Review: Enforfy Solum Voice
Links; Navigatie;Eerder dit jaar presenteerde Endorfy de compacte Solum Voice Bureau-microfoon. De Endorfy Solum Voice (dus zonder de S) is de nieuwe uitvoering daarvan: deze komt met een microfoonarm in plaats van een desk stand.
De microfoon zelf is voor de rest hetzelfde, maar het is toch interessant om een verdere kijk te nemen op de uitvoering van Endorfy. Met een prijskaartje van rond de € 100,- valt hij qua prijs een stuk lager uit dan de Endorfy Solum Studio. Of die besparing het waard is, bespreken we in deze review.
Specificaties | Endorfy Solum Voice S |
---|---|
Type | Condensator |
Mute-knop | Inbegrepen |
Polair patroon | Cardioïde |
Resolutie/samplefrequentie | 24 bit/48 KHz |
Frequentierespons | 50 Hz - 20 KHz |
Max. SPL | 120 dB |
Pop filter | Inbegrepen |
Afmetingen | B 74 x D 170 x H 74 mm (op standaard gemonteerd) |
Microfoonarm | Inbegrepen |
Afmetingen Microfoonarm (onderarm + bovenarm) | 36,8 cm + 43,0 cm |
RGB verlichting | Achter de volumeknop |
Lijnuitgang | 3,5 mm poort |
Sneltoetsen | Aanraakgevoelige microfoondempingsknop; microfoonvolumeknop; RGB-wisselaar (volumeknop indrukken) |
Verbinding | USB-C met verloopstuk naar USB-A |
Kabellengte | 3 meter (inclusief stuk microfoonarm) |
Laten we beginnen met het uitpakken van de Endorfy Solum Voice.
De Solum Voice komt verpakt in een stevige halfglanzende doos. In de doos zit de microfoon zelf (met filter), de microfoonarm met een voorgeïnstalleerde 3 meter lange kabel en de handleiding. Meer dan dat heb je ook niet nodig, want de Solum Voice werkt volledig zonder software en is voor de rest gewoon ‘plug-and-play’.
De meegeleverde kabel is standaard van USB-C (voor in de microfoon) naar USB-A. Bij de Solum Voice S was het een USB-C naar USB-C-kabel met een verloopstukje naar USB-A, maar dat is hier niet het geval. De Solum Voice uiteindelijk uitgepakt en kunnen we de microfoon wat nader bekijken: in het echt lijkt hij bijna nog kleiner dan op de foto’s.
Het popfilter is gemakkelijk te verwijderen en onthult een vrij timide ontwerp van Endorfy. De Solum Voice is echt gericht op simpliciteit en functionaliteit. Op de voorkant vinden we een volume-/gain-draaiknop om het volume van de microfoon aan te passen, met daaronder de naam en het logo van Endorfy. De USB-C-aansluiting zit op de achterkant bevestigd, met daarnaast een 3,5mm audiojack om je koptelefoon aan te sluiten als audio-passthrough. Voor zover duidelijk is, is er geen ‘mic-audio’-feedbackoptie waarbij je jezelf kan terughoren.
De microfoonarm is gemaakt van stevig aluminium met een luxe ogende matzwarte uitstraling. Op het scharnierpunt vind je een Endorfy-logo, maar dat is niet al te opvallend. De 3 meter lange USB-C-kabel is vooraf al door de microfoonarm getrokken.
Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder gebruiksgemak en kwaliteit.
Eerste indruk & Bouwkwaliteit
De microfoon zelf van de Endorfy Solum Voice is écht klein. In principe niks mis mee, want het daadwerkelijke opneemmechanisme van microfoons is over het algemeen ook niet zo groot. Gemonteerd op de microfoonarm ziet de microfoon er extra klein uit, vooral wanneer je een grote studiomicrofoon gewend bent te zien of te gebruiken in combinatie met een microfoonarm.
Over de kwaliteit van de microfoonarm ben ik wel erg te spreken. Hij oogt modern en voelt stevig aan. Hij wankelt weinig wanneer hij stevig vastgedraaid is, en zwaait zonder moeite aan de kant. Het enige jammere vind ik dat de microhouder zelf van de microfoonarm niet zijdelings kan pivoteren. Wat ik bedoel is dat wanneer de microfoonarm van links of rechts komt, je de microfoon niet ook nog eens extra naar je toe kan kantelen. Als je dat wilt, dan moet je de microfoon in een rechte lijn met de microfoonarm draaien, zoals op de foto hieronder te zien is. De microfoon is namelijk alleen maar
Eenmaal aangesloten word je begroet door subtiele RGB-verlichting achter de volumeknop. Door op de knop te drukken kan je wisselen tussen een aantal verschillende kleuren, en wanneer je deze even ingedrukt houdt wordt de verlichting helemaal uitgeschakeld. De inbegrepen popfilter voelt erg goedkoop aan, en het is het soort materiaal dat snel kan scheuren, en snel vies/bros wordt na verloop van tijd. Qua geluidskwaliteit heeft hij ook niet veel invloed, maar daarover straks meer.
Opnamekwaliteit microfoon
Gezien het zeer compacte formaat en hoe licht van gewicht de Endorfy Solum Voice is, had ik toch wat knagende verwachtingen dat de opnamekwaliteit tegen zou vallen. Op z’n zachtst gezegd valt dat reuze mee. De opnames klinken natuurgetrouw en er is geen sprake van gekraak, gezoem, of overmatig achtergrondgeluid. Hier volgens een aantal opeenvolgende testjes om de Enforfy Solum Voice te vergelijken met de superpopulaire Blue Yeti, die van origine een stuk duurder is.
Qua features loop je bij Endorfy hier wel tegen een grens aan, want waar je bij de Blue Yeti nog tussen verschillende soorten microfoon-arrays kan switchen, staat dat bij Endorfy altijd op een cardioïde array. Een cardioïde microfoon neemt geluid voornamelijk op van de voorkant, waardoor je een helder en gericht geluid krijgt met minder achtergrondgeluid. Dit maakt de microfoon ideaal voor podcasts, zangopnames en live optredens. Echter, je moet de microfoon goed positioneren voor het beste resultaat en hij is minder geschikt voor het opnemen van geluid vanuit verschillende richtingen of voor groepen.
Daarnaast kan het ‘proximity effect’ optreden, wat bij dichtbij opnemen de lage frequenties versterkt. Hoe dichter je bij de microfoon zit, hoe sterker de lage frequenties dus doorgegeven zullen worden. Op een standaard geteste afstand van ongeveer 30 cm, wat er op neerkomt dat een microfoon naast of vlak achter je toetsenbord staat, heb je een redelijke middenweg te pakken die prettig klinkt voor de meeste cardioïde microfoons.
Het volume van de Endorfy Solum Voice kan je bijna altijd op 100% laten staan. Tenzij je deze echt tegen je mond aan houdt, neemt het volume erg rap af wanneer je het volume omlaag schroeft.
Endorfy Solum Voice - 100% volume - Cardioid - 30 cm afstand
Blue Yeti - 0% gain - Cardioid - 30 cm afstand
Endorfy Solum Voice - 100% volume - Cardioid - 100 cm afstand
Blue Yeti - 0% gain - Cardioid - 100 cm afstand
Endorfy Solum Voice - Off-axis hoekentest
Blue Yeti - Off-axis hoekentest
Geen software: vloek of een zegen?
Zoals al eerder benoemd, heeft de Endorfy Solum Voice geen software nodig om te werken. Sterker nog: er is überhaupt geen software beschikbaar. Je plugt de microfoon in en hij zou gelijk moeten werken. Eén aandachtspuntje is dat het zou kunnen dat je audio het niet doet als je de microfoon aansluit. In zowel ChromeOS als Linux schakelt het OS de microfoon in als audio-output, terwijl deze natuurlijk helemaal geen speaker(s) aan boord heeft. Wanneer je deze aansluit, let dus op dat de audio-output op de juiste speakers staat.
Het komt tegenwoordig veel voor dat je drivers of audiosoftware nodig hebt om bepaalde randapparatuur te laten werken. Aan de ene kant leuk dat je binnen die software kan tweaken, maar veel van deze software zijn niet erg gebruikersvriendelijk, makkelijk in omgang of hebben bugs. Mocht je in je pc een Nvidia RTX (2000/3000/4000) videokaart hebben zitten, dan zou je gebruik kunnen maken van Nvidia Broadcast (als je beschikt over een Nvidia-grafische chip) die middels A.I. kan zorgen voor ruisonderdrukking, het filteren van achtergrondgeluid en andere effecten voor zowel microfoons als webcams. Op deze manier heb je overkoepelende software die voor elke microfoon werkt én met een topklasse aan ruisonderdrukking.
Simpliciteit is ook iets waar van genoten mag worden en voor Endorfy heeft dat goed uitgepakt. Voor een compacte microfoon van dit formaat heeft Endorfy zeker mijn verwachtingen overtroffen en biedt voor rond de € 100,- een goede prijs/kwaliteitsverhouding, gezien de kwaliteit (en de relatieve meerprijs) van de microfoonarm. Het hele pakket oogt modern en strak, zonder veel poespas of een overdreven uiterlijk.
Dezelfde simpliciteit kan ook betekenen dat je wel een aantal features mist. Zo is er geen stereo-opname mogelijk of überhaupt verschillende microfoonarrays die je kan gebruiken, en ik mis nog wat extra manoeuvres van de microfoonarm. Het extra popfilter voegt niet veel toe, is van goedkope kwaliteit en ziet er wat log uit op zo’n kleine microfoon als de Solum Voice.
Ben je op zoek naar een compacte plug-and-play-microfoon met goede opnamekwaliteit en een monitorarm, dan is de Endorfy Solum Voice erg goed voor de prijs. Het kan zijn dat je nog even moet wachten voordat de Solum Voice op meer plekken verkrijgbaar is.