Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: be quiet! Dark Rock Slim
Links;Vorig jaar vernieuwde be quiet! de Dark Rock 3 en Dark Rock Pro 3 met de vierde generatie, oftewel de Dark Rock 4 en Dark Rock Pro 4. Voor wie het net wat compacter wilde in de Dark Rock reeks had be quiet! nog geen alternatief. Vandaag volgt het antwoord: de be quiet! Dark Rock Slim, de naam maakt het waarschijnlijk al duidelijk: dunner met een kleinere vormfactor.
De Dark Rock Slim is in mei 2019 gelanceerd en leent zijn kennis en kunde van de Dark Rock 4 en Dark Rock Pro 4 CPU-koelers. Door zijn kleinere vormfactor verschijnt de be quiet! Dark Rock Slim niet direct in de ‘budgetbak’ aan CPU-koelers. Integendeel. De Dark Rock Slim gaat op het moment van schrijven voor circa 58 euro over de toonbank. Waar de CPU-koeler zichzelf moet onderscheiden met zijn vormfactor en features zoals prestaties, bouwkwaliteit, eenvoud van montage, een stille werking en dat allemaal in het matzwart. Het is daarmee zeker niet de bedoeling dat deze CPU-koeler zichzelf op de P van prijs segmenteert. Productpositionering zit hem eerder in de bovengenoemde factoren waar de CPU-koeler in zijn vormfactor nét wat meer aan de prijs is, maar kwalitatief wel op orde, of dit een geslaagde missie is gaan we samen ondervinden in dit nieuwe review avontuur.
Een overzicht van de specificaties:
De Dark Rock Slim is met de ventilator op zijn plaats 72mm diep, 127mm breed en 160mm hoog. Daarmee is de CPU-koeler qua inbouwhoogte gangbaar in veel behuizingen. Belangrijk aspect blijft de stille werking van de CPU-koeler, zelf galmt het zinnetje: “als een stille zwarte rots in de branding" door mijn hoofd. Wat afgeleid is van het spreekwoord; rots in de branding. Een fijne CPU-koeler blijft de steun en toeverlaat van de processor.
Koelprestaties worden als 180W TDP/koelcapaciteit weergeven door be quiet! Het blok is voorzien van vier heatpipes die door het CPU koelblok lopen, deze gaan vervolgens omhoog in het torenontwerp door de aluminium koelvinnen die één-voor-één netjes afgewerkt zijn in matzwart. Dit geldt trouwens voor het volledige blok: matzwart. Met de meegeleverde Silent Wings 3 120mm PWM-ventilator weegt de totaliteit 620 gram. De Silent Wings 3 heeft een maximale snelheid van 1450RPM.
De presentatie is redelijk vergelijkbaar aan dat van de be quiet! Dark Rock 4 en Dark Rock Pro 4, een nette verpakking uitgevoerd in het zwart. Met op de voorzijde wat belangrijke kenmerken en op de achterzijde verdere specificaties. In de verpakking zelf zit de Dark Rock Slim verwerkt in verpakkingsschuim. Opvulling van de verpakking is een kartonnendoosje met de bijhorende accessoires, bestaande uit de montage onderdelen voor het Intel en AMD platform, een tube koelpasta, vier fan clips voor eventueel nog een extra fan ter uitbreiding en de boekjes.
Gevolgd door de Dark Rock Slim. Aluminium samen met koper wat voelbaar is, maar niet zichtbaar dankzij de matzwarte afwerking. Het blok oogt stealthy wat goed te combineren is met een ruime diversiteit aan builds. De koelvinnen zijn niet scherp en netjes afgewerkt, iets wat bij goedkopere CPU-koelers soms net wat minder goed verzorgd is. De Dark Rock Slim zit in het A-segment bouwkwaliteit, net als zijn forsere broers. De vier heatpipes lopen door het CPU-blok zelf, deze maken niet direct contact met de processor. De top plate is met geborsteld aluminium afgewerkt en gesigneerd met het be quiet! logo.
De Silent Wings 3 120mm zit los in de verpakking, op de rechterzijde van het koelblok zitten twee rubberen strips die mogelijke trillingen opvangen, deze zitten overigens niet op de tegenovergestelde zijde van het blok. Zo komen we alweer aan bij het einde van dit hoofdstuk en kunnen we door met het monteren.
Montage is in mijn belevening nog net wat eenvoudiger met de Dark Rock Slim dan de Dark Rock/Dark Rock Pro 4 modellen. Het voordeel? Een kleiner blok. Het montagesysteem? Vergelijkbaar aan dat van zijn grotere broers. Ik schroef de Dark Rock Slim wederom op mijn Asus ROG Crosshair VI Hero (AM4 moederbord), wat nog steeds een episch bordje is, in de socket zit mijn vertrouwde AMD Ryzen 7 1700X, de basis van mijn test bench.
Voor het monteren van de Dark Rock Slim maak je gebruik van de AMD backplate, oftewel de backplate van je AM4 moederbord. Eerst de kunststof clips verwijderen, gevolgd met het plaatsen van de afstandsbusjes, de brackets en de schroeven om de totaliteit bij elkaar te houden. Hieronder ook een overzichtje van de montage onderdelen voor een AM4-installatie.
Moeilijker ga ik het niet maken: druppeltje koelpasta en de Dark Rock Slim plaatsen. Zelf beweeg ik het blok meestal nog even over de processor om de koelpasta gelijkmatig te verspreiden. Nu is het enkel nog het aluminium bruggetje/wigje fixeren en aanschroeven maar.
Het eindresultaat mag er gewoon zijn. Een pittig koelertje met een luxe uitstraling… al zeg ik zelf!
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Bouwkwaliteit en uitstraling zijn on point, maar hoe zit met de prestaties van de CPU-koeler. De Dark Rock Slim sluit mooi aan op het rijtje aan kleine vormfactor CPU-koelers, waar de Kotetsu Mark II de Dark Rock Slim nog te koel af is. De Dark Rock Slim ontloopt de ID-Cooling Zoomflow 240 (AIO) niet veel, wat gewoon netjes is voor dit kaliber. De stock resultaten op 4GHz idle zijn redelijk vergelijkbaar in prestaties, de Dark Rock Slim gaat gelijk op als het om idle resultaten gaat met de Cooler Master Hyper 212 Black Edition, deze CPU-koeler kost op het moment van schrijven circa 35 euro, een verschil van 23 euro met de Dark Rock Slim.
Resultaten onder load met Prime95 zijn een stuk relevanter. Hier neemt de Dark Rock Slim een kleine voorsprong ten opzichte van de Hyper 212 Black Edition. Het verschil is niet dag en nacht, enkel wat kleine stapjes. Op 4GHz load met Prime95 begint het een stuk interessanter te worden. De be quiet! Dark Rock Slim claimt hier zijn voorsprong. Eerder geteste kleine vormfactor CPU-koelers moeten hier toegeven, de Dark Rock Slim pakt de gouden plakkaat als het om kleine vormfactor CPU-koelers gaat in de tabellenreeks. Verder zijn veel grotere vormfactor CPU-koelers de Dark Rock Slim nog wel voor, zie bijvoorbeeld de MasterAir MA610P, Phantom Black en de Dark Rock Pro 3 van be quiet! zelf.
Met een maximale ventilatorsnelheid van 1450RPM pakt de Dark Rock Slim nog wat voordeel onder load op stock instellingen. Op 4GHz blijft dit resultaat gelijk. Wat is nu het mooiste van alles? Ook op 4GHz met een maximale ventilatorsnelheid presteert de CPU-koeler het om stil te zijn.
Waar we vaak te maken hebben met forsere CPU-koelers voor prestaties is be quiet! bescheiden met de Dark Rock Slim. De Dark Rock Slim leeft de regel “oog voor kwaliteit’’ maar al te goed na. Onderdoen ten opzichte van zijn grotere broers de Dark Rock 4 en Dark Rock Pro 4? No Way Gose!
Met de Dark Rock Slim vult be quiet! een loze ruimte in zijn productassortiment. Zijn de grotere broers je te fors, dan heeft het merk nu een alternatief in zijn portfolio terwijl je nog wel in het hogere Dark Rock segment zit. Je gaat dus niet een stapje lager richting de Shadow en Pure Rock CPU-koelers van het merk. De Dark Rock Slim doet het in pracht en praal net als zijn duurdere broeders, maar presteert in ruwe prestaties aan de eindstreep wat minder. Dit is overigens niet onverwachts: een kleiner blok, één fan en vier heatpipes maken dit verschil. Terwijl je juist ook weer voordelen hebt met een kleinere vormfactor denkende aan geheugen, eenvoud van plaatsing en vriendelijker op Micro-ATX en Mini-ITX moederborden, met een inbouwhoogte van 160mm gaat de CPU-koeler namelijk ook goed samen met kleinere vormfactor behuizingen.
Qua prestaties doet de Dark Rock Slim het goed onder de kleinere vormfactor CPU-koelers. De CPU-koeler presteert met een overklok beter dan de Scythe Kotetsu Mark II. Deze CPU-koeler stond sinds december 2017 als best presterende kleine vormfactor op mijn tabellenreeks. Prijsverschil mag er dan wel zijn, de Kotetsu Mark II kost op het moment van schrijven namelijk 40 euro, dit is een verschil van 18 euro met de Dark Rock Slim. De Dark Rock Slim wint het dus niet als het om prijs/prestatie gaat, wel wint de CPU-koeler op alle overige aspecten van de Kotetsu Mark II.
De bouwkwaliteit staat als een huis. Destijds was ik zeer content met de Dark Rock 4 en Dark Rock 4 Pro. Met de Dark Rock Slim mag ik dit nogmaals ervaren, de kwaliteit spat ervan af. Montage is eenvoudig en de fan clips monteren op het blok zelf gaat wat fijner dan op de Dark Rock 4 en Dark Rock 4 Pro. Presentatie, verpakking en de volledige synergie klopt. Dit zeggende heeft be quiet! een interessante aanwinst toegevoegd aan zijn productassortiment.
De prijs is voor een kleinere vormfactor CPU-koeler niet direct budgetvriendelijk. Vooral met de hype van RGB heb je CPU-koelers voor een goedkoper budget met sierlijke lampjes, wat sommige gebruikers misschien sneller aantrekt. Terwijl ik dit schrijf heb ik geen enkel moment gedacht tijdens het testen aan RGB-verlichting, alle overige aspecten van deze CPU-koeler compenseren dat meedogenloos. Het mooiste van alles? Dit doet de CPU-koeler vrijwel geluidloos. Tijdens het testen op 4GHz heb ik tussendoor nog gecontroleerd of de ventilator wel draaide.
Lang verhaal kort: de be quiet! Dark Rock Pro kost wat meer dan de gemiddelde kleine vormfactor CPU-koeler, maar compenseert dit met het totaalpakket aan zeer degelijke prestaties, een stille werking, zijn bouwkwaliteit en de matzwarte afwerking die gewoon heerlijk oogt.