracket op deze positie kan monteren. Dit kan overigens ook aan de onderzijde van de behuizing. Het is vastklikken en vervolgens op het zilveren lipje drukken om deze weer te demonteren. Overige aspecten voor het inbouwen zie en lees je in het volgende hoofdstuk.
Inbouwen is met de Evolv X ten opzichte van de eerdere Evolv wat geëvolueerd, om in het Evolv sfeertje te blijven. De Phanteks schildjes voor kabelmanagement spreken mij juist enorm aan, vooral omdat ik de kracht goed inzie met een E-ATX moederbord. Bij veel behuizingen met E-ATX ondersteuning, komt het toch vaak voor dat je de rubberen kabelmanagement gaten bedekt met een deel PCB. Bij de Evolv X is dit niet het geval. Lekker je kabels routen en zelf spelen met de afstand van de schildjes. Het oogt in mijn inzien er een stuk beter uit. Tevens hechten stofdeeltjes zich niet zo snel op deze rubberen uitsparingen, wat er visueel ook wat beter uitziet, vooral met veel RGB-verlichting in de behuizing.
De Evolv X werkt redelijk als een opensysteem. Met de panelen volledig verwijderen en metalen beplating op de kabelmanagement delen, heb je directe toegang. Je kunt lekker bouwen met een lichtere chassis. Als alles op zijn plaats zit, is de Evolv X zeker geen lichtgewicht, de behuizing weegt namelijk van zichzelf al 15 kilogram. Zelf heb ik de Evolv X aan de keukentafel ingebouwd. Ik ben begonnen met het plaatsen van het moederbord, waarna ik alle kabels gesorteerd heb vanaf het front paneel van de behuizing. De voeding kon nog wel even wachten, deze is namelijk modulair, alle kabels waren in handbereik en heb ik vooraf aangesloten. Goed sorteren en de Phanteks schildjes voor kabelmanagement op de gewenste positie instellen. Ik werkte op deze wijze van voor- naar achter. Beginnende bij het moederbord, kabels sorteren, aansluiten en verzamelen in bundels vooraf aan het vastzetten. Daarna heb ik de bundels aan kabels voor de voeding gesorteerd en verzameld bij de uitsparing voor de voeding. Aansluiten, voeding erin en nog een beetje schuiven met de gewenste kabellengtes. Onderin de behuizing kun je veel kabels kwijt. Dankzij de flinke PSU-cover blijft dit allemaal netjes bedekt, en heeft het minder invloed op de airflow in de behuizing zelf. Op de beplating voor kabelmanagement kun je SSD’s kwijt, dit zijn de rubberen nopjes. Totaal kun je per plaat 3 SSD’s monteren.
Met de beplating creëer je in een handomdraai een geweldig eindresultaat, dikke aanwinst! In het compartiment voor hardware, is op de PSU-cover aan de bovenzijde een uitsparing voor de radiator/fans te vinden. Zelf heb ik het magnetische schildje dat je op de radiator bracket kunt plaatsen hier gebruikt om zicht op kabels te verbergen, hierdoor heb je een nog strakker eindresultaat. Op de bracket zelf heb ik een 360 mm radiator geplaatst, deze heb ik overigens als voorlaatste in de behuizing geplaatst, daarna volgde de videokaart nog.
De uitsparing op de PSU-cover komt voor mij prima uit, vooral in combinatie met het OLED-schermpje op mijn voeding. Uiteindelijk was het nog kinderspel. Radiator bracket laten zakken, vastzetten met de duimschroeven, het blok op de processor en de videokaart plaatsen en aandraaien. De Evolv X 2019 build is compleet! Nog even wat foto’s ter beeldvorming.
Intern heb ik vanaf het front paneel van de Evolv X het m/b kabeltje (moederbordkabel) voor RGB-verlichting op mijn Rampage VI moederbord gemonteerd. Na een eerste reboot draaide alles al volledig met AURA RGB-verlichting volledig synchroon. Zelf ben ik enorm te spreken over het eindresultaat. Overigens zijn tempetaturen van mijn processor top. Nu heb ik er wel een dikke 360 mm radiator opzitten, gemiddeld zit mijn processor nu rond de koudere januari maand op 26 - 28 graden Celsius. Dit is een Intel Core i7 7820X overklokt op 24/7 4,4GHz. Maximale temperatuur zit gemiddeld rond de 66 - 68 graden Celsius per kern. De videokaart een Asus ROG Strix GTX 1080 Ti tikt gemiddeld 66 graden Celsius aan onder load. Dit is met de standaard fan opstelling van de Evolv X, er zijn geen extra fans bijgeplaatst. Qua geluidsproductie is de Evolv X niet de stilste. De Evolv X heeft een betere thermische oplossing dan zijn voorganger, echter qua geluidsproductie weet de behuizing mijn hart nog niet volledig te veroveren, overige aspecten van deze behuizing zijn redelijk episch.
Tijd voor de Evolv X conclusie. We zien subtiele verbeteringen, die écht een verschil maken ten opzichte van de eerdere Evolv. Positieve aspecten wat mij betreft, maar maakt dat de behuizing circa 191 euro waardig? Je leest het in deze eindconclusie.
De Evolv X gaat even een stapje verder als het om kabelmanagement gaat, een betere airflow en flexibiliteit tijdens het inbouwen en voor toekomstige upgrades. Het Phanteks schildjes systeem voor kabelmanagement, toegankelijk vanuit het hardware compartiment naar het kabelcompartiment is een positieve toevoeging. Vooral gebruikers met een E-ATX moederbord zullen dit positief ervaren. De metalen afdekplaten aan de zijde van het kabelcompartiment zijn game changers als het om netheid gaat. Kabels zijn vrijwel niet zichtbaar, mits je deze netjes verwerkt achter de metalen afdekplaten. Overigens is er voldoende ruimte achter deze platen en onder de PSU-cover van de behuizing voor verdere kabeltoevoer.
Dit brengt ons bij de ondersteuning voor waterkoeling, dat voldoet ruim aan de huidige eis van vandaag de dag. Je kunt met de radiator bracket eenvoudig een 360 mm radiator bovenin de behuizing plaatsen. Airflow is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, wat vooral een aandachtspunt was. Betere airflow via het front panel valt direct op, al is het enkel een gevoelsmatig testje, als je eerdere ervaringen hebt met de originele Evolv valt dit redelijk snel op. Standaard kun je zes SSDs kwijt in de behuizing en vier 3.5 inch HDDs, wat zeker niet slecht is. Montage voor de SSDs voldoet op de metalen afdekplaten, maar is zeker niet zo mooi als een aparte bracket, die overigens optioneel verkrijgbaar zijn. Voor een behuizing van circa 191 euro, had de toevoeging van één of twee brackets wel fijn geweest.
RGB siert op de rand van de PSU-cover aan de zijde van het hardware compartiment. Aan de voorzijde loopt de RGB-verlichting subtiel om de randen van het front paneel. Dit oogt vooral mooi als je recht voor de behuizing staat. Kleine details waar ik zelf op let is het kunnen huisvesten van een E-ATX moederbord en voldoende ruimte voor de kabels en de cut-out in de PSU-cover om gegevens af te lezen op de voeding. Wanneer je hardware toepast die hier iets mee te maken hebben, ga je toch wat specifieker selecteren.
Op veel fronten is de Evolv X ruimschoots verbeterd, iets wat dan ook volledig in lijn ligt met mijn verwachtingen. Voor de prijs van 191 euro is het een vrij dure behuizing, wel compenseert de Evolv X dit met zijn uitgebreide featureset en gewoon de verdomd goede bouwkwaliteit. Twijfel vooral niet over de bouwkwaliteit, dat is net als de originele Evolv dik in orde. De Evolv X mag voorlopig hier op mijn bureau staan, totdat er een nieuwe uitdager komt, die zeker goed zijn best moet doen om mij te doen overtuigen om alle hardware weer over te bouwen.