Review: ASUS ROG Harpe Ace Extreme
Links; Navigatie;De ASUS ROG Harpe Ace Extreme is onderdeel van het ‘Extreme-portfolio’ aan randapparatuur van ASUS. Eerder hadden we de ASUS ROG Azoth Extreme onder de vingers, een high-end mechanisch toetsenbord met drie dempingslagen, een verstelbare pakkingsbevestiging en een OLED-touchscreen. De Harpe Ace Extreme kwam gelijktijdig uit met de Azoth Extreme en vormt in de basis een set.
Van zowel de Azoth Extreme als de Harpe Ace Extreme bestaan reguliere versies; de Azoth en Harpe Ace. Met nadruk op ‘regulier’, gezien deze beide al erg high-end zijn, maar goed: de Extreme-variant doet daar nog een schep bovenop.
In het opvolgende hoofdstuk gaan we dieper in op wat de Harpe Ace Extreme uniek maakt. De Harpe Ace Extreme is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Hieronder zijn de specificaties te zien:
Toetsschakelaar | ROG 100M Optical Micro Switch |
Connectiviteit | USB 2.0 (TypeC to TypeA) Bluetooth 5.1 RF 2.4GHz |
Verlichting | Scroll wheel |
AURA Sync | Yes |
USB report rate | (USB Report rate) 8000 Hz with ROG Polling Rate Booster |
RF 2.4G report rate | 8000 Hz with ROG Polling Rate Booster |
Kabel | 2-meter ROG Paracord |
Besturingssysteem | Windows 10 en 11 |
Software | Armoury Crate |
Afmetingen | 127.5(L)x63.7(w)x39.6(H) mm |
Gewicht | ~47g |
Kleur | Black |
Inhoud | 1 x ROG Harpe Ace Extreme 1 x Omni Receiver 1 x ROG Polling Rate Booster 1 x Wireless Receiver Extender 1 x ROG Paracord 1 set x Mouse grip tape (4pcs, one-time stick) 1 set x Glass Mouse Feet 1 set x 100% PTFE Mouse Feet 1 x Mouse case 1 x Display stand 1 x Cleaning kit 1 x Thank you card 1 x Warranty Card 1 x Quick Start Guide 1 x ROG logo sticker |
Ultra lichtgewicht
Wat maakt de Harpe Ace Extreme dan zo bijzonder? De muis is dankzij zijn koolstofvezelcomposietbehuizing nog lichter dan de reguliere Harpe Ace. Met 54 gram was de reguliere versie al een ultralichtgewicht gamingmuis, maar goed, er is altijd een baas boven baas en dat benadrukt de Harpe Ace Extreme met een gewicht van maar 47 gram. Dat is maar liefst 7 gram lichter dan de reguliere versie.
Sensor en pollingsnelheid
Intern bevindt zich er een optische ROG AimPoint Pro-sensor; deze is instelbaar van 100 tot maximaal 42.000 DPI. De sensor registreert muisbewegingen tot 750 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50 G. De pollingsnelheid ligt op maximaal 8000 Hz voor zowel bedraad als draadloos. Deze pollingsnelheid is te bewerkstelligen met de meegeleverde ROG Polling Rate Booster. Je plaatst de standaard USB-dongle op de ROG Polling Rate Booster, waarna er 8000 Hz beschikbaar komt in de ROG Armoury Crate-software. Met de standaard USB-dongle behaalt de gamingmuis een pollingsnelheid van 1000 Hz.
Intensiever onderzoek leert dat de ROG AimPoint Pro-sensor waarschijnlijk een PixArt PAW3950 optische sensor is. Deze specificaties hebben veel overeenkomsten, waar de maximale DPI tot 42.000 nog wat verder oploopt op de Harpe Ace Extreme. De sensor is accuraat op glas, iets wat de PAW3950 ook is.
Overige smaakmakers
Onder de primaire L+R-knoppen zitten ROG 100M optische microschakelaars. Deze hebben conform fabrieksopgaaf een levensduur van 100 miljoen kliks. Een upgrade van 30 miljoen kliks versus de reguliere Harpe Ace. Het scrollwiel betreft een TTC Gold-encoder die tot 1 miljoen cycli kan draaien. In de basis voelt deze wat meer tactiel aan versus de TTC Silver-encoder. Verder is de interne PCB dusdanig gemodificeerd om het lichtgewicht karakter van de Harpe Ace Extreme te realiseren.
De eerste kennismaking met de Harpe Ace Extreme is redelijk episch te noemen. De onderstaande fotogalerij liegt er niet om: het is een uitbundig pakket. Dat mag ook wel, gezien de tropische prijs van € 279,- (op het moment van schrijven). De Harpe Ace Extreme komt letterlijk op een troon. De verpakking presenteert de muis dan ook als een soort demigod onder de muizen.
De inhoud van dit high-end pretpakket bestaat uit de muis zelf, de handleiding, een ROG-stickervel, een doekje, schoonmaakdoekjes, griptape, muisvoetjes van glas, PFTE-muisvoetjes en een luxueuze muis-etui. In deze muisetui zit de USB-dongle (tot 1000 Hz), de ROG Polling Rate Booster voor bedraad en draadloos (tot 8000 Hz), een hulpstuk om de draadloze connectiviteit te verlengen en een USB Type-A naar USB Type-C kabel.
De Harpe Ace Extreme heeft een symmetrisch ontwerp en afmetingen van 127,5 (L) x 63,7 (B) x 39,6 (H) mm. De muis weegt 47 gram en is daarmee de lichtste muis die hier getest is op de redactie. Opvallend is het uiterlijk van de muis; een koolstof- carbonafwerking maakt het een bijzondere verschijning. Wat direct gezegd mag worden is hoe opvallend licht de muis in handen is; het is alsof je niks in handen hebt.
De L+R-knoppen en het bovenste gedeelte van de behuizing bestaan uit koolstof. Waar de onderzijde tezamen met de zijkanten bestaat uit plastic. De L+R-knoppen zijn gescheiden en worden duidelijk onderbroken door het scrollwiel. Het scrollwiel is, wanneer ingeschakeld, het enige deel dat RGB-verlichting vertoont. Op de voorzijde van de muis is een USB Type-C poort aanwezig.
De onderzijde bestaat uit de muisvoetjes, een DPI-knop, een pairknop en een driestandenschakelaar voor de verschillende verbindingsmodi. Met de meegeleverde muispootjes kan je ervoor kiezen om deze te veranderen naar muisvoetjes van glas.
De Harpe Ace Extreme maakt gebruik van de Armoury Crate-software. In deze software komt alle randapparatuur van ROG samen. Heb je nog meer ROG-apparatuur, dan kun je eenvoudig wisselen tussen apparaten voor individuele of gezamenlijke instellingen. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde RGB-verlichting te weergeven middels AURA.
In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende keybindings. Je kunt dit geheel naar eigen wens instellen. Aanvullend heb je vijf profielen om te wisselen, waardoor je effectief gebruik kan maken van meerdere keybindings - of dit nou in Windows of een game is. Op de prestatiepagina staat de optische ROG AimPoint Pro-sensor centraal. Hier kan je spelen met het DPI-niveau, de pollingsnelheid en hoekuitlijning. De polling staat standaard op 1000 Hz.
Voor de individuele verlichting vinden we een aparte pagina. Op het moment van schrijven zijn er zes LED-effecten. Kleurcyclus is in mijn ogen het tofste, vooral in combinatie met volledige RGB. Het RGB-effect is op de Harpe Ace Extreme redelijk beperkt met enkel het scrollwiel. De kalibratiepagina stelt het kalibreren met een oppervlak, ofwel een muismat centraal.
Afsluitend de power instellingen voor slaapmodus en een batterij-indicator middels de LED-verlichting. De ROG Armoury Crate-software controleert dagelijks op nieuwe software en firmware-updates. Hier is een verzamelpagina voor te vinden met alle aangesloten ROG-apparatuur in de software zelf. Je kan dit ook op apparaat niveau controleren.
Comfort
De Harpe Ace Extreme ligt natuurlijk in de hand, iets wat de reguliere versie ook leverde. Sterker nog: de muizen zijn qua vormfactor en afmetingen gelijk aan elkaar. Opvallend aspect is dat de duimknoppen wat gezakt zijn en dichter naar elkaar toe zijn gepositioneerd. In de Harpe Ace (reguliere versie) waren de duimknoppen juist een minpunt; dat heeft ASUS verbeterd op zijn Extreme-versie.
De Harpe Ace Extreme grijpt lekker vast met een klauwgreep. De koolstofvezelcomposietbehuizing ligt geweldig in de hand, daar waar het bijna zoeken is of je überhaupt iets in handen hebt met het gewicht van (maar) 47 gram.
Sensor
De aanwezige ROG AimPoint Pro-sensor is instelbaar van 100 DPI tot maximaal 42.000 DPI. Dit kan in stappen van 50 DPI. De optische sensor registreert muisbewegingen tot 750 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 50 G.
De ROG AimPoint Pro-sensor is extreem hoogwaardig en doet de naam van deze muis eer aan. De nauwkeurigheid op diverse ondergronden is ronduit episch, zelfs op glas weer de Harpe Ace Extreme te presteren. Hoewel ik de afgelopen tijd weinig uren heb kunnen gamen, heb ik wat testen gedaan in The Lord of the Rings: Return to Moria. Dit is geen dikke FPS-game, maar het gaf een redelijk beeld van de vrijheid gedurende gevechten met beren en orcs. In TCG Card Shop Simulator heb ik wat mensen blij mogen maken met zeldzame kaarten, hoewel de Harpe Ace Extreme hier wellicht een beetje te overdone voor is. Opvallend is de consistentie, of het nu om snelle acties gaat of productiviteit. De muis is spreekwoordelijk zo licht als een veertje.
Batterijduur
Conform de ASUS-website zou de Harpe Ace Extreme circa 70 uur moeten kunnen leveren onder een 2,4GHz-verbinding. Met het scrollwiel verlicht en onder een pollingsnelheid van 1000 Hz; tikten we ongeveer 60 uur aan. Onder een pollingsnelheid van 8000 Hz zien we dat de consumptie aan batterij een stuk sneller gaat. Dit ligt dan gemiddeld rond de 30 uur.
De ASUS ROG Harpe Ace Extreme is een prachtige ultralichte gamingmuis van maar 47 gram. De prijs is daarentegen niet zo ‘licht’, het eindresultaat? Dat lees je in deze conclusie.
Met zijn koolstofvezelcomposietbehuizing is de Harpe Ace Extreme licht. ASUS heeft verschillende ontwerpkeuzes gemaakt om de muis licht te houden, zoals een aangepast PCB. Met een symmetrische vorm is de muis al snel vertrouwd in de hand. Vooral een klauwgreep complimenteert.
Zoek je een ultra high-end gamingmuis, dan is de Harpe Ace Extreme je beste vriend. De ROG AimPoint Pro-sensor (een PixArt PAW3950 optische sensor) is snel, nauwkeurig en op alle fronten deftig. Standaard met een pollingsnelheid van 1000 Hz, maar ook bedraad (en draadloos) onder 8000 Hz. Op alle fronten is dit een sensorwalhalla. Verder komt de muis met een geweldige set aan accessoires, waaronder een luxueuze muis-etui. Deze past overigens erg mooi in de laptoptas.
De Harpe Ace Extreme is zonder twijfel prijzig. Zoek je een ultralichte gamingmuis die op alle fronten superieur is? Dan is de Harpe Ace Extreme het antwoord. Wil je minder diep in de buidel? Dan is de reguliere Harpe Ace een geweldig alternatief; wat zwaarder, minder luxe, maar alsnog een prachtig high-end antwoord.