Review: AOC AG273QCG
Links;Monitoren zijn één van de interessantste hardwareproducten om onder handen te mogen nemen. Dit, wat ironisch over mag komen, juist vanwege verzadiging van de markt; met name de talloze 1080p uitingen. Het is om die reden dat fabrikanten vaker trachten een uniek en/of kwalitatief product neer te zetten. Zelf ervaar ik dit al enige tijd binnen het 1440p segment, waarin slechts een handjevol aan merken aan de top staat qua specificaties. Om die reden was ik ook zeer enthousiast om aan de slag te gaan met de AOC AG273QCG, één van de twee recentelijke uitingen binnen de nieuwe AGON 3-serie.
De variant die hier dan ter sprake is, betreft degene met certificering voor G-SYNC. Ofwel, optimaal voor gebruikers van Nvidia-videokaarten. Wat hierbij opgemerkt moet worden, is het het gebrek aan een G-SYNC HDR-certificering. Dit kan de andere variant binnen de AGON 3-serie, de AOC AG273QCX, interessant maken voor AMD-eigenaren. Die komt namelijk wél met ondersteuning voor HDR10 en in dat geval FreeSync 2. Gelukkig komt de G-SYNC-versie, ofwel de AOC AG273QCG, dan weer met andere voordelen. Daarover gesproken, laten we maar een kijkje nemen bij de specificaties.
Hieronder vinden we de specificaties;
G-SYNC en prijsklasses
Hét voordeel van een scherm dat gecertificeerd is voor G-SYNC, mag de mogelijkheid tot overklokken zijn. Dat is eveneens het geval voor de AOC AG273QCG, die tot 165 Hz te brengen is. Een klein stapje vooruit ten opzichte van de genoemde AMD-variant, die een refresh rate tot 144 Hz ondersteunt. Helaas bezit de uiting ter sprake geen certificaat voor G-SYNC Ultimate, waardoor er geen ondersteuning is voor HDR. Toegegeven, met een dergelijke keuring zou de monitor een aanzienlijk hoger prijskaartje bezitten. Wat dat betreft heeft AOC een degelijke adviesprijs meegegeven; om precies te zijn 600,- euro.
Toegegeven, de reactie op die prijs kan behoorlijk uiteenlopen. De AMD-versie is namelijk te verkrijgen vanaf 350,- euro; een behoorlijk verschil! Gelukkig valt de AOC AG273QCG in lijn met andere G-SYNC-monitoren en dergelijke varianten zijn nou eenmaal duurder. Kijkende naar concurrentie met overeenkomstige specificaties, dan lijkt de monitor toch nog een dure optie. De goedkoopste varianten zijn namelijk te verkrijgen rond de 500,- euro. Waar AOC zich dan mee weet te onderscheiden, is de implementatie van een kromming van 1800R. Ineens is die prijs van 600,- euro zéér aantrekkelijk te noemen.
De AOC AG273QCG is dan ook bestemd voor een specifieke doelgroep, ofwel, degenen die waarde hechten aan G-SYNC. Persoonlijk kan ik de technologie waarderen, waarover ik in het hoofdstuk omtrent de praktijk meer zal delen. Eerst werpen we een blik op de monitor zelf en het uiterlijke design daarvan.
Zoals te verwachten, wordt een stuk hardware van dit kaliber in een degelijke verpakking verscheept. Zo treffen we een doos aan met daarop te verwachten informatie omtrent het product. Aan de binnenzijde treffen we instructies aan voor het uitpakken van de inhoud en het assembleren/aansluiten van de monitor. Een dergelijke aandacht voor detail en zorg kan ik wel waarderen. Dezelfde waardering kan ik uitoefenen omtrent het gebruik van piepschuim, want het is een kwalitatieve variant.
Wat als eerste uit de verpakking getoverd wordt, is de doos met bijbehorende accessoires, zoals hieronder te zien. Hierin treffen we qua papierwerk een handleiding, waarschuwingspamflet en energielabel aan. Kijkende naar die laatste, dan wordt het duidelijk dat de AOC AG273QCG niet bepaald zuinig is. Verder is er een nodige hoeveelheid aan bekabeling, waaronder voor DisplayPort, HDMI én USB. Oh, en dan is er nog een cd meegeleverd met software voor het besturen van opties uit het OSD-menu. Als laatste treffen we nog onderdelen aan voor montage met een VESA-beugel van 75×75 mm.
Na de accessoires komen we als eerste aan bij de standaard van de monitor. Deze is gemakkelijk in elkaar te zetten met één schroef aan de onderzijde. Qua design valt er het een en ander te bespreken. De poten nemen vrij weinig ruimte in, maar komen volledig op de ondergrond te liggen. Als je dus schoon wenst te maken onder de monitor, dan dient het volledige beestje opgetild of verplaatst te worden. Niet ideaal te noemen dus. Nou is de greep aan de bovenzijde een interessante toevoeging, maar er is dan geen ruimte voor kabelmanagement. Kortom, een belangrijk stukje feedback voor de volgende uiting van AOC.
Eindelijk komen we dan aan bij de ster en dat is natuurlijk het scherm. Eenmaal geassembleerd is het wel een schoonheid te noemen. De behuizing lijkt na de eerste aanrakingen niet al te gevoelig voor vingerafdrukken. Voor de lange termijn is dat erg fijn te noemen. Het uiterlijk is in ieder geval erg schoon en niet té gamer-achtig naar mijn mening. Nou is het zwart/rode kleurenschema niet origineel te noemen, maar het blijft wel één van mijn favoriete combinaties voor computeronderdelen. Als enige zou ik even de G-SYNC-sticker eraf peuteren, maar dat is mijn innerlijke perfectionist die opspeelt.
Uiteraard heeft het scherm nog een achterzijde. Deze heeft tevens een schoon uiterlijk meegekregen. Daar vinden we overigen het stijlvolle logo van AGON, oh, en die van AOC nog natuurlijk. Een overige feature van de monitor is dan nog een headsetstandaard aan beide zijdes van het scherm. Of je er gebruik van wil maken, is een ander verhaal. Maar het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er gelet is op de features. Nou ja, behalve dan het eerder genoemde kabelmanagement, al zou je gebruik kunnen maken van de greep aan de bovenzijde van de standaard en wat dubbelzijdige klittenband langs de rand.
Als laatste resteert de onderzijde van het scherm, waar we de nodige hoeveelheid aansluitingen vinden. Onder andere voor USB, audio, een driepuntige stroomstekker en de ingangen voor HDMI en DisplayPort. Waar ik altijd een fan van ben, is het gebruik van de “tepel"-knop, ofwel joystick, voor het besturen van het OSD-menu. Dit is intuïtief en gewoonweg fijn in gebruik. Zodoende een zéér degelijke, eerste indruk van de monitor.
Na het nodige uitpakwerk en de assemblage komt de praktijkervaring. Specificaties vertellen slechts een gedeelte van het verhaal, want de technologie achter het scherm bepaalt de eindervaring. Dat overigens letterlijk én figuurlijk. Zo staat een hoge refresh rate niet garant voor een soepele gameplay of de keuze van een specifiek paneel voor goede beeldkwaliteit. In het geval van de AOC AG273QCG dient er gekeken te worden naar de impact van G-SYNC. Deze technologie voorkomt zogeheten tearing in het beeld, maar vereist, afhankelijk van het scherm, een minimale framerate om te functioneren. Laten we daar eens dieper op ingaan.
G-SYNC en ghosting
Om te beginnen dus met G-SYNC; deze functioneert vanaf 30 Hz tot en met 165 Hz. In de praktijk betekent dat er bij framerates lager dan 30 fps een overschakeling plaatsvindt naar normale V-Sync (Vertical Sync). Daarnaast kan die overschakeling resulteren in lichte flikkeringen van het scherm bij (zéér) lage framerates. Een voorbeeld hiervan dat ik zelf ervaar, is tijdens de laadschermen van Path of Exile. Dit overigens bij een volledig scherm én de venstermodus. Echter ervaar ik de flikkeringen niet als een storende factor. Ik heb ze in ergere mate voorbij zien komen op de Acer Predator XB271HU. Ten opzichte van die monitor, en andere varianten die ik in het verleden heb getest, valt het dus vrij mee.
Afgezien van dat presteert de AOC AG273QCG fantastisch; waaronder op het gebied van ghosting. Op de medium setting van Overdrive, de standaardinstelling overigens, deed ik geen problemen ervaren in de welbekende UFO Test. Beter nog, het was niet eens benodigd om ULMB (Ultra Low Motion Blur) in te schakelen voor een soepele, leesbare ervaring. Over leesbaarheid gesproken; tekstverwerking en het lezen van diverse content is erg plezant. De constante helderheid ligt rond de 400 nits, wat resulteert in donkere zwarten en een scherp, helder beeld.
OSD-menu en audio
Verder hebben we het OSD-menu (On Screen Display), dat dankzij de eerder genoemde joystick makkelijk te navigeren is. In dit menu treffen we de instellingen aan voor de G-SYNC-overklok naar 165 Hz, USB, audio en meer. Over audio gesproken, daarvoor is een volume-instelling aanwezig en de mogelijkheid voor virtueel surround. Verrassend genoeg zijn de speakers nog vrij degelijk te noemen. Ze zijn ieder geval beter dan een 2.0 speakersetje van de Hema, maar het valt te bespreken wat dat nou betekent voor een monitor van dit kaliber. Ik verwacht dat als je 600,- euro uit de portemonnee weet te trekken voor deze monitor, tja, dat een speakerset of headset er nog best wel af kan.
Tussendoor komen we aan bij een gevoeliger onderwerp van de AOC AG273QCG en dat betreft niets minder dan de kijkhoeken. Er is door de fabrikant gebruik gemaakt van een TN-paneel en dat is een uitstekende en typerende keuze voor hoge refresh rates. Als het echter gaat om de kijkhoeken, tja, dan is het een ander verhaal. Zoals de lieftallige dames van Babymetal demonstreren, verkleurt het beeld aanzienlijk wanneer bekeken vanaf de zijkanten en onderaf. Zelf vind ik het absoluut geen dealbreaker, want dit zijn we nou eenmaal gewend van TN-panelen. Ik verheug me in ieder geval op de dag dat we de refresh rates en responstijd van TN mogen combineren met de accuraatheid van IPS.
Instelbaarheid standaard
Voor het gemak is de monitorstandaard overigens vrij goed in te stellen naar smaak. Er is een swivel, tilt en hoogte-aanpassing mogelijk, waarmee je de monitor zéér goed naar ooghoogte en kijkhoek aan kan passen. Er is alleen geen verticale draaiing mogelijk, al is dat ook niet de norm, noch gewenst voor gekromde schermen.
Om de waarde van de AOC AG273QCG te meten, is er gekeken naar twee belangrijke factoren. Als eerste de kleuraccuraatheid en tot hoeverre deze gekalibreerd diende te worden voor een optimale weergave. Dankzij het G-SYNC-certificaat zou de monitor vanuit de fabriek gecalibreerd moeten zijn voor een goede ervaring. Laten we kijken of dat in de praktijk tevens het geval is.
Kleuraccuraatheid en kalibratie
Om de monitor tot het uiterste te kalibreren is gebruik gemaakt van de X-Rite iDisplay Pro in combinatie met de recentste versie van DisplayCal. Alvorens de kalibratie en tests zijn uitgevoerd, heeft de monitor een langdurige tijd kunnen opwarmen. De intentie is om te verifiëren of de monitor vanuit de fabriek voldoende gekalibreerd is. Daarnaast is het altijd plezant om een laatste stukje aan verbetering uit de kleuraccuraatheid te persen. Hieronder een overzicht van de opstelling;
[list]Vanuit de fabriek is de AOC AG273QCG ingesteld zonder inschakeling van Game Mode en staat de kleurentemperatuur op Warm. Naast een kalibratie in de fabrieksinstelling is nog een kalibratie gedaan in de sRGB-modus van de monitor. Dit dient altijd een verschil te maken en dat valt hieronder te zien.
Grotere versies van de afbeeldingen zijn te bekijken door op ze te klikken.
Fabriekswaarden
Bovenstaande waarden zijn afkomstig van de monitor met kalibratie vanuit de fabriek. De waarden zijn binnen normale grenzen, al wordt het duidelijk dat kleuraccuraatheid niet de sterkste kant is van een TN-paneel. DisplayCal rapporteert een sRGB-coverage van slechts 94% en een Adobe sRGB coverage van 71%. Voor dagelijkse gaming levert het geen problemen op, maar voor een professionele designer is de monitor nou niet echt de juiste keuze.
Gelukkig zien we in onderstaande afbeeldingen een zeer degelijke verbetering. Dit niet alleen met een kalibratie in de fabrieksinstelling; de sRGB-modus van de AOC AG273QCG stelt ons in staat om nog een kleine verbetering uit de kleuren te persen. De conclusie die ik trek, is een simpele. De fabriekskalibratie is voldoende voor de doelgroep van deze monitor. Het draait uiteindelijke om een soepele ervaring en op dat gebied is het beestje ongetwijfeld een winnaar.
Kalibratie op fabrieksinstelling
Kalibratie in sRGB-modus
Al met al ben ik enorm tevreden met deze uiting van AOC. De AG273QCG is één van de topmodellen binnen de 1440p G-SYNC-reeks aan monitoren en dat is te merken op alle fronten. Met een overklokbaarheid naar 165 Hz, zonder kleurverlies, is het een zéér aantrekkelijke optie voor competitieve gamers. Ondanks het gebruik van een TN-paneel schiet het scherm niet tekort qua kleuraccuraatheid. Voor professioneel werk is een dergelijk paneel nog steeds geen aanrader. Maar ach, dat is nou eenmaal het geval bij die technologie. Vanuit de fabriek, mede dankzij de het G-SYNC-certificaat, levert AOC in ieder geval een degelijke kalibratie af.
Dankzij de makkelijke assemblage ben je binnen een mum van tijd aan het gamen met de monitor. Oh, en dat mag dus een fantastische ervaring zijn. Er is geen sprake van ghosting, tearing of andere visuele kwaaltjes die bij goedkopere monitoren aanwezig kunnen zijn. Dit mede dankzij G-SYNC, die dus voor een soepele, oogstrelende ervaring zorgt in games. Mocht je geen meerwaarde hechten aan G-SYNC, dan is het allicht een idee om te kijken naar de FreeSync-variant van deze monitor, de AOC AG273QCX.
Anders heb je voor 600,- euro één van de beste G-SYNC-monitoren te pakken binnen het genoemde segment van 1440p. De prijs lijkt aan de hoge kant te liggen, maar voor een monitor van deze specificaties, inclusief kromming, is het elke cent waard. Ik durf het zelfs de beste prijs/prestatieverhouding mee te geven binnen het specifieke segment. Kortom, ben je nog aan het gamen op een 1080p monitor met een lage(re) refresh rate? Dan is de overstap naar 1440p via deze monitor een zéér toffe keuze.