Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: HATOR Phoenix 2 Wireless
Links; Navigatie;Vandaag bekijken we de HATOR Phoenix 2 Wireless-headset. HATOR is een relatief jong merk in de wereld van gamingaccessoires, maar wil zijn stempel drukken door het leveren van kwalitatieve producten aan betaalbare prijzen. Hierbij zal dit het eerste HATOR-product zijn dat ik onder de loep neem voor een uitgebreide review.
Zelf was ik nog onbekend met het merk, dus ben ik zeer benieuwd wat het te bieden heeft met de HATOR Phoenix 2 Wireless. De variant die ik zal reviewen heeft de kleur zwart. Er is ook nog een witte variant van deze headset te verkrijgen. De adviesprijzen van deze HATOR Phoenix 2 Wireless zijn € 99,99.
Een overzicht van de specificaties:
Specificaties | HATOR Phoenix 2 Wireless |
---|---|
Product type | Gaming headset |
Connectiviteit | 2,4Ghz RF wireless , Bluetooth |
Kleur | Zwart |
Gewicht | 300 gram |
Diameter drivers | 40 mm |
Headset Frequentierespons | 10 - 44.000 Hz |
Headset impedantie | 16 Ohm |
Headset Type | Over-ear |
Batterij levensduur | 45 uur |
Microfoontype | Afneembare microfoon |
Oplaad aansluiting | USB-C |
Gebruik tijdens laden mogelijk | Yes |
Inhoud verpakking | |
1 x HATOR Phoenix 2 Wireless 1 x Draadloze USB-A-dongle (Converteerbare USB-C) 1 x Kabel USB-A naar female USB-C 1 x Kabel USB-C naar USB-C 1 x Afneembare microfoon 1 x Carry case 1 x Documenten 1 X Stickers | |
Windows | Yes |
MacOs | Yes |
Playstation 4,5 | Yes |
Garantie | 2 Jaar |
Verpakking
Zelf vind ik het altijd leuk als een merk zich probeert te linken aan een bepaalde kleur, zoals een fabrikant als Razer dat doet met de kleur groen. Hierbij probeert HATOR hierop in te spelen aan de hand van de kleur geel. Zo is het duidelijk te zien aan de verpakking dat het hier over een HATOR-product gaat aan de hand van de gele verpakking. Op de voorzijde van de verpakking is een duidelijke foto van de Phoenix 2 Wireless te zien, en deze staat natuurlijk ook hoog in contrast met de rest van de verpakking, aangezien het hier gaat over de kleur zwart op een gele achtergrond. Dit zorgt wel voor een duidelijke pop van het product op de verpakking.
Wat er nog op de voorzijde van de verpakking te vinden is, zijn de verschillende features die de headset allemaal te bieden heeft, zoals ANC, Clear Scan en Sync Hub. Aan de zijkanten van de verpakking zijn de earcups van de headset ook duidelijk afgebeeld. Als laatste heb je nog de achterzijde van de verpakking. Hier is duidelijk meer informatie te lezen over de headset, zoals de specificaties van de headset en microfoon. Alsook de verschillende onderdelen die zich bevinden in de verpakking en de features waarover de headset beschikt.
Inhoud verpakking
In de verpakking van de HATOR Phoenix 2 Wireless bevindt zich ten eerste de carry case die meegeleverd is met de headset. In deze carry case zit vervolgens de headset. Zo zit de headset ook al veilig verpakt voor tijdens het versturen. Verder in de verpakking bevinden zich nog enkele accessoires, zoals de microfoon voor de headset. Ook is er een dongle aanwezig die het mogelijk maakt om verbinding te maken aan de hand van 2,4 GHz.
Als laatste zitten er ook nog twee kabels meegeleverd in de verpakking. De eerste kabel is een USB-C-naar-USB-C-kabel die kan worden gebruikt voor het opladen of het verbinden met je computer. Verder is er nog een USB-A-naar-female-USB-C-kabel aanwezig die het mogelijk maakt om ook de headset op te laden aan de hand van een USB-A-connector. Beide van deze kabels zijn voorzien van gele accenten, wat zeker een mooie attention to detail is. Er zijn ook nog stickers meegeleverd.
Op het moment van schrijven is HATOR enkel voorzien van software die te downloaden is op mobiele apparaten, genaamd HATOR SyncHUB. Deze software is te downloaden op zowel Android als iOS. Het gebruik van de app is zeer simpel: je verbindt je headset met Bluetooth. Vervolgens kan je in de app op ‘find my device’ klikken. Eens het apparaat gevonden is, kan dit gemakkelijk aangeklikt worden in de app en kan je van start gaan. De functionaliteit van de app is basic. Maar de basis goed doen is zo belangrijk.
Alles wat voor mij persoonlijk belangrijk is, was aanwezig in de app en gemakkelijk aan te passen. De aanpassingen zijn ook direct en worden aan de hand van een audio aangegeven. Op de HATOR Phoenix 2 Wireless kan je kiezen om de RGB uit te zetten, alsook om de microfoon uit te schakelen. Verder kan je in de app nog de EQ-settings aanpassen, alsook de ANC-modus waarin je je bevindt. Het laatste wat je kan zien in de app en voor mij een zeer belangrijke is het batterijpercentage van de headset.
Wat ik wel zeer jammer vind, is het feit dat er geen mogelijkheid is tot een pc-applicatie die ook dezelfde functionaliteit biedt als de app. Dit is zeker een minpunt in mijn ogen. Zeker als je even met de mobiele app gewerkt hebt en ondervindt hoe gemakkelijk en soepel het loopt. Vandaar dat ik graag identieke functionaliteit in een desktopapp had gehad. Vanuit HATOR zijn ze hiervan op de hoogte en wordt mij verteld dat hieraan gewerkt wordt.
Design
Op het vlak van design ben ik zeer onder de indruk van het mooie uitzicht van de headset. Zelf vind ik dit een zeer stijlvolle headset met zowel een mooie integratie van de microfoonaansluiting alsook een mooie integratie van de knoppen die zich bevinden op beide earcups.
Voor het doen werken van de ANC heb je natuurlijk microfoons nodig in de headset die niet afgeschermd mogen zijn met plastic. Bij deze HATOR-headset hebben ze echter gekozen om deze mooi te verwerken in het design en af te werken met zilveren accenten. Dit is zeer mooi gedaan en het is een visueel mooi uitziende headset. Met als kers op de taart dan nog dat deze headset beschikt over RGB-verlichting, die het plaatje vervolgens helemaal compleet maakt.
De headset heeft een mooi design dat niet moet inboeten op comfort, want zelfs bij het langdurig dragen van deze headset heb ik geen pijn of ongemakkelijkheid ondervonden. Graag had ik wel nog een mogelijkheid gezien voor het uitwisselen van de earcups naar bijvoorbeeld stoffen earcups, maar dit is hier niet mogelijk.
Geluidskwaliteit & ANC
De headset beschikt over 40 mm-drivers die heel mooi het geluid tussen een range van 10 Hz en 44 kHz kunnen afspelen. Over het geluid van de headset ben ik doorgaans positief en heb ik weinig op aan te merken. Je hebt de mogelijkheid om ook je EQ-instellingen aan te passen in de app naar eigen keuze, dus dat is ook positief.
Deze headset beschikt ook over Active Noise Cancelling (ANC)-functionaliteit. Dit is een feature die heel moeilijk perfect te krijgen is in mijn opzicht. Het implementeren van ANC in een headset is technisch behoorlijk uitdagend. Allereerst vereist het systeem precieze microfoons en snelle geluidsverwerking. Deze microfoons moeten continu het omgevingsgeluid registreren, waarna de ingebouwde chip snel een tegengestelde geluidsgolf genereert om het geluid te neutraliseren. Als die verwerking ook maar even te traag is, kan het resultaat juist storend zijn in plaats van rustgevend.
Daar komt bij dat de omgeving zelden stil of voorspelbaar is — ANC werkt nog relatief goed bij constante geluiden zoals het gezoem van een vliegtuig, maar zodra je te maken hebt met wisselende geluiden zoals stemmen of verkeer, wordt het veel lastiger. Daarbij heb je nog eens dat dit veel energie vraagt van de batterij. Zelf vond ik de implementatie behoorlijk goed. Maar er is volgens mij nog iets mis bij het lopen of stuiteren met de headset aan, omdat deze dan een kloppend geluid genereert. Dit is enkel met ANC-modus aan.
Microfoon
De HATOR Phoenix 2 Wireless maakt gebruik van een afneembare microfoon, wat ik zelf altijd positief vind. Zeker als het uitzicht van de headset in beide gevallen mooi is, zowel met als zonder microfoon. De aansluitpoort voor de microfoon kan ook weggeborgen worden door een meegeleverde afscherming.
De microfoon is van goede kwaliteit, wat deze headset ook goed geschikt maakt om tijdens het gamen in contact te blijven via Discord met je vrienden. Deze microfoon zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent. Ook is er op de headset een knop voorzien voor het gemakkelijk muten van je microfoon. Verder is er een ronde microfoon met een substantieel popfilter voorzien, en is de arm van de microfoon flexibel om deze naar je mond te zetten.
Batterijduur
De HATOR Phoenix 2 Wireless beschikt over een goede batterijduur. Deze headset kan gerust enkele gamesessies overleven zonder opgeladen te hoeven worden. HATOR zelf adverteert dat deze headset tot 45 uren aan batterijlevensduur beschikt. Met het gebruik van de RGB en het gebruik van ANC is deze duur naar mijn ondervinding een stuk lager; eerder rond de 25 uur. Dit is echter nog steeds voldoende om te spreken van een goede batterijduur. Deze headset beschikt namelijk over een batterij met een capaciteit van 850 mAh.
Connectiveit
Deze headset geeft de mogelijkheid om te connecteren via 2,4 GHz of via Bluetooth 5.4. Deze geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen een mobiel apparaat of gemakkelijk te verbinden met een desktop. Het is ook mogelijk om de headset te gebruiken als deze aan het opladen is.
De dongle van de headset is relatief groot, wat er wel voor kan zorgen dat je deze niet gemakkelijk kunt inpluggen naast een ander USB-apparaat. Maar verder is het wel mogelijk om de dongle in zijn grote formaat te behouden en hierbij een USB-A-connectie te gebruiken, of je kan ervoor kiezen om enkel het USB-C-gedeelte van de dongle te gebruiken, en dan is de dongle opmerkelijk kleiner. Ik denk dat de grootte van de USB-A-configuratie er gekomen is door designkeuzes die gemaakt zijn voor de compatibiliteit met de USB-C-aansluiting.
Bereik
Op het vlak van bereik blinkt deze headset niet uit. De headset is perfect te gebruiken aan je bureau, en je hebt geen verlies van signaal als je er dichtbij zit. Maar vanaf dat je toch enkele meters afstand neemt van de dongle, merk je al snel dat deze zijn connectie verliest. Wat niet het geval is bij veel andere headsets. Zelf is dit geen groot probleem en is het zeker geen dealbreaker.
Bediening headset
Op de HATOR Phoenix 2 Wireless bevinden zich heel wat knoppen die het mogelijk maken om de headset gemakkelijk te bedienen, ook zonder software. Zo bevinden zich op de linker earcup een mute-knop voor de microfoon en een scrollwiel voor het regelen van het volume.
Verder zijn er geen knoppen meer aanwezig op de linker earcup, maar wel nog de USB-C-connector voor het opladen van de headset, alsook nog de aansluiting voor de microfoon. Aan de rechter earcup bevinden zich drie knoppen. Als eerste heb je de aanknop waarmee je de headset aan of uit kan zetten. De tweede knop is een knop waarmee je de verschillende modes kan kiezen van de headset, zoals 2.4 GHz of Bluetooth.
De laatste knop is de knop waarmee je kan kiezen welke ANC-modus je wilt gebruiken. Dus overal mag je spreken van een solide bediening van de headset.
De HATOR Phoenix 2 Wireless is een aangename verrassing van een merk dat nog relatief onbekend is in de Benelux, maar zeker potentie toont. Voor een prijs van net geen € 100,- krijg je een stijlvolle en comfortabele draadloze headset met sterke features zoals Active Noise Cancelling, RGB-verlichting en een degelijke batterijduur. De headset scoort hoog op comfort en afwerking, met oog voor detail in zowel het design als de verpakking.
Qua geluid en microfoonprestaties is de Phoenix 2 Wireless zeker meer dan voldoende voor de gemiddelde gamer. De toevoeging van de mobiele HATOR SyncHUB-app is handig, al mist er voorlopig nog een volwaardige desktopapplicatie, wat een gemiste kans is. Ook het draadloos bereik laat wat te wensen over: zodra je verder van je pc of console verwijderd bent, neemt de signaalsterkte merkbaar af.
Desondanks maakt deze headset indruk met zijn functieset en design, zeker gezien de prijsklasse. Als dit product een voorbode is van wat HATOR in de toekomst nog te bieden heeft, dan is het merk er één om in de gaten te houden. Voor gamers die op zoek zijn naar een draadloze headset met ANC, RGB-verlichting en comfort, zonder veel te betalen, is de Phoenix 2 Wireless absoluut het overwegen waard.