Review: Scythe Mugen 5 TUF Gaming Alliance
Links;De TUF Gaming Alliance is geen onbekende te noemen binnen de hardwaremarkt. Dit merk, opgericht door ASUS, werkt samen met diverse fabrikanten om producten samen te brengen onder de huisstijl van TUF. Eerdere voorbeelden daarvan, die ik op de pijnbank heb gehad, zijn de Choten en Kotetsu Mark II van Scythe. In het zwart-gele smaakje wisten deze koelers prima te bevallen. Echter waren dit nog geen toppers op het gebied van CPU-koeling. Daarvoor moeten we kijken naar een andere koeler - de fameuze Mugen 5.
Dat is dan ook de variant die vandaag ter sprake is; de Mugen 5 TUF. Ten tijde van deze review is de koeler al een jaar beschikbaar op de markt. Nou hoeft dit niet weg te nemen van de potentie, al valt de prijs nog wel op. Zo kwam de koeler in de webshops terecht vanaf € 55,- en diezelfde prijs zien we nog steeds. Met de concurrentie die ondertussen beschikbaar is, waaronder de ID-Cooling SE-224-XT en Zalman CNPS17X die ik recentelijk heb besproken, wordt het een uitdaging voor de Mugen 5 TUF.
Gelukkig ben ik alsnog nieuwsgierig naar de prestaties, dus ik verheug me erop om daar naar te kijken. Bovendien komt de Mugen 5 in al-ler-lei vormen en uitingen, dus een toevoeging aan de TUF-familie oogt logisch. Daarmee hoort dit beestje de Choten en Kotetsu Mark II met gemak te ontstijgen. Zeker gezien de segmentering van die koelers in de normale line-up van Scythe. Laten we eens kijken tot hoeverre de Mugen 5 TUF erin slaagt om dit waar te maken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Compatibiliteit
Wat de Mugen 5 bijzonder maakt, net zoals de Choten en Kotetsu Mark II, is de compatibiliteit met LGA 775 van Intel. Er zijn tegenwoordig niet veel koelers meer die dat platform nog ondersteunen. Hetzelfde geldt voor het rode kamp, waarbij er zelfs nog AM2 wordt ondersteund. Anderzijds is het een vreemde niche, want de TUF-varianten komen niet met een adapter voor ARGB-aansturing. Kortom, van de ARGB-features kan je op dergelijke platformen geen gebruik maken.
Verder verschilt de Mugen 5 TUF niet veel van andere Mugen 5-versies. Zo zien we dezelfde Kaxe Flex-fan van 1200 RPM, al dan wel in een zwart-geel smaakje. Ofwel, net zoals bij de TUF-uitingen van de Choten en Kotetsu Mark II. Het enige, echte verschil ligt in de toevoeging van een ARGB-cover op de toren. In combinatie met de ARGB-functionaliteit van de fan moet dit een toffe RGB-ervaring bieden. Tenminste, als je een modern platform in bezit hebt.
Alvorens we de Mugen op de pijnbank plaatsen, moet we deze eerst uitpakken. Het inmiddels bekende design van TUF siert de verpakking. Het eerste dat we aantreffen, is het doosje met accessoires. Hier moet ik mijn complimenten uitdelen, want de meegeleverde schroevendraaier is gemagnetiseerd. Verder zien we de handleiding en een backplate voor Intel-platformen. Oh, en een preview van de meegeleverde fan.
Het volledige lijstje met accessoires is uiteindelijk een flinke te noemen. Het mounting-systeem is vrijwel hetzelfde als dat van de eerdere TUF-koelers. Kortom, de installatie daarvan moet gemakkelijk zijn. Wat ik eveneens kan waarderen, is de toevoeging van extra fan clips. Mocht je een tweede fan op de koeler willen plaatsen voor een push/pull-configuratie, dan is dat dus mogelijk.
Over fans gesproken, hier kijken we ook wat uitgebreider naar de fan die meegeleverd wordt. Het betreft dus dezelfde zwart-gele Kaze Flex-fan als voorheen. Het design daarvan kan ik nog steeds waarderen en gaat ongetwijfeld goed samen met de ARGB-cover op de toren.
Uiteraard moeten we de toren zelf ook nog aanschouwen. Zoals we gewend zijn van de Mugen betreft het een flinke lamellenstapel. Qua design is er, voor zover mij bekend is, niets veranderd aan de heatsink. De enige toevoeging eraan mag de witte cover zijn, waarop we het logo van TUF Gaming Alliance aantreffen. Geen lelijk gezicht, maar voor 55,- euro had ik iets uitbundigers verwacht.
De reden dat ik dit aanhaal, is vanwege de extra, zwarte accenten die de TUF-uitingen van de Choten en Kotetsu Mark II meekregen. Het zijn kleine details die het gevoel mee kunnen geven dat er sprake is van een nieuwe of bijzondere versie van een koeler. Bij de Mugen 5 zien we dus aan de heatsink, of het uiterlijk ervan, vrijwel niets veranderd. Een tikkeltje jammer.
Tenslotte een blik op de koeler met daarop gemonteerd de ventilator. In eerste instantie is het een fraai plaatje te noemen. Toch mis ik, ten opzichte van andere TUF-koelers, wat zwart-gele accenten. Of in ieder geval een fraaier design. Bij de Mugen 5 TUF heb ik eerder het idee dat de standaardtoren is gepakt, met daarop “geplakt" een cover en een TUF-fan.
Over de montage valt weinig te zeggen. Althans, dat is in een goede zin. Zo zien we vrijwel identieke mounting als bij andere TUF-koelers. Dit resulteert wat mij betreft in een eenvoudig te installeren koelertje. Het is alleen belangrijk om bij de Intel-backplate de sticker niet te vergeten. Die dient namelijk als een afstandshouder.
Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;
Tussendoor een belangrijke disclaimer: de resultaten van de geteste koeler(s) kunnen variëren in de praktijk. Dit is mede afhankelijk van omgevingstemperatuur, airflow, gebruikte hardware, overklokinstellingen, et cetera. Voor het testen is getracht om zoveel als mogelijk variabelen te elimineren. Zo worden alle koelers getest in dezelfde omgevingstemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast zijn de tests uitgevoerd op een testbench in de blote lucht. In een behuizing met inadequate airflow kan een koeler soms oververhitten of minder goed presteren dan verwacht. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van één van de geteste koelers en het gebruik in eigen computer.
Tenslotte wordt bij alle koelers gebruik gemaakt van de koelpasta die door de fabrikant meegeleverd wordt. De aanbrenging en de hoeveelheid wordt zorgvuldig bekeken om de variabelen daarin tevens te elimineren. Daarnaast worden de fans in de PWM-modus gelaten en uiteindelijk getest op de maximaal beschikbare RPM. Op welke snelheid de fans roteren, wordt in de desbetreffende alinea’s gedeeld. Voor de PWM-modus en de maximale RPM worden dan ook twee aparte tabellen gehanteerd. Hierbij kan het zijn dat een fan door de hitte reeds komt te presteren op de maximale instelling, waardoor er tussen de tabellen weinig tot geen verandering te vinden is.
Uiteraard kan je altijd terecht voor meer informatie of vragen omtrent de geteste koeler(s) en de methodes die daarvoor zijn toegepast. Tijd om nu te kijken naar de geworven resultaten.
Om te beginnen, kijken we als eerste bij de idle-temperaturen van de Mugen 5 TUF. Deze voorspellen vrij weinig, maar kunnen een indicator zijn van mogelijke prestaties. Hierbij moet ik wel opmerken dat er meerdere Windows 10-updates zijn geweest sinds mijn laatste reeks aan koelerreviews. Daardoor kunnen de idle-temperaturen anders ogen dan gewoonlijk. Echter moet dit in de stresstestomgeving geen verschil maken.
Dan is het eindelijk tijd om de welbekende kracht van de Mugen 5 in actie te zien, toch? Kijkende naar de grafieken, dan gebeurt er eigenlijk iets schrikbarends. De Mugen 5 TUF weet de Kotetsu Mark II met slechts een aantal graden te ontstijgen. Een lager resultaat dan we anderzijds van het beestje gewend zijn. Wat is hier precies aan de hand?
De eerste, potentiële boosdoener is de 1200RPM-fan. Dat toerental ligt een stuk lager dan we gewend zijn van torenkoelers. Anderzijds valt deze specificatie in lijn met andere Mugen 5-uitingen. Zo hebben bijna alle andere versies een 1200RPM-Kaze Flex-fan. De enige uitzondering hierop is de Mugen 5 ARGB Plus, met twee 1500RPM-fans, die eerder dit jaar is verschenen.
Waar ik mijn vermoedens dan naartoe richt, is de ARGB-cover. Zo heb ik getracht om deze te verwijderen om een alternatieve test uit te voeren. Uit angst voor schade heb ik dat niet geforceerd. Als ik echter moet gissen, dan denk ik dat de cover een negatieve impact heeft op prestaties en de 1200RPM-fan dit niet kan bijbenen. Maar ja, dat kan ik dus niet officieel bevestigen.
Anderzijds, als we toch open en eerlijk spreken, dan ben ik het überhaupt niet eens met de meegeleverde fan. We praten hier over de Mugen, een massieve torenkoeler. Het voelt voor mij aan alsof je een 1-cilindermotor plaatst in het chassis van een Harley Davidson Dyna. Ofwel, een 1200RPM-fan acht ik voor een koeler van dit formaat niet optimaal.
Uiteraard wilde ik de eerder behaalde resultaten nog wel verifiëren. Dit niet alleen vanwege verwachtingen, maar een fout in de testmethode kan zich nog weleens voordoen. Toch zien we bij de onderstaande resultaten hetzelfde patroon. Nou zijn de prestaties niet slecht te noemen, aangezien deze ongeveer gelijk staat aan de Hyper 212 RGB Black Edition.
Echter valt er dan het een en ander te beargumenteren ten voordele van de Hyper 212. Die is al veel langer uit, bijna twee tientjes goedkoper en komt subjectief bekeken met een fraaier design. Of het nou vergeleken is met concurrentie of andere TUF-koelers; de Mugen 5 TUF stelt wat mij betreft toch echt teleur. Tenminste, als we dus enkel kijken naar de prestaties.
Waar ik dan wél lovend over kan zijn, is de stille werking van de koeler. Zo zal je op geen enkel moment last ervaren van de Mugen 5 TUF. Met een volledige focus op stilte en een voorkeur voor TUF, haar kleurenschema en een liefde voor Mugen, tja, dan valt er allicht een reden te vormen voor de aanschaf van deze koeler. Anders kan je wat mij betreft goedkoper en/of beter terecht.
De Scythe Mugen 5 TUF Gaming Alliance, wat een naam overigens, is een pittige koeler om te reviewen. De reputatie van de normale uiting is welbekend en de Mugen 5 hóórt een topper te zijn. Echter is aan de resultaten te zien dat de koeler tegenvalt. Dit is niet zozeer te verwijten aan de koeler zelf. Wat mij betreft ligt het euvel bij de combinatie van de fan en ARGB-cover. Officieel kan ik dat niet bevestigen, maar het vermoeden is er wel.
Nou resulteert de 1200RPM-fan wel een in volledig stille werking van de koeler. Kortom, inleverend op stilte, zou je met een snellere of tweede fan betere resultaten kunnen behalen. Maar ja, dan wordt de effectieve prijs van de Mugen 5 TUF te hoog. Zelfs een jaar na dato is deze nog steeds in webshops te vinden voor € 55,- en dat is geen aantrekkelijke prijs. Zeker gezien de concurrentie, die betere prestaties of een fraaier design kan leveren voor hetzelfde of zelfs minder geld.
Uiteindelijk vind ik het dus lastig om de TUF-editie van de Mugen 5 aan te bevelen. Zo is het nota bene een flinke koeler qua formaat. Ten opzichte van een Kotetsu Mark II, die véél kleiner en goedkoper is, vind ik de extra ruimte, én het gewicht op je moederbord, het niet waard. Daarnaast is het design, ondanks het kleurenschema en de ARGB-cover, niet indrukwekkend. Voor meer dan € 50,- had ik meer “oompf" verwacht en een krachtigere ventilator.
Als je toch nog een Mugen 5 in je systeem wenst te plaatsen, dan kan je beter terecht bij één van de modernere uitvoeringen. Goede voorbeelden daarvan zijn de Mugen 5 RGB Edition en Mugen 5 ARGB Plus. Laatstgenoemde komt tevens met ARGB en daarbovenop twee 1500RPM-fans; dat voor ongeveer € 15,- meer. Zelfs ten opzichte van de TUF-edities van de Choten en Kotetsu Mark II vind ik de Mugen 5 TUF de moeite niet waard. Kortom, volgende keer beter.